cytryna - 13435 przepisów (strona:231/896)

Sangria idealna, czyli jak komponować sangrię 232

jeżyny, maliny, truskawki, borówka amerykańska, porzeczki. Sprawdzą się winogrona, brzoskwinie, śliwki, kiwi a nawet jabłka. Cytrusy zawsze dodają świeżości i lekkości – ja użyłam umytych i pokrojonych w cienkie plastry cytryn, limonek, grapefruita i pomarańczy. Do już wybranego wina i owoców dobieramy „wzmacniacz smaku”. Tutaj warto postawić na rum, który w połączeniu z owocami zawsze sprawdza się znakomicie. Do wyboru macie(...)Pinot Grigio 1,5 szklanki białego rumu 1 litr soku pomarańczowego z miąższem owoców 0,5l napoju Sprite 0,5l lemoniady cytrynowej 2 pomarańcze 1 limonka 1 grapefruit 1 cytryna mięta – ok. 15 liści bazylia – ok. 15 liści woda mineralna lekko gazowana do uzupełnienia lód w kostkach do uzupełnienia

Karo in the Kitchen
Galaretka z arbuza – arbuz na zimę, w słoiku 184

wymaganych 1,700ml na tą galaretkę zużyłam około 3kg kawałek owocu. Zostawiamy dwie garści niezblendowanego, drobno pokrojonego arbuza. Purée przelewamy do dużego, grubego i szerokiego rondla, wlewamy sok z cytryny. Mieszamy dokładnie i zagotowujemy, co jakiś czas mieszając, żeby nie przypalić. Cukier mieszamy dokładnie z pektynami, wsypujemy do arbuzowego purée , bardzo dokładnie mieszamy i całość mieszając ciągle – gotujemy(...)stężenia potrzebuje 2-3 tygodni. SKŁADNIKI na 8 słoików po 250ml 1,7l purée z arbuza (kawałek arbuza o wadze od 2,5 do 3kg) 650g cukru sok z cytryny 3 opakowania pektyn Diamant- Konfitur-Fix lub żel-fixu

Karo in the Kitchen
7 kubkowe ciasto jogurtowe z malinami 185

Wsypujemy powoli, partiami, odmierzoną porcję cukru i miksujemy do rozpuszczenia. Partiami po 2-3 łyżki dodajemy mąkę przesianą razem ze skrobią i proszkiem do pieczenia, sól, startą skórkę z cytryny. Miksujemy całość razem około dwóch minut, do pełnego połączenia składników. Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na wierzch kładziemy maliny obtoczone w mące lub skrobi ziemniaczanej, delikatnie(...)kubek dobrej oliwy lub rozpuszczonego masła 3 jajka M lub L 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z wanilią ¼ łyżeczki soli 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 125g malin + 2 łyżki mąki ziemniaczanej do obtoczenia masło + mąka do wysypania formy cukier puder do posypania

Karo in the Kitchen
Pancakes sernikowe – na jogurcie greckim 186

nabierają pulchności.   Jajka ubijamy w całości z cukrem, na puszysto, następnie dodajemy do nich jogurt. Im gęstszy jogurt tym lepiej. Ścieramy do masy skórkę cytrynową ze sparzonej wrzątkiem cytryny. Wlewamy do mokrych składników olej lub rozpuszczone masło. Całość miksujemy lub dokładnie roztrzepujemy trzepaczką balonową. Do mokrej mieszanki wsypujemy powoli porcjami suche składniki, całość mieszamy. Jeśli masa będzie za sucha(...)jogurtu typu greckiego, u mnie Bakoma ok. 5 łyżek mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią 1 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 3 płaskie łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju lub stopionego masła garść borówki amerykańskiej dwie garści malin łyżka śmietany kremówki łyżka miodu akacjowego

Karo in the Kitchen
Wołowina duszona po włosku jak osso bucco, podana z gnocchi i cytrynową gremolatą 202

cytrynowej, zawsze podawana do klasycznego włoskiego osso bucco. A że ta wołowina w dzisiejszym przepisie jest przygotowana dokładnie tak samo jak gicz cielęca, to i gremolata pasuje wyśmienicie.   Cytrynę dokładnie myjemy, najpierw w zimnej, potem w ciepłej wodzie, następnie osuszamy. Na najdrobniejszych oczkach tarki lub specjalnym skrobakiem do cytrusów ścieramy z niej całą skórkę. Pietruszkę bardzo drobno siekamy. Czosnek(...)mnie z kostki 200ml białego półwytrawnego wina 2 duże ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 łyżeczka suszonej szałwii lub kilkanaście listków świeżej 2 łyżki oleju 50g masła 1 cytryna 1 ząbek czosnku ½ szklanki posiekanej pietruszki sól

Karo in the Kitchen
Lody Viennetta 148

jest super :) Inspiracja Mia Cucina . Składniki: 150 g gorzkiej czekolady 400 ml śmietany kremówki 4 białka 150 g cukru pudru 50 g posiekanych, prażonych orzeszków laskowych skórka otarta z cytryny cukier waniliowy Sposób przygotowania: 1. Keksówkę (u mnie 27x9 cm) lekko smarujemy margaryna i wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywcza. Moje ściany wystawały trochę ponad keksówkę, ponieważ później zawinęłam(...)mikserem na bardzo sztywną pianę. Do lekko ubitych białek dodajemy po łyżce cukru i nadal ubijamy. Odstawiamy. Ubijamy 400 ml śmietany z pozostałym cukrem. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny. Do białek porcjami dodajemy bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy, uważając, aby masa nie opadła. 4. Wyjmujemy z zamrażarki jeden płat czekolady. Na dno wyłożonej papierem do pieczenia keksówki kładziemy pierwszy czekoladowy

Na Ciasteczkowych Papierach
Kuskus z fetą i awokado 185

kuskus  SKŁADNIKI 200 g kuskusu mały słoiczek suszonych pomidorów 180 g fety pęczek szczypiorku 1 dojrzałe awokado kilkanaście czarnych oliwek 5 łyżek łuskanego słonecznika sól pieprz sok z cytryny oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Kuskus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu - solimy, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy. Gotowy przesypujemy do miski. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy posiekany szczypiorek, obrane(...)skropione sokiem z cytryny awokado pokrojone w kostkę oraz przekrojone na połowę oliwki. Fetę kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Przyprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Na koniec dodajemy uprażony na suchej patelni słonecznik. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Sernik z musem śliwkowym 203

łyżki rozpuszczonego masła Masa serowa: 1 kg  twarogu (zmielonego lub z wiaderka) 1 i 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek skórka starta z 1/2 cytryny (można pominąć) Mus śliwkowy: 800-900 g śliwek* (waga z pestkami) 1,5 łyżki żelatyny (ok 20g) 5-6 łyżek likieru amaretto /kokosowego (można zastąpić wodą) 600 g śmietanki kremówki(...)średnich obrotach) z cukrem i mąką ziemniaczaną, dodawać stopniowo po 1 jajku (za każdym razem miksując ok 10-15 sekund przed wbiciem kolejnego) i na koniec skórkę z cytryny. Masę wylać na spód ciasteczkowy. Piec przez 15 minut w 175*C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C i piec kolejne 30-35 minut (wierzch musi być dobrze ścięty). Całość

Kto ugości moich gości?
.1062. fasoello 139

były przepyszne a fasola bardzo mało wyczuwalna. PRZEPIS /1 porcja/ ~230g ugotowanej białej fasoli (może być z puszki) ~łyżka oleju kokosowego (płynnego) ~25g mąki kokosowej ~3 łyżki soku z cytryny ~cukier/stevia do smaku ~kilka sztuk migałów ~wiórki kokosowe do obtoczenia Fasolę, olej i sok z cytryny blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę kokosową i słodzimy do smaku. Z masy nabieramy

breakfast of dreams
Kiełbaski cielęco-szpinakowe z natką pietruszki i pomidorową nutą 177

zależności ile masa pochłonie) 1 jajko 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 płaska łyżeczka soli Dodatkowo: folia spożywcza , cytryna do skropienia kiełbasek Sposób przygotowania: Cielęcinę i rozmrożony szpinak przekładamy do miski. Dodajemy namoczone w mleku i dokładnie odciśnięte kromki chleba, jajko, natkę pietruszki, bułkę tartą i przyprawy. Całość wyrabiamy rękoma(...)każdą kiełbaskę na drugą stronę. Ugotowane wyjmujemy z wody (ja dla ułatwienia wodę po prostu odcedziłam), odwijamy z folii. Podawać można na ciepło jak i na zimno, z kawałkiem cytryny do skropienia. Lub jak we wstępie - jako domową wędlinę na kanapki

Kolorowy Przepisownik
Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym bez masła (kawałek (100 g) ok. 255 kcal) 297

śmietan fixy 220 g serka naturalnego (tu: bieluch) trochę mniej niż 1,5 opakowania (150 g) 35 g cukru pudru (3,5 łyżki) 10 g soku z cytryny (2 łyżki) - lub więcej, tak żeby było czuć cytrynowy smak kilka kropel aromatu cytrynowego Przygotowanie:  Ciasto:  1. Marchewki ścieramy na drobnych oczkach (paski), zostawiamy na pół godziny w lodówce(...)grzałka góra dół Temperatura: 180 stopni Krem: 1. Gdy ciasto ostygnie śmietanę ubijamy według przepisu na opakowaniu śmietan-fixu (używamy 2 saszetek). 2. Dodajemy serek, sok z cytryny i jeszcze miksujemy. Próbujemy czy jest wystarczająco słodkie i cytrynowe. Dalej:  1. Gdy ciasto ostygnie przecinamy je jak na zdjęciu, tworząc dwa blaty. 2. Z górnej części ścinamy przypieczoną warstwę

Malowane smakiem
Paella 213

zielona 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej pół łyżczki papryki ostrej sól do smaku szczypta szafranu oliwa z oliwek natka pietruszki cytryna pokrojona w ósemki * Dałam większą ilość pomidorów, bo nie potrafię się im oprzeć, dlatego moja paella jest bardziej pomarańczowa niż żółta. Jeśli lubicie pomidory-śmiało możecie zwiększyć ich ilość(...)odkywając jej i pozostawiamy pod przykryciem jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie danie jest gotowe, jednak najlepiej smakuje, gdy lekko przestygnie. Podajemy z siekaną natką pietruszki i cząstkami cytryny. Uwaga: O ile dobór dodatków do tego dania zależy od naszej fantazji, o tyle są pewne składniki, bez których paella nie będzie paellą. Przede wszystkim ryż-koniecznie średnioziarnisty. Ryże dugoziarniste

Zawsze głodna!
ŁOSOŚ PIECZONY W ZIOŁACH ZE SZCZYPIORKACH 214

skórą  pół pęczka szczypiorku  łyżka ziół prowansalskich  łyżka oliwy  sól, pieprz świeżo mielony lub zgnieciony w moździerzu  kawałek foli aluminiowej  kilka plastrów cytryny  Sposób przyrządzenia:  Rybę dokładnie opłukać wysuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą i pieprzem z każdej strony oraz ziołami. Szczypiorek pokroić i posypać nim filet z łososia po stronie bez skóry(...)przykryć plastrami cytryny.  Folię posmarować oliwą i na nią położyć łososia. Zawinąć i zapiec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 min. Podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami ale wcześniej należy odciąć skórę, wystarczy podważyć nożem i sama schodzi :-)  Udanego dnia

pieprzny smaczek
Sałatka z ogórków, orzechów włoskich i pestek granatu 209

porcje): 400 g ogórków (u mnie 1 duży) 150 g orzechów włoskich, grubo posiekanych pestki z 1/2 granatu 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka pul biber lub płatków chilli 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Przekrój ogórki na pół i przy pomocy łyżeczki wyskrob z nich pestki, a następnie pokrój na cienkie plasterki. W misce(...)umieść ogórka, orzechy włoskie, pul biber lub płatki chilli oraz pestki granatu. W osobnej miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i polej powstałym dressingiem sałatkę. Wymieszaj i podawaj od razu.  *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Zielony kuskus z bazylią 164

płynu wchłonie kasza) 1 łyżka zielonej pasty curry 1 szklanka ugotowanego mrożonego zielonego groszku 1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej (u mnie francuska) 2 dojrzałe pomidory sok z cytryny listki bazylii oliwa z oliwek EV Wykonanie: Do miski wsypujemy kuskus. Do gorącego bulionu dodajemy pastę curry i dokładnie mieszamy, żeby pasta się rozpuściła   Kuskus zalewamy bulionem tak, żeby kasza(...)była przykryta płynem ponad centymetr ponad powierzchnią.  Przykrywamy i odstawiamy, aż płyn się całkowicie wchłonie. Wtedy kaszę mieszamy widelcem, dodajemy fasolkę, groszek, posiekane listki bazylii, sok z cytryny, mieszamy, przykrywamy,  i odstawiamy na 60 minut, żeby się przegryzło. Po tym czasie pomidory parzymy, zdejmujemy z nich skórkę, kroimy w  drobną kostkę, dodajemy do kaszy, mieszamy i skrapiamy

Kulinarne przygody Gatity