cytryna - 13435 przepisów (strona:223/896)

Barszcz czerwony 144

szkoły a w domu często był pyszny barszczyk. Mniaaam! Barszcz czerwony Składniki: 6 buraków, 3 marchewki, 2 pietruszki, seler, por, liść laurowy, ziela angielskie, sól, pieprz, łyżeczka kwasku cytrynowego. Wykonanie: Z obranych i umytych warzyw (marchewki, pietruszki, selera, pora) gotujemy wywar. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Miękkie warzywa wyławiamy. Buraki obieramy, kroimy na plastry(...)wywaru. Barszcz gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem do momentu aż buraki będą miękkie. Barszcz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeżeli jest taka potrzeba to dodajemy kwasek cytrynowy (do miseczki wlewamy 1/4 szklanki wrzątku, wsypujemy płaską łyżeczkę kwasku, mieszamy i stopniowo wlewamy do barszczu (często mieszając i degustując)). Barszcz najlepiej podawać z ugotowanymi ziemniakami lub jajkiem. Smacznego

paapilotkaa
Sernik na zimno z serkiem mascarpone, lemon curd i białą czekoladą 196

najlepiej trzepaczką). Całość podgrzać (na małym ogniu) i mieszając dodać masło i sok z cytryn. Mieszać do zagotowania i zgęstnienia masy. Krem przetrzeć przez sitko i wymieszać ze skórką cytrynową.  Przygotować spód. Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) i wymieszać z roztopionym masłem.   Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym. Przygotować masę. Czekoladę roztopić i odstawić(...)serek mascarpone a na końcu białą czekoladę.   Ciasteczkowy spód posmarować cienką warstwą lemon curd, ułożyć plasterki kiwi i umieścić masę z serkiem. Całość wyrównać i ponownie posmarować kremem cytrynowym (tym razem jego warstwa powinna być grubsza) oraz obłożyć kiwi. Ciasto schłodzić w lodówce (minimum kilka godzin; ja pozostawiłam je na całą noc). Jeśli nie chcemy, aby lemon curd był

Di gotuje
Testowanie produktów "Dr Gerard" 131

Zostałam zaproszona do testowania słodkości firmy "Dr Gerard". Było to możliwe dzięki stronie "Streetcom". Paczka zawierała słodkości takie jak: "PryncyPałki" classic "PryncyPałki" kokos "Pryncytorcik" "Mafijne" śmietankowo-cytrynowe "Maltikeksy" jogurtowe "Rurki waflowe" zebra "Pasja" kokosowa "Kremisie" w mlecznej czekoladzie "witAM" śliwki, mleko Ciastkami częstowałam rodzinę, znajomych i koleżanki z pracy. Przy rankingu brałam pod uwagę opinie swoją i znajomych. I "PryncyPałki(...)delikatne. III Pryncytorcik- "coś konkretnego w sam raz do kawy" IV "Kremisie"- faworyt wśród dzieci. Herbatnik, krem i czekolada. To chyba małe misiaki uwielbiają najbardziej.  V "Mafijne" śmietankowo-cytrynowe- tu było różnie z opiniami. Jedni się zachwycali, inni narzekali na zbyt dużo aromatów. Mi bardzo przypadły do gustu. Ciastko, konkretne, zjem kilka i mam dość:) VI "Rurki waflowe"- tych

Pobite gary Barbary
Zupa rybna z mleczkiem kokosowym 151

trawa cytrynowa, 600 g ryby morskiej (kręgosłup, głowa)*, 2 liście limonki, 1 – 2 chili, kawałek świeżego imbiru (2 cm), kawałek kopru włoskiego, kawałek pora, 1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek selera, 400 g filetów rybnych (łosoś, troć, dorsz, turbot...) sok z 1 limonki, 70 ml mleka kokosowego, 50 g pokrojonej w julienne marchewki, 50 g pokrojonego w julienne selera, sól, cukier(...)Kawałki ryby włożyć do garnka, dodać rozerwane (aby oddały więcej aromatu) liście limonki, rozgniecioną trawę cytrynową, chili, pokrojony w plasterki imbir oraz warzywa. Lekko osolić. Gotować na małym ogniu, aż elementy ryby będą miękkie. Przecedzić wywar, dodać sok z 1/2 limonki, zagotować. Włożyć filety ryby, pokrojone na 1 cm szerokości paski. Gotować około 3-4 minut. Wyjąć rybę, wlać resztę

królestwo garów
Faszerowane Jabłka 147

imbirem. Do przygotowania całego dania potrzeba nam: 4 duże jabłka (Ligole lub Championy) 1 podwójna pierś z kurczaka paczka migdałów w płatkach (150g) garść orzechów włoskich sok z połowy cytryny pół lampki słodkiego białego wina 100-150 g kaszy kuskus 100 g suszonych moreli 4 cm świeżego imbiru łyżka masła  litr lekko posolonego wrzątku Na początek jabłka, trzeba(...)sposób żeby znacznie nie uszkodzić ścianek jabłka, zostawcie je około 0,5 cm albo i grubsze. Wnętrze jabłek pozbawione pestek i części z ogryzka wrzućcie do miski i skropcie cytryną. Pierś z kurczaka trzeba rozdrobnić, ja preferuję krojoną w drobną kostkę, ale mielenie to też nie grzech. Migdały i orzechy włoskie podprażamy na patelni i dodajemy do jabłek. Na koniec

Kuba Gotuje
Szpajza cytrynowa 127

digotuje.blogspot.com    Szpajza - deser śląski na bazie jajek. Jego konsystencję utrzymuje żelatyna. Można go przyrządzić warstwowo czy też zabarwić za pomocą galaretki (dodać zamiast żelatyny). Ja zrobiłam wersję cytrynową, ale fajnie komponuje się z różnymi owocami lub kakao. Dla mnie osobiście to takie sztywne kogel-mogel.  Smakuje rewelacyjnie. 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki(...)wody sok z 1/2 cytryny skórka z 1/2 cytryny szczypta soli Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Żółtka z cukrem zmiksować do białości. Dodać sok i startą skórkę cytrynową. Białka (ze szczyptą soli) ubić na sztywno i delikatnie połączyć z żółtkami. Do masy powoli wlać ostudzoną żelatynę i dokładnie rozmieszać. Deser przelać do pucharków i wstawić do lodówki, aby stężał. Udekorować

Di gotuje
Laksa z dynią, groszkiem cukrowym i tofu 174

Może spróbujesz?  Składniki: 1 średnia dynia hokkaido, 100 g groszku cukrowego, 100 g tofu, ok. 700 ml bulionu warzywnego, 400 ml mleczka kokosowego, kilka brązowych pieczarek, 2 trawy cytrynowe, 2 ząbki czosnku / 1 duży, 2 liście limonki kaffir, 1 łyżeczka mielonej kurkumy, 1/2 łyżeczki nasion kolendry, 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca, 1/2 łyżeczka pasty z krewetek, 1/2 łyżeczki pasty(...)przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W moździerzu rozgniatamy nasiona kolendry, mieszamy je z kurkumą. W garnuszku rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy liście limonki, przekrojone i zmiażdżone łodygi trawy cytrynowej, kurkumę, kolendrę oraz pastę z krewetek i pastę chili. Przesmażamy chwilkę i dodajemy drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty świeży imbir - u nas około pół łyżeczki, całość

Plate of Joy
Tarta z budyniem i jabłkami 175

łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru nadzienie  1 budyń waniliowy (duże opakowanie) 3 szklanki zimnego mleka 2 łyżki cukru 4-5 dużych jabłek cynamon dodatkowo kwasek cytrynowy lub sok z cytryny cukier puder Na samym początku przygotować spód do ciasta, tzn. na czysty blat wsypać mąkę, cukier puder, uformować wgłębienie, wbić jajko, dodać posiekane masło. Za pomocą noża(...)mieszać i trzymać na ogniu. Gdy budyń będzie gęsty to rondelek zdjąć z ognia. Jabłka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Do rondelka wlać wodę, dodać trochę kwasku cytrynowego i porcjami obgotować plasterki jabłek. Następnie plasterki układać jeden obok drugiego, całość zrolować i przeciąć na dwie części (spójrzcie na rysunek!). Przygotowane różyczki ułożyć na tarcie. Całość posypać cynamonem. Przygotowane

Ugotować
Babka dyniowo-cytrynowa 164

Ciekawa odmiana dla zywkłej babki cytrynowej - dodatek zmiksowanej dyni nadaje niesamowitego kolorku i wilgotności. Polecam :) SKŁADNIKI: (forma z kominem lub keksówka)   240 g mąki pszennej 40 g mąki kukurydzianej  2 duże jajka 120 g cukru  150 g masła 130 g puree z dyni   2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego skórka(...)połączenia składników. 4 . Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (keksówkę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia). Przełożyć ciasto. Piec ok 50 min w 180*C.  Lukier cytrynowy: ok 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Składniki lukru wymieszać dokładnie, gdyby wyszedł za rzadki - dosypać jeszcze cukru pudru

Kto ugości moich gości?
Pasta fasolowa z cytryną z anchois do chleba 154

Liczne badania naukowców dowodzą, że składniki użyte do ich wyrobów mogą przyczynić się do rozwoju nowotworów. A kanapki można pysznie zjeść z pastą. Choćby z białej fasoli ze skórką cytrynową.  100 gram ( suchego produktu)  ugotowanej do miękkości fasoli  2 ząbki czosnku skórka z cytryny 1 łyżka soku cytrynowego łyżka oliwy z oliwek fileciki anchois Wszystkie składniki miksujemy

AZgotuj!
Wegańskie curry z dynią, batatem i ciecierzycą 158

łyżka sosu rybnego ·          3-4 liście kafiru ·          3 łyżeczki tartej trawy cytrynowej ·          4 łyżeczki kminu rzymskiego ·          2 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)moździerzu ucieramy kolendrę i kmin (nie podprażam ich wcześniej, gdyż w paście trafią na patelnię). Dobrze ucieram, a następnie dodaję czosnek i dalej ucieram na pastę. Dodaję trawę cytrynową oraz liście kafiru , które wcześniej nieco rozcieram w dłoniach. Papryczki drobno siekam i również dodaję do moździerza i ucieram. Następnie dodaję sproszkowane przyprawy ( gałkę, cynamon i kurkumę ). Świeżą gałkę ścieramy

Bazując na smaku
Nalewka truskawkowa 11525

sama - Panna Truskawka i niech tak pozostanie Nalewka truskawkowa Składniki na 2 l kilogram truskawek szklanka spirytusu 1/2 l wódki 2 szklanki cukru 2 szklanki wody małe opakowanie kwasku cytrynowego Do dzieła!!! Truskawki dokładnie myjemy, przebieramy i szypułkujemy. Przekrawamy je na pół i wrzucamy najlepiej do jakiegoś słoja. Zalewamy wódka i spirytusem i odstawiamy - moje w ciemnym miejscu stały(...)cukru - gotując czekamy aż syrop stanie się klarowny, studzimy delikatnie i wlewamy do niego nalewkę ( podobno ważne jest aby nalewkę wlewać do syropu a nie na odwrót ) i kwasek cytrynowy, mieszamy . Odstawiamy na kilka tygodni. Ja swoją naleweczkę próbowałam po ok 2 tygodniach i jest naprawdę pyszna - bardzo aromatyczna, tylko póki co dość delikatna liczyłam na troszkę mocniejszy trunek

sierotka maRysia w kuchni
Szybkie ciasto z owocami i galaretką 405

łyżeczka proszku do pieczenia można dodać pół szklanki maku Masa: brzoskwinie w puszce (lub ananas, gruszki itp) łyżka cukru 2 jajka budyń waniliowy łyżka mąki łyżka maki ziemniaczanej galaretka cytrynowa (można dodać inną ale wg mnie najlepiej smakuje z cytrynową) 25 dag margaryny Dodatkowo: 2 galaretki Do dzieła!!! Ubijamy jajka z cukrem na białą. Gdy masa jajeczna będzie biała

sierotka maRysia w kuchni
Ryż z warzywami na parze 193

marchewka fioletowa  1/2 cukinii żółtej  1/2 cukinii zielonej  płatki kwiatów jadalnych   natka pietruszki  Przyprawy :  pieprz cayenne  pieprz ziołowy  pieprz cytrynowy  Ryż układamy w pojemniku do ryżu, układamy na pierwszym poziomie parowaru, zalewamy pojemnik na wodę, oraz pojemnik z ryżem wrzątkiem i włączamy urządzenie na 25 minut.  Wszystkie warzywa myjemy(...)Papryki oczyszczamy i kroimy w paski. Marchewki obieramy i kroimy w plastry. Cukinie również w plasterki. Cukinie przyprawiamy pieprzem cayenne, marchewki pieprzem ziołowym, a kalafiory pieprzem cytrynowym. Na 13 minut przed końcem parowania ryżu, na drugim poziomie na folii układamy kalafiory i marchewki, a na trzecim pozostałe warzywa. Natkę myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem i siekamy. Płatki kwiatów jadalnych również siekamy

Parowar Faceta
Pieczony kurczak z warzywami - przepis 218

paprykę  1 żółtą paprykę  2 pomidory świeże  4-5 ząbek czosnku  1 czerwoną cebulę  olej rzepakowy ok 7-9 łyżeczek  sól  pieprz cytrynowy  paprykę słodką  liście szałwii 5-8 szt  świeży tymianek 4-6 gałązek  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Podudzia myjemy, osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, oliwą. Wszytko, razem zmieszamy, odstawiamy

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania