cytryna - 13435 przepisów (strona:219/896)

Ryba po grecku bez smażenia 184

Składniki: 700-800g filetów ryby- ja miałam dorsza, filety mrożone 6 sztuk marchwi (ok 800g) seler pietruszka duża cebula koncentrat pomidorowy (200g) sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy cytryna 1/2 kostki rosołowej  Rybę rozmrażamy i dokładnie osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 1-2 godziny do zamarynowania (można też

Czerwona Porzeczka
Sałatka śledziowa 213

również na innych małych imprezkach. Możecie ją przygotować na Sylwestra, na pewno znajdą się jej wielbiciele. 5-6 filetów śledzia w oleju duże jabłko czerwona cebula łyżka soku z cytryny kilka gałązek koperku pieprz 4-5 łyżek majonezu łyżeczka musztardy Śledzie moczyć godzinę w zimnej wodzie, osączyć i osuszyć. Pokroić w większe kawałki. Jabłko pokroić w niedużą kostkę, skropić sokiem(...)cytryny. Cebulkę i koperek posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski, przyprawić. Dodać majonez i musztardę, wymieszać. Odstawić na kilka godzin do lodówki aby smaki się przegryzły

Smakołyki Asi
Drożdżówki z budyniem i konfiturą morelową 168

szczypta soli jajko szkl mleka 60g masła 3 łyżki miodu Nadzienie: budyń przygotowany wg przepisu na opakowaniu słoiczek konfitury morelowej Lukier: 1,5 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny woda  Ciasto: Suche składniki wymieszać w dużej misce. W rondelku podgrzewać mleko z masłem i miodem, do rozpuszczenia się składników. Do miski z mąką wbić jajko i wlać ciepłe(...)ściereczką i odstawić na 10min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Drożdżówki piec ok 15 minut, do zarumienienia. Lukier: cukier puder przesiać do miski, dodać sok z cytryny i tyle wody aby otrzymać gęsty lukier. Polać jeszcze ciepłe drożdżówki

Smakołyki Asi
Wiosenny napój pomarańczowo-pietruszkowy 96

Jedna szklaneczka dziennie a od razu poczujemy się lepiej na wiosnę :) Na 2 porcje: 2 duże słodkie bezpestkowe pomarańcze 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka miodu łyżka soku z cytryny Pomarańcze wyszorować i obrać ze skórki. Podzielić na cząstki. Natkę wypłukać i wrzucić wraz z pomarańczami do blendera. Dodać sok z cytryny i miód. Zmiksować. Przelać do szklaneczek

Smakołyki Asi
Surówka z pora 119

zabrać sobie taką surówkę do pracy na drugie śniadanie. Polecam :) Talerz "Julia Gold" od Porcelany Bogucice . 1 duży por 1 duże kwaśne jabłko 1 marchewka 1 łyżka soku z cytryny cukier, sól i pieprz do smaku łyżka oleju  Pora umyć i pokroić na cienkie półplasterki. Posolić i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie odcisnąć sok. Marchew i jabłko(...)obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Dodać olej i przyprawić do smaku. Odstawić na pół godziny aby smaki się przegryzły

Smakołyki Asi
Paluszki rybne 641

obiadu i spałaszowały wszystko ze smakiem. Równie chętnie zjadły je później z samym keczupem ;) Paluszki podałam na talerzu "Scania" od Porcelany Bogucice. 1kg mrożonych filetów tilapii łyżka soku z cytryny bułka jajko sól świeżo zmielony pieprz przyprawa do ryb w młynku bułka tarta 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Filety rybne rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym. W razie konieczności(...)usunąć ości. Rybę zmielić, skropić sokiem z cytryny. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, dokładnie odcisnąć, dodać do ryby. Całość przyprawić do smaku i dokładnie wyrobić rękoma gładką masę, dodając tyle bułki tartej aby łatwo można było formować paluszki. Na koniec dodać natkę, wymieszać. Łyżką nakładać masę i formować długie wałeczki. Panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor

Smakołyki Asi
Schab z mandarynkami 165

komponuje się pięknie. Próbujcie! Coś na święta i na Nowy Rok...bo my pędzimy... Składniki 500 g schabu 3 mandarynki 2 łyżki miodu 2 kieliszki wytrawnego wina sok z cytryny 1 łyżka oliwy 3 łyżki płatków migdałowych 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sól pieprz świeżo zmielony     Przygotowanie   Schab opłukałem, osuszyłem, pokroiłem w plastry. Mięso oprószyłem solą i pieprzem(...)skropiłem sokiem z cytryny. Przykryłem i odstawiłem na pół godziny. Rozgrzałem na patelni oliwę, obsmażyłem mięso. Dodałem wino, miód i dusiłem pod przykryciem około 10 minut. Mandarynki po umyciu sparzyłem, pokroiłem w plastry. Włożyłem do mięsa, dusiłem razem dalej około 3 minuty. Z sosu wyjąłem mięso i mandarynki, ułożyłem je na ogrzanym półmisku. Mąkę ziemniaczaną wymieszałem z odrobiną wody, wlałem

R'n'G Kitchen
Zimowy szparag - skorzonera przepis 187

konopna, nasiona konopi, mąką ze skiełkowanych ziaren brązowego ryżu).   Skorzonerę należy przygotowywać w rękawiczkach ze względu na brunatny sok, który farbuje ręce.  wiązka skorzonery sok z połowy cytryny olej do smażenia 100 gram mąka ( dowolna) jajo sól 100 ml piwa lub gazowanej wody opcjonalnie Wyszoruj warzywo pod bieżącą wodą i nożykiem do ziemniaków obierz dokładnie. Natychmiast włóż(...)zimnej wody z sokiem z cytryny. Następnie pokrój na kawałki długości frytek. Obgotuj 5 minut w osolonej wodzie.  Odcedź obgotowaną skorzonerę i włóż do zimnej wody aby zahartować. Z jaja, piwa i maki zrób ciasto lekko soląc. Na rozgrzanym oleju zmaż obtoczoną w cieście Odsącz na papierowym ręczniku. Swoją potrawę obtaczałam w suchej mące, potem w jaju, potem znów

AZgotuj!
LEKSYKON MIODÓW 130

ułatwia zasypianie. Działa łagodnie moczopędnie, dzięki czemu likwiduje obrzęki i nieznacznie obniża ciśnienie krwi. Malinowy Kolor - jasnożółty Smak - słodki, bardzo łagodny Zapach - ma piękny zapach dojrzałych malin z lekką cytrynową nutą Właściwości - działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i napotnie. Poleca się go do leczenia przeziębienia: świetnie rozgrzewa, obniża gorączkę, a także zmniejsza katar i kaszel. Jest bardzo smaczny, więc poprawia również samopoczucie(...)także podczas długotrwałego przyjmowania antybiotyku - działa osłonowo na układ pokarmowy. Nawłociowy Kolor - dość jasny - od jasnożółtego do jasnoburszytynowego. Smak - słodki z lekką nutką kwaskowatości Zapach - ma bardzo przyjemny delikatny cytrynowy zapach Właściwości - działa moczopędnie i przeciwbakteryjnie, dlatego sprawdza się w przypadku infekcji układu moczowego. Wspomaga również trawienie, gdyż nasila wydzielanie żółci. Miód ten wspomaga także prace wątroby. Zawiera mnóstwo rutyny

Ciastka - domowe słodkości
ŁOSOŚ Z CHUTNEY Z MANGO / SALMON WITH MANGO CHUTNEY 139

become Recipe itself, isn’t difficult to make either. Everything is doing on its own. Ryba: 300 g łososia świeżo mielona sól, czarny pieprz łyżka soku z cytryny oliwa Chutney: 2 średnie mango 1 średnia czerwona cebula 1/2 średniej czerwonej papryki garść suszonej żurawiny łyżka octu białego łyżka brązowego cukru kieliszek białego półwytrawnego wina pepperoncini do smaku Soczewica: szklanka(...)like Lentils: 1 cup green lentils 1-2 teasponns honey fresh rosemary Zaczynamy od ryby. Trzeba ją opłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć papierowym ręcznikiem, następnie skropić sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem, odstawić na bok. Czas na chutney. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, mango przekrawamy na pół, wykrawamy pestkę

Martyna Cooks
Sałatka z buraków czerwonych 246

Prosta a zarazem bardzo smaczna sałatka która stanowi doskonały dodatek do obiadu. Składniki: 0,5 kilograma buraków czerwonych 1 cebula sól, pieprz cukier sok z cytryny oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Buraki nie obierając myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ostudzone obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko(...)mieszamy ze sobą, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy oliwę , doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona

Bajeczna Kuchnia
Jaglany słoik zdrowia z pieczonym burakiem,jabłkiem i pestkami dyni 159

producenta i dystrybutora certyfikowanej żywności ekologicznej  Symbio -1 średni upieczony w folii burak -1 jabłko -pestki dyni  Symbio Dressing -4-6 łyżek oliwy -sok z połowy cytryny -1 łyżeczka syropu z agawy, klonowego lub płynnego miodu -szczypta soli morskiej do smaku Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki dressingu, aby uzyskać gładką i jednolita konsystencję. Dosmacz solą i spróbuj. Buraka , upieczonego(...)wcześniej w folii i wystudzonego, pokrój w kostkę. Jabłko również pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny- jabłko zachowa jędrność oraz kolor. Dodaj zimną, ugotowaną na sypko kaszę jaglaną. Wymieszaj bardzo dokładnie z przygotowanym wcześniej dressingiem,posyp pestkami dyni i przełóż do słoiczka na wynos...lub na talerze ,na śniadanie w domu! Smacznego! Przepis pochodzi z książki Marka Zaremby "Jaglany

Z Kuchni Do Kuchni
DOMOWA NUTELLA – KREM CZEKOLADOWY Z KASZY JAGLANEJ 175

wypróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: * kasza jaglana – 1 szkl * gorzka czekolada – 50 g * banan – 2 szt * kakao – 4 łyżki * syrop z agawy – 4 lyżki * sok z cytryny – 1 łyżka * sól -1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wypłukaną kaszę prażymy kilka minut w garnku, zalewamy wrzątkiem, dodajemy szczyptę soli, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy ok. 15 minut ( pilnujemy(...)żeby się nie przypaliła! ). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy ugotowaną kaszę, banany, kakao, sok z cytryny oraz syrop z agawy – wszystko razem dokładnie ze sobą miksujemy. Gotowe! Smacznego! Ps. świetnym dodatkiem jest garstka prażonych orzechów

Ostra na Słodko
CZERWONY KOKTAJL Z BURAKA I GRANATU 175

razem z białymi skórkami, - 1 surowy burak, - 2 słodkie jabłka , żeby złagodzić gorycz skórek granatu, - 1 czerwony grejpfrut, żeby podkręcić smak (ale już bez białych skórek), - sok z połówki cytryny, żeby koktajl nie tracił koloru i żelazo z buraka lepiej się wchłaniało (wit.C), - woda do pożądanej konsystencji, - Vitamix 1-3-10 turbo i dobra minuta blendowania, żeby pesteczki granatu dobrze(...)jeszcze bardziej. U mnie wchodzi do "karty" jako sposób podania sobie granatu bez większego babrania się, a przy okazji buraka, bo mnie akurat ten smak nie przeszkadza. Grejpfrut i cytryna dają fajną kwaskowość, a jabłko słodycz, więc cała kompozycja jest naprawdę pyszna! Jeśli nie macie wstrętu do buraka, różowo POLECAM! :)) Inny koktajl z buraków znajdziecie  tutaj , więcej buraków, jabłko

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Duszona ,czerwona kapusta 176

chcą ..cóż może z czasem , są smaki do których trzeba dorosnąć i takie z których warto wyrosnąć Składniki : 1 mała główka czerwonej kapusty lub 1/2 dużej 1 jabłko 1/2 cytryny 1 łyżka cukru – czubata sól , pieprz do smaku 1/2 szklanki wody 2 łyżki masła Kapustę szatkujemy drobno , lub kroimy cieniutko . Na dnie garnka układamy masło , podgrzewamy , aż się roztopi(...)gorące wrzucamy kapustę , mieszamy i podsmażamy . Następnie dodajemy jabłko utarte na tarce o grubych oczkach ( ja trę ze skórką ) . Wkrapiamy sok z całej połówki cytryny , dodajemy cukier , sól , pieprz do smaku . Zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy na malutkim ogniu , co jakiś czas mieszając przez około 15 minut ( czasami kapusta robi się miękka szybciej ) . Gotowe , teraz tylko kluski śląskie

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania