cytryna - 13435 przepisów (strona:219/896)

Bułeczki cynamonowo czekoladowe 222

stopionego i wystudzonego masła 80g ciemnego cukru muscovado 2 łyżki cynamonu Do posmarowania bułeczek: 1 jajko 1 łyżka mleka na lukier:  ¾ szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie:  Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową ( należy wyjąć je z lodówki około 2 h przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta) Obie mąki przesiewamy. Drożdże kruszymy do pól szklanki ciepłego(...)Przed pieczeniem smarujemy bułeczki jajkiem rozmąconym z mlekiem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy 20/25 minut. Przygotowujemy lukier. W miseczce mieszamy cukier puder i przefiltrowany sok z cytryny. Ucieramy na lukier. Smarujemy bułeczki zaraz po upieczeniu i odstawiamy do ostygnięcia. Razem ze mną wypiekały: GRUNT TO PRZEPIS PRAWO DO GOTOWANIA Z PASJĄ ALA PIECZE I GOTUJE MATKA WARIATKA

Mia Cucina Sofieta
Surówka z czerwonej kapusty 401

rzadko robimy, a teraz jest jej pełno w każdym sklepie. Skusiłam się i zrobiłam. Składniki: 1/2 kg czerwonej kapusty 1 por  2 średnie jabłka sok z 1/2 cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Kapustę umyć, osuszyć i poszatkować. Białą część pora pokroić w półplasterki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać sok wyciśnięty(...)cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Wszystko wymieszać i odstawić na około 30 minut. Smacznego

talerz przyjemności
Gulasz marokański z dynią hokkaido, cukinią i ciecierzycą z dodatkiem komosy ryżowej czarnej 125

innej 1 średnia cukinia 2 czerwone cebule 4 daktyle 3 cm świeżego kłącza imbiru pół szklanki ciecierzycy z puszki 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów konserwowych skórka z połowy cytryny olej kokosowy do smażenia sól morska do smaku ekologiczna komosa ryżowa czarna  SYMBIO czarnuszka do posypania- opcjonalnie Mieszanka przypraw pół łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki nasion kolendry pół łyżeczki(...)daktyle pokrojone w cienkie plasterki, dosmacz solą. Przykryj i gotuj pomału około 10 minut. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj wody. Następnie wsyp ciecierzycę i skórkę utartą z połowy cytryny. Lekko zamieszaj i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodaj cukinię i dynię. Bardzo delikatnie wymieszaj. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby. Gulasz serwuj z komosą ryżową czarną, posypany

Z Kuchni Do Kuchni
Czerwone curry po tajsku z krewetkami i dynią 156

mnie akurat, ale ja bardzo lubię pikantne smaki. Składniki dla 3-4 osób: 250 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego) ½ łyżeczki świeżo startego imbiru 5 cm kawałek trawy cytrynowej (biała część, rozgnieciona) lub ½ łyżeczki suszonej 2 łyżki oleju 1 szalotka lub mała cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2-3 łyżki czerwonej pasty curry 1 puszka(...)rozmrożonych) 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżeczki sosu rybnego , lub więcej do smaku 1 papryczka chili pokrojona w krążki garść listków bazylii tajskiej Bulion zagotować z imbirem i trawą cytrynową. Gotować ok. 10 minut. Na patelni rozgrzać olej, dodać szalotkę. Podsmażyć na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Dodać czosnek, słodką paprykę. Podsmażyć przez minutę. Dołożyć pastę curry, podsmażać

Pełny talerz
Dorada po grecku 126

książka jest Waszą własnością. Przygotowałam, sprawdziłam dla Was przepis  Dorada po grecku ze strony 327  2 dorady " Świeża ryba w Lidlu" sól pieprz 1 cytryna  1/2 pęczka oregano oliwa z oliwek Dorady myjemy i suszymy za pomocą ręcznika papierowego nacinamy delikatnie, doprawiamy i nadziewamy cytryną i oregano. Na folię aluminiową wlewamy niewielką ilość oliwy. Obtaczamy w niej

AZgotuj!
Skandynawska sałatka z buraczków i jabłka 148

buraki (kupuję gotowe, ugotowane, w oryginalnym przepisie użyto buraczków marynowanych, ale te wydawały mi się zbyt kwaśne) 2 jabłka 1-2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu  sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie :  Buraczki i jabłka pokroić w kostkę wielkości około 0,5 centymetra, wrzucić do miski, skropić sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać majonez

Codzienne Gotowanie
Krem/masa z serka waniliowego (z nutą cytryny) 188

połączeniu z masłem jest bardziej kremowy i moim zdaniem - smaczniejszy. 350g serka homogenizowanego (waniliowego) 100g masła 3 łyżki cukru pudru (płaskie) 1 łyżeczka soku z cytryny odrobina startej skórki cytrynowej Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę i dokładnie zmiksować z serkiem. Całość połączyć z sokiem oraz skórką cytrynową

Di gotuje
Orientalny kurczak na czerwono 249

średnia cebula 1 puszka krojonych pomidorów 3 zielone papryczki chilli 4 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka curry 1 płaska łyżeczka imbiru 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego sok z 1 cytryny Przygotowanie: Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i siekamy drobno. Papryczki rozcinamy na pół, oczyszczamy z nasionek i drobno kroimy. Cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek(...)zeszklamy na oleju. Dolewamy pomidory z puszki i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy papryczki, sok z cytryny i przyprawy. Mieszamy dokładnie i gotujemy około 5 minut, aż pomidory zupełnie rozmiękną. Dodajemy kurczaka, dolewamy powoli pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem 15-20 minut (aż kurczak zmięknie), co jakiś czas mieszając. Podawać z ryżem

Gotuj z Rumcajsem
Gulasz rybny 146

Rybny gulasz ala Rumcajsew.  Składniki: ok 700g filetów z mintaja 2 cebule 1 papryka 1 mała cytryna 2 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 szkl. bulionu 1 łyżka mąki świeżo mielony pieprz, sól 2 łyżeczki curry, tymianku, bazylii 1 łyżeczka pieprzu cayenne listek laurowy kilka kropel tabasco Przygotowanie: Filety opłukać i osuszyć na papierowych ręcznikach. Pokroić w grubą(...)kostkę i połączyć z sokiem z 1 cytryny, solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. Paprykę i cebule drobno pokroić. Zrumienić cebulę na patelni i oprószyć ją mąką. Dodać zimny bulion, paprykę, przecier i resztę przypraw. Mieszankę doprowadzamy do wrzenia i pozwalamy delikatnie zgęstnieć (w razie potrzeby możemy doprawić nieco do smaku). Dodajemy rybę

Gotuj z Rumcajsem
Azjatycka zupa Zbójnicka 190

energii. Składniki : 700ml bulionu mięsnego (niecałe 3 szklanki) 150 g schabu 20g suszonych grzybów 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1/2 pora 2 łyżki sosu sojowego sok z połowy cytryny 2 łyżeczki migdałów w płatkach 3 łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowego) 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/4 łyżeczki startego imbiru Przygotowanie: Grzyby moczymy w ciepłej wodzie około(...)Gotujemy pod przykryciem 10 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie kroimy pora na około 4cm słupki, dodajemy go do zupy, razem z przyprawami, sosem sojowym, sokiem z cytryny i cukrem. Mieszamy dokładnie i gotujemy pod przykryciem kolejne 10 minut, w razie potrzeby dodając nieco wody, jeśli za dużo jej nam odparuje. Podawać z makaronem

Gotuj z Rumcajsem
Szybka zupka azjatycka 161

określona przez Haneczkę, jako ostro-kwaśna.  Składniki (4 porcje): 450g mieszanki warzywnej chińskiej (np. Hortex)  1l bulionu drobiowego 3 łyżki dobrego, ciemnego sosu sojowego sok z ćwiartki cytryny ćwierć łyżeczki imbiru pół łyżeczki pieprzu cytrynowego pół łyżeczki chilli w proszku 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku 1 i 1/2 łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowego) szczypta majeranku 2 listki laurowe Przygotowanie: Bulion(...)doprowadzamy do wrzenia, dodajemy rozmrożoną mieszankę warzywną. Dolewamy sok z cytryny i sos sojowy. Czekamy aż wszystko się zagotuje. Dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i gotujemy kilka minut, aż warzywa będą odpowiednio miękkie, ale najlepiej wciąż chrupiące. Podajemy z nudlami lub makaronem ryżowym (np. Wstążki TaoTao

Gotuj z Rumcajsem
Burgery po tajsku 186

chilli bez pestek 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 5 średnich pieczarek 500g mielonej wieprzowiny 1 łyżka sosu sojowego sól i pieprz 3 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny kapusta pekińska 4 bułki do hamburgerów Przygotowanie: Cebulę, czosnek i chilli mielimy na pastę w blenderze. Dodajemy pieczarki i szatkujemy jeszcze chwilę. Do mięsa dodajemy sos sojowy i zblendowaną masę(...)bułki tartej, jeśli masa słabo się klei). Dzielimy na 4 porcje i formujemy kotlety. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni 6-8 minut, odwracając kilkakrotnie. Majonez mieszamy z sokiem z cytryny. Smarujemy nim połówki bułek, dodajemy po trochę poszatkowanej kapusty, wkładamy gorące kotlety. Podawać świeżo po przygotowaniu

Gotuj z Rumcajsem
Gumbo 169

ząbki czosnku 3 papryczki chilli 2 papryki 200g pieczarek 1 puszka pomidorów w zalewie (krojonych) 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 2 łyżki sosu Worchester 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz czarny Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę w piórka, paprykę w słupki, pieczarki na plasterki, chilli siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę(...)mąki, cały czas mieszając. Do powstałej zasmażki wrzucamy zawartość patelni, dodajemy pomidory z zalewą, paprykę i chilli. Dokładnie mieszamy, dolewamy szklankę wody. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sos Worchester, sok z cytryny, pieprz cayenne, sól i pieprz do smaku. Doprowadzamy do wrzenia i gorujemy na małym ogniu pod przykryciem, około 15-20 minut. Podajemy z ryżem

Gotuj z Rumcajsem
Śmietanowiec 135

wiśniowe albo truskawkowe  Galaretki rozpuścić w mniejszej ilości wody niż podane na opakowaniu. masa:  * 250 ml śmietany 30% * 2 łyżki cukru pudru * 1 łyżka soku z cytryny * 2 łyżki żelatyny Żelatynę rozpuszczam w 1/4 szklanki gorącej wody, mieszam do rozpuszczenia i odstawiam. Schłodzoną śmietanę przelewam do miski i ubijam trzepaczką lub mikserem. Pod koniec ubijania(...)dodaję przesiany cukier puder, dalej ubijam. Do ubitej śmietany dodaję sok z cytryny i ostudzoną rozpuszczoną żelatynę, mieszam. Powstałą masą przekładam np. biszkopt i wstawiam do lodówki do schłodzenia

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Pasta z łososia , delikatna , lekka 121

porcja na 1 osobę  90 g łososia surowego 20g jogurt 2%  sok z cytryny 5g (1 łyżeczka ) 1 łyżka posiekanego kopru pieprz czarny (szczypta) kapary 10g chleb żytni pełnoziarnisty 1 kromka  Łososia upiec w foli aluminiowej 170 st. 25min Jogurt , cytrynę , koper, pieprz - zmieszać . Łososia pognieść widelcem dodać wymieszany jogurt.Miksować na konsystencje pasty. Posypać kaparami. Smacznego

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie