cytryna - 13435 przepisów (strona:213/896)

Kurczak Buffalo + surówka z buraczków na zimno 207

Podawać do upieczonego kurczaka obtaczając (smarując) w nim mięso.  Sposób na surówkę z buraczków: składniki na 2 porcje: 250g buraków 1 mała cebula ½ jabłka sól pieprz sok z cytryny opcjonalnie łyżka oleju rzepakowego. Przygotowanie: Buraki ugotować do miękkości. Ostudzić. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać i wydrążyć, a następnie zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodać łyżkę oleju. Wymieszać       i odstawić na 1h, aby smaki się przegryzły. Smacznego, Anulla /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat

Fabryka pomysłów
Buraki pieczone z rukolą, serem feta i pestkami dyni 177

feta pestki dyni sos do pieczenia ( 30 ml octu balsamicznego, łyżka miodu, szczypta cynamonu, 30 ml oliwy z oliwek, szczypta papryki czerwonej słodkiej, sól, pieprz) sok z połowy cytryny i starta skórka Wykonanie: Buraki myję, obieram i kroję w ósemki. W miseczce mieszam składniki na sos. Mieszam go razem z burakami, przekładam na blaszkę i wkładam do piekarnika na około(...)godzinę. Gdy będą miękkie, czekam aż lekko ostygną i mieszam razem z rukolą, serem feta i pestkami dyni. Polewam wszystko sokiem z cytryny i małą ilością oliwy. Posypuję startą skórką.  Gotowe

Bike By Life
Pierniki norymberskie 196

łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżki kakao 150g zmielonych migdałów (lub orzechów) 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej (następnym razem dodam odrobinę więcej) 50g kandyzowanej skórki cytrynowej 50g rodzynek (wcześniej namoczonych i odsączonych) 50g wiórków kokosowych 250ml mleka (temperatura pokojowa) ewentualnie ok. 25 dużych okrągłych opłatków Dodatkowo: lukier roztopiona czekolada bakalie do posypania Sposób przygotowania: 1. Miękkie masło(...)Piec pierniki w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 15-20 minut. 6. Jeszcze ciepłe pierniki polukrować lub posmarować roztopioną czekoladą i posypać bakaliami, np. skórką pomarańczową lub cytrynową. 7. Pierniki są gotowe do spożycia. Ładnie się przechowują i nie twardnieją. Polecam i życzę smacznego!!! Źródło: Domowe wypieki

Kuchnia domowa Ani
Rogaliki drożdżowe 176

pudru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 120 g roztopionego masła 180 ml mleka szczypta soli 3,5 szklanki mąki pszennej Dodatkowo: dżem np malinowy cukier puder sok z cytryny siekane migdały Przygotowanie: Zaczyn:  Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru pudru, 2 płaskie łyżki mąki i 6 łyżek ciepłego mleka. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)blasze, zachowując spore odstępy między rogalikami. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15-18 minut. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowujemy lukier. Smarujemy nim wystudzone rogaliki i posypujemy siekanymi migdałami

Smakowity Blog Kulinarny
Lukier królewski 188

często pytanie czym ozdabiać , czym robić te wszystkie wzorki ??? Otóż najlepszy do tego jest lukier królewski. A to nic innego jak białko jajka i cukier puder + ewentualnie sok z cytryny. Co potrzebujemy :   białko z jednego jajka ( u mnie takie rozmiaru M) Cukier puder przesiany przez sitko. I tutaj ciężko podać dokładnie co do grama ilość tego cukru, ponieważ(...)małą tutkę z pergaminu i odciąć rożek. Jeśli natomiast chcemy takim lukrem pokryć większe powierzchnie i zależy nam na gładkiej , równej warstwie musimy do powyższego lukru dodać sok z cytryny. Na 3 łyżeczki gęstego lukru bierzemy łyżkę soku . Teraz mamy lukier , który swobodnie spływa z łyżeczki i będzie pięknie pokrywał nasze ciasteczka. Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Grillowany pstrąg w ziołach 189

lecz elektrycznego nie węglowego. Z takiego grilla też jest pyszna i możemy grillować cały rok :)   2 porcje  Składniki:  2 pstrągi pęczek świeżej pietruszki pęczek tymianku 1 cytryna cięta w plastry szczypta pieprzu cytrynowego sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła czosnkowego oliwa do smarowania Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym(...)środek ryby solimy i pieprzymy. Rybę faszerujemy świeżymi ziołami, dodajmy kilka plastrów cytryny i masło czosnkowe. Całość układamy na grillu nasmarowanym oliwą, grillujemy ok 10 minut z każdej strony ( pamiętajcie, że to zależy od wielkości ryby).  Smacznego

Niezły Młynek
Zdrowe smoothie na bazie zielonej herbaty 135

zdrowe smoothie na bazie zielonej herbaty. Składniki: (na 2 porcje) 1 szklanka zaparzonej zielonej herbaty / zamiennie można użyć herbaty miętowej 3 średnie banany 1 kiwi 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Zaparzamy zieloną herbatę w jednej szklance wody. Odstawiamy. Do przygotowania smoothie używamy lekko ciepłej herbaty lub całkowicie zimnej. Wlewamy herbatę do misy blendera. Dodajemy obrane i pocięte na mniejsze(...)części kiwi oraz trzy obrane i pocięte na kawałki banany. Na koniec dodajemy łyżeczkę soku z cytryny. Wszystko razem miksujemy. Przelewamy do wysokich szklanek i podajemy. Smacznego

Słodkie okruszki
Domowy majonez 212

więc szybciej go zrobić w domu niż iść do sklepu Składniki na 300 ml: 2 żółtka 1 łyżeczka musztardy 1 szklanka oleju (rzepakowego lub słonecznikowego) 1 łyżka soku z cytryny lub octu 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli pieprz do smaku W misie miksera utrzeć żółtka z musztardą na jasny krem, nadal miksując na najwyższych obrotach, powolutku, malutkim strumieniem, prawie(...)kropelkami, wlewać olej (wlewanie zajmie nam od 5 do 10 min), nadal miksując powoli wlać sok z cytryny, wsypać cukier i sól, zmiksować, aby nie było kryształków cukru. Doprawić pieprzem. Przełożyć do wyparzonego słoika. Zakręcić. Przechowywać do 1 tygodnia w lodówce. ps. jeżeli po dodaniu oleju do żółtek zrobi nam się „woda” – to nie martwcie się, majonez

moj przepis na
Pieczone racuchy drożdżowe z frużeliną wiśniową 209

koloru złotego około 15 min. Wyjąć, lekko przestudzić, podawać z frużeliną owocową. Tu w wersji ze śliwkami: Frużelina wiśniowa: 500 gr wydrylowanych wiśni 2/3 szklanki cukru sok z połowy cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wiśnie umieścić w garnuszku, zasypać cukrem, zagotować, aby rozpuścił się cukier. Wiśnie puszczą dużo soku, odlać 150 ml soku i rozpuścić w nich mąkę ziemniaczaną, wymieszać(...)Jeżeli chcemy aby we frużelinie były całe wiśnie, trzeba połowę zagotowanych wiśni odłożyć. Mąkę wlać do frużeliny, wymieszać, zblendować, dodać odłożone wiśnie, dodać sok z cytryny, zagotować. Gotowe. Wykonanie: Na każdego racucha nałożyć łyżeczkę frużeliny, podawać

moj przepis na
Sernik nowojorski na spodzie Brownies 189

spód się piecze. Składniki na masę serową: 900 gr sera białego twarogowego zmielonego dwa razy 200 ml śmietany 18% (ok 250 gr) 1/2 szklanki cukru skórka z połowy cytryny 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżki mąki 4 jajka Wszystkie składniki umieścić w malakserze z ostrymi nożami. Miksować parę minut do połączenia wszystkich składników. Można też

moj przepis na
Zygmuntówka 210

kremu śmietanowego, kremu czekoladowego, konfitury żurawinowej, bezy. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 białka 300 gr cukru drobnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 200 gr dżemu żurawinowego 330 ml +150 ml śmietany 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wrzątku 1 łyżka cukru pudru 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej(...)krem, przełożyć do rękawa cukierniczego, dekorować natychmiast. Dodatkowo: 200 gr dżemu żurawinowego Składniki na bezy: 3 białka 300 gr cukru drobnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Białka ubić na sztywno, pod koniec, bardzo powoli dodać po łyżkce cukru, kolejną łyżkę dodawać po dokładnym rozpuszczeniu poprzedniej. W masie bezowej nie może być wyczuwalnych kryształków cukru. Piec

moj przepis na
Metrowiec 191

szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 250 gr masła w temp. pokojowej 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub wódki czy spirytusu sok wyciśnięty z połowy cytryny 2 szklanki mleka i cukier umieścić w garnuszku z grubym dnem, doprowadzić do wrzątku. W misie umieścić 1 szklankę mleka, mąki i ekstrakt, zmiksować do połączenia, sok z cytryny. Na gotujące

moj przepis na
Tarta z Crème Pâtissière 178

drobny po prostu szybciej się ubija) Owoce do przystrojenia u mnie: 100 gr borówki amerykańskiej 4 niedojrzałe kiwi 100 gr winogron bezpestkowych 1 owoc granatu 4 mandarynki 1 galaretka cytrynowa'; document.write(" "); Składniki na tartę o średnicy 25 cm oraz 8 tartaletek o średnicy (liczonej u góry) 7 cm 440 gr mąki pszennej u mnie tortowa 260 gr masła 2 łyżki(...)drobny po prostu szybciej się ubija) Owoce do przystrojenia u mnie: 100 gr borówki amerykańskiej 4 niedojrzałe kiwi 100 gr winogron bezpestkowych 1 owoc granatu 4 mandarynki 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1/2 szklance wrzątku (niekoniecznie, ale przedłuża świeżość owoców) Mleko doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia. W misie miksera utrzeć żółtka z cukrem na jasny i gęsty kogiel mogel

moj przepis na
Nasączenie biszkoptu 200

średnicy 30 cm wysokości około 2 cm używam około 100 ml ponczu (1 cm średnicy więcej to 5 ml ponczu więcej) Poncz można zrobić z: wody + sok z cytryny woda + sok z pomarańczy woda + kompot owocowy woda + kilka kropel olejku woda + wódka + sok z cytryny woda + wódka smakowa wódka smakowa niskoprocentowa (max 20%) np. nalewka wiśniowa, pigwowa, likier kawowy, orzechówka

moj przepis na
Knedliczki z frużeliną truskawkową 243

podawać natychmiast z sosem owocowym, mięsnym lub warzywnym. Frużelina truskawkowa: 600 gr truskawek 2 – 4 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców, ja dałam 2) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach zimnej wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce zimnej wody Do miseczki wsypać żelatynę i zalać 3 łyżkami zimnej wody, zostawić(...)świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 600 gr truskawek 2 – 4 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców, ja dałam 2) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach zimnej wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce zimnej wody'; document.write

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania