cytryna - 13435 przepisów (strona:206/896)

Waniliowe sakiewki z marmoladą 150

masła 60 g cukru 1 jajko 250 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli miąższ z 1 laski wanilii 1 łyżeczka startej na tarce skórki cytrynowej marmolada 1 żółtko 2 łyżki mleka cukier puder mąka do podsypywania WYKONANIE Uwaga: Sakiewki muszą być bardzo dobrze sklejone, bo inaczej otworzą się w piekarniku w trakcie rośnięcia. Ziemniaki ugotować(...)łupinkach na miękko, ostudzić, obrać i dobrze pognieść. Do ziemniaków dodać masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, miąższ z laski wanilii, startą skórkę cytrynową, wbić jajko i wyrobić gładkie i pulchne ciasto. Gotowe ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C,  blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Stolnicę posypać mąką, ciasto rozwałkować

Passions hobbies life
Karp w galarecie 184

karpia. Od kiedy pamiętam karp na wigilijnym stole był zawsze obecny. Jak przystało na kaszubskie korzenie i ta ryba jest lekko kwaśna. Nie polewamy jej przed podaniem ani cytryną czy też octem. Składniki: 1 karp   ( około 1 ½ kg ) 3 l wody 2 marchewki Kawałek selera 1 pietruszka 1 cebula Sól Vegeta ( domowa ) Liść laurowy Ziele angielskie(...)odpowiedniej ilości płynu ( tyle ile nam potrzebne do zalania ryby ). Z karpia usuwamy ości ( ja robię to pęsetą )i układamy na półmisku. Dekorujemy według uznania: natką pietruszki, groszkiem, marchewką, cytryny. Sprawdzamy ilość odlanego wywaru ( od tego zależeć będzie ile dodamy żelatyny ) jak i również pod względem smaku. Teraz musimy ocenić czy ilość octu, soli jest wystarczająca. Doprawiamy. Całość zagotowujemy. Zestawiamy

Smaki Ewy
Barszcz wigilijny - bez zakwasu! 183

mała garstka 4 średniej wielkości buraki 2 ząbki czosnku - obrane, lekko zgniecione 1 liść laurowy 1 łyżka majeranku 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach 2 łyżki soku z cytryny sól 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: 1. Suszone grzyby moczymy przez noc w wodzie - ok. 2 szklanki wody na garstkę grzybów. Następnego dnia gotować je przez ok. 20 minut i odcedzić(...)pieprz. 4. Dodajemy starte buraki i czosnek i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty i zdejmujemy z gazu.  5. Dodajemy sok z cytryny, majeranek, doprawiamy solą i cukrem do smaku. 6. Mieszamy i najlepiej odstawiamy przynajmniej na kilka godzin, aby barszcz nabrał bardziej głębokiego smaku i aromatu. 7. Na koniec można dodać łyżeczkę

Kulinarne Inspiracje
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami 219

czerwonych buraków ok. 10 dużych 2 - 2,5 l wody 3 marchewki 1 średnia pietruszka ¼ małego selera 2 małe kwaśne jabłka (np. antonówki) sok z ½ cytryny 2 ząbki czosnku garść suszonych grzybów 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu 2 listki laurowe, sól, pieprz świeżo mielony cukier brzozowy/erytrytol ok. 2 łyżek majeranek Na ciasto:   250 g mąki(...)obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Pozostałe warzywa również obieramy ze skórki, myjemy. Do dużego garnka nalewamy wodę, dodajemy warzywa, grzyby i jabłka. Zagotowujemy i dodajemy sok z cytryny i łyżkę cukru brzozowego lub erytrytolu. Zakwaszenie barszczu sprawi, że kolor pozostanie piękny. Zostawiamy na ogniu przez ok 1 h, kontrolując ilość wody w garnku. Po ok 1 h dodajemy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zdrowa sałatka z chorizo i kaszą jaglaną 182

feta* v   garść pieczarek v   1 średni ogórek kiszony v   (garść czarnych oliwek) Na dressing: v   2 ząbki czosnku v   1 łyżka soku z cytryny v   1 i ½  łyżeczki musztardy Dijon lub innej, ulubionej v   3-4 łyżki oliwy v   sól i pieprz v   mała ostra papryczka lub pół łyżeczki(...)miski, to samo robimy z oliwkami. Następnie przygotowujemy klasyczny, choć nieco bardziej musztardowy vinaigrette . Czosnek siekamy, następnie rozcieramy z solą, jak widać tutaj. Do niego dodajemy musztardę , sok z cytryny , oliwę pieprz i odrobinę soli , całość dokładnie mieszamy. W piekielnej opcji dodajemy rzecz jasna posiekaną papryczkę . W tej sałatce dressing można dodać od razu, inaczej niż przy sałatkach zawierających warzywa

Bazując na smaku
aromatyczne korzenne śledzie 184

cebula 2 łyżki miodu 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 strąki kardamonu szczypta cynamonu kawałek korzenia imbiru 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżki octu spirytusowego pół cytryny kieliszek koniaku  2/3 szklanki oleju 1 łyżka domowego maggi 5-6 filetów śledziowych, najlepiej matiasów sposób przygotowania  Do niewielkiego garnka wsypujemy zmiażdżone nożem ziarna ziela angielskiego, posiekane strąki kardamonu, pokruszone(...)wodę, w której moczymy śledzie. Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy centymetrowe kawałki i wkładamy  do misy ( lub  słoja) z przestudzoną marynatą, razem z cienko pokrojonymi plastrami cytryny. Całość  odstawiamy  na dwa dni w chłodne miejsce, aby smaki mogły się połączyć

Miód i pieprz
TRUFLE MIGDAŁOWO ŚLIWKOWE 196

Aromat sądeckiej śliwowicy i suszonej śliwki to bardzo małopolskie zapachy. Delikatna nuta cytryny to gratis, któremu też się trudno oprzeć. Razem tworzą przyjemną słodkość, która nie otumania, a sprawia, że chce się sięgnąć po jeszcze jeden kawalek, i jeszcze jeden…   Co potrzebne: 1/2 szklanki suszonych śliwek drobno starta skórka z jednej cytryny 3... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Sałatka z buraków i dlaczego marzy mi się nowy piekarnilk 204

Wojtka Lewandowskiego - taką własnie robiliśmy na spotkaniu  składniki  (na 4 porcje) 2 średniej wielkości buraki 70 g sera gorgonzola Garść obranych orzechów włoskich Sok z jednej cytryny 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 4 łyżki oliwy Łyżka miodu, lub do smaku Sól i pieprz przygotowanie Buraki ułożyć na ruszcie, bez mycia i obierania, piec ok 60 - 75 minut w temperaturze(...)buraczki będą  miękkie. Wystudzić, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać sok z cytryny z solą, pieprzem, startym czosnkiem, dodać oliwę, miód i jeszcze raz  dobrze wymieszać  - można w słoiku. Sosem polać buraczki, posypać pokruszonym serem i orzechami. Podawać. Pyszne. Smacznego ! wpis powstał we współpracy z   Gorenje Polska

Stare Gary
Czekolada i pomarańcze 203

kakao ze skórką pomarańczową (jeśli takiej nie macie, to należy przygotować zwykłą czekoladę 70% kakao i dodatkowo  skórkę otartą z jednej pomarańczy) 30 ml likieru pomarańczowego lub cytrynowego 200 g serka mascarpone 2 jajka 70 g cukru trzcinowego dark muscovado 20 g mąki ziemniaczanej Śmietankę podgrzewamy na niewielkim ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Kiedy będzie gorąca, wsypujemy(...)wszystkie 70% kakao!  Dla mnie rewelacja, bo bardzo lubię czekolady z dużą zawartością kakao, a te okazały się naprawdę super. Najbardziej mnie i mężowi przypadła do gustu cytrynowa, która okazała się przepyszna. Jednak nie byłabym sobą, gdybym wszystkie tak po prostu zjadła. Postanowiłam z nimi pokombinować i muszę przyznać, że czekolady świetnie sprawdzają się również w kuchni. Ta, której

Ratunku obiad
Zdrowe ciasto z jabłkami 201

łyżka cynamonu 75 g masła 50 g miodu 100g cukru trzcinowego 75 ml mleka 2 jajka 150 g mąki żytniej 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek migdałowy płatki migdałowe cytryna Przygotowanie: Zaczynamy od roztopienia masła w rondelku. Gdy masło zrobi sie płynne dodajemy miód, cukier i mleko. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy do wystygniecia. Jabłka obieramy(...)kroimy w kostke mniej więcej 2×2 cm, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem i mieszamy.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia w osobnej miseczce. Przestudzoną masę z rondelka przekładamy do miski i miksujemy. Dodajemy jajka i po trochu maki z proszkiem do pieczenia oraz łyżeczkę olejku migdałowego. Wszystko miksujemy na dużych obrotach do uzyskania jednolitej masy

Kulinarna Patilogia
Juszka rybna 154

Łemków... Składniki: karp lub inne ryby słodkowodne, 2 duże marchewki, 2 pietruszki, spory kawałek selera, por, 1 ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, pieprz, sól, sok z cytryny, słodka śmietana Sposób przygotowania: Warzywa obrać, umyć i przełożyć do garnka. Dodać sprawioną i oczyszczoną rybę (w całości, razem z łbem). Zalać zimną wodą – ma tylko przykryć warzywa i rybę. Dodać(...)przełożyć ponownie do wywaru, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dosypać majeranek. Jeszcze chwilę gotować i w razie potrzeby doprawić. Na koniec zaprawić śmietanką.  Zupę doprawiać sokiem z cytryny już po nalaniu na talerze (wedle uznania). Podawać z ugotowanymi, ugniecionymi ziemniakami okraszonymi podsmażona cebulką

Nie tylko w kuchni
pierniczki 141

dodatkiem jednej łyżeczki cukru pudru dla ładnego koloru.  Temperatura pieczenia 160-170 st. C,około, 20-25minut. Lukier 1 białko 120 - 140g przesianego cukru pudru sok z cytryny ( opcjonalnie) Proporcje są oczywiście przybliżone, wszystko zależy od wielkości jajka. Ubić białko stopniowo dosypując cukier, gdyby był za gęsty dodać soku z cytryny, a jak zbyt rzadki dosypać jeszcze cukru

w mojej kuchni
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Bakłażan/Boczniaki z warzywami po grecku 222

Tłuszcz – 7,8g, Węglowodany – 17,5g, IG – 32 1 duży bakłażan/ok 500g świeżych boczniaków 3 duże marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 por biała część ¼ selera sok z ½ cytryny puszka pomidorów lub 1 mały koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól, pieprz, mielona czerwona słodka papryka, szczypta ostrej mielonej papryki, oregano po 2 łyżki otrąb owsianych(...)wrzucamy pora i następnie inne warzywa oraz przyprawy. Dusimy razem do miękkości, dodając pod koniec koncentrat pomidorowy lub puszkę pomidorów zblenderowanych. Doprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie sokiem z cytryny. Bakłażana płuczemy z soli, osuszamy i obtaczamy w mące/otrębach i pieczemy w piekarniku lub grillujemy na patelni grillowej. Układamy na dnie naczynia, następnie zakrywamy warzywami. Można jeść

Przepysznik - BLW i nie tylko
Risotto z jarmużem i grzybami 197

grzybów, u mnie mrożone pieprzniki 1 cebula 1 ząbek czosnku około1 l warzywnego bulionu 2 łyżki oleju 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku otarta skórka z połowy cytryny Pokrój drobno cebulę i zeszklij na maśle wraz z ryżem, na głębokiej patelni lub w rondlu o grubym dnie. Dodawaj stopniowo gorący bulion, gotuj powoli aż risotto uzyska kremową konsystencję(...)zależy od rodzaju ryżu. Dopraw risotto solą i pieprzem. Oddziel jarmuż od grubych łodyg i grubo pokrój. Podsmaż na oleju z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodaj otartą skórkę z cytryny. Na drugiej patelni usmaż oczyszczone grzyby. Dodaj do jarmużu, dopraw solą i pieprzem. Kiedy risotto jest już kremowe dodaj jarmuż z grzybami i lekko wymieszaj. Podaj do mięsa lub ryby

codojedzenia
Sernik - Malina 203

polewą z białej czekolady, która świetnie dopełnia całości. Spód: 200 g kruchych ciastek 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu 500 g mascarpone skórka starta z 1 cytryny 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanki cukru 5 jajek 2 żółtka Mus malinowy: 800 g malin (mrożonych lub świeżych) opakowanie cukru wanilinowego 10 g żelatyny(...)spód formy i dokładnie uklepać (fot.1) . Wstawić do lodówki. Teraz masa serowa. Piekarnik nagrzać do 175˚C. Twaróg zmielić 3-krotnie w maszynce. Dodać mascarpone, skórkę z cytryny, skrobię lub mąkę ziemniaczaną oraz cukier i zmiksować. Kolejno dodawać jajka i żółtka miksując. Masę wylać na spód  (fot.2) , wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, a następnie

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania