cytryna - 13435 przepisów (strona:205/896)

Wspaniała sałatka rosyjska 204

gram ziemniaków 200 gram marchwi 150 gram zielnego groszku – mrożonego 150 gram szynki gotowanej ½ szklanki majonezu 20 gram żelatyny / 1 szklanka wody 6 jajek ugotowanych na twardo Sok z cytryny Sól Pieprz 3 – 4 ząbki czosnku Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie, podobnie marchew oraz groszek. Lecz każde z nich w oddzielnych naczyniach. Rada: aby groszek zachował(...)kostkę. Razem łączymy i dodajemy majonez. Jajka obieramy, odcinamy czubki. Czubki ścieramy na tarce warzywnej i dodajemy do sałatki. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Żelatynę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Gdy żelatyna będzie stygła, przygotowujemy formę. Keksówkę ( góra około 30 cm ) wykładamy wewnątrz folią aluminiową. Przestudzoną żelatynę dodajemy

Smaki Ewy
Sałatka z czarnych tortelloni i krewetek 152

400g ugotowanych krewetek - 2 sałaty rzymskie - 1 duży ząbek czosnku - ½ cebuli różowej - po małym kawałku papryki żółtej i czerwonej - olej pistacjowy - 1 łyżka masła - świeży koperek - sól morska cytrynowa - pieprz kolorowy Dwie główki sałaty rzymskiej płuczemy, liście osuszamy i rwiemy (nie kroimy) do miski na kawałki. Dodajemy pokrojone na cienkie paski papryki oraz cienkie krążki cebuli – skrapiamy olejem pistacjowym. Tortelloni(...)przepisem zamieszczonym na opakowaniu. Krewetki podsmażamy przez chwilę na maśle z czosnkiem i posiekanym koperkiem. Odcedzone tortelloni oraz krewetki przekładamy do miski z sałatą rzymską. Oprószamy solą morską cytrynową oraz świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Sałatka z czarnych tortelloni i krewetek może być podana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kilka słów o sałacie rzymskiej. Jest godna polecenia ze względów

mojewypiekiinietylko
Tatar z surowego łososia 175

zastąpi tradycyjny tatar wołowy.  Składniki na 1 małą miseczkę: 100 g peklowanego łososia (przepis tutaj ) 1/2 czerwonej cebuli 2 ogórki konserwowe 1 łyżka brandy sok z cytryny pieprz cytrynowy ewent. sól Łososia, ogórki i cebulkę bardzo drobno posiekać. Składniki przesypać do miski. Zalać brandy i posypać odrobiną pieprzu cytrynowego. Całość wymieszać i ewentualnie doprawić oraz skropić sokiem z cytryny

Ugotować
Żytnie ciasto piernikowe z daktylami 177

być bardziej wyrośnięta, ale zakalca nie ma, a piernik "obronił się smakiem" ;) Żytnie ciasto piernikowe z daktylami  175 g suszonych daktyli, bez pestek świeżo wyciśniety sok z 1 cytryny 200 g masła (u mnie pół na pół z olejem kokosowym) 150 g ksylitolu lub nieco mniej pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka(...)piernika 200 g mąki żytniej razowej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Daktyle posiekać na małe kawałki, wrzucić do niedużego garnuszka, zalać 200 ml wody, dodać sok z cytryny, zagotować. Pogotować przez około 10 minut, pod przykrywką, aż daktyle zmiękną a całość będzie miała konsystencję papki/pasty. Odstawić, przestudzić. W misie miksera utrzeć masło z cukrem do białości i puszystości

FitKot
Wiśniowa bajka 1116

łyżki żelatyny+ 150 ml mleka 2 czubate łyżki cukru pudru Warstwa wiśniowa 1 słoik  wiśni drylowanych 30 dag cukru żelującego trzcinowego 1 galaretka wiśniowa 2 łyżki soku z cytryny Poncz: ½ szklanki syropu z wiśni 50 ml wódki 1 łyżeczka cukru pudru Warstwa śmietanowa: ½ litra śmietany kremówki 2 łyżki czubate cukru pudru 2 torebki śmietan fix Dodatkowo: 20 dag podłużnych(...)wiśni odlewamy pół szklanki soku-zostawiamy go na poncz, resztę razem z wiśniami przekładamy do rondla, zasypujemy cukrem żelującym i gotujemy 4 minuty, dodajemy w trakcie sok z cytryny. Zestawiamy z ognia i do gorącej masy wsypujemy galaretkę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Krem budyniowy: Żelatynę zalewamy 150 ml gorącego mleka, gdy spęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej

Wanilia i Kardamon
Wigilijny zupa z owoców suszonych 111

bardzo smaczna i aromatyczna, polecam. Składniki: 200 gram wędzonych śliwek 200 gram wędzonych gruszek 200 gram suszonych jabłek Garść suszonych jagód 6 goździków Miód do smaku Sok z połowy cytryny Makaron żytni nitki Sposób przygotowania: Do garnka przekładamy wszystkie owoce, zalewamy 4 litrami wody, pozostawiamy na kilka godzin. Wstawiamy na gaz, dodajemy goździki, gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut(...)momentu zagotowania. Zdejmujemy z ognia, dosładzamy do smaku miodem, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Kompot podajemy z makaronem

Bajeczna Kuchnia
pyszne makowce 197

ąki tortowej 6 dag dro żdży 10 dag cukru - pudru 1/2 szklanki kwa śnej, gęstej śmietany 20 dag mas ła 1 jajko 3 żółtka otarta skórka z cytryny 1/2 ut łuczonej laski wanilii szczypta soli Wykonanie M ąkę przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru -pudru, wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, posiekać(...)kropla zapachu migdałowego 1 szkl. s kórki sma żonej pomarańczowej 200 gr orzechów w łoskich posiekanych drobno 200 gr daktyli posiekanych drobno- ja miksowałam ,pozostawiając większe kawałki 4 cytryny umyte i otarte na najcie ńszej tarce(skórka) 8 żółtek - cukru szklanka ( kogiel-mogiel ) 8 bia łek na końcu ubitych z odrobiną soli 1 k ostka mas ła 1 szkl. miodu

w mojej kuchni
Lekka carbonara z groszkiem i migdalami 194

Lekka carbonara  z groszkiem i migdalami 200 g mrożonego lub świeżego groszku 1 łyżka płatków migdałowych 1 mały ząbek czosnku 1/2 pęczka świeżej bazylii 15 g parmezanu 1 cytryna 150 g razowego lub zwykłego makaronu 1 plasterek wędzonego boczku 1 duże jajko 100 g jogurtu naturalnego 0% Garnek z wrzątkiem stawiamy na ogniu. Zanurzamy w nim na pól minuty(...)czym odkładamy je na bok. Migdały lekko prażymy na suchej patelni a następnie miksujemy w malakserze. Dorzucamy do nich czosnek, szczyptę soli, listki bazylii, parmezan i sok z cytryny. Miksujemy aż składniki się połączą a następnie dorzucamy groszek. Krótko miksujemy tak by groszek pozostał grudkowaty. Makaron gotujemy wg wskazówek na opanowaniu. Boczek kroimy drobniutko i powoli smażymy na łyżeczce oliwy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Barszcz wigilijny. 132

Składniki (4 porcje): 2 kg buraków  3 garście suszonych grzybów 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe cytryna 2 ząbki czosnku sól i pieprz 2 l wrzątku Grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy do zmięknięcia, następnie zagotowujemy je razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim (ma powstać wywar który później wlejemy do barszczu). Buraki obieramy, opłukujemy i ścieramy(...)tarce , wkładamy do garnka i dodajemy do nich sok z cytryny, następnie wszystko zalewamy wrzącą wodą, dodajemy czosnek  i zagotowujemy.  Do barszczu  dodajemy  wywar z ugotowanych grzybów, całość doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze około 10 minut. Następnie barszcz przelewamy do wazy lub bezpośrednio na talerze przez sitko. Podajemy z uszkami. Smacznego

Moje-pitraszenie
Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa 249

ciasta (850g). Co w środku? Woda, mak, cukier, bakalie – rodzynki i skórka pomarańczowa. Zawsze dodaję od siebie jeszcze posiekane orzechy – włoskie, laskowe i migdały, oraz kandyzowaną skórkę cytrynową. Masy nie doprawiam żadnymi olejkami aromatycznymi – za bardzo takie ‘perfumeryjne’ dodatki w przypadku domowego makowca kojarzą mi się z tym w ciastach z cukierni. Ale rum nie zaszkodzi – przy okazji lekko znosi(...)potrzeba około 350-400g masy makowej – więcej lub mniej, w zależności jak duże i jak bardzo nadziane strucle robicie. Do gotowej masy dodaję jeszcze bakalie – posiekane orzechy, skórkę cytrynową kandyzowaną i odrobinę świeżo startej. Koniecznie alkohol – rum pasuje idealnie, wystarczy łyżka. Przed nałożeniem maku na ciasto ubijamy na sztywno jedno białko, dokładnie mieszamy je z porcją masy makowej. Dopiero

Karo in the Kitchen
Ciasto „Makowa Panienka” z morelami i orzechami 4259

mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 150g zmielonych orzechów włoskich 300g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 1 puszka moreli w syropie mak do posypania sok z pół cytryny Wierzch: 600-650g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 fix do śmietany   Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić(...)poziomie na dwie tej samej wielkości części. Jedną część włożyć z powrotem do blaszki. 9. Morele osączyć, zachowując syrop. Odmierzyć 1/2 szklanki syropu i dodać sok z pół cytryny. Połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce. 10. Biszkopt w blaszce posmarować 1/3 kremu i na wierzchu poukładać morele. Na morele wyłożyć pozostały krem, wyrównać delikatnie łyżką. Na wierzchu ułożyć drugą część

Mała Cukierenka
Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania) 209

razu po wystudzeniu. Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania) - przepis: Składniki na ok. 50 pierniczków: Syrop cukrowy: 8 płaskich łyżek cukru 8 łyżek wody kilka kropel soku z cytryny 5 łyżek syropu cukrowego 1 szklanka mąki pszennej 2 szklanki mąki żytniej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao szczypta soli 100 g masła(...)czasu mieszając na średnim ogniu przez ok. 4-6 min. Syrop powinien intensywnie bulgotać, ale nie może zbrązowieć. Musi ciągle pozostawać przezroczysty.  Po ugotowaniu dodajemy sok z cytryny, mieszamy i studzimy. Póki syrop stygnie, w osobnym rondelku umieszczamy masło, cukier, miód i gotujemy przez ok. 5-8 min, aby w masie nie pozostawało krysztalików cukru. Studzimy. Do dużej misy

Kuchnia Łukasza
Idealny lukier królewski 198

TEGO przepisu. Lukier królewski - przepis: Składniki: 3 białka jaj rozmiaru M w temperaturze pokojowej (ok. 90 g) 450 g cukru pudru Łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny Przygotowanie: Białka jaj przecedzamy przez drobne sitko do herbaty. Do misy miksera przesiewamy cukier puder, dodajemy białka, ocet i ubijamy mikserem na najmniejszych obrotach 15-20 min. I lukier jest gotowy(...)będzie zdatny do dekorowania. Ubijać co najmniej 10 min. Przesiać dobrze cukier puder, aby nie było grudek. Używać jak najdrobniejszy cukier puder. Obowiązkowo dodawać ocet lub sok z cytryny. Smak ich nie będzie odczuwalny.  Udekorować ciasteczka gotowym lukrem w ciągu 3 godzin, bo po tym lukier zacznie zastygać i będzie trudniej z jego używać.  Do barwienia nie wolno

Kuchnia Łukasza
Nadziewane pierniczki (bez leżakowania) 156

łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1i1/2 łyżeczki amoniaku 3 łyżki mleka 1 słoiczek twardej marmolady 5 łyżeczek przyprawy do piernika Lukier: cukier puder woda kilka kropli aromatu cytrynowego Miód zagotować z przyprawą do piernika. Dodać cukier i podgrzewać do momentu, aż się rozpuści. Następnie włożyć do masy masło i zdjąć z ognia. Mieszać przez chwilę, aby masło się(...)minut. Pierniczki są gotowe, gdy wyraźnie urosną. Nie należy wydłużać czasu pieczenia, ponieważ staną się twarde! Ostudzone pierniczki udekorować lukrem, przygotowanym z cukru pudru, wymieszanego z wodą i aromatem cytrynowym  (fot.6) . Źródło: osmykolorteczy   drukuj przepis

Świat Ciasta
Gruszki w occie z goździkami 130

obieramy ze skórek. Nie wycinamy gniazd nasiennych, ani nie pozbywamy się ogonków (chyba, ze już ich nie ma). Aby nie ściemniały najlepiej włożyć je do lekko zakwaszonej wody sokiem cytrynowym (może być też ocet lub cytrynowy kwasek). Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, ocet oraz goździki. Całość doprowadzamy do wrzenia, mieszając póki cukier się nie rozpuści. Gruszki wkładamy

MyCookBook.pl

Proponowane wyszukiwania