cytryna - 13435 przepisów (strona:212/896)

GRILLOWANY ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM NA CHIPSACH Z TOPINAMBURU 153

przygotowanie dania z ryb nie wymaga zbyt dużo czasu. Wystarczy pół godziny i gotowe. SKŁADNIKI: 1 filet z łososia sól morska ziołowa pieprz cytrynowy oliwa sok z cytryny 3 garści świeżego szpinaku 1 łyżeczka masła sól morska pieprz 1 ząbek czosnku kilka bulw topinamburu olej 1 łyżka posiekanych, uprażonych orzechów nerkowca A jak to zrobić: Topinambur dobrze wyszorować (nie obierać(...)nagrzanym do 180 stopni (po upływie połowy czasu, plasterki topinamburu odwrócić na drugą stronę). Łososia pokroić na mniejsze porcje, oprószyć solą morską ziołową i pieprzem cytrynowym, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Wszystkie przyprawy wmasować w rybę. Rybę grillować na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, po 4-5 minut z każdej strony (w zależności od grubości. Na patelni rozgrzać masło, razem

Kuchnia w opałach
Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami 158

szaszłyczki  owocowe, takie jak na zdjęciu! Ananas z puszki także będzie smaczny w tym koktajlu. do dekoracji szklanki cukier kryształ wymieszany z przyprawą do pierniczków sok z cytryny, pomarańczy  Przygotowanie: Owoce obieramy ze skóry.  Z ananasa usuwamy twardą część, z a pomarańczy także białą błonkę*  Owoce, podzielone na mniejsze kawałki wkładamy do blendera(...)pomarańczy wyciskamy także pozostały sok, wlewamy jogurt naturalny, wsypujemy przyprawę do pierniczków i miksujemy. Podajemy w szklance oblepionej cukrem korzennym. Jak to zrobić? Brzegi szklanki "smarujemy" plasterkiem pomarańczy lub cytryny i obtaczamy w korzennym cukrze, który najlepiej wysypać na talerzyk. Smacznego! * Najwygodniej "wyfiletować" pomarańcze; w internecie znajdziecie z pewnością instrukcję krok po kroku

Moja smaczna kuchnia
Bułeczki makowe z nutką lawendy. 171

mąki 3 jajka 125 g cukru 1 cukier waniliowy 50 g drożdży 1/4 l mleka 100 g masła Gotowa masa makowa lukier : 3/4 szklanki cukru pudru sok z jednej cytryny szczypta lawendy od  Eco Blik   Wykonanie : Do miski wlać 1/2 szklanki ciepłego mleka , dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru , 2 łyżki mąki , odstawić do podrośnięcia. Gdy rozczyn podrośnie(...)wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę , posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić na 6 minut do podrośnięcia.  Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor . Cukier puder wymieszać z cytryną i szczyptą lawendy, polać bułeczki . Z reszty ciasta które mi zostało zrobiłam okrągłe bułeczki z powidłami śliwkowymi. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Surówka z czerwonej kapusty z marchewką i jabłkiem 357

można go zastąpić jogurtem lub zrobić wersję pół na pół z majonezem. składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty (ok 1 kg) 4 duże jabłka 3-4 marchewki sok z cytryny 3 łyżki posiekanej natki pietruszki majonez Czerwoną kapustę poszatkować i przełożyć do miski. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić delikatnie sokiem z cytryny. Marchewkę obrać

Monia miesza i gotuje
Pierniczki drożdżowe 332

łyżeczka ekstraktu z wanilii KARMEL 2-3 łyżki cukru 2-3 łyżki wody + 1/4 szklanki wody LUKIER (opcjonalnie) 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek gorącej wody lub soku z cytryny Wykonanie: - drożdże i jajko należy wyjąć wcześniej z lodówki - przygotować karmel: do rondelka wsypać cukier, zalać niewielką ilością wody, gotować na małej mocy palnika, nie mieszając (można jedynie potrząsać garnkiem(...)upieczenia, przełamując jeden z pierników - pierniczki po upieczeniu delikatnie zdjąć z blachy, ostudzić - można je od razu dekorować - lukrem (cukier puder dokładnie rozetrzeć z gorącą wodą lub sokiem z cytryny) lub polewą czekoladową, albo pozostawić bez niczego - pierniczki należy przechowywać w szczelnym pojemniku lub puszce

Smakołyki Bereniki
Domowa przyprawa piernikowa 167

imbiru 5 g ziaren kardamonu 10 g gałki muszkatałowej 5 g ziela angielskiego 3 g czarnego pieprzu 5 g gwiazdek anyżu suszona skórka z pomarańczy -opcjonalnie suszona skórka z cytryny - opcjonalnie Wykonanie: korę cynamonu połamać na mniejsze kawałki, tak by zmieściły się w młynku do kawy. Pomóc sobie najlepiej tłuczkiem lub młotkiem zmielić partiami składniki mieszanki w młynku do kawy(...)drobny proszek. Wymieszać całośc i przesypać do słoiczka ze szczelnym zamknięciem. Można przechowywać do 3 lat Uwagi: skórki z obranych pomarańczy lub cytryn bio, dobrze wyszorować i ususzyć, układajac np.na kaloryferze. Bardzo wzbogacają smakowo przyprawę piernikową nadając jej miły cytrusowy posmak

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kruche ciasteczka (dla Świętego Mikołaja) 165

przygotowania a ciasteczka są bardzo maślane i pyszne. Składniki: 300 g mąki krupczatki 100 g cukru szczypta soli 200 g masła 2 łyżki śmietany lukier: cukier puder sok z cytryny barwniki spożywcze Wykonanie: Mąkę, cukier i sól wymieszać w misce. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i śmietanę, a następnie szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć(...)pieczenia. Piec w temperaturze 180 o C przez około 10 minut aż ciasteczka się zarumienią. Ciasteczka ostudzić. Przygotować lukier: do cukru pudru dodawać po niewielkiej ilości soku z cytryny i dokładnie mieszać. Dodać tyle soku by lukier był lejący ale gęsty. Lukier podzielić na mniejsze porcje i dodać barwniki spożywcze. Ciasteczka udekorować lukrem

Mama Gotuje
Sałatka z melonem, fetą i awokado 253

wyłożyć na talerz. Bezpośrednio na przygotowane składniki zetrzeć na tarce o dużych oczkach ser feta (ja pokroiłam w kostkę). Wierzch posypać miętą. Sos do sałatki: skórka starta z 1 cytryny; sok wyciśnięty z połowy cytryny; 1 łyżka miodu; 3 łyżki oliwy; sól, pieprz; Składniki wymieszać i polać sałatkę.  Sałatkę należy podawać mocno schłodzoną

In my kitchen
sernik w kruchym cieście 300

szklanka cukru pudru 180 g masła 4 żółtka 8 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18% na masę serową: 1 kg twarogu 1 szklanka cukru 8 jajek sok i skórka z cytryny 100 g masła łyżka mąki ziemniaczanej lub mleka w proszku Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, owinąć je folią i wstawić do lodówki. Twaróg przekręcić przez maszynkę(...)mielenia dwukrotnie. Ucierać ser z cukrem, następnie dodawać po jajku, dodać sok i skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu wlać roztopione i wystudzone masło. Całość krótko zmiksować. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno foremki. Wylać masę serową. Resztę ciasta rozwałkować i pokroić w paski. Ułożyć na wierzchu sernika. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Paella z dorszem i krewetkami 162

ząbków czosnku 1 pęczek szczypiorku razem z cebulkami 500g filetu z dorsza atlantyckiego 250g krewetek (ja użyłem mrożonych) 1 pęczek zielonej pietruszki garść liści świeżej bazylii  2-3 cytryny  oliwa z oliwek szczypta nitek szafranu, słodka papryka, pieprz, sól Polecam ugotować bulion warzywny (około 2 l)  2,5 litra wody 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek(...)naszą Paelle wkładamy krewetki ogonkami do góry a na nie wykładamy obsmażonego dorsza i przykrywamy wszystko na minimum 4-5 min. Po tym czasie danie będzie gotowe do podania. Cytrynę pokrójcie  w cząstki i podajcie na osobnym talerzyku, sokiem skropcie gotowa Paelle na talerzu. Paella najlepiej smakuje jedzona prosto z patelni i na gorąco.  Smacznego Moi Kochani

Kuba Gotuje
Rozwiązanie konkursu PYSZNE.NA SŁODKO! 154

nagrzanym do 200C. (zdjęcie wysyłam na maila) Karolina za miniszarlotkę Składniki na miniszarlotkę (na 6 porcji) na masę jabłkową: - 1 kg jabłek, - 1 łyżeczka cynamonu, - 1 łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml), - 2 łyżki miodu (ok. 48 g), na ciasto: - 1 szklanka płatków owsianych (ok. 110 g), - 1 szklanka mielonych migdałów (ok. 100 g), - 1/4 szklanki cukru(...)kostki masła (ok. 50 g). Sposób przygotowania 1. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plastry. 2. Jabłka dusimy w garnku z cynamonem, miodem i sokiem z cytryny przez ok. 5 min. 3. Smarujemy kokilki olejem rzepakowym i obsypujemy płatkami owsianymi. 4. Napełniamy kokilki duszonymi jabłkami. 5. Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy masło z płatkami owsianymi, migdałami i cukrem. 6. Obsypujemy jabłka

Z Kuchni Do Kuchni
ciasto "malinowy obłoczek" 196

śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru duża łyżka żelatyny na bezę: 6 białek 1 szklanka cukru pudru  łyżka mąki ziemniaczanej łyżka soku z cytryny na krem: 250 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone łyżka cukru pudru dodatkowo: arkusz ciasta francuskiego 60 g płatków migdałowych Schłodzone ciasto francuskie rozłożyć na blaszce,wstawić do piekarnika nagrzanego(...)piec przez około 20 minut. Wystudzić.  Białka ubić na sztywno i nadal ubijając dosypywać powoli cukier. Na końcu dodac sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Masę wyłożyć do wyścielonej papierem blaszki, w której wcześniej piekło się ciasto francuskie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 5 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 140*C i piec około pół godziny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Śledzie pod pierzynką 181

filetów śledziowych solonych, 3- 4 jabłka (średniej wielkości), 2 cebule, 400 ml jogurtu naturalnego, 4   łyżki majonezu, sól, biały pieprz, garść koperku, sok z połowy cytryny, mleko i woda do moczenia śledzi   Wykonanie: Filety śledziowe dokładnie moczymy w wodzie i mleku. Ja moczę je ok. 3 godzin zmieniając wodę i mleko co jakiś czas. Jak już śledzie(...)wymoczone kroimy je na 4-5 mniejszych kawałków.   Układamy je w płaskim naczyniu. Skrapiamy sokiem z cytryny. Jabłka i cebulę kroimy w kostkę i układamy na śledziach. Jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym sosem polewamy nasze śledzie.   Na wierzch sypiemy koperkiem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby składniki dokładnie się połączyły.   Najlepiej smakują

Passion of Cooking
Potrawka z kurczaka w białym sosie 256

włoszczyzny 200-300 g ryżu ugotowanego „na klejąco” 2 łyżki masła 1,5-2 łyżki mąki ok. 800 ml bulionu drobiowego sól, pieprz 5 łyżek soku z cytryny 2 czubate łyżki śmietany gęstej 18% + łyżka mąki 2 czubate łyżeczki cukru natka pietruszki Wykonanie: Z kurczaka i włoszczyzny przygotować bulion. Gdy mięso jest miękkie wyciągamy je z bulionu, podobnie(...)warzywa z bulionu kroimy w małą kostkę lub przecieramy na dużych oczkach tarki. W misce lub małym garnku mieszamy śmietanę, mąkę z ok. chochlą gorącego bulionu, dodajemy sok z cytryny i cukier – energicznie wymieszać. Dodawać stopniowo do gotującego się sosu stale mieszając, żeby sos się nie zwarzył. Dorzucić mięso i warzywa, doprawić solą i pieprzem, gotować na małym ogniu

Pociąg Do Kuchni
Surówka z gruszką i selerem 133

Składniki : mały seler 2 gruszki- twarde sok z cytryny, miód, oliwa, szczypta soli ewentualnie świeże listki mięty Przygotowanie : Seler po obraniu pokroić w drobne słupki, tak samo gruszkę Składniki połączyć, wymieszać i polać sosem miętowym, jeśli potrzeba lekko posolić Sos miętowy : około 10-15 świeżych listków utrzeć z łyżką miodu, 1-2 łyżkami soku z cytryny i łyżkę oliwy- dobrze

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania