cytryna - 13435 przepisów (strona:217/896)

Torcik bezowy 107

orzechy. Na samo wspomnienie tego torcika ślinka cieknie :) Torcik rewelacyjnie pasuje do kawy. Składniki: bezy: 4 białka 150 g cukru pudru 50 g orzechów ziemnych 1 łyżeczka soku z cytryny polewa: ½ kostki masła 4 łyżki kakao 2 łyżki cukru 2 - 3 łyżki mleka dodatkowo: 300 g śmietanki 30% 70 g orzeszków ziemnych 1 łyżka masła Wykonanie: Przygotować bezy: Piekarnik rozgrzać(...)którym narysować 3 koła (np. odrysować miskę lub talerz). Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać po 1 łyżce cukru pudru. Dodać zmielone orzechy i sok z cytryny a następnie delikatnie wymieszać metalową łyżką. Masę delikatnie rozsmarować na narysowanych kołach. Bezy piec z termoobiegiem przez 60 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 80 o C i suszyć jeszcze

Mama Gotuje
Kaczka w galarecie 113

kaczka, włoszczyzna (500g), cebula, 2 goździki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sok z 1/2 cytryny, 35 g żelatyny, 2 białka, sól, 50 ml madery, Kaczkę umyć, oczyścić z pozostałości piór, odciąć kuper, wyciąć tłuszcz. Włożyć do garnka, dodać obraną, umytą włoszczyznę, cebulę, przyprawy i zalać wodą. Gotować do miękkości pod przykryciem. Ugotowaną kaczkę wyjąć. Wywar przecedzić i gotować(...)uzyskamy 1,5 litra, jeżeli jest mniej dolać wody i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Do wywaru wlać sok z cytryny, wymieszać. Białka lekko ubić, wlać do wywaru, dokładnie zamieszać i powoli zagotować. Następnie przecedzić przez bawełnianą ściereczkę. Powinniśmy otrzymać klarowny płyn. Żelatynę namoczyć w letnim wywarze, dolać więcej wody a następnie wlać do gorącego wywaru, wymieszać, nie gotować. Z kaczki

królestwo garów
Tort czekoladowy dla alergika 151

gryczanej użyję jaglanej) 1/2 lub 1 szklanki cukru brązowego drobnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej (bg) 4 łyżki kakao szczypta soli 5 łyżek oleju 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka i 2 łyżki wody Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 160 st. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo(...)gryczanej użyję jaglanej) 1/2 lub 1 szklanki cukru brązowego drobnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej (bg) 4 łyżki kakao szczypta soli 5 łyżek oleju 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka i 2 łyżki wody 3 awokado 3 łyżki kakao 100 gr gorzka czekolada 10 daktyli 2 łyżki kandyzowana skórka pomarańczowa'; document.write

moj przepis na
Bananowe babeczki / Ciasto bananowe 186

babeczek. Składniki: 2 jajka 150 gram brązowego cukru 125 gram masła 300 gram bananaów 150 gram pszennej mąki 1 łyżeczka sody szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny Polewa tabliczka białej czekolady 1/4 szklanki kremówki ozdoby do posypania Wykonanie: Masło roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy na jednolitą masę. Dodajemy cukier i nadal  ubijamy. Następnie dodajemy mąkę, sodę(...)sól, masło i sok z cytryny. Na koniec dodajemy zgniecione widelcem banany (ja rozgniotłam je dość mocno, aby uzyskać w  miarę jednolitą masę) i mieszamy. Do foremek wlewamy masę do 2/3 wysokości. Pieczemy w temperaturze 180 st.C przez 30 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły. Polewa: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (garnek z podzieloną na kawałki czekoladą

tojestpyszne.blogspot.com
Czekolady o wysokiej zawartości kakao, czyli zdrowsza słodycz od Terravity w nowych, pysznych smakach 121

połączenie  smakowe. Choć to nie moje smaki to muszę przyznać, ze mięta wbrew pozorom bez drażniącej nuty - miłe rozczarowanie z nadzieniem wiśniowym - słodycz przełamana kwaskową nutką z nadzieniem cytrynowym - lekka, "świeża" i wesoła kompozycja smakowa (dla mnie najlepsza z wypróbowanych smaków) ze skórką pomarańczową - klasyczny smak doskonały do deserów i wypieków - na nadchodzące święta jak znalazł - kolejna kompozycja, która(...)jestem tez "czokocholiczką". jeśli miałabym do wyboru kostkę czekolady mlecznej i tej, którą miałam okazję testować to mój wybór padłby na te 70%, a konkretnie tę z nadzieniem  cytrynowym. Pyszna propozycja. W lato będzie boska. Paczka, którą otrzymałam od Terravity za pośrednictwem firmy BLOGMEDIA była tak zasobna,  że oprócz testowania z powodzeniem sprawię słodkie, ale zdrowe podarki swoim

Kuchnia po mojemu
Dietetyczna ryba po grecku (139 kcal) 336

podzielimy na 6 porcji, to jedna będzie miała 139 kcal, natomiast w 100 g potrawy jest 60 kcal. Składniki: 0,5 kg filetów rybnych (dałam mirunę) sok z połówki cytryny por 3 marchewki pół średniego selera duża pietruszka cebula 250 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz 2 łyżki oliwy (lub oleju) Przygotowanie Rybę kroimy na paseczki grubości ok 5 cm, skrapiamy(...)sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Zawijamy ją w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 C przez 20 minut. Cebulę i por siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy starte na tarce pozostałe warzywa. Podlewamy pół szklanki wody i dusimy do miękkości, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą, aby warzywa

e-PrzepisyKulinarne
energetyczna sałatka z awokado 142

osób 1 dojrzały owoc awokado 2 pomidory 1 ogórek 1 papryka 1 niewielka główka sałaty ( lub pół większej) garść oliwek 4 łyżki oliwy pół pęczka szczypiorku sok z ćwiartki cytryny natka pietruszki sól, pieprz sposób przygotowania Awokado obieramy ze skóry, dzielimy na pół, wybieramy pestkę i kroimy je w cienkie plastry. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy(...)niego pomidory pokrojone w plastry. Całość delikatnie mieszamy na koniec dodając oliwki, awokado, posiekany szczypior i sałatę porwaną w strzępy. W niewielkim naczyniu mieszamy emulsję z soku z cytryny, oliwy, soli, oraz pieprzu. Wymieszane składniki emulsji dodajemy do sałatki, jeszcze raz ją mieszamy i rozkładamy na talerze, posypując każdą porcję drobno posiekaną natką pietruszki

Miód i pieprz
Mleko i ser z łubinu oraz niezwykłe pierogi 159

tego dania jest bardzo wartościowy łubin, który jest wdzięczną rośliną strączkową do przyrządzenia tych niezwykłe smacznych pierożków! S kładniki: 2 szklanki łubinu słodkiego 5 szklanek wody sok z 1 cytryny sól do smaku Wykonanie: Łubin opłukać pod bieżącą wodą, przekładamy do dużej miski, zalewamy wodą. Odstawiamy na noc. Robotem kuchennym rozdrabniamy namoczony łubin. Wsypujemy do robota kuchennego 1 szklankę łubinu(...)blaszce w piekarniku w 100 C na termoobiegu. W ten sposób powstanie mąka łubinowa. Mąkę żeby była miałka można zmielić młynkiem np. do kawy. Przecedzone mleko doprawiamy sokiem z cytryny i solą. Powstałe mleko wlewamy do garnka wstawiamy na ogniu aby zagotować. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, gotujemy około 1 godziny często mieszając.  Tak powstały serek przecedzić na durszlaku wyłożonym

kgwjanczewo
Hummus z suszonymi pomidorami 157

starczała nam na trzy dni, tym razem zniknęła w ciągu jednego. Hummus z suszonymi pomidorami 1 puszka ciecierzycy 3 płaskie łyżki tahini 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny kumin pieprz 5 suszonych pomidorów z odrobiną oliwy Ciecierzycę odsączyć i wrzucić do wysokiej miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tahini oraz sok z cytryny i suszone pomidory. Dokładnie zblendować

Przepysznik - BLW i nie tylko
Guacamole 138

Składniki: 2 awokado, 1 czerwoną papryczkę chilli, 1 czosnek, 1/2 mniejszej cebuli, 1 łyżka oliwy z oliwy, 1/2 cytryny, sól. Przygotowanie: Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i łyżeczką wydrążyć środek ze skórki. Awokado rozdrobnić widelcem lub blenderem. Cebulę i papryczkę chilli pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Z cytryny wycisnąć sok. Dodać sól i oliwę z oliwek

W kuchni u Moniki
Beziki 173

znane beziki. Idealne jako słodki deser lub ozdoba ciast i tortów. Bardzo proste w przygotowaniu. Zapraszam! Delikatne beziki Składniki: 4 białka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny 2/3 szklanki cukru Przygotowanie: Białka ubijamy i dodajemy stopniowo cukier (w trakcie ubijania). Do ubitaj piany (jest sztywna i błyszcząca) dodaję mąkę i sok z cytryny i lekko mieszam

Tagebuch po polsku
Dorsz z kiszoną kapustą curry 136

przed rozpoczęciem gotowania) sól, pieprz 1 łyżka mąki pszennej olej do smażenia  8 gałązek świeżego majeranku (dałam suszony) 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki skórka otarta z 1 cytryny  80 g schłodzonego masła Przygotowanie: Płaty sandacza lub dorsza myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie oprószamy delikatnie mąką i smażymy na rozgrzanym oleju(...)złoty kolor z każdej strony.  Po przełożeniu płatów na patelnię dodajemy gałązki majeranku, pokrojony czosnek, skórkę z cytryny i schłodzone masło.  Zmniejszamy ogień, by masło się nie paliło, a powstałą pianą z masła polewamy rybę. Jeśli płaty ryby są bardzo grube, smażymy ok. 2 minut z każdej strony, następnie odstawiamy na kolejne 2 minuty, żeby mięso odpoczęło. Kiszona

bistro mama
Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami / Pork chops with sage and mushroom pasta 219

schabowe z kostką, lekko rozbite tłuczkiem sól i pieprz do smaku mąka do obtoczenia mięsa 6 łyżek masła 5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego sok z 1 cytryny 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego garść świeżych liści szałwii szczypta startej gałki muszkatołowej Składniki na makaron: 3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego 250 g rydzów i pieczarek(...)zaczną pojawiać się brązowe drobinki. Gdy masło już będzie ładnie zarumienione, zdejmij z ognia i wyjmij szałwię na papierowy ręcznik. Do patelni z masłem dodaj teraz sok z cytryny wraz z winem, umieść na średnim, doprowadź do wrzenia i gotuj zdrapując wszelkie drobinki z dna patelni, po czym dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Włóż kotlety i podgrzewaj na małym

karmelowy
Jaglanka z pesto, pieczoną papryką, orzechami włoskimi i granatem 148

zdrowie! Moje i Wasze ! Składniki 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej czyli 1 szklanka suchej kaszy 1 papryka czerwona garść orzechów włoskich siekanych suszony tymianek pół łyżeczki soku z cytryny jedna trzecia łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka oliwy granat bazylia świeża Składniki na pesto 1 szklanka rukoli 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska bądz himalajska ząbek czosnku, mały 2 łyżki

Z Kuchni Do Kuchni
Lukrowanie pierniczków - trochę zdjęć 169

się zaraz pochwalę ;p Nie miałam barwników, więc wykorzystałam co miałam, czyli: likier Blue Curacao sok malinowy curry (ale ludzie polecają kurkumę) oczywiście cukier puder, wodę i sok z cytryny                  Kolorów uzyskałam 4: żółty, różowy, niebieski i zielony (żółty + niebieski) Do likieru(...)dodawałam soku z cytryny, bo sam jest mocno pomarańczowy w smaku. Curry trochę niefajnie pachnie i ma taki dziwny posmak, ale jeśli nie da się go dużo to jest nieźle. Lukier na początku miałam za rzadki, że prześwitywały pierniki dopóki nie wysechł. Dzisiaj miałam już gęstszy, który pięknie wygląda, ale łatwo go uszkodzić, bo dłuugo schnie

W kuchni bez szafek