cytryna - 13435 przepisów (strona:211/896)

Śledzie z suszonymi pomidorami 366

przygotowaniu, nie licząc czasu kiedy się moczą i marynują :) SKŁADNIKI: 4-5 płaty śledziowe a’la Matjas 2 cebule 1 słoik suszonych pomidorów 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka suszonej bazylii pieprz kolorowy Filety odsączyć ze słonej zalewy i włożyć do zimnej, czystej wody na około 3 godziny. W trakcie moczenia wodę można zmienić, wtedy sól szybciej wyjdzie(...)ryby. Śledzie osuszyć i pokroić na kawałki, skrapiając sokiem z cytryny. Suszone pomidory i cebulę również skroić i dodać do śledzi. Oliwę spod suszonych pomidorów wymieszać z przyprawami i zalać śledzie. Delikatnie przemieszać i odstawić, aby się wszystko „przegryzło”. Smacznego :) RADA. Ś ledzie można przygotować również z kupnymi pomidorami. Tylko zalewa jest najczęściej mieszanką oleju słonecznikowego z niewielką

https:KKuchniaMniam
szczupak przyrządzony sposobem mazurskiego rybaka 188

wadze ponad kilogram 2 cebule 1/2 szklanki dobrego oleju grubo mielony czarny pieprz ponadto ( te składniki nie występowały w pierwotnym przepisie) szczypta posiekanej papryczki chili  kilka plastrów cytryny sposób przygotowania Do niewielkiego garnka wsypujemy sól, oraz cukier, zalewamy wodą, dodajemy ocet, liście laurowe i ziele angielskie. Całość doprowadzamy do wrzenia, a  następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał(...)zalewamy olejem ( tak by przykrył rybę) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dzień ( najlepiej odstawić rybę na dwa dni). Gotowego szczupaka wyjmujemy z lodówki, przyozdabiamy kilkoma plastrami cytryny, szczyptą posiekanego szczypiorku i  podajemy

Miód i pieprz
Miruna zapiekana z warzywami duszonymi w winie 311

pyszną zapiekaną białą rybę morską ( może być morszczuk , dorsz, miruna czy sola ).  Składniki 800 g filetów miruny pół średniego selera 2 średnie marchewki 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 100 g sklarowanego masła 150 ml białego wytrawnego wina sól 125 ml śmietanki 30 % 1 żółtko 3 łyżki startego parmezanu natka pietruszki     Przygotowanie   Filety miruny(...)skropiłem sokiem z cytryny, posoliłem. Wstawiłem do lodówki na ok. 40 minut. Obrałem marchewkę i seler, starłem na tarce o dużych oczkach. Rozgrzałem na patelni masło, przesmażyłem warzywa mieszając je często. Dodałem miód i wino, posoliłem, przykryłem, dusiłem na małym ogniu ok. 20 minut. Po zdjęciu z ognia dodałem śmietanę wymieszaną z parmezanem i żółtkiem oraz posiekaną natką pietruszki. Warzywa

R'n'G Kitchen
Warstwowa sałatka śledziowa z fetą 6732

oleju 5 jajek 1 duży por 150 g żółtego sera 1 puszka czerwonej fasoli 5-6 korniszonów pół średniego słoika majonezu średni kubek gęstego jogurtu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz, suszony czosnek i zioła do smaku Wykonanie : Majonez wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny i przyprawami. Śledzie odcedzić, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kwadraty. Jajka ugotować na twardo

Czerwień i błękit
Sałatka ziemniaczano – selerowa 200

Ziemniaki – 50 dag Seler korzeń – 50 dag Majonez – 250  ml Szczypiorek – 1 lyżka Sól Cukier Cytryna Ziemniaki i seler obrać, opłukać i ugotować. Pokroić w cienkie plasterki. Układać warstwę ziemniaków z selerem i cienką warstwę majonezu.  Przyprawić do smaku solą, cukrem i cytryną. Posypać posiekanym szczypiorkiem

Camilla w kuchni
Sałatka selerowa 159

Seler korzeń – 50 dag Jabłka – 30 dag Majonez –250 ml Sól Cukier Cytryna Szczypiorek Selery obrać, umyć, ugotować, ostudzić, pokroić w słupki. Jabłka obrać i także pokroić w słupki. Przyprawić do smaku solą, cukrem i cytryną. Wymieszać z majonezem , podawać posypane szczypiorkiem

Camilla w kuchni
Pierniczki kakaowe serca 299

piernika (najlepsza z firmy Kotanyi - skład dużo  lepszy od konkurencji) 50 g ciemnego kakao Na lukier:   150 g cukru pudru 1 białko  sok z połówki cytryny PRZYGOTOWANIE W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy jajko i mieszamy. Na stolnicę wysypujemy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą(...)minut.  Ucieramy lukier i za pomocą szprycy lub zwykłego pędzelka dekorujemy przestudzone pierniczki. Jeśli lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru, gdy zrobi się za gęsty - soku z cytryny.  Gotowe pierniczki przekładamy do metalowej puszki. Jeśli chcemy by szybko zmiękły wkładamy kawałki jabłek (wymieniamy co drugi dzień, by nie spleśniały). Pyszne serduszka z piernika gotowe :) Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Esencja Natury - zdrowie płynące z natury :) 193

cytrynową parą ulatniającą się z zaparzającego się zioła. Jeśli jedliście kisiele cytrynowe to już mniej więcej możecie sobie wyobrazić ten niesamowity zapach :) Jeżeli chodzi o smak - delikatny z nutką cytryny.  Przepiękny jasny zielony kolor, którego zdjęcie niestety nie oddaje w 100%. YERBA MATE  Właściwości: bogata w kofeinę, magnez, mangan, potas poprawia pamięć i koncentrację  pobudza i likwiduje(...)przygotowania: Nasiona chia mają wiele zastosowań, a jednym z nich jest napój Chia Fesca - 2 łyżeczki nasion chia należy wymieszać z 300 ml wody mineralnej niegazowanej, dodać sok z cytryny i coś do posłodzenia, np. miód, syrop z agawy. BŁONNIK WITALNY  Właściwości: stosowany przy nadwadze, usprawnianiu funkcjonowanie przewodu pokarmowego jest regulatorem poziomu cukru we krwi zapobiega miażdżycy oczyszcza

Zdrowie na języku :P
Wigilijny barszcz czerwony 541

dużej cebuli 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki suszonych podgrzybków + 2 szklanki gorącej wody 1 jabłko 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól i pieprz sok z 1/2 cytryny* 2 łyżki octu (użyłam ryżowego)* do podania uszka, krokiety, kapusta wigilijna z suszonymi grzybami... Dzień przed przygotowaniem barszczu suszone podgrzybki zalewam wodą i odstawiam na 12 godzin, natomiast pół kilograma(...)pół godziny. Po tym czasie dodaję grzyby z wodą do garnka z gotującym się barszczem. Całość gotuję kolejne pół godziny. Następnie przecedzam przez sito, dodaję sól, pieprz, sok z cytryny i ocet oraz starte wcześniej buraki. Całość gotuję kolejne 5 minut, następnie odcedzam, ewentualnie doprawiam do smaku. Smacznego, Klaudia. można użyć zakwasu z buraków

Mango Papaja
Drożdżówki z serem 174

mnie "mój ulubiony"z wielunia,nie ma żadnych zbędnych dodatków ) - 4 duże łyżki cukru pudru - 1 żółtko Lukier - 6 dużych łyżek cukru pudru - 2 duże łyżki soku z cytryny - 4 duże łyżki ciepłej wody Drożdże rozrobić z cukrem i częścią mleka ,wlać do miski z przesianą mąką i oprószyć mąką ,odstawić na 10 minut do wyrośnięcia(...)Oprószyć mąką i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1,5 godziny  . Serek rozrobić z cukrem i żółtkiem. Cukier puder wsypać do miski ,dodać wodę i sok z cytryny ,nie  mieszać, odczekać aż woda podejdzie na wierzch i odlać ją , resztę utrzeć na białą gładką masę , gdyby okazało się że nadal jest za rzadka można dodać trochę cukru

Wypieki Rene
ślimaczki z jabłkami 141

letniego mleka 2% - 45 g świeżych drożdży - 160 g cukru - 80 g roztopionego masła min 82 % - 4 żółtka - kilka kropel olejku waniliowego Jabłka : - 2 kg jabłek - sok z połowy cytryny - 2,5 łyżeczki cynamonu - 1 łyżka masła - kilka łyżek ciemnego cukru - szczypta gałki muszkatołowej ( opcjonalnie ) - łyżka maki ziemniaczanej dodatkowo  jedno jajko i kilka łyżek ciemnego cukru do posypania Sposób(...)czasie robimy nadzienie , jabłka obieramy i kroimy na kosteczkę, na patelnię wrzucamy masło ,cukier ,pokrojone jabłka ,cynamon i ewentualnie gałkę , dusimy aż jabłka zmiękną ,na koniec dodajemy sok z cytryny a jak trochę ostygną mąkę i mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia . Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 3 równe części , po kolei z każdą robimy tak samo : wałkujemy

Wypieki Rene
Surówka z marchewki z oscypkiem 125

zastąpić innym serem o podobnym smaku i strukturze. Składniki: 2 spore marchewki Kawałek oscypka Szczypta soli Płaska łyżeczka cukru 2 spore łyżki gęstego jogurtu typu greckiego sok z cytryny do smaku Wykonanie: Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce warzywnej. Dodajemy szczyptę soli, łyżeczkę cukru, jogurt i sok z cytryny. Całość mieszamy. Przygotowaną marchewkę posypujemy również startym oscypkiem. Pozostawiamy

Smaki Ewy
Róże z ciasta francuskiego 237

Składniki ciasto francuskie, 1 opak jabłka, 2-3 szt woda, 3 szkl cukier, 1/2 szkl sok z cytryny, 5 łyżek Przygotowanie Jabłka myjemy, kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Następnie kroimy każda połówkę w cienkie plasterki. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier i sok z cytryny. Wrzucamy pokrojone na plasterki jabłka i gotujemy około 3 minut na wolnym ogniu

Gotowanie moimi oczami
Najlepsza surówka z pora 201

Najlepsza surówka z pora ever - nie wiem dlaczego do tej pory przepisu nie było na blogu :  ) SKŁADNIKI 1 duży por 2 średnie jabłka cukier sok z cytryny  majonez PRZYGOTOWANIE Jasną część pora siekamy na cienkie plasterki. Przekładamy do miski, posypujemy 3-4 łyżeczkami cukru, przykrywamy i odstawiamy na minimum godzinę. Jabłka ścieramy, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasteczka roztopione bałwanki 181

cukru pudru 150 g zimnego masła 1 żółtko szczypta soli ½ łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki mielonego anyżu Dodatkowo: 300 g cukru pudru 30 ml białka kilka kropli soku z cytryny 18 pianek marshmallow barwniki lub kolorowe pisaki posypki do ciasteczek * PRZYGOTOWANIE Ciastka Masło utrzyj mikserem z cukrem pudrem i żółtkiem. Następnie dodaj mąkę, sól i przyprawy. Wymieszaj i zagnieć tylko(...)piecz 12-15 minut , aż delikatnie się zarumienią. Studź na kratce. Dekoracja Gdy ciastka będą się studzić, przygotuj lukier. Ubij lekko białko z sokiem z cytryny, a następnie wsyp cukier puder i wymieszaj rózgą. Wierzch ciastek posmaruj tak przygotowanym lukrem. Na każde ciastko połóż jedną piankę marshmallow. Całość ozdób kolorowymi posypkami, jadalnymi pisakami lub kolorowym lukrem. * * Ten, jak i wiele

Food Square

Proponowane wyszukiwania