piersi z kurczaka (do wersji mięsnej, w bez mięsnej pominąć) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 puszki mleczka kokosowego (opcjonalnie) lub 1/2 szklanki wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego kuminu 1 -2 gwiazdki anyżu gwiazdkowego (rozetrzeć lub zmielić) 1 łyżeczka mielonej kolendry 4 goździki (rozetrzeć lub zmielić) 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki(...)dodać cebulę i czosnek, a po chwili dodać ziemniaki, pokrojonego w kostkę kurczaka i mleczko kokosowe lub wodę. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Dodać pomidory i sok z cytryny, dusić jeszcze z 5 minut. Dodać kalafior i dusić pod przykryciem 5 - 10 minut, do miękkości kalafiora (ma być miękki, ale nie rozpadający się). Pod koniec doprawić solą do smaku
Kuchcik gotujeświeżego kłącza imbiru 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka curry kilka nasion kolendry szczypta cynamonu i kurkumy sól morska bądz himalajska ok.15 listków świeżej bazylii sok z połowy cytryny opcjonalnie ziarna sezamu Czosnek oraz imbir zetrzyj drobno a cebulę pokrój w cieniutkie piórka.Warzywa w kostkę. W garnku rozpuść olej kokosowy i na rozgrzany włóż imbir i chwilkę podsmażaj,dodaj(...)około 15 minut aż soczewica zmięknie. Wrzuć listki bazylii i wymieszaj, spróbuj ,dopraw w razie potrzeby. Serwuj ze świeżymi liśćmi bazylii, posypaną sezamem i opcjonalnie skropioną sokiem z cytryny. Zupa jest gęsta, obłędnie pyszna i akurat w sam raz na te szare i coraz chłodniejsze dni! Smacznego! Zajrzyjcie do kuchni MARKA ...już On Was wyleczy z różnych dolegliwości
Z Kuchni Do KuchniKolejne pyszne zastosowanie brukselki, tym razem z mięsnym kotletem. Składniki: 4 kotlety wieprzowe 1 kg brukselki 5 dag masła 1 cytryna sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Brukselkę dokładnie oczyścić, wypłukać, zalać osoloną wodą i ugotować nie całkiem do miękkości, po czym odcedzić. Kotlety lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić i smażyć na smalcu z obu stron około 20 minut(...)wolnym ogniu. Gotowe kotlety obłożyć brukselką, skropić sokiem z cytryny i udusić pod przykryciem do miękkości
Tradycyjna Kuchniacytrusowej marynacie. Składniki: 70 dag filetów rybnych 40 dag pomidorów 30 dag ziemniaków 2 marchewki 2 pory 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 dag masła 1 grejpfrut 1 cytryna ½ puszki zielonego groszku sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Filety oczyścić, skropić sokiem z cytryny i grejpfruta i marynować przez dwie godziny. Następnie filety natrzeć roztartym czosnkiem z solą, pieprzem
Tradycyjna Kuchniatakie jako Andrzejkową zakąskę? Sprawdzą się idealnie ;) Składniki: *szklanka oliwy z oliwek Suave Interoleo *słoiczek zielonych oliwek w zalewie *zioła prowansalskie- 1 łyżeczka *ząbek czosnku *kilka suszonych pomidorów *plaster cytryny Wykonanie: Oliwki osączamy z zalewy, przekładamy do słoiczka. Posypujemy ziołami prowansalskimi, dodajemy ząbek czosnku oraz kilka drobno pokrojonych suszonych pomidorów. Wkładamy też nieduży plaster cytryny. Zalewamy oliwą z oliwek.Odstawiamy
Z Majeczką w kuchnideszczowy weekend :) Składniki - proporcje na dwie osoby 4 jajka ugotowane na twardo 1-2 łodygi selera naciowego mały pęczek szczypiorku 1-2 łyżki majonezu kilka kropli soku z cytryny sól i pieprz do smaku opcjonalnie szczypta curry Przygotowanie Ugotowane na twardo jajka bardzo drobno pokroić lub rozgnieść widelcem. Łodygę selera naciowego przekroić wzdłuż na 2-4 części i drobno posiekać(...)szczypiorek pokroić. Wszystkie składniki dodać do rozgniecionych jajek. Doprawić majonezem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie curry. Całość dokładnie wymieszać. Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataksylitolu 1 jajko Jabłkowe nadzienie: 1,5 kg jabłek 1 łyżka masła 2-3 łyżki cukru lub ksylitolu 2 łyżki domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamon sok z cytryny Kokosowa kruszonka: 100 g mąki orkiszowej jasnej 50 g mączki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 150 g wiórków kokosowych 100 g masła Dodatkowo: 3 łyżki dżemu z pigwy lub innego cukier puder(...)spożywczą i odstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut, a najlepiej na 1 godzinę jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. W garnku rozpuścić łyżkę masła, dodać pokrojone jabłuszka, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Wymieszać i podgrzewać około 15 minut, aż część jabłek się całkowicie rozgotuje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!świeża bazylia 3 cm świeżego kłącza imbiru 2 ząbki czosnku 1 średnia czerwona cebula pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki curry szczypta nasion kopru włoskiego szczypta cynamonu sok z połowy cytryny uprażony sezam sól morska lub himalajska syrop z agawy opcjonalnie ugotowany wcześniej ekologiczny czarny ryż SYMBIO Łososia umyj , pokrój w dużą kostkę, posól i odstaw na chwilkę do lodówki(...)solą, spróbuj. W razie czego dodaj trochę syropu z agawy. Wrzuć łososia i po 2 minutach obróć go na drugą stronę aby równomiernie się ugotował. Skrop danie sokiem z cytryny. Na talerze wyłóż ryż czarny i dodaj łososia. Podawaj z listkami bazylii i prażonym sezamem. Danie jest fantastyczne. Uczucie ciepła pozostaje na długo. Świetnie rozgrzewa, pomimo, że nie pali podczas
Z Kuchni Do Kuchnikukurydzy kiełki rzodkiewki 1 ząbek czosnku szczypta soli 1 łyżka oliwy 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej MELVIT pomidorki koktajlowe Dressing jedna czwarta szklanki oliwy sok z połowy małej cytryny ząbek czosnku 2 łyżeczki syropu z agawy SKWORCU pół łyżeczki suszonego estragonu lub oregano pół łyżeczki musztardy pełnoziarnistej opcjonalnie Jarmuż oczyść ze stwardniałych części i zalej na 4 minuty(...)wrzątkiem, następnie odcedz i wysusz na ścierce kuchennej. Włóż z powrotem do miski. Dodaj oliwę i sok z cytryny. Dopraw solą, wymieszaj , odstaw. Przygotuj dressing. Dodaj wszystkie składniki do naczynia i zblenduj. Spróbuj ,dopraw według uznania. Cebulkę pokrój w cienkie piórka, a oliwki i pomidorki na pół. Do miski włóż wszystkie składniki sałatki, skrop dressingiem i wymieszaj. Serwuj z kiełkami
Z Kuchni Do Kuchniłyżki suszonych wiśni Dressing: 6 łyżek oleju lnianego 2 ząbki czosnku- użyłam 1/2 łyżeczki koncentratu czosnkowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny Świeżo zmielony czarny pieprz Sól morska do smaku Sposób wykonania: Pieczone piersi kacze, pokroić na niezbyt grube plastry, u mnie bez skóry. Marchewkę obrać umyć pokroić w cieniutkie grube paski, cebulę(...)salaterce ułożyć miks sałat, dodać pokrojone warzywa, oraz mięso, posypać suszonymi wiśniami, wymieszać. Dressing: Olej lniany wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, lub koncentratem czosnkowym dodać sok z cytryny, miód, oraz sos sojowy, doprawić do smaku solą i pieprzem, całością dressingu polać sałatkę , wymieszać przed podaniem. Można ją również posypać ziarnami sezamu uprażonymi na suchej patelni. Smacznego! Zachęcam
Wanilia i Kardamonmasła 1 łyżka majeranku 1 łyżka lubczyku 1 łyżka ziołowego pieprzu 1/2 łyżeczki soli szczypta suszonego czosnku ( lub posiekany ząbek świeżego czosnku) szczypta suszonej cebuli sok z połowy cytryny 1/3 pęczka natki pietruszki 1/3 pęczka szczypioru 1/3 pęczka kopereku dodatkowo folia aluminiowa sposób przygotowania Do miski wsypujemy połowę ilości majeranku, lubczyku, ziołowego pieprzu, suszonego czosnku, oraz cebuli. Wszystkie(...)stopni piekarnika. W tym czasie przygotowujemy masło ziołowe. Drobno siekamy pietruszkę, koperek, oraz szczypior, dodajemy do nich masło ( o temperaturze pokojowej) i pozostałe przyprawy razem z sokiem z cytryny i solą. Całość mieszamy dokładnie łącząc składniki, następnie masło układamy na kawałku folii, rolujemy w walec i wkładamy na 30 minut do lodówki. Upieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, odwijamy z folii
Miód i pieprzmrożonego groszku 5 ząbków czosnku 100 g sera żółtego, startego garść posiekanych orzechów włoskich olej kokosowy 450 g makaronu farfalle przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir, sok z cytryny Marynata do mięsa: sól himalajska, pieprz ziołowy, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka sosu sojowego, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej Sos: jogurt naturalny duży, 2 jajka, 3/4 szklanki(...)warzywa nie tracą smaku, koloru i wartości odżywczych! Wyglądają i smakują wyśmienicie :) I potrzeba im naprawdę niewiele przypraw: szczypta soli, pieprzu, 2 łyżeczki imbiru i sok z połowy z cytryny. Przygotowanie sosu jest równie łatwe i przyjemne: w misce mieszamy jogurt naturalny, mleko, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i przecierem pomidorowym. Dopiero na koniec, kiedy już jesteśmy pewni smaku, dodajemy rozbełtane
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!jednocześnie niepozorne i bardzo urokliwe, a przy tym proste w wykonaniu. Potrzebne nam(na 20 sztuk): - 2 mocno schłodzone białka - 140 g cukru pudru - 2-3 łyżeczki soku z cytryny - szczypta drobnej soli - barwnik spożywczy - cukrowe płatki śniegu - cukrowe perełki - miód lub lukier Przygotowanie: Białka ubijamy z solą w schłodzonej misce. Gdy utworzy się mocna piana, zaczynamy dodawać po trochu(...)cukier, miksując po każdej porcji. Gdy piana będzie już bardzo sztywna dodajemy sok z cytryny i barwnik (ilość dawkujemy według zaleceń na opakowaniu). Miksujemy do całkowitego połączenia składników. Gotową masą napełniamy szprycę cukierniczą (lub rękaw) i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem formując kształt choinki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 st. (termoobieg) i od razu zmniejszamy temperaturę
W poszukiwaniu inspiracjiwszystkim zdrowa. Składniki: pół średniej kapusty pekińskiej duży pęczek świeżej zielonej pietruszki pół świeżego ogórka mały pęczek rzodkiewki mała czerwona cebula sól świeżo zmielony pieprz sok z połowy małej cytryny 2-3 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno poszatkować. Pietruszkę posiekać. Ogórek, rzodkiewkę pokroić w półplasterki, bądź w ćwierć plasterki, cebulę pokroić w piórka. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać, skropić(...)sokiem z cytryny, oliwą, posolić, dodać pieprz i wymieszać. Smacznego
na moim stole...GLASS pomieści z pewnością sporą dawkę witamin! Składniki 2 jabłka 1 duży banan 4 daktyle łyżka syropu z agawy Skworcu pestki dyni siemię lniane owoce granatu sok z cytryny mięta do dekoracji Owoce pokrój w kawałeczki. Włóż do szklanej miski. Dodaj siemię lniane, owoce granatu i pozostałe składniki. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj syropu z agawy. Wymieszaj. Przełóż
Z Kuchni Do Kuchni