cytryna - 13435 przepisów (strona:221/896)

Sernik bardzo kokosowy z białą czekoladą pod kruszonką 211

białej czekolady 130 g masła 32 g cukru waniliowego 60 g cukru pudru 6 jajek puszka mleka kokosowego mała puszka (165 ml) śmietanki kokosowej sok z połowy cytryny na kruszonkę: 100 g zimnego masła 4 łyżki cukru 1/2 szklanki wiórków kokosowych 120 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Piekarnik nagrzać do tmp. 175*C. Tortownicę lub blaszkę(...)mleczko kokosowe. Krótko zmiksować by połączyć składniki Miksując masę serową dodawać po jednym jajku, każde następne dodać kiedy poprzednie jajko jest już dokładnie wrobione. Na koniec dodać sok z cytryny Masę serową wylać na spód z ciastek. Wyrównać powierzchnię. Na masę serową zetrzeć ciasto na kruszonkę. Tortownicę lub blaszkę wstawić do większej brytfanny a tę napełnić wrzątkiem do połowy

Sztuka gotowania w/g Samiry
Herbata z rozmarynem i malinami 132

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna smaku... takiej herbaty nawet nie trzeba reklamować. SKŁADNIKI: 2 szklanki zaparzonej czarnej herbaty laska cynamonu gwiazda anyżu 6-8 malin mrożonych 2 plasterki cytryny opcjonalnie cukier lub miód do dosłodzenie PRZYGOTOWANIE: Herbatę zaparzyć razem z cynamonem i anyżem w dzbanku. Odczekać kilka minut aż herbata nieco ostygnie i dodać półplasterki cytryny i gałązkę świeżego rozmarynu. Herbatę

Pyry na Gaz
Ptasie mleczko na herbatnikach 5442

Składniki na spód: 15-20 szt. herbatników (np. Petit Beurre) Masa piankowa: 8 białek 1 i 1/2 szklanki cukru (może być trochę mniej) 8 łyżeczek żelatyny sok z cytryny (ok. 2 łyżki) lub kwasek cytrynowy (ok. 1/4 łyżeczki) odrobina aromatu waniliowego herbatniki do wyłożenia formy opcjonalnie 1 łyżka syropu malinowego lub 1 łyżeczka kakao Polewa: 4 łyżki cukru(...)kilku łyżkach zimnej, przegotowanej wody. Naczynie wstawić do garnka z gorącą wodą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier oraz sok z cytryny i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę i aromat waniliowy, ubijać jeszcze przez chwilę. W tym momencie masę można podzielić na połowę i do jednej dodać

Świat Ciasta
Babeczki Kopiec Kreta 12049

krem: 250 g śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki gorącej wody Dodatkowo: 1 banan kilka kropel soku z cytryny Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao. Dodajemy cukier i sól. Delikatnie mieszamy razem wszystkie nasze suche składniki.  W oddzielnej misce mieszamy jajko razem z mlekiem(...)pomocą łyżeczki wydrążyć środek każdej babeczki  (fot.3) . Ciasto, które nam pozostało z wydrążenia rozdrobnić rękoma lub za pomocą malaksera. Banana pokroić w niewielką kostkę i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i wystudzić. Śmietankę 30% ubić na sztywną masę, a pod koniec ubijania dodać przesiany cukier puder, cukier waniliowy oraz rozpuszczoną

Świat Ciasta
awokado i jajko 170

które nie tylko jest smaczne, ale również jest prawdziwą zdrową, energetyczną bombą. Wprost idealną, na taką właśnie pogodę. składniki dla dwóch osób 2 owoce awokado 4 niewielkie jajka plaster cytryny natka pietruszki sól, pieprz sposób przygotowania Umyte dojrzałe owoce awokado, kroimy nożem wzdłuż, na pół. Następnie wyjmujemy z owoców pestki, smarujemy je plastrem cytryny ( aby owoc nie ściemniał), lekko pieprzymy

Miód i pieprz
Owsiane batoniki z bananem i polewą z białej czekolady 157

czekoladą Gellwe , 1 opakowanie musli z żurawiną Gellwe , 50g pestek słonecznika,  50g pestek dyni,  50g sezamu,  70g suszonej żurawiny,  60g miodu,  łyżka soku z cytryny,  2 duże banany,  150g białej czekolady,  3 łyżki śmietany 12%. Wykonanie Pestki słonecznika, dyni oraz sezam podprażyć na suchej patelni. Dodać rozgniecione widelcem banany, płatki oraz otręby(...)musli, suszoną żurawinę, sok z cytryny i miód. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do 2 foremek keksówek wyłożonych papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Jeszcze ciepłe pokroić na prostokąty. Przestudzić. Czekoladę stopić na parze z dodatkiem śmietany. Lekko przestudzić i polać batoniki. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Źródło:  Delicious Titbits

Z miłości do słodkości
Sos pieczarkowy 153

pieczarek 2 cebule ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła szklanka śmietanki kremówki sól, czarny pieprz, płatki papryki natki pietruszki do posypania opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: Pieczarki umyć, małe przekroić na połówki, większe pokroić w plasterki. Cebule drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i zeszklić cebulę, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, pieczarki oraz opcjonalnie(...)cytryny smażyć co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić. Zajmie to około 7-8 minut. Wlać kremówkę, doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i płatkami papryki i chwilkę gotować do uzyskania pożądanej konsystencji. Zgęstniały sos można z łatwością podgrzać rozcieńczając wodą, mlekiem lub bulionem

Pyry na Gaz
Koktajl wzmacniający odporność. Jabłka+cytryna+pomarańcza. 202

który pije się dobrze, a jak dzieciom nadal nie smakuje zwiększ tylko ilość miodu, pomiń pieprz  i będzie pycha :) Porcja: 2 osoby Składniki: 2 jabłka 1 pomarańcza 1 cytryna 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżka miodu gryczanego 1/2 szklanki wody Wykonanie:  Jabłka, pomarańczę i cytrynę obieramy .  Owoce wrzucamy do blendera. Dodajemy pieprz, miód i wodę. Blendujemy około

Apetyt na Zielone
Surówka z selera i jabłka 178

Składniki: 1 seler, 2-3 jabłka, sól, cukier, 1/2 cytryny, porządna garść natki pietruszki. Przygotowanie: Obrany seler i obrane jabłka ( wykroić twarde części ze środka) zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki posiekać, wycisnąć sok z cytryny, dodać cukier i sól. Wymieszać wszystkie składniki razem.  Smacznego

W kuchni u Moniki
Waniliowy budyń z pietruszki 97

zmodyfikowałam i jestem pod wrażeniem tego deseru! Sami spróbujcie ;) Waniliowy budyń z pietruszki Składniki: 2 pietruszki 1 puszka mleka kokosowego 1 laska wanilii 2-3 łyżki miodu sok z cytryny Wykonanie jest banalnie proste: pietruszki obieramy i kroimy w plastry, zalewamy mlekiem kokosowym, laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wydrapujemy środek - całość (środek i "skórkę" też) gotujemy 20 minut, aż warzywo(...)będzie miękkie. Następnie wyławiamy laskę wanilii, a całość blendujemy na gładki krem. Doprawiamy miodem i sokiem z cytryny, mieszamy. Budyń świetnie się komponuje z owocami, ale i sam jest równie ciekawy w smaku! aakuku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Ryba po grecku bez smażenia 164

Składniki: 700-800g filetów ryby- ja miałam dorsza, filety mrożone 6 sztuk marchwi (ok 800g) seler pietruszka duża cebula koncentrat pomidorowy (200g) sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy cytryna 1/2 kostki rosołowej  Rybę rozmrażamy i dokładnie osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 1-2 godziny do zamarynowania (można też

Czerwona Porzeczka
Sałatka śledziowa 191

również na innych małych imprezkach. Możecie ją przygotować na Sylwestra, na pewno znajdą się jej wielbiciele. 5-6 filetów śledzia w oleju duże jabłko czerwona cebula łyżka soku z cytryny kilka gałązek koperku pieprz 4-5 łyżek majonezu łyżeczka musztardy Śledzie moczyć godzinę w zimnej wodzie, osączyć i osuszyć. Pokroić w większe kawałki. Jabłko pokroić w niedużą kostkę, skropić sokiem(...)cytryny. Cebulkę i koperek posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski, przyprawić. Dodać majonez i musztardę, wymieszać. Odstawić na kilka godzin do lodówki aby smaki się przegryzły

Smakołyki Asi
Drożdżówki z budyniem i konfiturą morelową 146

szczypta soli jajko szkl mleka 60g masła 3 łyżki miodu Nadzienie: budyń przygotowany wg przepisu na opakowaniu słoiczek konfitury morelowej Lukier: 1,5 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny woda  Ciasto: Suche składniki wymieszać w dużej misce. W rondelku podgrzewać mleko z masłem i miodem, do rozpuszczenia się składników. Do miski z mąką wbić jajko i wlać ciepłe(...)ściereczką i odstawić na 10min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Drożdżówki piec ok 15 minut, do zarumienienia. Lukier: cukier puder przesiać do miski, dodać sok z cytryny i tyle wody aby otrzymać gęsty lukier. Polać jeszcze ciepłe drożdżówki

Smakołyki Asi
Wiosenny napój pomarańczowo-pietruszkowy 75

Jedna szklaneczka dziennie a od razu poczujemy się lepiej na wiosnę :) Na 2 porcje: 2 duże słodkie bezpestkowe pomarańcze 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka miodu łyżka soku z cytryny Pomarańcze wyszorować i obrać ze skórki. Podzielić na cząstki. Natkę wypłukać i wrzucić wraz z pomarańczami do blendera. Dodać sok z cytryny i miód. Zmiksować. Przelać do szklaneczek

Smakołyki Asi