cytryna - 13435 przepisów (strona:221/896)

Śledzie marynowane z orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami 148

mogą być w zalewie octowej* lub w oleju) 1 cebula cukrowa 7-8 suszonych śliwek 80 gram orzechów włoskich 80 ml oleju lnianego (lub innego dowolnego) sok z 1/4 cytryny sól i pieprz Śledzie kroję w plastry, cebulę, suszoną śliwkę i orzechy drobno siekam. Składniki mieszam w misce, doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przekładam do słoja i zalewam

Mango Papaja
Ciasto kokosowe z jabłkami 172

cukru opakowanie cukru wanilinowego 2 jajka 200 g mąki pszennej 2  łyżeczki proszku do pieczenia 50 g wiórków kokosowych 100 ml mleka 3-4 jabłka Dodatkowo: sok z cytryny lub kwasek cytrynowy wiórki kokosowe do posypania Jabłka obieramy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne, każde jabłko nacinamy nożykiem od strony wypukłej. Wkładamy do miski z wodą i odrobiną(...)soku z cytryny lub kwasku żeby nie ściemniały. Mąkę, proszek i wiórki kokosowe mieszamy razem. W osobnej misce ucieramy masło z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodajemy stopniowo jajka. Następnie dodajemy na przemian składniki suche i mleko, mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy jabłka stroną wypukłą do góry

Słodka Kraina Wypieków
Kulebiak z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami 143

stół wigilijny, ale nie tylko.  Składniki 400 g mrożonego ciasta francuskiego 500 g kiszonej kapusty 2 listki laurowe 2 goździki kilka ziaren ziela angielskiego skórka otarta z cytryny 60 g suszonych grzybów 2 cebule łyżka oleju jajko 2 łyżki orzechów włoskich 2 ugotowane jajka na twardo sól pieprz mielony jałowiec tłuszcz mąka do formy     Przygotowanie Grzyby namoczyłem(...)następnego dnia ugotowałem. Kapustę pokroiłem, zalałem wywarem z grzybów, dodałem przyprawy, skórkę z cytryny, wymieszałem. Gotowałem około 30 minut. Cebulę posiekałem, zeszkliłem na oleju z pokrojonymi grzybami. Kapustę odparowałem, wyjąłem ziele angielskie, liście laurowe, dodałem jałowiec. Włożyłem grzyby z cebulą, dodałem posiekane orzechy, jajka na twardo. Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Tak przygotowany farsz ułożyłem na rozmrożonym cieście, skleiłem brzegi

R'n'G Kitchen
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem. 251

Składniki: 1 mała główka lub połówka dużej główki kapusty czerwonej, 1/2 cytryny, 2 jabłka, 1 cebula, 1-2 garście natki pietruszki, sól, pieprz, mała śmietana 18% ( 175g). Przygotowanie: Kapustę pokroić. Do kapusty dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną natkę pietruszki. Jabłka obrać, wykroić twarde części ze środka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do kapusty. Wcisnąć(...)cytryny, posolić, popieprzyć, dodać śmietanę i wymieszać

W kuchni u Moniki
Dorada po śródziemnomorsku – soczysta, lekko pikantna, pieczona na warzywach 258

wnętrze ryby, osuszamy papierowymi ręcznikami. Doradę ostrym nożem nacinamy do kręgosłupa – to sprawi, że ryba będzie się piec równomiernie, niezależnie od grubości mięsa. Rybę mocno nacieramy sokiem z cytryny, pieprzem, posypujemy z każdej strony solą. W powstałe nacięcia wkładamy półplasterki szalotki i plasterki czosnku. Zawijamy rybę w plasterki boczku –wystarczy zawinąć sam wierzch ryby, końcówki plastrów boczku wkładając do środka(...)cieniutkich i długich plasterków wędzonego boczku 2-3 szalotki, około 100g 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka kaparów z zalewy ½ pęczka pietruszki 2 gałązki grubego szczypioru sok z połowy cytryny oliwa z oliwek ½ łyżeczki papryki wędzonej ostrej sól pieprz masło do wysmarowania formy

Karo in the Kitchen
Napoleonka 207

cukru budyń śmietankowy 1 cukier wanilinowy (32g) 4 duże jaja 4 łyżki mąki pszennej Śmietanka:   500ml śmietany 30% cukier waniliowy (16g) 2 sztuki śmietanfixu 2 łyżki soku z cytryny cukier puder Przygotowanie:     Płaty ciasta francuskiego upiec na oddzielnych blachach, przykrywając je folią (aby zbytnio nie wyrosło i było płaskie). Do średniego garnuszka wlewamy 2 szklanki mleka(...)budyń będzie jeszcze bardzo ciepły.   W tym czasie szybko przelać śmietankę do miski i ubić na sztywna pianę z cukrem oraz śmietanfixem. Pod koniec ubijania wlać sok z cytryny. Całość wyłożyć na przestudzony budyń (aby śmietanka się nie ścięła i przykryc delikatnie drugim płatem upieczonego ciasta francuskiego. Posypać obficie cukrem pudrem. Smacznego

ChilliJemy
Tatar z łososia 225

drugich, że tatar, który proponuję, z surowego łososia, jest naprawdę bardzo smaczny. U mnie wersja łącznia wszystkiego razem. SKŁADNIKI 500 g. łososia surowego 2 małe cebule sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do smaku 3-4 ogórki konserwowe WYKONANIE   Łososia  kroimy w kostkę i siekamy na  drobno kawałki. Wyciskamy sok z cytryny i mieszamy. Cebulkę i ogórek

W kuchennym oknie Ewy
Kaczka pieczona z czerwoną kapustą 282

MARYNATA: 1 łyżka soli 2 łyżki majeranku 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku NADZIENIE: 1 mała kapusta czerwona 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego 1 łyżka masła sok z 1/2 cytryny sól pieprz czarny Kaczkę oczyścić z piór i pałek. Zagotować wodę w dużym garnku, tak aby weszła cała kaczka i woda ją całkowicie zakryła. Zdjąć z ognia i włożyć kaczkę(...)Natrzeć dokładnie kaczkę z każdej strony. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na dobę. W garnku rozpuścić masło i wrzucić drobno poszatkowaną kapustę. Wlać sok z cytryny i wino. Dusić, aż kapusta nieco zmięknie, ale nadal powinna być półtwarda. Przestudzić. Kapustą napełnić wnętrze kaczki i zszyć lub zabezpieczyć wykałaczkami. Przełożyć do naczynia do zapiekania i obłożyć cząstkami

https:KKuchniaMniam
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 186

błyszcząca, nie może być lepka. Ta sól ze względu na dużą ilość olejków może się dość długo suszyć, ale nie zwiększajcie temperatury suszenia, bo spalicie czosnek. • SÓL Z CYTRYNĄ I ROZMARYNEM – do dań z ryb i owoców morza, idealna do ziemniaków smażonych i frytek, risotto. Świetna do jagnięciny i mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Myjemy dokładnie cytrynę najpierw pod zimną, potem

Karo in the Kitchen
domowe paluchy drożdżowe z serem 372

papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok 10 min. do podrośnięcia. Smarujemy białkiem. Pieczemy przez ok. 20 min. w 170 st. C. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem lub posmarować cytrynowym lukrem. składniki na lukier cytrynowy: niewielka ilość cukru pudru sok z cytryny skórka otarta z cytryny wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Jeśli chcemy aby lukier był gęstszy dodajemy więcej

Domowy Smak Jedzenia
Chałupka Baby Jagi 293

jest nieziemskie. Polecam zrobienie go na święta - zachwyci każdego! Składniki: KREM: 1 litr mleka, najlepiej 3,2% 400ml śmietany 18% 5 jajek 1 łyżka cukru waniliowego  szczypta kwasku cytrynowego 250g masła roślinnego (lub masła prawdziwego) 600-700g serka waniliowego homogenizowanego 3/4 szklanki cukru pudru  3 łyżki kakao 36 herbatników maślanych POLEWA: 125g margaryny 1/2 szklanki cukru pudru(...)Mleko zagotować. Kiedy mleko się gotuje, w misce zmiksować śmietanę z jajkami i 1 łyżką cukru waniliowego. Wlać do gotującego się mleka, zmniejszyć ogień na minimalny, dosypać szczyptę kwasku cytrynowego i delikatnie mieszać od czasu do czasu. Masa ma się zwarzyć, ma powstać serek. Kiedy widać, że oddziela się serwatka, a serek ma postać skrzepu, zawartość garnka wylać do sitka

Cakes By Kejt
Torcik winogronowy 141

efektowny torcik na zimno . Jest lekki i delikatny w smaku , Winogrona doskonale się komponują z masą śmietanową . Składniki: 0,5 kilograma winogron różowych 700 ml. Śmietany 30% 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki fioletowe 0,5 opakowania okrągłych biszkoptów Sposób przygotowania: Dno tortownicy (26 cm.) wykładamy biszkoptami . Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w szklance gorącej wody , odstawiamy do stężenia . Schłodzoną śmietanę ubijamy

Bajeczna Kuchnia
Sernik na zimno z malinami 130

gorące dni. Moi domownicy lubią takie ciasta na zimno. Składniki: 4 serki waniliowe homogenizowane 2 galaretki malinowe 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka morelowa 1 galaretka agrestowa 1 galaretka cytrynowa Pół opakowania biszkoptów okrągłych 300 gram malin Sposób przygotowania: Dno tortownicy (26 cm.) wykładamy biszkoptami. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia, dodajemy serek waniliowy, miksujemy, masę(...)wylewamy na biszkopty, wstawiamy do lodówki żeby masa stężała. Z galaretką agrestową, cytrynową i morelową postępujemy tak samo jak z galaretką wiśniową. Na wierzch stężałego sernika układamy maliny, galaretki malinowe rozpuszczamy w 800 ml, gorącej wody, odstawiamy do stężenia, tężejącą wylewamy na poukładane maliny. Wstawiamy do lodówki do stężenia

Bajeczna Kuchnia
Śliwki w syropie 219

zimą możemy wykorzystać na wiele sposobów, do ciast,kompotu, deserów. Są bardzo smaczne, polecam. Składniki: 2 kilogramy śliwek 1 kilogram cukru sok z jednej cytryny 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego kora cynamonu 6 goździków Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki, skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem, mieszamy i zostawiamy na noc. Następnego dnia śliwki wyjmujemy z soku, przekładamy(...)umytych i wyparzonych słoików. Sok powstały z śliwek przelewamy do garnka, dodajemy goździki, cynamon i kwasek cytrynowy, zagotowujemy i gotujemy przez 5 minut. Z syropu wyjmujemy goździki i cynamon, zalewamy śliwki poukładane w słoikach. Pasteryzujemy prze 15 minut od momentu zagotowania

Bajeczna Kuchnia
Prawdziwki marynowane w modzie 153

szklanka octu 4 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki soli 5 łyżek miodu prawdziwego po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu 3 listki laurowe kilka ziaren gorczycy Dodatkowo: kwasek cytrynowy  Sposób przygotowania: Prawdziwki oczyszczamy, dokładnie myjemy, obgotowujemy przez 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego, odcedzamy, przelewamy kilkakrotnie zimną wodą. Składniki zalewy umieszczamy w garnku zagotowujemy, grzyby przekładamy

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania