cytryna - 13435 przepisów (strona:210/896)

Fasolka Szparagowa w Śmietanie z Warzywami 119

moich domowników, więc polecam wypróbować przepis :). Będziemy potrzebować: 1 kg fasolki szparagowej do wody w której będę gotowała fasolkę: 1 łyżka masła 1 łyżeczka cząbru 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli szczypta cukru około 1,5 litra wody oraz: 3 łodygi selera naciowego 1 papryka czerwona 1 cebula (około 100 g) 200 g pieczarek 3 ząbki czosnku 6 łyżek(...)fasolkę szparagową: Oczyszczoną z końcówek fasolkę szparagową dokładnie płuczę i kroję na mniejsze kawałki ( 4 -5 centymetrowe). Do garnka wlewam około 1,5 litra wody dodaję masło, sok z cytryny, cząber, szczyptę cukru, szczyptę soli. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję. Do gotującej się wody dodaję pokrojoną fasolkę szparagową i od momentu ponownego zagotowania wody gotuję około 15 minut

Uwaga Babcia Gotuje
Przepis na Domowy Dżem z Moreli bez żelfixu 194

przepis i przygotować kilka słoiczków na zimę. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 900 ml 1,2 kg moreli przed drylowaniem 400 g cukru sok wyciśnięty z jednej cytryny około 50 ml Link do filmu z przygotowania: Dżem z moreli  https://www.youtube.com/watch?v=oPYumPlpMRU Przygotowanie: Umyte morele dryluję – przełamuję w dłoniach na pół i wyjmuję pestkę. Wydrylowane morele wkładam(...)garnka, garnek stawiam na gazie i podgrzewam przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając aby morele puściły sok . Następnie do moreli dodaję sok z cytryny, cukier, całość dokładnie mieszam i smażę dżem. Gdy dżem się zagotuje zmniejszam gaz i na wolnym ogniu smażę dżem przez około 60 minut, tak żeby cały czas się delikatnie gotował (pyrkał). Długość smażenia

Uwaga Babcia Gotuje
Proste i Puszyste Ciasto z Malinami 222

cukru pudru 240 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowe 5 jajek 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny około 300 g malin opcjonalnie cukier puder do oprószenia upieczonego ciasta wymiary foremki 24 cm x 20 cm Link do filmu z przygotowania: Ciasto z malinami https://www.youtube.com/watch?v=yfuuwr29qzk&lc=z12mgt5hdvrpddzfe232trvhgle4jxflz Przygotowanie: Ciasto możemy(...)jajku (żółtko razem z białkiem) cały czas miksując, gdy jajko wchłonie się w masę dodaję kolejne. Po jajkach do ciasta dodaję proszę do pieczenia, cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny i mąkę i miksuję na jednolita gładką masę. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, górę ciasta wyrównuję. Na ciasto układam dość gęsto maliny. Pieczenie ciasta

Uwaga Babcia Gotuje
Orzeźwiający Napój z Arbuza 145

orzeźwiający. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 1 litra napoju około 1 kg oczyszczonego z nasion arbuza sok wyciśnięty z jednej pomarańczy sok wyciśnięty z jednej limonki lub cytryny kostki lodu Link do filmu z przygotowania: Orzeźwiający napój z arbuza https://www.youtube.com/watch?v=aU2X2H1kcYQ Przygotowanie: Arbuza kroję na mniejsze kawałki i oczyszczam z nasion, oczyszczonego wkładam do pojemnika w którym(...)przygotuję napój. Z pomarańczy wyciskam sok i dodaję do arbuza w pojemniku. Z limonki (lub cytryny) wyciskam sok i dodaję do arbuza. Teraz całość miksuję (rozdrabniam) dokładnie blenderem. Napój przelewam do szklanek i dodaję po kilka kostek lodu. Orzeźwiający napój z arbuza jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Chłodnik z Zsiadłym Mlekiem – Idealny na Upały 185

mundurkach 400 g ogórków gruntowych 3 jajka na twardo 1 pęczek rzodkiewek 2 łyżki usiekanego szczypiorku 2 łyżki usiekanej natki pietruszki do smaku: sól, cukier sok z połowy cytryny Link do filmu z przygotowania: Chłodnik z zsiadłym mlekiem https://www.youtube.com/watch?v=ncWCm6Bfk1M Przygotowanie : Umyte ziemniaki gotuję w mundurkach do miękkości i odstawiam do wystudzenia. Jajka gotuję na twardo i również odstawiam(...)chłodnika z zsiadłym mlekiem: Do garnka wlewam mocno schłodzone zsiadłe mleko, dodaję zimną wodę, śmietanę i dokładnie mieszam. Następnie dodaję wszystkie pozostałe składniki, oprócz natki pietruszki, dodaję sok z cytryny i doprawiam solą i cukrem (dużą szczyptą) całość mieszam łyżką – chłodnik jest gotowy. Chłodnik z zsiadłym mlekiem jest gotowy, podaję go schłodzony. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Pyszne Pałki z Kurczaka w Sosie Sojowym 264

tego bardzo smaczne. Będziemy potrzebować: proporcje marynaty podaję na: 6 pałek z kurczaka lub 3 udka z kurczaka na marynatę: 6 łyżek sosu sojowego sok wyciśnięty z małej cytryny 4 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Pałki z kurczaka w sosie sojowym https://www.youtube.com/watch?v=S7f8VQkSiOE Przygotowanie: Najpierw przygotuję marynatę: Czosnek(...)kroję w drobniutką kostkę lub przeciskam przez praskę. Teraz do miseczki daję pokrojony czosnek, sos sojowy, sok z cytryny, olej, zioła prowansalskie, doprawiam solą i pieprzem i całość dokładnie mieszam – marynata jest gotowa. Marynowanie pałek z kurczaka: Umyte i osuszone pałki z kurczaka układam w misce. Następnie zalewam marynatą i obtaczam aby całe były pokryte marynatą. Tak przygotowane pałki odstawiam

Uwaga Babcia Gotuje
Śmietanowy sos do makaronu z wędzonym łososiem i brokułami 223

rozpuszczamy masło, następnie smażymy cebulę do czasu aż się zeszkli i delikatnie zarumieni. Dorzucamy kapary i smażymy razem z cebulą 2-3 minuty. Wlewamy śmietanę, dodajemy serek, skórkę z cytryny, pokrojony drobno szczypior, posiekany koper i łososia. Dokładnie mieszamy. Gotujemy wszystko razem na małym ogniu, mieszając. Mocno pieprzymy, sprawdzamy czy sosu nie trzeba dosolić – łosoś wędzony już sam w sobie(...)łososia wędzonego na zimno 200g śmietany 18% do zup – musi być gęsta i lekko kwaśna 5 łyżek naturalnego serka Philadelphia lub President 1 duża szalotka skórka starta z połowy cytryny 1 mały brokuł (lub pół dużej róży) 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego 1-2 łyżki drobnych kaparów z zalewy 3-4 gałązki kopru gałązka grubego szczypioru dwie porcje makaronu spaghetti

Karo in the Kitchen
Wigilijne śledzie w śmietanie 142

czerwone - są łagodniejsze w smaku) 1 duże, twarde, kwaskowe jabłko  250-350 ml gęstej śmietany 12% lub 18% opcjonalnie 5-6 łyżek majonezu  2 łyżki soku z cytryny pieprz, cukier i ewentualnie po szczypcie mielonego ziela angielskiego i mielonych liści laurowych do smaku *** szczypiorek lub koperek do dekoracji Przygotowanie Śledzie umyć, zalać zimnym mlekiem **** lub wodą(...)nadal są zbyt słone,  moczyć przez kolejną godzinę sprawdzając co pewien czas czy mają już odpowiedni smak. Wymoczone śledzie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny Śmietanę wymieszać z majonezem. Ogórki i obrane ze skórki jabłko pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę ***** pokroić w piórka lub w kostkę, dodać śmietanę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
KARP PANIEROWANY 227

Karp jest nieodzownym symbolem kolacji Wigilijnej. Nie może go zabraknąć na Wigilijnym stole. SKŁADNIKI 10 dzwonek świeżego karpia szklanka bułki tartej 2 jajka 4 łyżki mąki olej sól cytryna SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Dzwonka karpia oprószyć solą i skropić cytryną. Każde dzwonko obtoczyć mąką, następnie zanurzyć w roztrzepanych jajkach i ponownie obtoczy ale teraz w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu

RAROSSA
Śmietana ryżowa - najprostsza z makaronu ryżowego 216

Lepszą i zdrowszą alternatywę dla śmietany z mleka krowiego czy kupnej śmietany roślinnej.  Składniki: - ok 1 szklanki ugotowanego makaronu ryżowego (u mnie muszelk i), - wyciśnięty sok z połowy cytryny, - dowolne mleko roślinne (tak by uzyskać odpowiednio płynną konsystencję), ja użyłam niesłodzonego sojowego, - 2 łyżki oleju rzepakowego, - sól do smaku, odrobina pieprzu. Wykonanie: Makaron wrzucić do blendera, zalać go mlekiem(...)początku do połowy wysokości makaronu, dodać sok z cytryny, odrobinę soli, i pieprzu. Zmiksować na najwyższych obrotach, spróbować, czy jest wystarczająco przyprawione, gdy potrzeba doprawić do smaku, dodać olej, ponownie zmiksować. Jeśli będzie za gęste dolać jeszcze mleka i zmiksować do uzyskania gładkiej, lejącej się masy. Śmietanę przelać do szklanego słoika i schować do lodówki. Takiej śmietany można używać

Co na wege obiad?
Ryba pod orzechową kruszonką 167

Super pomysł na niestandardową rybkę na nadchodzące Święta. SKŁADNIKI:   50 dag łososia bez skóry lub filetów innej ryby sól, pieprz, ulubiona przyprawa do ryb 1 łyżka soku z cytryny 1/2 świeżej kajzerki  5-7 dag orzechów (laskowe, ziemne, włoskie) 2 łyżki miękkiego masła 1. Bułkę i orzechy rozdrobnić w malakserze, dodać 2 łyżki miękkiego masła i dokładnie wymieszać(...)Rybę przyprawić, skropić sokiem z cytryny i posypać kruszonką. Piec ok 20-25 minut w 200*C. Ja swoją rybkę podałam z pyszna sałatką z sałaty lodowej, pomidorków koktajlowych, ogórka i czerwonej cebulki z dressingiem 1000 wysp od Folwark

Kto ugości moich gości?
Ekstrakt pomarańczowy i cytrynowy 194

buteleczkach będzie aromatyzował Wasze ciasta i ciasteczka. Tylko w Was nadzieja ;) Cytrusowy ekstrakt jest idealnym dopełnieniem ekstraktu waniliowego. Polecam :) Składniki na 1 ekstrakt: skórka z 1 pomarańczy lub cytryny 125 ml wódki 125 ml wody Pomarańczę (cytrynę) wyszorować i wyparzyć. Obrać z niej skórkę, usuwając dokładnie całą białą skórkę (albedo), która jest gorzka. Bardzo drobno pokroić. Wrzucić do buteleczki, zalać

Domowa cukiernia Ewy
szczupak faszerowany drobną rybką 238

leszcz, krąp, sielawka itp. ( ja dodałem sielawkę i płoć) 4-6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 1 jajko sok z połowy cytryny 1 marchewka 2 cebule 3-4 łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól 1/2 pęczka natki pietruszki sposób przygotowania Z całego ( nie patroszonego) szczupaka za pomocą noża zeskrobujemy(...)szklimy na nim drugą cebulę, pokrojoną w drobną kostkę. Zeszkloną cebulę dodajemy do mięsa obranego z ryb, dodajemy łyżkę tartej bułki, pozostałe dwie łyżki masła, rozbite jajko, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, sól, oraz pieprz i całość ( widelcem lub blenderem) łączymy w jednolitą masę. Tuszkę szczupaka układamy na grzbiecie, wkładamy do jej wnętrza przyrządzony z drobnych rybek farsz, spinamy

Miód i pieprz
Lebkuchen czyli niemieckie pierniczki 186

może być klonowy, z agawy itd..) 3 łyżki korzennej przyprawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 85 gram masła 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i z cytryny lukier (1 szklanka cukru pudru+ 3 łyżki soku z cytryny) Masło podgrzewam z miodem i syropem do momentu rozpuszczenia tłuszczu. Studzę. Do miski przesiewam mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia

Mango Papaja
RYBNA ZUPA Z PULPETAMI 186

oczys zczone głowy karpi (bez oczu) 2 ogony 2 marchewki biała część pora 1 pietruszka kawałek selera 2 łodygi selera naciowego ziele angielskie liść laurowy sól pieprz sok z cytryny śmietana 18% Na rybne pulpety: obrane mięso karpia jajko sól pieprz cytrynowy majeranek bułka tarta Wykonanie:  Oczyszczone głowy i ogony zalewamy niewielką ilością wody (tak, aby zakryły rybę(...)już miękkie bulion przecedzamy. Rybę studzimy, obieramy z ości. Warzywa (marchewkę i pietruszkę) ścieramy na tarce i wrzucamy ponownie do rybnego bulionu. Bulion doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Z obranej dokładnie ryby przygotowujemy masę na pulpeciki. Rybę blendujemy. Dodajemy jajko, sól, pieprz cytrynowy, majeranek i bułkę tartą. Masę dokładnie wyrabiamy. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania