przygotowaniu i pasuje do wielu potraw . Będziemy potrzebować : 1 kapusta pekińska ( około 500 – 600 g) 1 jabłko ( około 300 g) 1 por (biała część ) 1 łyżka soku z cytryny na sos: 5 łyżek oleju 2 łyżki octu winnego jabłkowego 1 łyżeczka miodu szczypta kminku mielonego szczypta tymianku sól Link do filmu z przygotowania : Surówka z kapusty pekińskiej https://www.youtube.com(...)przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie pół plasterki i dodaję do kapusty pekińskiej . Jabłko obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach , starte jabłko skrapiam sokiem z cytryny i dodaję do miski z kapustą pekińską i porem . Teraz przygotuję sos : do miseczki daję olej , ocet winny , łyżeczkę miodu , kminek , tymianek , dużą szczyptę soli i całość dokładnie mieszam . Sosem
Uwaga Babcia Gotujepoznańskiej) 80 g cukru kryształ 150 ml letniego mleka 60 g roztopionego i przestudzonego masła 25 g drożdży świeżych 3 żółtka 60 g rodzynek 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli na polewę: 60 g masła 45 g cukru pudru 2 łyżki kakao prawdziwego (około 15 g) 2 łyżki mleka Foremka na babkę o średnicy(...)rozczyn możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i wstawić miskę z rozczynem . Po 15 minutach : Do rozczynu dodaję : mleko, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, żółtka, sól, cukier waniliowy i wszystko razem mieszam łyżką. Do wstępnie połączonych składników dodaję roztopione i przestudzone masło, ciasto nadal wyrabiam w misce około 3 - 4 minut, do momentu
Uwaga Babcia Gotujestrąk papryki zielonej (200 g) 1 czerwona cebula (80 g) 1 ogórek zielony (200 g) około 15 oliwek czarnych na sos: 4 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz W nawiasach podałam orientacyjną wagę produktów Link do z filmu z przygotowania: Sałatka turecka z serem feta https://www.youtube.com/watch?v=iiIMbrgetNY Przygotowanie: Wszystkie(...)przygotuję sos: Natkę pietruszki drobno siekam i daję do miseczki. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do natki pietruszki (można przecisnąć przez praskę). Do pietruszki i czosnku dodaję sok z cytryny, oliwę doprawiam solą i pieprzem i całość dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Sos dodaję do sałatki, całość mieszam – sałatka jest gotowa. Sałatka turecka jest gotowa można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam
Uwaga Babcia Gotujeśmietany (12% lub 18%) 50 g sera żółtego 1 cebula (około 100 g) 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka usiekanego koperku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Potrawka z piersi kurczaka https://www.youtube.com/watch?v=XS8IGU7c1Do Przygotowanie: Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w cienkie paseczki(...)pierś z kurczaka jest miękka dodaję na patelnię śmietanę, żółty ser i całość dokładnie mieszam. Doprowadzam do wrzenia i duszę jeszcze około 2 minut. Zakręcam gaz dodaję sok z cytryny, posiekany koperek sprawdzam smak i doprawiam solą, pieprzem. Mieszam potrawka jest gotowa. Potrawka z piersi kurczaka z pieczarkami jest gotowa, można ją podawać z ryżem, makaronem , ziemniakami. Życzę smacznego. Pozdrawiam
Uwaga Babcia Gotujejest o wiele smaczniejszy :). Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 1 litra dżemu 1 kg rabarbaru 600 g cukru 1 łyżka utartego świeżego imbiru sok z 1 cytryny około 50 ml 50 ml wody Link do filmu z przygotowania: Dżem z rabarbaru z imbirem https://www.youtube.com/watch?v=FgOTkRWhcfQ Przygotowanie: Umyty rabarbar obieram z włókien (skórki) i kroję na mniejsze kawałki(...)szerokości około 1 centymetra. Pokrojony rabarbar przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, wodę, starty na tarce korzeń imbiru i całość mieszam . Garnek stawiam na gazie i zagotowuję ( na początku nie ma dużo soku ale po chwili podgrzewania zrobi się go więcej ) . Gdy się zagotuje zmniejszam gaz i na małym płomieniu smażę dżem około 40 minut od czasu
Uwaga Babcia Gotujepojedyncze piersi kurczaka 8 plastrów sera żółtego około 1/2 szklanki bułki tartej na sos: 1 szklanka majonezu 4 łyżeczki musztardy delikatesowej (użyłam musztardy kieleckiej) sok z 1 cytryny (około 50 ml) 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Roladki z piersią kurczaka ze szparagami https://www.youtube.com/watch?v=R1GSkaEd8gw Przygotowanie : Najpierw przygotuję szparagi: Z umytych szparagów(...)rozbijam delikatnie tłuczkiem. Wkładam pierś do woreczka lub zawijam w folię spożywczą i rozbijam. Piersi kurczaka nie rozbijam zbyt cienko. Przygotowanie sosu: Do miseczki z majonezem dodaję sok z cytryny, musztardę, tymianek, majeranek doprawiam solą, pieprzem i całość dokładnie mieszam – sos jest gotowy . Końcowe przygotowanie roladek : Naczynie żaroodporne w którym będę zapiekała roladki smaruję masłem. Na piersi kurczaka układam
Uwaga Babcia Gotujezielonej 1 pęczek rzodkiewki 2 ogórki sałatkowe (około 400 g) 4 pomidory (około 600 g) 1 pęczek szczypiorku na sos: 4 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny szczyptę cukru sól, pieprz do smaku Link do filmu z przygotowania: Sałatka na grilla lub do obiadu https://www.youtube.com/watch?v=UJZISvIQvg4 Przygotowanie: Wszystkie składniki od razu po pokrojeniu daję do salaterki(...)mniejsze kawałki (można w pół plasterki lub na ćwiartki). Umyte pomidory kroję razem ze skórką w pół plasterki. Umyty szczypiorek drobno siekam . Teraz przygotuję sos, do soku z cytryny dodaję olej lub oliwę, szczyptę cukru, sól i pieprz do smaku i całość dokładnie mieszam. Tak przygotowanym sosem polewam sałatkę i mieszam. Sałatka jest gotowa można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujejest tylko moja opinia. Będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 1 litr dżemu 1 kg truskawek 600 g cukru można użyć mniej kwestia gustu sok wyciśnięty z 2 cytryn około 80 ml Link do filmu z przygotowania: Dżem truskawkowy https://www.youtube.com/watch?v=643G3Wqd-NQ Przygotowanie: Oczyszczone z szypułek i wypłukane truskawki kroję na mniejsze kawałki i daję do garnka. (można(...)truskawki rozgnieść lub rozdrobnić blenderem, ale jeżeli pokroimy to w gotowym dżemie będą kawałki truskawek także polecam pokroić). Pokrojone truskawki w garnku zasypuję cukrem dodaję sok z cytryny i całość dokładnie mieszam. Garnek odstawiam na około 2 godziny żeby truskawki puściły sok. Po około 2 godzinach – smażenie dżemu truskawkowego: Garnek stawiam na gazie ( nie odlewam soku) gdy się zagotuje zmniejszam
Uwaga Babcia Gotujewyciśnięty z 2 pomarańczy około 250 ml 500 g cukru ale można użyć więcej lub mniej to kwestia gustu około 2 łyżeczek otartej skórki z pomarańczy sok z jednej cytryny około 50 ml Link do filmu z przygotowania: Dżem truskawkowy z pomarańczą https://www.youtube.com/watch?v=WZTs6Fi6DDA Przygotowanie: Oczyszczone z szypułek i wypłukane truskawki kroję na mniejsze kawałki i daję(...)garnka. (można truskawki rozgnieść lub rozdrobnić blenderem, ale jeżeli pokroimy to w gotowym dżemie będą kawałki truskawek także polecam pokroić). Pokrojone truskawki w garnku zasypuję cukrem dodaję sok z cytryny i całość dokładnie mieszam. Garnek odstawiam na około 2 godziny żeby truskawki puściły sok. Po około 2 godzinach dodaję pozostałe składniki i smażę dżem: Teraz do truskawek dodaję
Uwaga Babcia Gotujepatelni o średnicy 28 cm propozycja na mizerię do ziemniaków: 2 – 3 szt ogórków sałatkowych 1 średnia cebula 400 g śmietany lub jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cukru sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Ziemniaki smażone na patelni z piersią https://www.youtube.com/watch?v=TWf_4W-r9fM Przygotowanie: Obrane ziemniaki kroję w drobną kostkę. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka(...)płomienia i patelni. Przygotowanie mizerii : Ogórki obieram ze skórki i kroję w cienkie plasterki. Cebulę kroję w drobną kostkę. Do salaterki daję ogórki, cebulę, śmietanę, szczyptę cukru,sok z cytryny, doprawiam solą i pieprzem . Całość dokładnie mieszam – mizeria jest gotowa. Ziemniaki smażone na patelni z piersią kurczaka są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujepodanych proporcji wyjdzie około 800 ml dżemu 500 g truskawek 500 g rabarbaru 500 g cukru ale można użyć więcej lub mniej to kwestia gustu sok z jednej cytryny około 50 ml Link do filmu z przygotowania: Dżem truskawkowy z rabarbarem https://www.youtube.com/watch?v=_FfEVVIa2_U Przygotowanie: Oczyszczone z szypułek i wypłukane truskawki kroję na mniejsze kawałki i daję do garnka. (można(...)także polecam pokroić). Umyty rabarbar obieram z włókien i kroję na mniejsze kawałki – o długości około 1 centymetra. Pokrojone truskawki z rabarbarem zasypuję w garnku cukrem dodaję sok z cytryny i całość dokładnie mieszam. Garnek odstawiam na około 2 godziny żeby truskawki i rabarbar puściły sok. Po około 2 godzinach smażę dżem: Garnek stawiam na gazie ( nie odlewam soku
Uwaga Babcia Gotujepolecane przy odchudzaniu. Także polecam taki napój póki są truskawki dla naszego zdrowia i lepszego samopoczucia. Będziemy potrzebować: 1 litr wody źródlanej (niegazowanej) 300 g truskawek 1/2 cytryny kilka listków mięty dzbanek lub słoik Link do filmu z przygotowania: Napój truskawkowy z miętą https://www.youtube.com/watch?v=fK7XUcoJ1qc Przygotowanie: Umyte i oczyszczone truskawki kroję na mniejsze kawałki i daję do słoja(...)dzbanka. Wyszorowaną cytrynę kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki i dodaję do słoja. Umyte listki mięty kroję na mniejsze kawałki i daję do słoja. Całość zalewam wodą, słój nakrywam wieczkiem i wstawiam do lodówki na około 2 godziny. Czym dłużej napój jest odstawiony tym lepiej smakuje, możemy odstawić nawet na całą noc i rano będzie gotowy na upały. Owoce
Uwaga Babcia Gotujefunkcjonowania naszego organizmu. Link do strony z większą ilością informacji: http://zioladobrenawszystko.pl/ziola-od-a-do-d/borowka-czernica.html Będziemy potrzebować: 1 litr wody źródlanej (niegazowanej) około 10 większych listków bazylii 100 g jagód 1/2 cytryny dzbanek lub słoik Link do filmu z przygotowania: Napój na poprawę nastroju https://www.youtube.com/watch?v=yKYk4vms8jI Przygotowanie: Umyte jagody rozdrabniam widelcem i daję do dzbanka lub słoika. Wyszorowaną cytrynę kroję
Uwaga Babcia Gotujewyjdzie około 900 ml dżemu 1 kg agrestu 3/4 szklanki wody (około 190 ml) 500 g cukru ale można użyć więcej lub mniej to kwestia gustu sok z jednej cytryny około 50 ml Link do filmu z przygotowania: Dżem z agrestu https://www.youtube.com/watch?v=p9lcOAKgpRM Przygotowanie: Agrest oczyszczam z szypułek i dokładnie płuczę na durszlaku. Do garnka wsypuję cukier, dodaję wodę(...)mieszam. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję , od czasu do czasu mieszając aby cukier się nie przypalił. Gdy syrop się zagotuje dodaję do niego agrest i sok z cytryny. Dżem smażę od czasu do czasu mieszając. Dżem smażę od momentu zagotowania około 60 minut, następnie gorący przekładam do słoików. Na filmiku pokazałam dokładnie jaką konsystencję ma mój dżem
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na pyszną i orzeźwiającą domową lemoniadę pomarańczowo cytrynową. Będziemy potrzebować: 1 litr wody sok wyciśnięty z dwóch cytryn (około 120 ml) sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy (około 250 ml) 5 łyżek cukru białego lub brązowego kostki lodu Link do filmu z przygotowania: Lemoniada pomarańczowo cytrynowa https://www.youtube.com/watch?v=TxMnEgxEKQI Przygotowanie: Wodę z cukrem zagotowuję i odstawiam do wystudzenia(...)wystudzonej wody dodaję sok z cytryn i pomarańczy, dokładnie mieszam. Lemoniada jest gotowa. Lemoniadę podaję z kostkami lodu. Życzę przyjemnego orzeźwienia i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotuje