Sok zawiera witaminę „C” i „B” wspaniale nadaje się do picia w upalne dni. Składniki: 11/2 kg soczystych gruszek 60-80 dag cukru Kwasek cytrynowy do smaku 3 dag drożdży 3 dag rodzynek 10 litrów wody Wykonanie: Gruszki umyć, pokroić w bardzo cienkie plastry, pocukrować i podusić. Zalać przegotowaną letnią wodą, dodać kwasek cytrynowy do smaku, drożdże roztarte w odrobinie cukru i odstawić w ciepłe miejsce. Po upływie 12-14 godzin, przecedzić i rozlać do butelek, dodać rodzynki i szczelnie zakręcić. Po upływie... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Mam na imię Kaśka i jestem 27- letnią amatorką kuchni polskiej, choć także lubię poeksperymentować z kuchnią europejską (francuską, węgierską, niemiecką), a nawet azjatycką czy amerykańską.
Dzieciństwo spędziłam w Bieszczadach, zatem wychowana byłam na tradycyjnej, niskobudżetowej kuchni wschodniej, ocierającej się o kuchnię Kresową. Mój styl gotowania jest poniekąd hołdem dla tych tradycyjnych korzeni.
Nigdy nie miałam profesjonalnych lekcji gotowania, a moją jedyną kwalifikacją jest to, co pochodzi z miłości do dobrego jedzenia oraz doświadczenie wynikające z gotowania w domu na co dzień. Nauczyłam się gotować poprzez czytanie starych książek kucharskich, które wyszukuje na pchlich targach i w antykwariatach.
Ciągle się uczę i zdobywam doświadczenie metodą prób i błędów.
ZAPRASZAM NA MÓJ KULINARNY BLOG
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com