cytryna - 13435 przepisów (strona:236/896)

Łosoś smażony na maśle 213

osób - 2-3 filety z łososia - 4 łyżki masła klarowanego - 1 ząbek czosnku - szczypta soli i pieprzu - sok z połowy cytryny Filety umyj o dokładnie osusz.  Natrzyj solą, pieprzem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Skrop wszystko sokiem z cytryny. Zostaw na min. 20 minut pod przykryciem. Rozgrzej porządnie masło klarowane, połóż łososia skórą do dołu i smaż 6-8 minut

Pasje Jolki
Tarta z jabłkami w masie śmietanowej 150

lodówki/zamrażarki.  Składniki na masę: - 150 mililitrów mleka - 100 mililitrów śmietanki 30-36% - 1 żółtko - 2 jajka - 2 łyżki cukru (drobnego) - laska wanilii - 3-4 jabłka - cytryna Przygotowanie masy:  Mleko łączymy ze śmietanką. Dodajemy żółtko, 2 całe jajka oraz cukier. Całość ubijamy chwilę aż do całkowitego połączenia składników. Laskę wanilii rozcinamy i wyskrobujemy z niej nasionka, które(...)dodajemy do masy. Odstawiamy na bok. Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na osiem części. Kropimy sokiem z cytryny, co by nie ściemniały i nie zbrzydły. Przygotowanie tarty: Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Nakłuwamy ciasto na całej powierzchni (również po bokach). Układamy jabłka w wachlarzyk i zasypujemy je cukrem. Wylewamy na całość masę. Najpierw

Życie zamknięte w smaku
Wytrawna tarta z karczochem, piersią kurczaka, wędzonym boczkiem i białym winem PRZEPYSZNA! 166

będzie zbyt suche możemy wlać dodatkową łyżkę czy dwie wody. Formujemy z masy kulę i chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut.  Składniki na nadzienie: - sok z połowy cytryny - 3 karczochy - oliwa z oliwek - 5 cienkich plasterków boczku wędzonego pokrojonych w paski - 1 czerwona cebula - 4 ząbki czosnku - kilka gałązek tymianku - kilka gałązek bazylii - 100 mililitrów białego wytrawnego wina(...)mililitrów bulionu z kurczaka - 2 pojedyncze piersi z kurczaka Przygotowanie nadzienia: Po pierwsze przygotowujemy miskę z wodą i sokiem z cytryny. Następnie zajmujemy się karczochami - odcinamy nogę, zdejmujemy "łuski" aż do momentu, gdy ukaże się nam coś na kształt zamkniętego tulipana, ucinamy końcówkę gdzieś na wysokości 2/3 karczocha. W następnej kolejności przecinamy go na pół i wyciągamy ze środka swego

Życie zamknięte w smaku
Tradycyjny Apple Pie z ogromną ilością jabłek, cynamonu i karmelu/Tarta z jabłkami 154

kulę i lokujemy w lodówce na czas dalszych przygotowań. Składniki na nadzienie: - 1 kilogram obranych jabłek, jakieś 8 dużych sztuk (waga już bez gniazd i skórek) - sok z połowy cytryny - 3 łyżeczki cynamonu - 2 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1 łyżeczka ziela angielskiego - 1 łyżeczka goździków Przygotowanie nadzienia: Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w cieniutkie plasterki, najlepiej przy użyciu specjalistycznego(...)narzędzia. Wrzucamy wszystko do dużej miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Zasypujemy przyprawami i dokładnie mieszamy tak, by każdy plaster jabłka został pokryty mieszanką smaków. Składniki na karmel: - 125 gram masła - 3 łyżki mąki - 125 gram białego cukru - 125 gram brązowego cukru - 60 mililitrów wody Przygotowanie karmelu: Masło rozpuszczamy w rondelku na średnim ogniu. Dosypujemy mąkę i mieszamy

Życie zamknięte w smaku
Słodka galaretka ze świerkowych igieł 151

GALARETKA ZE ŚWIERKOWYCH IGIEŁ Składniki: - 1 kilogram świerkowych igieł lub młodych gałązek świerka - woda - 1 kilogram cukru żelującego 1:1 lub odpowiednia ilość cukru i żelatyny - sok z połowy cytryny (jeżeli zamiast cukru żelującego dodajemy cukier i żelatynę) - ewentualnie zielony barwnik spożywczy Przygotowanie: Świerkowe igły lub gałązki płuczemy i wrzucamy do dużego garnka. Zalewamy całość połową litra wody. Gotujemy przez(...)dopełniła garnek do 1 litra) i cukier żelujący, całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 5 minut nieustannie mieszając - jeżeli używamy żelatyny i cukru, dodajemy jeszcze sok z cytryny (w cukrze żelującym jest kwasek cytrynowy, więc nie trzeba). Jeszcze gorącą galaretkę przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików. Voila! Nie bójcie się, eksperymentujcie! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Indycze podudzia na parze, marynowane w masie jogurtowej z ziołami, szalotką i czosnkiem 150

kwaśna - ja wybrałam słodką, bo robiłam jeszcze sos na zasmażce) - świeże zioła: tymianek, bazylia, pietruszka - kolendra suszona - 1 główka czosnku - 3-4 szalotki - suszona trawa cytrynowa - łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Podudzia myjemy i osuszamy. W misce odpowiednio dużej by ulokować w niej mięso, umieszczamy: jogurt, poszatkowane zioła, łyżeczkę suszone kolendry, suszoną trawę cytrynową, łyżeczkę soku z cytryny oraz czosnek

Życie zamknięte w smaku
Ćwiartki kurczaka zapiekane w szpinakowym sosie 210

świecie c) wszystkim będzie smakował. I tyle. ;) ĆWIARTKI KURCZAKA ZAPIEKANE W SZPINAKOWYM SOSIE Składniki: - 6 ćwiartek z kurczaka - opakowanie mrożonego szpinaku - 50 mililitrów śmietany 30% - sok z 1/2 cytryny - 4 ząbki czosnku - sól czosnkowa - papryka słodka - sól - pieprz Przygotowanie: Kurczaka przyprawiamy solą czosnkową, pieprzem, papryką. Odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Szpinak rozmrażamy i dodajemy do niego śmietanę, sól, czosnek(...)przepuszczony przez praskę i sok z ½ cytryny. Kurczaka podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut, następnie zlewamy z niego sos i dodajemy go do masy szpinakowej. Masę mieszamy i polewamy nią kurczaka. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem około 20 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Sałatka a'la grecka 201

cebula - garść oliwek czarnych - garść oliwek zielonych - 1/2 kostki fety - 250 gram pomidorków koktajlowych - 1 zielony ogórek (niewielki) - przyprawy: oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn - oliwa z oliwek - woda - sok z cytryny - 1 łyżeczka cukru - 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Najpierw mieszamy sos, żeby miał szansę zespolić wszystkie składniki. Przyprawy mieszamy z 3 łyżkami oliwy z oliwek, 3 łyżkami wody, odrobiną soku(...)cytryny, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i łyżeczką cukru. Odstawiamy na bok. (Ten etap można przejść "na lenia" i po prostu użyć gotowego sosu do sałatek.) Rwiemy sałatę i kroimy warzywa: paprykę w kostkę, cebulę w piórka, oliwki na pół, pomidorki na pół, ogórka w kosteczkę. Do warzywnej mieszanki dodajemy pokrojoną w kostkę fetę. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Voila

Życie zamknięte w smaku
Napoleonek 152

minut w temperaturze 180 stopni.  Składniki na krem: - 1,5 litra mleka      - 200 gram cukru - 60 gram cukru wanilinowego - 5 żółtek - 2 jajka - skórka z cytryny - 100 gram masła - 60 gram mąki pszennej - 60 gram mąki ziemniaczanej Przygotowanie kremu: 1 litr mleka mieszamy z cukrami, skórką z cytryny oraz masłem i całość gotujemy. Resztę mleka łączymy

Życie zamknięte w smaku
Faworki vel chrust 187

ostatecznie przyjęło się ciasto, które znamy do dzisiaj. Oto przepis :) FAWORKI VEL CHRUST Składniki: - 6 żółtek - 2 szklanki mąki - szklanka kwaśnej śmietany - kieliszek wódki - łyżka masła - łyżeczka startej skórki cytryny - odrobina cukru - olej do smażenia - 150 gram cukru pudru - cukier wanilinowy Przygotowanie: Z żółtek, mąki, śmietany, masła, cukru – dodając skórkę z cytryny i wódkę - zagniatamy ciasto. Jeżeli jest zbyt luźne

Życie zamknięte w smaku
Łosoś na parze z trawą cytrynową 153

mnie swoim soczystym kolorem i mówił: zjedz mnie, M. nie będzie dzisiaj na obiedzie, a nienawidzi ryby, więc się nie obrazi. No i kupiłam. ŁOSOŚ NA PARZE Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ Składniki: - dowolny kawałek łososia - suszona trawa cytrynowa - dowolne warzywa - pieprz - sól Przygotowanie: Rybę płuczemy, osuszamy, doprawiamy. Wkładamy do naczynia parowego razem z warzywami. W ten sposób przygotowujemy całość przez około

Życie zamknięte w smaku
Pstrąg gotowany 213

zalecenia, by umieszczać rybę w wywarze o zdecydowanym smaku - moim zdaniem zabija on to, co w samej rybie najlepsze. PSTRĄG GOTOWANY Składniki: - pstrąg - włoszczyzna - sól - ziele angielskie - liść laurowy - cytryna Przygotowanie: Rybę patroszymy i myjemy. Wodę zagotowujemy wraz z warzywami oraz solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy temperaturę, by woda nie bulgotała i wrzucamy pstrąga(...)Gotujemy go przez 10-15 minut w zależności od wielkości ryby. Podajemy skropioną cytryną. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Moje pierwsze pączki ze śliwkowym czokodżemem 187

zakresie dowoli ;) PĄCZKI ZE ŚLIWKOWYM CZOKODŻEMEM Składniki: - 1 kilogram mąki - 100 gram drożdży - 500 mililitrów mleka - 150 gram cukru - 6 żółtek + 1 jajko - 50 mililitrów spirytusu - 1 cytryna - 100 gram masła - 1 opakowanie cukru wanilinowego - sól - dowolna konfitura/powidła do nadziewania Przygotowanie: Najpierw robimy rozczyn z 1 łyżki, 200 gram mąki, 200 mililitrów mleka i odstawiamy go w ciepłe(...)miejsce na 1 godzinę. Żółtka oraz 1 jajko ucieramy z cukrem i dodajemy je do rozczynu, tak samo jak: resztę mąki, mleka, roztopione masło, sok oraz skórkę z cytryny, spirytus, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, potem ponownie zagniatamy i ponownie odstawiamy, żeby urosło. Formujemy pączki - najpierw płaskie placki, na środek których wykładamy nadzienie

Życie zamknięte w smaku
Krem bananowy z sosem karmelowym i cynamonem + wywiad 186

macie ochotę - posłuchajcie :) WYWIAD DO ODSŁUCHANIA KREM BANANOWY Z SOSEM KARMELOWYM I CYNAMONEM Składniki: - 100 gram cukru, najlepiej brązowego - 45 gram masła - 550 mililitrów śmietanki kremówki - 4 banany - pół cytryny - cynamon Przygotowanie: Cukier, masło oraz 150 mililitrów śmietanki podgrzewamy do rozpuszczenia cukru, ciągle mieszając. Gotujemy przez około dwie minuty i odstawiamy do wystygnięcia. Pozostałą część śmietany przelewamy do miksera, ubijamy(...)razem z bananami i sokiem z połowy cytryny. Masa powinna być gęsta i gładka. Sos karmelowy i masę śmietanowo-bananową wykładamy do miseczek naprzemiennie. Schładzamy przed podaniem i posypujemy cynamonem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Smażone krewetki 220

dopiero wtedy, gdy zamiast różowej, oprawionej już, mrożonej krewetki, kupimy taką , być może, mniej wizualnie zachęcającą - szarą, burą i wymagającą oczyszczenia. SMAŻONE KREWETKI Składniki: - dowolna ilość krewetek - masło klarowane - cytryna - pieprz - sól Przygotowanie: Krewetki myjemy. Zdejmujemy z nich pancerz, odrywamy głowy i rozcinamy w celu usunięcia przewodu pokarmowego (taka cienka, czarna nitka) - jeżeli jej nie wyciągniemy, krewetki będą gorzkie. Pozostałości(...)klarowanym. Smażymy krewetki do czasu aż zmienią kolor na różowy i będą nieprzezroczyste (dzieje się to niezwykle szybko, więc trzeba uważać). Wtedy doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku