Wolnowar Crock-Pot – recenzja 242przepisów znanego polskiego szefa kuchni Darka Kuźniaka. Co możemy przygotować w wolnowarze? Dosłownie wszystko. Zupy, gulasze, konfitury, zapiekanki, dania rybne, mięsne, warzywne, dania z makaronem czy kaszą, jak również ciasta i desery, co było dla mnie sporym zaskoczeniem. Darek Kuźniak w swojej broszurce proponuje np.: “Zapiekane jabłka z cynamonem”, “Orzechową szarlotkę” czy “Brzoskwiniowo-karmelowe ciasto
Moja Delicja
Batoniki z mlecznym kremem i czekoladą 176słodki, ani za słony. Według mnie groszek ptysiowy jest najbardziej neutralny i najłatwiej jest go zamienić na proszek, z którego w bardzo prosty sposób zrobimy spód do wszelakich ciast bez pieczenia, czy batoników. Polewa czekoladowa z czekolady jest moją ulubioną zaraz obok polewy z czekolady i śmietanki. Te dwie polewy są wspaniałe, różnią się stopniem twardnienia Składniki potrzebne(...)szybko i energicznie mieszamy. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy zmielony groszek ptysiowy (1 i 3/4 zmielonego pudru z groszku ptysiowego) oraz wiórki kokosowe i dokładnie całość ugniatamy. Tak przygotowane "ciasto" wykładamy na blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie ugniatamy i wyrównujemy, następnie wkładamy do lodówki na czas wykonywania kremu. Krem maślany: Cukier puder ucieramy
MamaOskarka
Wegańskie magdalenki z mąki gryczanej czekoladowe 168kokosowego 1 łyżki oleju rzepakowego aromat waniliowy lub pomarańczowy Suche składniki przesiewamy do miski następnie wlewamy mleko kokosowe lub migdałowe, olej i mieszamy składniki na jednolitą masę. Jeśli ciasto będzie za gęste dodaj jeszcze ok dwóch łyżek mleka migdałowego. Wysmaruj tłuszczem foremki i przelej ciasto łyżką do foremek. Pieczemy w 180 stopniach C. około 15 minut
AZgotuj!
Wieprzowy gulasz węgierski 168Wieprzowy gulasz węgierski – doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Artykuł Wieprzowy gulasz węgierski pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl .
Pogotujmy.pl
Zupa dyniowo pomidorowa 162Klasyczny przepis na zupę dyniową, której nie może zabraknąć późnym latem, ani jesienią w moim domu. Niezwykle prosta i szybka w wykonaniu. Artykuł Zupa dyniowo pomidorowa
Pogotujmy.pl
Kruche Roladki Z Marmoladą I Dżemem - 4 Składniki 203szkl mąki pszennej tortowej 6 łyżek cukru (razem z cukrem waniliowym) dodatkowo: marmolada różana cukier puder do obsypania ciastek 1. Wszystkie składniki oprócz marmolady zagniatamy ze sobą, tworząc ciasto, następnie chowamy do lodówki na 30 minut lub do zamrażalki na 10 minut. 2. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, jedną chowamy do lodówki a z drugiej wałkujemy cienkie
Gotowanie...to proste !
Wyniki Walentynkowego Konkursu 161miks naprawdę mnie urzekł! Ewa pokazała aż pięć swoich wypieków, wszystkie zamieszczam poniżej wraz z linkami do przepisów, które były inspiracją (wystarczy kliknąć na zdjęcie lub nazwę przepisu). Ciasto na Pizzę Tort jednorożec Kruche ciasteczka Ciasto leśny mech Tort śmietankowy 1 wyróżnienie Ciastkowa paczka niespodzianka trafia do Moniki Janoty, która wraz ze swoim dzielnym pomocnikiem upiekła walentynkowy tort truskawkowy :) Tort
Ciastkozercy
Chrupiące nuggetsy w parmezanowej panierce 271Na końcówkę karnawału mam coś specjalnego. Każdy lubi jeść na imprezie kurczaka, a większość z chrupiącą skórką lub panierką. Dziś mam kolejny fajny przepis na kurczaka
Niezły Młynek
Trufle z orzechów włoskich 166Przepyszne trufle z orzechów włoskich , oblane czekoladą i posypane złotym, jadalnym pyłem. Jedne z moich ulubionych. Nadzienie jest kremowe, delikatne i mocno orzechowe. Niebo w gębie
Oryginalny smak
Szegediner (gulasz segedyński) – test garnka próżniowego Vacuum Pot Happycall 168Dzisiaj zapraszam na szegediner , czyli gulasz segedyński , przygotowany w garnku próżniowym Vacuum Pot Happycall , który w ramach współpracy dostałam do przetestowania. Happycall to Koreańska marka, której
Oryginalny smak
Klasyczne bułki żytne 143mieszanki dodać 100g mąki, dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać sól i pozostałą część mąki. Zagnieść ciasto, ponownie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia przez ok 30 minut. Po tym czasie uformować bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Tępą stroną noża robimy nacięcia. Jeśli ciasto się przykleja
Słodki Zakątek
Pierogi z kaszą gryczaną 171Pychotka ;) Pierogi z kaszą gryczaną składniki: 1/2 szklanki kaszy gryczanej 1 szklanka bulionu 3 łyżki sera gorgonzola 1 łyżeczka sosu worcestershire słodka i ostra papryka, sól, pieprz 1/2 ciasta na pierogi z tego przepisu klik (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierogi z kaszą gryczaną wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w bulionie. Tak aby pochłonęła cały płyn, jeżeli jest(...)zbyt twarda dodajemy trochę wody. Dodajemy ser gorgonzola, przyprawy i sos worcestershire. Dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy ciasto z tego przepisu - - > klik Rozwałkowujemy, wykrawamy krążki i lepimy pierogi. Gotujemy na osolonej wrzącej wodzie do wypłynięcia. Gotowe! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trine
Ciasteczka walentynkowe. 196żółtko 1 jajko Dodatkowo: marmolada owocowa Wykonanie: Mąkę i cukier wysypać na stolnicę. Dodać masło i wysiekać nożem. Zrobić kopczyk i wbić jajko i żółtko. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie, lub trzy części, żeby łatwiej się wałkowało. Stolnice podsypać mąką i rozwałkować ciasto na placek. Foremką wykroić serce, następnie mniejszą foremką w środku wykroić mniejsze serce. Część serc
Agusiowe smakołyki
Sernik „plaster miodu” mango -dynia z syropem ryżowym (bez glutenu) 201Jak zauważyliście mamy drobny poślizg w postach z przepisami bo trochę się działo ale już nadrabiamy 😊 Jakiś czas temu w internecie znalazłyśmy pomysły na wykorzystanie foli
Candy Pandas
Ciasteczka z patelni 210cynamonu szczypta soli 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cukier, jajka, sól i cynamon, oraz posiekane zimne masło. 2. Sprawnie ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, dodajemy posiekaną żurawinę i zagniatamy do momentu, aż będzie jednolite. 3. Stolnicę lekko oprószamy mąką, patelnię przecieramy wacikiem, który nasączmy olejem, później wacik wyrzucamy, bo ciasteczka będziemy smażyć już(...)użycia tłuszczu. 4. Ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm, foremką wycinamy wzory. Ciasteczka smażymy na średnio rozgrzanej patelni (ja po rozgrzaniu patelni na najmniejszym gazie). Ciasteczka po zrumienieniu przewracamy na drugą stronę i smażymy tak samo jak poprzednią stronę do zrumienienia :-) Po usmażeniu studzimy i wcinamy :-) Smacznego
kruche babeczki