Kluski śląskie z marchewkowym farszem 148szklimy cebulę, dodajemy czosnek i marchew, chwilę smażymy i zalewamy chochelką rosołu. Dodajemy estragon. Gotujemy do miękkości, blendujemy, mieszamy z kaszą manną. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z ciasta formujemy placki, na środek każdego kładziemy farsz, który otulamy ciastem. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Sos: Posiekaną cebulę szklimy na maśle, zalewamy bulionem
R'n'G Kitchen
Krem maślano-orzechowy 175Orzechy włoskie są moimi ulubionymi, więc ten krem bardzo lubię i robię go od wielu lat. Jest idealny do przekładania ciast, ciasteczek i tortów czy wypełniania rurek oraz babeczek. Krem ma doskonałą konsystencję, nie rozpływa się i utrzymuje nadany mu kształt. Z podanych proporcji wystarczy go np. do podwójnego przełożenia tortu o średnicy 22 cm. Możecie również orzechy włoskie(...)ekstrakt z wanilii lub dowolny alkohol. Krem dokładnie zmiksować na średnich obrotach miksera. Powstały krem nadaję się do bezpośredniego użycia, a po schłodzeniu nabierze bardziej stabilnej konsystencji. Ekspresowe ciasto z kremem orzechowym - przepis wkrótce
Di gotuje
Przepis na domowe hamburgery 192wody 1 łyżka cukru 4 dag roztopionego masła 1 jajko sezam do posypania bułek mleko do ich posmarowania Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą i dobrze wyrabiamy. Ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie urywamy po kawałku ciasta i formujemy w dłoniach małe kule lekko je spłaszczając. Bułki pozostawiamy na kolejną
Arbuziaki
Naleśniczki z chia 155łyżka nasion chia 1 łyżka cukru szczypta proszku do pieczenia mąka Luksusowa Młynomag Jajko wybijamy do miski, dodajemy mleko i cukier, rozmącamy i stopniowo dodajemy mąki tyle by ciasto miało konsystencję gęstniejącej śmietanki, dodajemy proszek do pieczenia i nasiona chia. Dobrze wymieszane ciasto wylewamy partiami na natłuszczoną patelnię o śr 16-18 cm. Naleśniczki podajemy z domowym dżemem lub konfiturami
Gotowanie jest łatwe
BUŁKI JOGURTOWE 196pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy i wsypujemy 2-3 łyżki mąki. Przykrywamy aż zaczyn podrośnie. Po tym czasie dodajemy roztrzepane jajko, olej, sól. Mieszamy a następnie wsypujemy przesiane mąki. Ciasto dokładnie zarabiamy, będzie lekko klejące. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice podsypaną mąką, parokrotnie rozciągamy i składamy. Dzielimy na 12 części. Formujemy bułeczki
Pani na deser
Popcorn sweet&salty, sour carem&black pepper – Propercorn 218Co powiecie na popcorn? lubicie go na słodko czy słono? a może macie jeszcze inne swoje patenty na przyprawianie takiej przekąski? Dziś proponujemy Wam popcorn
Candy Pandas
Małdrzyki 245cukru waniliowego szczypta soli olej do smażenia cukier puder Sposób Jaja utrze ć z białym serem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Do powstałej masy serowej dodawać stopniowo mąkę, zagniatając ciasto do momentu, aż będzie można je rozwałkować. Ciasto rozwałkować na płat grubość 1 cm. Przy pomocy szklanki bądź okrągłej foremki do ciastek wykroić placuszki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu
Kuchenne aromaty
Rogaliki nocne 215dodać margarynę i rozetrzeć ją w dłoniach z mąką.Drożdże rozetrzeć w miseczce z łyżką cukru.Jajka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym. Wszystko połączyć, dodać sól i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i postawić w chłodne miejsce na 10 godzin.Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i podzielić na 8 części. Każdą część cienko rozwałkować na kształt koła
Moje domowe kucharzenie
KORZENNE CIASTO BANANOWE BEZ JAJEK 239Mięsiste i wilgotne ciasto bananowe z lukrem z marakui. Baz jajek, za to z dużą ilością puree z dojrzałych, pachnących bananów. O intensywnym zapachu przypraw korzennych. Z pokrojoną w kostkę gorzką czekoladą, wiórkami kokosowymi i tartym imbirem. Świetne na podwieczorek, można także zabrać do pracy lub szkoły. Trzymane pod przykryciem, będzie dobre przez kilka kolejnych dni. Przygotowanie jest
cool and minty
Szpinakowy makaron z tuńczykiem i wędzonym twarogiem 336oliwek Świeże liście szpinaku umieścić w misie miksera i wraz z oliwą zmiksować na jednolite puree. Mąkę wymieszać z solą i gorącą wodą. Dodać zmiksowany szpinak i zagnieść ciasto. Rozwałkować i pociąć na prostokąty, podsypując mąką. Za pomocą maszynki do makaronów ciasto rozwałkować jeszcze cieniej, a następnie pociąć na paski tagliatelle. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Po odsączeniu z wrzątku
https:KKuchniaMniam
Imbirowe ciasto z ananasem i mąką kokosową 175Fajne deserowe ciasto z ananasem. 1 puszka ananasa u mnie organiczny Amazin 4 cm startego na małych oczkach imbiru 4 jaja 1 szklanka mąki kukurydzianej/ ryżowej pełnoziarnistej lub orkiszowej 100 ml mleka kokosowego 2 łyżki czubate mąki kokosowej 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki ksylitolu/ cukru trzcinowego/ miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki kardamonu Wszystkie(...)następnie dodać przesianą mąkę, mąkę kokosową, ksylitol lub wybrany słodzik, starty imbir, esencję waniliową, proszek do pieczenia i cały czas ubijać. Na koniec wlać mleko kokosowe dobrze wymieszane. Przelać ciasto do formy. Na wierzchu ułożyć plastry ananasa. Piec w 180 stopniach 55-60 minut. Sprawdzić patyczkiem. Wystudzone posypać cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi
AZgotuj!
Spaghetti aglio, olio e peperoncino / Makaron z czosnkiem, oliwą i chili 176Spaghetti aglio, olio e peperoncino, czyli makaron z czosnkiem, oliwą i chili. Jest to najprawdopodobniej najprostszy przepis na pełnoprawne danie przygotowane na bazie makaronu. Mimo niesamowitej
Pogotujmy.pl
Najlepszy przepis na domowe pączki 180mleko, sól, jajka ubite z cukrami, spirytus oraz wyrośnięty zaczyn. Teraz chwilę to wyrabiamy i kiedy składniki się połączą wlewamy roztopione masło. Całość wyrabiamy przez około 15 minut aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż wyrośnie. Ja odstawiam to kładąc na ciepłym kaloryferze. Po około godzinie ciasto wyjmujemy z miski. Delikatnie zagniatamy
Arbuziaki
Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami 202temu. Naleśniki: 1 szkl. mąki 2 jajka 1/2 szkl.mleka 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz: 40 dkg kiszonej kapusty 25 dkg pieczarek cebula sól, pieprz, wegeta Wszystkie składniki ciasta na naleśniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Masę odstawiamy na ok 20 min.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając
Moje domowe kucharzenie
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 227waniliowy, cukier, sól, oraz drożdże. Do tego jogurt oraz roztrzepane jajka. W miedzy czasie w małym garneczku pogrzać mleko, w którym rozpuścić masło. Wystudzone dodać mąki, wyrobić gładkie ciasto, które będzie dość lepkie ale takie właśnie ma być. Lekko oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinkę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić
W garach u Gosi