Kluski śląskie. 240ubić tłuczkiem lub przepuścić przez praskę. Kiedyś chciałam sobie ułatwić pracę i do tej roboty użyłam blendera....katastrofa, ziemniaki były niemal płynne. Ziemniaki muszą być całkowicie zimne, aby zagnieść ciasto. Jeśli będę ciepłe, trzeba dokładać o wiele więcej skrobi niż w przepisie i nie wychodzą smaczne. Kluski śląskie podawać na ciepło, polane sosem mięsnym, grzybowym lub z masłem klarowanym(...)misce i podzielić nożem na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjąć na bok, a puste miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną. Wbić jajko i dodać sól. Wyrobić masę na gładkie ciasto. Odrywać niewielkie porcje i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, a po środku każdej kluski zrobić wgłębienie (za pomocą drewnianej łyżki lub palca). Gotować kluski w osolonym wrzątku
Codziennik Kuchenny
Włoska uczta i Festiwal Pizzy w SAN LORENZO 201Prawdziwa Włoska uczta Ostatnio odwiedziłam po raz kolejny San Lorenzo w Warszawie. Kolejny raz wyszłam z pełnym brzuchem i zachwycona dobrym jedzeniem.
Niezły Młynek
Bułki z pesto, pomidorami i parmezanem 170dodać drożdże i cukier. Wymieszać czas 3 min/tem.37/obr 2. Zostawić na 10 minut. Następnie dodać mąke, sól, jajko i oliwę wyrabiać: czas 3 min//Interwał. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na ok 30 min. Wyrośnięte ciasto pozbawiamy gazów rozpłaszczając je na blacie i dzielimy na części, z których formujemy bułeczki. Na sam koniec bułeczki lekko spłaszczamy. Uformowane
Themo przepisy
Racuchy na maślance 562smażenia Sposób przygotowania: 1. Maślanka i jajko powinny mieć temperaturę pokojową. 2. Jajko i maślankę przełożyć do miski, dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki i starannie połączyć. 3. Gotowe ciasto odstawić na kilka minut, by odpoczęło. 4. Racuszki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na patelni. jeden racuszek to 1 duża łyżka ciasta. Smażyć z obu stron na rumiano. 5. Gotowe odsączyć
Kuchnia domowa Ani
Mielone w cieście 170roli głównej mięso mielone. Można podawać na ciepło jako danie obiadowe z ulubionymi dodatkami. Również dobrze smakuje na zimno, z pieczywem.Składniki 500 g mięsa mielonego 1 op. ciasta francuskiego 1 mała puszka czerwonej fasoli 2 cebule 1 jajko+ 1 jajko do posmarowania wierzchu 2 ząbki czosnku 1 papryczka … Czytaj dalej Mielone w cieście
gotuj ze mną
DayUp Wake&Joy jaglanka - Arteta 219Produkty DayUp wszyscy znamy pod postacią jogurcików lub wersji z tapioką. Tym razem na celowniku mamy jaglanki w trzech apetycznych smakach 😍 Trzeba przyznać, że te szybkie
Candy Pandas
Kawa po arabsku 184Jak zaparzyć kawę po arabsku qahwah arabiyya Kawa po arabsku, a precyzyjniej mówiąc, kawa przygotowywana w tradycyjny sposób w regionie Zatoki Perskiej (Arabia Saudyjska, Oman, Zjednoczone
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
3 przepisy na rozgrzewające koktajle + recenzja blendera NOVEEN 194sportowy ma wiele zastosowań, nie ogranicza nas jedynie do przygotowaniu koktajli. Tak naprawdę możemy zblendować wszystko, co nie posiada gęstej konsystencji. Tak więc nie przygotujemy np. puree lub gęstego ciasta, ale ciasto naleśnikowe lub mrożona kawa to żaden problem. Wyposażony w wygodne butelki W wyposażeniu blendera NOVEEN Sport Mix & Fit SB220 Amarant znajdziemy dwie butelki (o pojemności
Via Gusto
Shawarma z kurczaka 734Prosty przepis na arabską shawarmę z kurczaka Shawarma z kurczaka po raz drugi pojawia się na naszym blogu. W porównaniu do pierwszej wersji wprowadziłam kilka drobnych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ryba na parze 179Chodziła za mną od dawna – ryba na parze, podana z ryżem z warzywami. Ryba gotowana na parze jest o wiele bardziej lekkostrawna i mniej tłusta
PysiaGotuje.pl
Papryka faszerowana kaszą jaglaną i warzywami 180O tym, że warzywa są zdrowe nie trzeba nikomu powtarzać, bo tę wiedzę wpaja nam się od najmłodszych lat. Dlatego za każdym razem, gdy eksperymentujemy
kulinarnyJa
Pizza zimowa 161drugą smażymy. Najlepiej usmażmy te mniejsze. Gotowane boczniaki blendujemy, dolewając trochę wody, w której się gotowały. Do mąki dosypujemy drożdży, dodajemy trochę oleju i tyle wody, aby ugnieść ciasto, które będzie nam się nie kleiło do rąk. Układamy ciasto na blaszce, smarujemy sosem grzybowym i układamy podsmażone grzyby. Wkładamy do nagrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika na jakieś 20 minut
Kryzysowa Książka Kucharska
COLD BREW GREEN TEA 199Cold brew green tea, brzmi dość tajemniczo i z angielska, ale to nic innego jak zielona herbata "parzona" na zimno. Wymaga więcej czasu niż taka, zalewana
W kuchni Karmel-itki
Wegańska sałatka z pieczonego kalafiora 213Dość sporadycznie robię dania wegańskie. Wbrew pozorom nie są to dania łatwe do przygotowania. Przynajmniej dla mnie. Wegańska sałatka z pieczonego kalafiora Ciasta wegańskie nie mogą zawierać w sobie jajek, nabiału – odpada tutaj zatem śmietana i mleko. Są oczywiście zamienniki tych składników ale zmieniają one nieco smak ciasta. Jeśli chodzi o dania obiadowe, przekąski czy śniadania
mecooks
Pasta z czerwonej fasoli z boczkiem 160Dzisiaj kolejna pasta, która urozmaici każdą kanapkę. Tym razem jest to pasta czerwonej fasoli z boczkiem , czosnkiem i odrobiną cząbru, dzięki któremu nabiera oryginalnego charakteru. Za
Oryginalny smak