Knedle z suszonymi śliwkami 164Odstawić do ostudzenia – nie odcedzać. Najlepiej ugotować je, podobnie jak ziemniaki dzień wcześniej. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać do nich rozbełtane jajka, 1/2 łyżeczki soli i 250 g mąki. Ciasto szybko zagnieść. Jeżeli będzie zbyt luźne dodać resztę mąki i szybko zagnieść. Ciasto wyjąć na blat oprószony mąką, uformować wałek. Kroić go na kawałki, lekko rozpłaszczać. Na środku kłaść śliwkę
królestwo garów
BUŁECZKI SEROWE Z MOZZARELLĄ I SUSZONĄ CEBULKĄ 171płaska łyżka * jajko – 2 szt * sól – 1 płaska łyżeczka DODATKOWO: * mozzarella – 2 op * ser żółty np. cheddar – ok. 17 plastrów * suszona cebulka * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy z solą. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy(...)Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, ponownie zagniatamy, urywamy po kawałku.Każdy kawałek rozpłaszczamy, układamy plaster i kawałki mozzarelli. Zawijamy dokładnie sklejając, nacinamy górę w paski, smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy cebulką
Ostra na Słodko
Babeczki śniadaniowe z kiełbasą myśliwską, selerem naciowym i pomidorkami 168mąkę ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Kiełbasę,pomidorki,seler naciowy kroimy w kostkę, dodajemy i jeszcze raz mieszamy. Foremkę do muffinek smarujemy masłem, nakładamy porcje ciasta do 3/4 wysokości foremki.Przed pieczeniem w każdą porcję ciasta można włożyć plasterek kiełbasy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Podajemy z ketchupem lub dowolnym sosem, np: czosnkowym
Sama słodycz i szczypta chili
TORT MILKY WAY (KAKAOWY BISZKOPT PRZEKŁADANY KREMEM MILKY WAY) 1568przesianą przez sitko mąkę i kakao. Wymieszać mikserem na najwolniejszych obrotach. Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Do formy wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości kolan
Zrób to smacznie
Sałatka cezar z kurczakiem 204Sałatka cezar z kurczakiem to hit każdej imprezy! Zawsze robi furorę i znika momentalnie. Wcale się temu nie dziwię, bo łączy w sobie cudowne smaki: chrupiące
Kuchnia Łukasza
Mini pizze z ciasta francuskiego 306Szybka przekąska karnawałowa i nie tylko. Bardzo prosta w przygotowaniu, aromatyczna i w sam raz do ręki.Kilka składników i gotowe! Składniki rolka gotowego ciasta francuskiego salami chips klasyczne Sokołów łyżka masła 1 średnia czerwona cebula pół czerwonej papryki lub więcej kawałek papryki zielonej kilka gałązek natki pietruszki łyżka pokrojonych w paski suszonych pomidorów w zalewie (odsącz zalewę(...)przesmażyć na patelni z odrobiną masła przez kilka minut.Dodać salami chips, podsmażyć krótko. Na koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki, suszone pomidory, dokładnie wymieszać i ściągnąć z palnika. Ciasto francuskie pokroić w kwadraciki, tak jak chcemy, każdy kwadrat posmarować rozbełtanym jajem. Położyć nadzienie, posypać serem. Piec około 10 minut ciągle pilnując ,aby nie zarumienić zbyt mocno! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni
Bezglutenowe pancakes z mąki ryżowej 195klonowego 1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypujemy i wlewamy do miksera/dzbanka od blendera lub po prostu do szerokiej miski i miksujemy żeby połączyć wszystkie składniki. Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzana patelnię i smażymy z dwóch stron kilka chwil. Przewracamy placki na drugą stronę gdy tylko na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza
Życie zaczyna się w kuchni
Naleśniki z malinami 204dostępne są świeże maliny. Poza sezonem proponuję przygotować je z malinami mrożonymi. Naleśniki są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na naleśniki . Składniki: Ciasto na naleśniki: 1 szklanka mąki 2 jajka 1 szklanka mleka Szczypta soli Malinowy farsz: 2 szklanki malin 500 g twarogu Cukier puder 1/4 szklanki śmietany 18% Sposób przygotowania: Do dużej(...)miski dodajemy mleko, mąkę, jajka oraz szczyptę soli. Składniki mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno dać się łatwo wylewać na patelnie. Naleśniki smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni. Usmażone odkładamy na talerzu. Przygotowujemy malinowy farsz. Do miski dodajemy twaróg, śmietanę a na końcu maliny. Delikatnie mieszamy całość. Usmażone naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulonik. Gotowe
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pizza orkiszowa - prosty przepis na pizzę z mąki orkiszowej 185jedną blaszkę: 300g mąki orkiszowej (ja użyłam typ 750) 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 25g drożdży 2 łyżki oliwy Szczypta soli Opcjonalnie zioła + ulubione dodatki Przygotowanie: Zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub wody. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, w miseczce przykrytej ścierką. Przygotowujemy ulubione dodatki (ścieramy ser, kroimy warzywa). Po upływie(...)czasu nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto delikatnie wałkujemy i rozciągamy palcami na blaszce wysmarowanej łyżką oliwy. Układamy dodatki. Pieczemy ok. 15 min. Jemy
Czarnawisienka
Barszcz biały 194Barszcz biały tradycyjnie przygotowuje się na zakwasie, z dodatkiem białej kiełbasy i ugotowanymi na twardo jajkami. Dodatkowo tradycyjny barszcz biały zabiela się śmietaną, a smak podkręca
PysiaGotuje.pl
Kobiece pępki 142Kobiece pępki - narodowy przysmak Turcji. Innymi słowy deser z ciasta parzonego zanurzony w słodkim syropie. Jeśli tylko macie ochotę wypróbować trochę tych karnawałowych słodkości nie czekajcie, zróbcie je już dziś 😋🍩 Pamiętajcie, że podczas formowania kulek należy naoliwić palce, ciasto nie będzie przyklejać się do rąk. Źródło: Kulinarne podróże. Kuchnia Turecka
Z Hrabiną w kuchni
Pierogi z kaszą gryczaną i serem na słodko 349babcia. Ja nigdy nie jadłam pierogów z takim farszem ale stwierdziłam, że muszę w końcu spróbować. Powiem wam, że naprawdę mi posmakowały i chyba częściej będą na naszym stole. Ciasto na pierogi robię na oko ale zawsze z dodatkiem wrzątku i masła – tu przepis . Czytałam, że można dodać do farszu również mięte, ja tego nie robiłam(...)smażenia Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowaną przekładamy do miseczki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Przekładamy ją do kaszy dodajemy twaróg i wyrabiamy jak ciasto. Na koniec dosładzamy według uznania. I teraz najgorsza robota klejenie pierogów
Mam apetyt na ...
Sałatka z kurczakiem, boczkiem i awokado 169Sałatka z kurczakiem, boczkiem i awokado doskonale sprawdzi się zarówno jako szybki obiad, jak i prosta kolacja. Pyszne połączenie smaków! Artykuł Sałatka z kurczakiem, boczkiem
Pogotujmy.pl
Rogaliki -o smaku czekoladowo kokosowym 202300g kajmaku o smaku czekoladowym 3/4 szklanki orzechów zmielonych * można jeszcze zrobić polewę ale ja nie robiłam przepis na polewę 1 mleczna czekolada 3 łyżki mleka 1 łyżka masła ciasto przygotowanie wszystkie składniki dajemy do miski i miksujemy aż będzie jednolita masa, a potem na 1 godzinę do lodówki. Potem wałkujemy ciasto, żeby bylo cienkie i wykrawamy kółko np dnem
Moje Wyroby
Ekspresowe bułki twarogowe 232sól) – 1 łyżeczka proszku do pieczenia Twaróg rozetrzeć z jajkami i przyprawami, dodać mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Masa nie będzie wyglądać jak zwarte ciasto, ale nie dodawajcie więcej mąki inaczej Wasze bułki będą twarde po upieczeniu. Mokrymi dłońmi podzielić ciasto na 4 równe części, uformować kulki i delikatnie je spłaszczyć. W razie potrzeby jeszcze
Smaki Armine