Domowe hamburgery 164mąki pszennej 1 łyżka mleka sezam do posypania Mieszamy wodę, mleko, masło i cukier. Dodajemy drożdże i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy jajko, połowę mąki i sól i zagniatamy ciasto. Powoli dodajemy resztę mąki. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Formujemy bułeczki, które mocno spłaszczamy dłonią. Bułeczki układamy na blaszce, przykrywamy i odstawiamy
Na moim talerzu
Cytrynowiec na zimno 163Wyjątkowe ciasto. Orzeźwiające, delikatne, lekkie i rozpływające się w ustach. Idealne na ciepłe dni czy po obfitym obiedzie na deser. Polecam! Przepis Pani Ewy. Składniki: Na wysoką* blaszkę 18,5 cm x 18,5 cm 7 herbatników typu petitki masa cytrynowa: budyń waniliowy bez cukru 40 ml soku z cytryny 205 ml soku z pomarańczy(...)studzimy. (*Ja nie wykorzystałam całej galaretki, gdyż moja foremka jest za niska, dlatego warto wybierać wyższe) Na schłodzonym kremie układamy delicje i zalewamy je tężejącą galaretką. Wkładamy ciasto na kilka godzin do lodówki. Mmm Pycha! Jestem
Na moim talerzu
Podpłomyki 192podać z gulaszem, z sosem czosnkowym i kurczakiem. Składniki: pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki żytniej łyżka oliwy/oleju trochę ciepłej wody 1. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. 2. Rozgrzewamy patelnię, urywamy kawałek ciasta, formujemy kulkę i ją rozpłaszczamy w rękach lub używamy wałka. 3. Smażymy kilka chwil z dwóch stron na suchej patelni. Mmm Pycha
Na moim talerzu
Pachnące ciasteczka 145manny 1/4 łyżeczki przypraw korzennych 75 g masła pokrojonego w kostkę banan rozdrobiony widelcem 2 łyżki miodu 1 jajko 1. Wszystkie składniki oprócz jajka wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto (ja zrobiłam to za pomocą miksera). 2. Wkładamy do lodówki na 10-20 minut. Zimne ciasto wykładamy na blachę urywamy kawałek i rozwałkowujemy. Placek nie może być za cienki
Na moim talerzu
Dyniowe pieczone oponki 153startej dyni (ja użyłam puree z dyni) 1. Mąkę przesiewamy i dodajemy resztę sypkich składników. Jajka roztrzepujemy z olejem i dodajemy do mąki. Mieszamy, dodajemy dynię i delikatnie zagniatamy ciasto. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. 3. Ciasto wałkujemy podsypując małą ilością mąki. Wykrywamy szklanką okrągłe placuszki i w każdym z nich kieliszkiem robimy dziurkę
Na moim talerzu
Ciasteczka cynamonowe 190proszkiem do pieczenia przesiewamy. 2. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i siekamy nożem. 3. Dodajemy cukier, sól, cynamon, przyprawę do piernika i jajko. 4. Zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na kilka minut. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy duże kółka szklanką i w środku każdego małe kółko kieliszkiem. (jeśli chcemy przełożyć ciastka
Na moim talerzu
Racuchy drożdżowe 178ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Jabłka obieramy kroimy w kostkę, plastry lub ścieramy na tartce z dużymi oczkami. 4. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pianę z białek i jabłka. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. 5. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy ciasto i smażymy z dwóch stron. Układamy na papierze by odsączyć
Na moim talerzu
Przepisy na blogu 204Śniadania Zupy Na kanapkę Pierś z kurczaka Schab Ciasta z piekarnika Ciasteczka Ciasta bez pieczenia Torty Coś jeszcze na obiadowym talerzu Bezmięsny obiad Inne dania mięsne Mięso mielone
Na moim talerzu
Chleb pszenny na zakwasie ze śmietanką kremówką 142śmietanki kremówki 1,5 łyżeczki soli himalajskiej 150 ml wody letniej 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie Składniki umieszczamy w misie miksera. Za pomocą końcówki z hakiem wyrabiamy ciasto przez ok. 8 minut. Koszyk do wyrastania chleba lub zwykły durszlak wyścielamy lnianą ściereczką, którą mocno oprószamy mąką. Przekładamy ciasto chlebowe, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Chleb powinien podwoić objętość
Raj dla Podniebienia
Muffinki z herbatą Teekanne 193mieszkanie. Nagle wszyscy domownicy zapragnęli pić herbatę :) Jednak herbatki Teekanne smakują nie tylko jako napój ale są świetnym dodatkiem do słodkich wypieków. Dzisiaj dodałam Herbatkę Apple & Caramel do ciasta na muffinki. Istna eksplozja smaków. Wyszły rewelacyjne! Koniecznie wypróbujcie nowych smaków herbat Teekanne :) Muffinki: 3 torebki herbaty Apple & Caramel Teekanne 160 g miękkiego masła 3/4 szkl cukru 4 żółtka(...)gorącej wody, odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem na puch. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku a następnie herbatę i mąkę przesianą z proszkiem i sodą. Do ciasta wsypać bakalie (część można zostawić do dekoracji), wymieszać i nakładać do foremek na babeczki do 3/4 wysokości. Muffinki piec ok 25-30 minut. Ostudzić. Lukier: Cukier puder wymieszać z sokiem
Smakołyki Asi
Racuchy 176Odbywa się to poprzez przekrojenie ćwiartek wzdłuż. Końcową czynnością staje się stworzenie poprzecznych plasterków. Ciekawostką jest, że coraz większe grono ludzi jabłka trze na tartce. Następnie wkładamy je do ciasta i mieszamy. Omawiając proporcje należy pamiętać, aby wykładać po łyżce ciasta oraz po trzy plasterki jabłek na upieczenie jednego placka na dobrze rozgrzany tłuszcz, po czym smażyć przez niespełna półtorej
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
GOFRY JAK Z BUDKI NAD MORZEM 384żółtka jaj (białka osobno ubić na pianę), olej, mleko, wodę i ekstrakt waniliowy, wszystko dobrze wymieszać mikserem. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać do wymieszanego wcześniej ciasta i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Gofrownicę rozgrzać (jeśli potrzeba to natłuścić ją odrobiną oleju). Wylewać porcje ciasta i smażyć gofry na złoty kolor. RADA
Zrób to smacznie
Jajka faszerowane 165Dzisiejszy mój wpis dotyczy jajek faszerowanych suszonymi pomidorami i boczkiem. Jajka faszerowane doskonale sprawdzają się jako imprezowa przekąska i królują na naszych stołach w okresie Wielkanocy
PysiaGotuje.pl
Nuggetsy z kurczaka 154Nuggetsy z kurczaka doskonale sprawdzają się jako imprezowa przekąska, podana z ulubionymi dipami lub jako część obiadowego dania. Nuggetsy domowe w chrupiącej panierce z pewnością skradną
PysiaGotuje.pl
ZUPA ZIEMNIACZANA: tradycyjny przepis 167Przygotować zacierki: do miseczki wsypać mąkę, wbić jajko, wlać wodę i oprószyć szczyptą soli. Następnie widelcem wstępnie wymieszać składniki. Przełożyć masę na blat wysypany mąką i zagnieść twarde ciasto, uformować w kulkę. Ciasto zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami lub uszczykiwać palcami po kawałeczku formując nieduże kluski. Zacierki rozsypać na blacie oprószonym mąką i zostawić na chwilę
Moja Książka Kucharska