ODCHUDZONY PIERNIK DYNIOWO-ORKISZOWY 223mokre składniki czyli puree z dyni, mleko, olej oraz jajko, mieszamy do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy do połączenia składników, na koniec dodajemy orzechy i jeszcze raz krótko mieszamy ciasto przekładamy do formy keksowej (30x11cm)wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC około 45 minut do suchego patyczka gotowe i przestudzone ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy
Słodkie zapomnienie
Moja chatka z piernika 2018 i sznurkowy bałwanek :) 192Witam Kochani, były wyroby piernikowe, czyli małe chatki, choinki, pierniczki, teraz chcę Wam pokazać moją piernikową chatkę :) Tę, która będzie zdobiła mój świąteczny stół :) i
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasteczka migdałowe 178Bożego Narodzenia. Tradycyjnie już od kilku lat zawsze w święta pojawiają się u mnie na stole. Uwielbiam moment kiedy podczas pieczenia w całym domu unosi się piękny zapach kruchego ciasta. Składniki: 220 g miękkiego masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 350 g mąki 120 g mielonych migdałów cukier puder do posypania ciasteczek Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą(...)masę. Dodajemy żółtko, migdały, mąkę cały czas ucierając. Potem jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto rękami. Masę owijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na 20 minut. Następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Ciasteczka muszą się zrumienić. Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem
noteskulinarnyfiga
Pierogi z kapustą i grzybami 218Zobacz jak zrobić tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami . Poznaj mój stray przepis na niezawodne ciasto na pierogi oraz sposób na rewelacyjny i uniwersalny farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. - super ciasto na pierogi - uniwersalny farsz do pierogów i uszek - opis wykonania krok po kroku
AniaGotuje.pl
Kruche ciasteczka z witrażykiem 228ponadto: 100 g kolorowych landrynek Mąkę przesiać na stolnicę,wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Posiekać zimne masło,połączyć je z mąką,dodać żółtko,śmietanę i szczyptę soli. Zagnieść ciasto,zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Landrynki włożyć do mocnego woreczka i rozbić tłuczkiem na drobne kryształki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość
Kolorowa kuchnia Elki
Pierniki orkiszowe 203kąpieli wodnej. Przestudzamy. Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika i sodą. Dodajemy przestudzony miód z masłem i wbijamy jajka. Łączymy wszystkie składniki i odstawiamy na 15 minut . Wyrabiamy ciasto do momentu aż nie będzie kleić się do rąk. Ciasto wałkujemy i wycinamy pierniczki. Układamy na blasze i pieczemy 15 minut, termoobieg w temperaturze 180 stopni
Szkrab Je Sam
Ciasto korzenne z fasoli (fit) z musem z jabłek, sosem z żurawiny i pudrem piernikowym 173wina Fasolę zmiksuj blenderem z jajkami i miodem na gładką masę i dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj dokładnie składniki i przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50-60 minut. Wystudź piernik, możesz jego wierzch po wystudzeniu udekorować czekoladą rozpuszczoną i obsypać posiekanymi orzechami. Aby wykonać mus z jabłek(...)tymiankiem. Wlej lampkę czerwonego wina. Wlej sok z żurawiny i zredukuj płyn. Na koniec dodaj syrop klonowy i gotuj składniki do zgęstnienia sosu. Przed podaniem ukroiłam kilka kromek ciasta i podsmażyłam na maśle w wysokiej temperaturze, dzięki czemu piernik z wierzchu był chrupiący a w środku miękki. Na talerz położyłam porcję musu z jabłek, kromkę piernika, trochę jogurtu naturalnego
Mango Papaja
Świąteczny sernik piernikowy 202Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (na samym dole piekarnika, w momencie jego włączenia, położyć szerokie naczynie żaroodporne z wodą, powinno to zapobiec pękaniu ciasta). Następnie ciasto wystudzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. 7) Przygotować polewę: do rondelka dodać śmietankę kremówkę oraz połamaną na kawałki białą czekoladę i podgrzewać cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia się
Fitsweet.me
Chrupiące pierniczki z mąki gryczanej i melasy 215łyżki miodu 2 łyżki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika ( najlepiej własnej) 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka sody Mąki przesypujemy do miski i dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto. Od razy wałkujemy na cienkie ok 2-3 mm ciasto wykrawamy dowolne pierniki i pieczemy po 10 minut w 170-180 stopniach. Z podanych składników wyszło dwie blachy
AZgotuj!
Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie 221Śledzie po kaszubsku Śledzie w śmietanie Śledzie w czosnku i majeranku Śledzie w kiszonych cytrynach Śledzie skandynawskie Śledzie marynowane w occie Śledź na konfiturze z cebuli Śledź smażony w cieście z mango Śledź pikantny z chilli Śledzie w wiśniówce Tatar ze śledzia Łosoś marynowany w whisky Łosoś marynowany w wódce SŁOKOŚCI Domowa przyprawa do piernika Najlepszy przepis na pierniczki Muffiny(...)piernikowe Najlepszy i najszybszy piernik Nalewka piernikowa Sernik piernikowy Sernik pomarańczowy Wieniec makowy Ciasto makowe na biszkopcie Ciasteczka z pieczątkami Ciasteczka migdałowe Ciasteczka z okienkiem z landrynek Ciasteczka karmelowe Kruche ciasteczka Florentynki Sernik z kajmakiem Sernik tradycyjny Artykuł Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.pl
niebiańskie kapuczino 199Świąteczne niebiańskie kapuczino. Bardzo delikatny kakaowy biszkopt, nasączony kawą, przełożony kremem budyniowym, zwieńczony delikatną, puszystą pianką. Tego ciasta nie może zabraknąć na świątecznym stole. Składniki na biszkopt: ¾ szklanki cukru ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 4 łyżki kakao 4 jaja Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 200g masła ½ l mleka Kawowa pianka: 2 szklanki(...)kawy dodać dwie śnieżki, miksować na puszysty krem. Napęczniałą żelatynę należy rozpuścić. Wlać do kremu. Masę kawową wylać na drugą część biszkoptu. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią ciasto
Słodki Zakątek
Ruskie paluszki z pieczarkami , pyszny obiad 205praskę , tak samo postępujemy z twarogiem . Mieszamy razem masę pieczarkową razem z ziemniakami , dodajemy dwie łyżki bułki tartej , jajko , sól , cukier ,pieprz i łyżkę mąki . Wyrabiamy na dość gładkie ciasto . Pojedyncze porcje ciasta formujemy w małe walce , obtaczamy w bułce tartej , odstawiamy do lodówki na około 30 minut . Przy smażeniu nie będą się rozwalać . Smażymy na smalcu lub na oleju
Ogrodnik w podróży
Moje kulinarne propozycje na Święta 167ułatwić nieco wybór potraw na Święta z tych zamieszczonych na moim blogu, przedstawiam Wam jak najbardziej proste propozycje: Ciasta: Pyszny piernik pszczelarza Makowiec na kruchym cieście Czekoladowiec na orzechach Marmoladnik Makowiec z jabłkami Puchaty sernik Helenki Sernik bardzo puszysty Sernik czekoladowy na pierniku Mięsa na obiad: szynka z dzika z warzywami potrawka z królika z warzywami wieprzowina po żołniersku
Proste Potrawy
Sałatka buraczana ze śledziami 202Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, jogurt (lub śmietanę) oraz posiekany szczypiorek i mieszamy *** *** Doprawiamy cukrem oraz solą i pieprzem – do smaku *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIASTA I WYPIEKI ŚWIĄTECZNE KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł
Blog z Apetytem
Bocksbeutel - historia frankońskiej butelki 199Powiadają, że „Men jest żyłą wina Frankonii” i mają rację. Wzdłuż Menu i jego dopływów jest wytwarzane frankońskie wino. A jego znakiem rozpoznawczym było, i na
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata