Makowe gwiazdki 200masła 130 g cukru pudru 25 g maku 1 jajko łyżeczka ekstraktu waniliowego Mąkę, mak i cukier wymieszać. Dodać masło, ekstrakt i jajko, całość posiekać a następnie wyrobić gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce. Rozwałkować i wykrawać foremką gwiazdki. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 7-8 minut
Smakołyki Asi
placuszki na maślance 206składniki wkładamy do naczynia miksującego i mieszamy - czas 30 s/ obr 5 tradycyjnie - suche składniki wymieszać ze sobą, następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać odstawić ciasto na moment gdy patelnia będzie rozgrzewała smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor (jak pojawią się bąbelki na cieście to oznacza, że można obrócić na drugą stronę :) ) Smacznego
Gotowanie z pasją
placuszki na maślance 236składniki wkładamy do naczynia miksującego i mieszamy - czas 30 s/ obr 5 tradycyjnie - suche składniki wymieszać ze sobą, następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać odstawić ciasto na moment gdy patelnia będzie rozgrzewała smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor (jak pojawią się bąbelki na cieście to oznacza, że można obrócić na drugą stronę :) ) Smacznego
Gotowanie z pasją
Maślane babeczki z kremem 167masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 250 g mascaropone 100 g gorzkiej czekolady 1-2 łyżki słodziwa opcjonalnie: łyżka soku z jagód lub barwnik spożywczy Suche składniki na ciasto łączymy ze sobą. Masło rozpuszczamy, mieszamy z mlekiem i jajkami. Dosypujemy suche składniki. Mieszamy do czasu, aż masa stanie się jednolita. Ciasto wykładamy do foremek na babeczki. Pieczemy
Kucharzyca
Warsztaty z Gwiazdą i portalem AllAboutLife 185Cykl "Warsztaty z Gwiazdą", autorski projekt portalu AllAboutLife.pl z każdą kolejną edycją zyskuje coraz szersze grono fanów wśród topowych dziennikarzy i blogerów. To nie tylko możliwość
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bułki pszenne na maśle. 187szklanki. Do miski wsypać mąkę i sól. Wlać zaczyn drożdżowy i ciepłą wodę. Wymieszać i wlać masło. Wyrobić ręcznie lub mikserem z hakami. Jeśli trzeba, podsypać delikatnie mąką. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, delikatnie zagnieść i podzielić na siedem części. Z każdej części uformować dość długi wałeczek. Następnie zrobić
Agusiowe smakołyki
Kruche babeczki z masą kawową 224Zamiast porannej kawy proponuję dzisiaj babeczki kawowe :) Składniki: ciasto - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 200 g masła - 2 łyżki cukru waniliowego - 3 żółtka masa - 150 g masła - 2 jajka - 3 łyżki cukru pudru - 6 łyżeczek mocnej kawy Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy i schładzamy w lodówce minimum 30 minut. Następnie wylepiamy nim foremki na babeczki
Zainspirowana w kuchni
Donuty – najlepsze amerykańskie pączki 142Donuty – najlepsze amerykańskie pączki. Wyglądem przypominają nasze rodzime oponki, jednak moim zdaniem zdecydowanie biją je na głowę. Są idealnie pulchne, miękkie i ani trochę nie
Pogotujmy.pl
Oponki serowe II 166pomarańczy opcjonalnie: esencja pomarańczowa Do miski przesiej mąkę i sodę oczyszczoną. Dodaj 2 żółtka, jogurt grecki, cukier, cukier waniliowy, skórkę otartą z pomarańczy oraz kilka kropli esencji waniliowej. Zagnieć ciasto. Gdy będzie za bardzo kleić się do rąk, dodaj więcej mąki. Gdy ciasto będzie już gotowe, podziel je na 3 części. Każdą część rozwałkuj
365 dni dookoła kuchni
Szybkie kieszonki z ciasta francuskiego 200Pyszne, szybkie, doskonałe do barszczyku czerwonego ;) Składniki: ciasto francuskie mozzarella tarta szynka drobiowa świeży pomidor lub suszony sezam biały roztrzepane jajko sól Ciasto francuskie kroimy na prostokąty układamy szynkę, pomidory, posypujemy tartą mozzarellą, zawijamy boki tak aby zamknąć składniki w środku. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i odrobiną soli. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
Olga Piecze i Gotuje
Gofry wytrawne z łososiem wędzonym i bitą śmietaną z chrzanem 204deserem na słodko. Ale gofry można również przygotować na sposób wytrawny. Mój nowy przepis jaki opracowałam, to wytrawne gofry podane z łososiem wędzonym oraz bitą śmietaną z chrzanem . Do ciasta na gofry dodałam starte jabłko, które nadaje ciastu mięsistą i wyjątkowo soczystą konsystencję oraz starty ser cheddar, wzbogacający swym aromatem smak gofrów. Zamiana sera cheddar na inny obniża o kilka
Moja Delicja
Pączki 186Dziś przygotowałam dla Was przepis na pączki tradycyjne, który od niepamiętnych czasów spoczywa w moim zeszycie z przepisami. Pączki z tego przepisu wychodzą bardzo puszyste i
PysiaGotuje.pl
Szare kluski ziemniaczane z boczkiem i cebulką 251zlewu. Na dnie miski pozostanie skrobia ziemniaczana, która będzie nam potrzebna *** *** Do odsączonych ziemniaków dodajemy mąkę, jajka, skrobie ziemniaczaną oraz łyżeczkę soli *** *** Całość mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie należy dosypać troszkę więcej mąki *** *** W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i oleju. Ciasto przekładamy porcjami na talerzyk i za pomocą łyżki wrzucamy nieduże kluski
Blog z Apetytem
Oponki z serka homogenizowanego 194trzcinowym na puszystą masę. Następnie dodajemy serki homogenizowane, miksujemy na niskich obrotach do połączenia się składników. 2. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i solą i dodajemy do reszty. Zagniatamy ciasto. 3. Ciasto dzielimy na porcje, które musimy rozwałkować na 3-5 mm. Szklanką wycinamy koła, a kieliszkiem mniejsze koła (ja te mniejsze koła zostawiałam i też smażyłam, bo dzieci
kruche babeczki
Mini pączki jogurtowe 422Jest to szybka propozycja na karnawał. Pączusie są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają wyrastania ani miksowania ciasta. Wierzch pączków to chrupiąca skorupka z mięciutkim i puszystym środkiem. Nie są tłuste, za to lekkie jak chmurka. PRZEPIS 🌿 mąka 200 g. 🌿 jajko 1 szt. 🌿 jogurt naturalny mały ( 180 g. ) 🌿 sok z połowy cytryny 🌿 księżycówka lub inny alkohol(...)pieczenia i cukrem pudrem. Dodać jajko, jogurt, sok z cytryny, alkohol i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić na 15 minut. W tym czasie rozgrzać olej. Na łyżkę nabrać ciasto i włożyć do oleju. Gaz lekko zmniejszyć i smażyć na złocisty kolor z każdej strony. Ostygnięte pączki można posypać cukrem pudrem
Kuchnia Paulettes