KROKIETY Z MIĘSEM MIELONYM, PIECZARKAMI I SEREM 163mleka * 2 łyżki oleju * 1 jajko * półtora szklanki mąki pszennej * solidna szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić na około 10-15 minut, by ciasto "odpoczęło". Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron (naleśniki smażę na suchej patelni). Farsz: * 500 g mięsa mielonego wieprzowego
Zrób to smacznie
Dietetyczne rogaliki z dżemem 179świeże owoce lub czekolada Do miski rozkrusz twaróg, dodaj jajko i cukier i dokładnie go wymieszaj już utrzyj za pomocą miksera. Następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Zagniataj ciasto ręką aż powstanie zwarta masa. Gdy będzie za bardzo kleić się do rąk, dodaj więcej mąki. Ciasto połóż na stolnicy lub blacie posypanym delikatnie mąką. Rozwałkuj
365 dni dookoła kuchni
Naleśniki ziemniaczane (bezglutenowe) 203zwykłą pszenną) – 2 łyżki oleju ( u mnie rzepakowy) – 1 łyżka kurkumy – sól wg smaku Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zmiksować (zblendować) na gładką masę. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste należy dodać jeszcze troszkę wody gazowanej. Gotowe ciasto odstawić na około 30 minut by odpoczęło. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać i posmarować olejem (jednorazowo). Smażyć naleśniki na mocno
Smaki Armine
Sałatka z brokułem 232Jeśli znudziły Wam się klasyczne sałatki typu gyros, jarzynowa i z tuńczykiem, koniecznie przygotujcie tę kolorową sałatkę z brokułem i jajkiem! Jest to bardzo kolorowa, wręcz
PysiaGotuje.pl
Kaszotto z kurczakiem 186Kaszotto w ostatnim czasie bardzo zyskało na popularności. Jest to bardzo smaczne danie z kaszy, które jest naszą odpowiedzią na popularne risotto. Kaszotto pod każdą postacią
PysiaGotuje.pl
Faworki z mąki jęczmiennej 202począwszy od wstążeczek po różyczki. W oryginalnym przepisie Lucyny Ćwierczakiewiczowej jest mąka pszenna, ja zmieniłam na jęczmienną i zamiast araku, dodałam kieliszek spirytusu. Dodatkowo musiałam dosypać 100g mąki, ponieważ ciasto było zbyt luźne, a to pewnie za sprawą jajek. Przyznam, że te faktycznie były dość duże. Po połączeniu składników sami zdecydujcie, czy dosypać mąki czy nie. Kilka faworków smażyłam(...)porównania. Zdecydowanie lepsze na smalcu! Tyle moich zmian. Reszta jak w przepisie. Co zrobić z pozostałych białek? L. Ćwierczakiewiczowa w swojej książce proponuje wgnieść w nie tyle mąki, aby ciasto było bardzo twarde, zetrzeć na tarce do jarzyn i ugotować. Jest to rodzaj klusek pod nazwą „kasza białkowa” Można jeść z rosołem lub jako dodatek do drugich dań, zamiast ziemniaków
Leśny Zakątek
Ciasteczka jaglano - owsiane 🍪 208dodać więcej), śliwki i daktyle (kroimy na mniejsze kawałki), proszek do pieczenia, olej, mąkę i dokładnie wszystko mieszamy. Jeśli masa byłaby zbyt luźna to dodać jeszcze trochę mąki. Przygotowane ciasto zostawić na około 15 minut, aby płatki trochę "zwilgły". Po tym czasie, nabierać łyżką porcję ciasta, a następnie dłońmi zrobić kulkę, lekko ją spłaszczyć i układać
Dieta Rozdzielna i Zdrowie
MUFFINKI BAKALIOWE (bezglutenowe, wegańskie) 209proszek oraz cukier. Do drugiej miski wlewamy mleko i dodajemy ocet - odstawiamy na chwilę. Dodajemy mleko do suchych składników. Miksujemy. Dolewamy olej i ekstrakt waniliowy. Miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodajemy bakalie i mieszamy drewnianą łyżką . Formę na muffinki wykładamy papilotkami (można posmarować formę odrobiną oleju) . Nalewamy ciasto do 3/4 wysokości foremek. Pieczemy około 30 - 35 minut (należy
Marcepanowa kuchnia
Bananowe muffiny z orzechami pekan i syropem klonowym 195jajkami, mlekiem, ekstraktem lub cukrem waniliowym oraz syropem klonowym. Łączymy z rozgniecionymi bananami. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon,sól mieszamy razem, a następnie partiami dodajemy do mokrej mieszanki. Ciasto przelewamy do foremek na muffiny do 2/3 wysokości foremki, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami pekan (opcjonalnie włoskimi) i pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Babeczki można też przygotować(...)foremkach z "kominem". W tym przypadku orzechy wsypujemy na dno foremki, a dopiero potem zalewamy ciastem. Po upieczeniu i wystudzeniu muffinów, przed podaniem do "komina" babeczki (dziurka) wlewamy dodatkowo łyżeczkę syropu klonowego
Bon appetit mon amie
Kruche babeczki z jabłkami i bezą 152mąką ziemniaczaną. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy ze słodziwem (100 g). Masło rozpuszczamy i studzimy. Ostudzone dodajemy do żółtek i ucieramy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Gdy ciasto będzie gęste i zwarte, zagniatamy dłońmi. Ciastem wylepiamy formę do babeczek lub tarty. Pieczemy ok. 10 minut w 180 st. C. Po tym czasie do kokilek przekładamy jabłka i pieczemy kolejne
Kucharzyca
KETO PYZY Z MIĘSEM (LCHF, bez glutenu) 338smaku, zmielić lub zblendować i przestudzić. Zimny ser rozdrobnić widelcem. Dodać jajko, sól i łupiny babki a następnie całość dobrze wymieszać do uzyskania gęstej i ścisłej konsystencji. Z ciasta polecam formować na dłoni łyżką placki a w ich zgłębieniu umieszczać 1 łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta delikatnie zwijać do środka i zlepiać na gładko w kuleczkę. Zagotować wodę z niewielką ilością
Ola la LCHF
Pyszne oponki serowe 188posypania Olej lub smalec do smażenia W misce rozgnieść ser tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Do sera dodać pozostałe składniki: przesianą mąkę, żółtka, cukry, ocet oraz śmietanę. Zagnieść ciasto. Przełożyć na blat lub stolnicę obsypaną mąką. Ciasto podzielić na 3-4 części. Każdą rozwałkować na grubość ok 1.cm. Szklanką wykroić większe kółka mniejsze za pomącą nakrętki lub kieliszka. ( Wykrojone
Kulinarne przygody
biszkoptowe omlety z bitą śmietaną 262wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas miksując. Do gęstej masy dodałam żółtka, wymieszałam na niskich obrotach. Na koniec dodałam wymieszane i przesiane mąki, całość delikatnie połączyłam łyżką. Gotowe ciasto wyłożyłam na okręgi (mniej więcej dwie pełne łyżki ciasta na każdy). Wstawiłam do gorącego piekarnika i piekłam 6 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika natychmiast zdjęłam
babka w formie
Taratuszki- rosyjskie faworki na kefirze 231soli 1/2 łyżeczki sody 3,5 szkl mąki pszennej olej do smażenia cukier puder do posypania Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy i odstawiamy na ok pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na ok 1/2 cm, wycinamy faworki. Ciasto będzie się trochę kleiło ale starajmy się podsypywać jak najmniej mąki. Taratuszki smażymy na głębokim oleju z obu stron na rumiany kolor
Smakołyki Asi