Wegańska, ciemna czekolada z komosą ryżową i migdałami – Ritter Sport 216Ostatnio dużo się działo i mamy zaległości w przepisach na bloga i Instagram, dlatego dziś raczymy Was czymś równie słodkim czyli czekoladą! I to nie byle
Candy Pandas
TORT MANGO MARAKUJA 160dosłownie chwilę, tylko żeby się połączyły dodaj przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną i przy użyciu szpatułki wymieszaj delikatnie – powoli zagarniaj masę od dna miski ku górze przełóż ciasto do 3 okrągłych foremek o średnicy 23cm, wyłożonych papierem do pieczenia (jak masz jedną, to piecz blaty po kolei – ok 300g masy na foremkę) – do dwóch foremek dodałam(...)wierzchu tak samo jak pozostałe chrupki z białej czekolady tort wstaw na noc do lodówki. Najlepiej by było jak byś miał „pierścień”, który mógłby objąć całe ciasto, żeby nie zmieniło kształtu przed podaniem wyrównaj brzegi przy użyciu np szpatułki, ponieważ pod swoim ciężarem tort nieco opadnie Smacznego! Wszystkie składniki: 100g białej czekolady 9 jajek 330g cukru + 3 łyżki
SandraFrej.com
bajaderka 178Kwadrans roboty i składniki, które przeważnie zawsze są w domu w efekcie dają ciasto tak dobre, że aż zabrakło:) Bakalie, czekolada i lekka pianka zakropione wyraźną nutką procentów stworzyły deser, któremu nie oprze się żaden czekoholik. *foremka 23*23 cm Składniki: na warstwę czekoladową: 200 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 300 ml śmietanki kremówki 200 g biszkoptów(...)pieczenia i wyłożyć do niej masę. Wygładzić i wstawić do lodówki. Galaretki rozpuścić w 200 ml wrzątku. Wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z galaretką. Wylać na ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby dobrze stężało
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pszenne bułki na mleku 207oraz 100 ml letniego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Do osobnej miski wsypać mąkę, pozostało część podgrzanego mleka, sól, jajko, rozpuszczone masło oraz rozczyn. Ciasto wyrabiać przez około 4-5 minut. Będzie ładnie odchodziło od rąk. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut. Po tym czasie wyjąć(...)miski i krótko wyrabiać. Ciasto podzielić na 10 równych części. Uformować bułki. Przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 20 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki rozmąconym jajkiem, dodatkowo można posypać makiem, sezamem itp. Naciąć każdą bułkę ostrym nożem. Piec przez 18-20 minut
Kulinarne przygody
Czekoladowe praliny z prażonego słonecznika, daktyli i mąki kokosowej - co wiesz o mące kokosowej? 157się do spożycia bez obróbki termicznej. Można ją traktować tak, jak inne mąki powstałe po zmieleniu dowolnych orzechów czy też nasion. Zatem to idealny dodatek do deserów, spodów do ciast bez pieczenia, czy też zagęszczania kremów. Nie potrzeba jej dużo, gdyż świetnie pochłania wilgoć. To nie znaczy jednak, że nie można jej gotować, piec czy smażyć. Trzeba ją jednak wyczuć(...)gdyż - jak wspomniałam - nie zawiera ona glutenu. Przy panierkach, omletach nie ma to znaczenia, ale już przy ciastach, pieczywie czy naleśnikach, należy wymieszać ją z inną mąką, glutenową. Ja mąkę kokosową odkryłam całkiem niedawno, ale jestem nią zachwycona. Ma delikatnie kokosowy smak i zapach, świetnie sprawdza się w kuchni nie tylko do dań słodkich. Znam osoby, które zniechęciły się
Codzienna kuchnia niecodzienna
Pulpeciki z indyka w gniazdach makaronowych 181Jestem wielkim fanem domowych obiadków i kuchni polskiej. Jedną z moich ulubionych potraw są kotlety mielone i wszelkiego rodzaju pulpeciki. Uwielbiam ich smak od dzieciństwa
kulinarnyJa
Zupa krem z pieczarek 209Niby takie banalne danie - zupa krem z pieczarek, jednak każde banalne danie można przekształcić w arcydzieło smaku. Wystarczy dobrze doprawić, pobawić się z konsystencją, dobrać najlepsze
Kuchnia Łukasza
Naleśniki bazyliowe z warzywami i mozzarellą 191ząbek czosnku mały pęczek koperku sól, pieprz, cukier Naleśniki : Do miski wbić jaja, roztrzepać je i wlać mleko oraz wodę. Wsypać szczyptę soli. Mieszając, dosypywać stopniowo mąkę (tyle, aby ciasto nie było zbyt gęste). Następnie całość przelać do blendera, dodać liście bazylii i zmiksować. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki. Farsz : Warzywa na patelnię przygotować według opisu na opakowaniu. Pod koniec
My simple kitchen
Obiad z resztek - ziemniaki w stylu zero waste 208Kuchnia zero waste to jedyny trend, któremu poddaję się niemal bez zastrzeżeń. Co więcej, za każdym razem wykorzystując resztki produktów odkrywam nowe połączenia smaków i kolejne
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szarlotka z kokosem 127Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na niedzielne ciasto, to właśnie przychodzę gotowcem. Bardzo łatwy i szybki przepis na ciasto, które zawsze się udaje
Z Hrabiną w kuchni
Razowe gofry orkiszowe (bez cukru) 241coś słodkiego, albo kiedy mamy ochotę na porządne wytrawne śniadanie. I taki właśnie jest dzisiejszy przepis, który podpatrzyłam u Żanety Hajnowskiej . Troszkę zmieniłam proporcje, bo moja gofrownica lubi gęste ciasto. Przepis na razowe gofry orkiszowe nie zawiera cukru, więc jest idealny także jako baza do dań wytrawnych. Do moich orkiszowych gofrów podałam galaretkę z czarnej porzeczki i plasterki(...)mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: Wszystkie składniki na gofry dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Powinniśmy uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Gofrownicę rozgrzewamy, gofry pieczemy, aż się ładnie przyrumienią i będę chrupkie. Studzimy je na kratce, podajemy z ulubionymi składnikami
Kulinarne przygody Gatity
Chlebek pełnoziarnisty na drożdżach 145Składniki: 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki letniej wody 1/2 łyżeczki suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy suche składniki. Zalewamy wodą. Dokładnie ciasto wyrabiamy dłońmi. Formujemy w kulę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po upłynięciu czasu ponownie zagniatamy ciasto i przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 20-25 minut
Truskawkowa Fiesta
Piątek: Tortille z awokadowo-batatową pastą 181być domowej roboty, bo sklepowe są przeładowane chemią. Czas : około godziny Poziom trudności : Raczej łatwe Liczba porcji : 2 Zrobienie domowych tortilli jest łatwiejsze niż się wydaje. Kluczowa jest rozplanowanie ciasta na bardzo cieniutko, żeby placek podpieczony na patelni nie był gruby. Zalecamy Wam też robienie dużych tortilli, bo wtedy łatwiej je się zawija i można włożyć w nie więcej farszu(...)minut. Krok 2 Polędwiczki osusz, polej olejem i natrzyj całe mięso. Oprósz słodką papryką, kminem, posól – około ½ łyżeczki. Krok 3 Czas na pieczenie batata i polędwiczek wykorzystaj na zrobienie ciasta na tortille. Sprawdzony przepis znajdziesz tutaj . Krok 4 Wyjmij polędwiczki z piekarnika, przykryj folią aluminiową i odstaw na 10 minut. Batata po wyciągnięciu z piekarnika wyjmij łyżką ze skórki
Niedzielny kucharz
Kopytka – przepis 221250g mąki pszennej (ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków) 1 jajko sól Jak zrobić kopytka: Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich jajko, szczyptę soli i mąkę – wyrabiamy ciasto. Ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków – będziemy potrzebować jej tyle by ciasto pozostało bardzo miękkie ale dało się już formować. Rękami oprószonymi mąką formujemy wałki o grubości 1,5cm i kroimy
Dorota Smakuje