ciasto - 164325 przepisów (strona:6316/10955)

Domowe ciastka pieguski 232

temperaturze pokojowej) Jajko Cukier 2 łyżki ( użyłam brązowego) Soda 1/2 łyżeczki Czekolada mleczna 100 g Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, miękkie masło, jajko, sodę oraz cukier i zagniatamy ciasto. Tak aby składniki się połączyły i powstała jednolita masa. Na koniec dodajemy czekoladę pokrojoną na drobne kawałki i jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto do połączenia z czekoladą. Z gotowej masy formujemy kulki

Kulinarne przygody
Gofry szpinakowe z łososiem 186

Hortex smakują naprawdę wspaniale! I będą kolejnym zdrowym, zielonym akcentem w naszym wiosennym menu. Podane z wędzonym łososiem i jajkiem będą stanowiły eleganckie śniadanie lub lunch we dwoje.  Ciasto na gofry: 1 jajko 1/2 szkl mleka 1 szkl mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka oleju ząbek czosnku sól świeżo zmielony pieprz 200 g mrożonego szpinaku liście Hortex(...)kilka plasterków łososia wędzonego 2 jajka na twardo pomidorki koktajlowe zielenina do posypania sok jabłko wiśnia Hortex do podania Ciasto: Szpinak rozmrozić nad kąpielą wodną (lub bezpośrednio na sicie ale będzie to dłużej trwało), odsączyć z wody. Jajko, mleko, mąkę, proszek do pieczenia zmiksować. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku i odsączone liście szpinaku. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Gofrownicę

Smakołyki Asi
Muffinki marchewkowo-jabłkowe z kruszonką musli 200

pieczenia, sodę, cynamon, sól. Suche składniki wsypujemy do mokrych i dokładnie, ale krótko mieszamy. Do masy dodajemy startą marchewkę i jabłka i delikatnie mieszamy, aż połączą się z ciastem.   Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Na wierzch każdej babeczki wykładamy porcję kruszonki – około łyżeczki na każdą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut.   Gotowe wyciągamy

Smaczna Strona
Chleb na wodzie z kiszonych ogórków. 370

czas, to naprawdę warto. Składniki: Zaczyn: 2 szklanki ciepłej wody 60 g. drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 szklanka maki żytniej razowej 1 szklanka mąki pszennej (miałam typ 650) Ciasto właściwe: 4,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki soli 1 szklanka wody z kiszonych ogórków 3 łyżki oleju Wykonanie: Przygotować zaczyn. Do miski wlać wodę, dodać cukier i wkruszyć(...)drożdże. Wymieszać i dodać obie mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodać mąkę, sól, wlać wodę z ogórków i olej. Wyrobić mikserem z hakami. Gotowe ciasto przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Wierzch chlebów posmarować wodą. Można posypać makiem. Zostawić w foremkach na 20 minut, żeby chleby podrosły. Piec w piekarniku nagrzanym

Agusiowe smakołyki
Dorsz w cieście naleśnikowym 199

ryba Polaków. Niestety jak to wszystkie ryby ostatnio coraz droższa, więc i w naszym domu rzadziej niż kiedyś. A dorsz to smak lata i morza, wspomnienie pysznych ryb w cieście naleśnikowym prosto ze smażalni. Taką rybkę (gdyby nie cena) mogłabym jeść codziennie. Zapraszam na pyszny, szybki i prosty obiad. Dorsza w cieście naleśnikowym. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Krokiety z nadzieniem kiełbasiano , paprykowo , pieczarkowym 220

jakiekolwiek innej Tani , szybki i smaczny posiłek , który nie przepędzi dzieci od stołu , a wręcz je przy nim przytrzyma Nawet mój młodszy niejadek ,zjadł z apetytem taki obiadek Składniki : ciasto naleśnikowe : 2 szklanki mąki woda szczypta soli nadzienie : 0,5 kg pieczarek 3 średnie śląskie kiełbasy 1 duża cebula 1 czerwona papryka spiczasta 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku(...)łyżki słodkiej śmietany kremówki 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej dodatkowo : 2 jajka 2 szklanki bułki tartej W misce rozrabiamy ciasto jak na naleśniki , tylko sporo rzadsze , oczywiście z mąki , soli i wody , nic więcej Smażymy cieniutkie, naleśnikowe placki , jak najcieńsze się da Odstawiamy do wystygnięcia . Pieczarki , cebulę , kiełbasę siekamy i podsmażamy na złoto razem z wyciśniętym praską czosnkiem , solą

Ogrodnik w podróży
CIASTO Z OWOCAMI LAST MINUTE 189

Pyszne za każdym razem, ucierane ciasto z owocami. Dobre z truskawkami, malinami, brzoskwiniami, jabłkami.  Szybkie do przygotowania i niezawodne, pod warunkiem, że nie zapomnicie wyjąć wcześniej masła i jajek z lodówki. Zwróćcie także uwagę, na dokładne i długie ubicie masła z cukrem - na jasną i puszystą masę. SKŁADNIKI 200 g miękkiego masła 100 g (1/2 szklanki) cukru 4 jajka

cool and minty
Kluski śląskie – prosty przepis 176

250g mąki ziemniaczanej Jak zrobić kluski śląskie: Ziemniaki ugotowane i ostudzone przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy zwarte ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kluki wielkości orzecha włoskiego – w każdym robimy dziurkę za pomocą trzonka drewnianej łyżki. Kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy 3-5 minut. Podajemy

Dorota Smakuje
Naleśniki z batatów 222

małej ilości wody do miękkości, około 15 minut. Odcedzić i zmiksować na puree wszystkie składniki na naleśniki dokładnie zmiksować i odstawić na 30 minut. Po tym czasie sprawdzić gęstość ciasta. Powinno swobodnie rozlewać się po patelni, jeśli nie rozrzedzić dodatkiem wody wylewać porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smażyć po kilka minut z każdej strony. Układać w stosik i przechowywać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
XV edycja warsztatów z gwiazdą – Martyna Chomacka i Lorek Zedju 262

Baziółka W pierwszej kolejności zagniatamy makaron. Na stolnicy łączymy ze sobą mąkę i robiąc w niej małe zagłębienie, wbijamy jajko i dodajemy łyżkę oleju. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie gładkie i jędrne. Jeśli jest taka potrzeba podsypujemy mąką. Następnie rozwałkowujemy ciasto i kroimy w cienkie wstążki, posypujemy mąką i na chwilkę odstawiamy na bok. W międzyczasie na patelni

Słodkie okruszki
Słodko-kwaśna pokusa (deser) 196

Słodko-kwaśna pokusa (deser) Czy Was też czasem nachodzi ochota na coś słodkiego? Ja tak mam dość często Gdy nie mam czasu na pieczenie ciasta (lub najzwyczajniej w świecie nie mam na nie akurat ochoty) stawiam na desery w szklance. Proste, szybkie, a jakie smaczne. Jeśli do tego ładnie ułożymy warstwy takie z pozoru zwykły deser może się naprawdę dobrze(...)małych pucharków/szklanek łamiemy po jednym ciastku francuskim, skrapiamy je syropem lub sokiem z limonki, na to wykładamy nasz kajmakowy krem, następnie dżem z czarnej porzeczki. Wbijamy jedno ciasto francuskie i nakładamy porcje bitej śmietany. Deserki dowolnie zdobimy i podajemy. Deser można przechowywać w lodówce, ale w tym wypadku polecam bitą śmietanę dodawać dopiero tuż przed podaniem. Smacznego

Słodkie okruszki
Naleśnikowy rarytas 186

serek waniliowy i na dodatek ozdobiłam polewą czekoladową.Naleśniki za pierwszym razem były z dodatkiem soku jabłko -mięta Hortex, a za drugim razem jabłko.Obydwie wersje naleśników były pyszne. ciasto na naleśniki 2 szkl.mąki 2 szkl.mleka 2 szkl.napoju Hortex 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju 2 jajka dodatkowo: 600 ml śmietany 30 % kilka łyżek cukru [wedle własnego uznania(...)łyżki żelatyny 100 ml wody 30 dkg twarogu lub serek waniliowy dowolne owoce polewa czekoladowa Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować. Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać  po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką.Usmażone naleśniki posmarować twarogiem z cukrem lub serkiem , ułożyć i zwinąć.Przygotować jakiś pojemnik ,aby można było układać

Moje domowe kucharzenie
Miękkie bułki z czarnuszką 246

czarnuszkę. Następnie dodaj wyrośnięty rozczyn i całość wymieszaj. Teraz dodaj kleik z siemienia lnianego oraz mleko roślinne z rozpuszczoną margaryną. Wszystko wymieszaj i wyrabiaj 15 minut ręcznie lub mikserem. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość (czyli na ok. godzinę). Wyrośnięte ciasto lekko wyrób i podziel na 6 części. Z każdej uformuj kulkę i rozłóż

Via Gusto

Proponowane wyszukiwania