Ciasto na cupcakes 2 i 1/2 szklanki mąki 2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kostka masła w temperaturze pokojowej 1 i 1/2 szklanki cukru 4 jajka 1 niepełna szklanka mleka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy Krem waniliowy 200 g miękkiego masła 1 szklankę cukru pudru 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii 1 szklankę śmietanki(...)zmiksować na jednolitą masę, dodając stopniowo cukier puder. Dolać alkohol i ekstrakt waniliowy. W osobnym naczyniu ubić śmietankę kremówkę i dodać do masy maślanej. Kapkejki udekorować kremem i świeżymi owocami
Gotujemy i jemyCześć! Pewnie wielu z Was poszukiwało dobrego przepisu na gofry. Żeby wychodziły tak jak te "z budki". Te które robię wychodzą chyba nawet lepsze! Proponuję
Pieprzyć z Fantazjąpyszny, bogaty miód, który będzie doskonałym dodatkiem do deserów, ciast, lodów,a i dla zdrowia. Jeśli nie mieliście okazję gotować miód z arbuza, radzę go zrobić. Składniki: 1000 gr miąższu arbuza 2 szt cytryny 500gr cukru ,lub więcej ,to zależy od słodkości arbuza Wykonanie Obrać miąższ arbuza z nasion i skórki(...)był uprawiany przez Egipcjan 5000 lat temu i zostały zaoferowane arbuzy do spragnionych turystów. Jego gruba kora pozwala mu być uprawiana w regionach, w których inne warzywa lub owoce nie mogą rosnąć. Było Maurów, którzy wprowadzają ją w Hiszpanii w czasie kolonizacji w VII i XI wieku stopniowo wygrać Europę ale jego kultura zajmie trochę czasu z powodu niekorzystnego
mojej kuchnipyszny, bogaty miód, który będzie doskonałym dodatkiem do deserów, ciast, lodów,a i dla zdrowia. Jeśli nie mieliście okazję gotować miód z arbuza, radzę go zrobić. Składniki: 1000 gr miąższu arbuza 2 szt cytryny 500gr cukru ,lub więcej ,to zależy od słodkości arbuza Wykonanie Obrać miąższ arbuza z nasion i skórki(...)był uprawiany przez Egipcjan 5000 lat temu i zostały zaoferowane arbuzy do spragnionych turystów. Jego gruba kora pozwala mu być uprawiana w regionach, w których inne warzywa lub owoce nie mogą rosnąć. Było Maurów, którzy wprowadzają ją w Hiszpanii w czasie kolonizacji w VII i XI wieku stopniowo wygrać Europę ale jego kultura zajmie trochę czasu z powodu niekorzystnego
w mojej kuchniOwsiane babeczki z bananami i jabłkiem, to był nasz przysmak jeszcze kilka dni temu. Wyszły bardzo aromatyczne, mięciutkie i fajnie delikatnie wilgotne. Muffinki bezglutenowe możecie jeść
SMYKWKUCHNISkładniki: 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 4 duże jajka 1 ⅓ szklanki oleju 1 ⅓ szklanki cukru 2 ½ szklanki mąki tortowej 3 łyżeczki
Przepisy kulinarne babci AntoninyZnakomite muffinki pachnące jabłkami i cynamonem. Doskonałe na jesienne spotkania. Polecam :-) składniki: 1 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki
babka w formieSłodkie bułeczki drożdżowe ze śliwkowym nadzieniem. Mięciutkie, delikatne z kwaskowatym owocem w środku. Idealne na taki pochmurny i deszczowy czas jaki mamy ostatnio, nic tylko się zajadać popijając ciepłym napojem. Co prawda zabrzmiało to trochę jesiennie a przecież wciąż mamy sierpień, ale na powrót lata warto poczekać przegryzając coś słodkiego :) Składniki na 16 sztuk: (przepis pochodzi z bloga " Domowa cookierenka(...)wymieszać i wyrobić na gładką elastyczną masę, która nie klei się do rąk (jeśli będzie bardzo klejąca podsypać mąką, ale nie za dużo, żeby nie zrobiła się twarda). Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aby podwoiło swoja objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części. Z każdej z nich uformować
Simply FoodTruskawki, truskawki, wszędzie truskawki. Gdzie się nie ruszymy, gdzie nie spojrzymy tam tarta truskawkowa, ciasto z truskawkami, lody truskawkowe, truskawki w śmietanie, zaraz pewnie jeszcze się pojawią jagodzianki z truskawkami (hmm, nieee, to chyba nie jest możliwe). A co powiecie na nalewkę truskawkową? Z wanilią, dla lepszych doznań smakowych. Bo jak dla nas rewelacja, my lubimy takie pomysły. Nasz dział(...)czasie dodajemy pokrojon ą na kawałki (2-3 cm) wanilię i zalewamy spirytusem i wodą. Zostawiamy na 6 tygodni , a następnie przelewamy przez sito, tak żeby pozbyć się owoców i kawałków wanilii, nie będą nam już potrzebne. Następnie nalewkę filtrujemy i przelewamy do butelek. W butelkach powinna dojrzewać co najmniej 3 miesiące. Potem już można pić :) Smacznego
Marder&Marder ManufactureZaczyna się moja ulubiona pora roku.. Jesień.. Jeszcze żeby słonko trochę grzało i od czasu do czasu deszczyk popadał to można będzie zrobić wypad
Na słodko lub wytrawnieRokitnik : zawiera w sobie ponad 190 aktywnych biologicznie składników. Naukowcy i lekarze potwierdzają, że rokitnik jest jedną z najbardziej wartościowych roślin na świecie. 14 witamin (A
kgwjanczewoPamiętacie pierwszą recenzję chałwy lnianej z sezamem ? Jeśli nie to koniecznie musicie to nadrobić i oczywiście przeczytać podwójną naszą opinie dla kolejnych smaków tej cudownej słodkości
Candy Pandaswpadł mi ponownie w ręce. Czytałam już o nim wielokrotnie i postanowiłam, że pora najwyższa zrobić własny. Ten wyrazisty krem ma wiele zastosowań. Może być dodatkiem do ciasta, naleśników, deserów. Można użyć go do bitej śmietany i uzyskać lekki krem cytrynowy. Stosuję taki do tortu bezowego i muszę przyznać, że to jeden z moich bardziej ulubionych. Wykonanie curdu jest(...)już prawie nie ma wyraźnego cukru dorzucam masło w kawałeczkach oraz cytrynę tj. i skórkę i sok. Soku jest około 100-110ml. Zależy oczywiście od wielkości i soczystości owoców, jakich używam. Najlepsze są cytryny z upraw naturalnych, ale i takie oczywiście przed otarciem skórki trzeba wyszorować i najlepiej wyparzyć. Wszystko łączy się bardzo szybko, trzeba cały czas mieszać
I tu będę miała takie teczym Wam się kojarzą gofry? Mi przede wszystkim z latem, morzem i wakacyjnym luzem. Nie wyobrażam sobie pobytu nad Bałtykiem bez pysznego, ociekającego bitą śmietaną, najeżonego słodkimi owocami i zalanego polewą czekoladową gofra. Smak lata :) Ale ten słodki przysmak może być rownież zdrową przekąską, a nawet pełnowartościowym posiłkiem. Wystarczy ząstąpić mąkę i cukier zdrowszymi odpowiednikami i dobrać odpowiednie dodatki(...)Jajka rozbijamy oddzielajac żółtka od białek. Białka miksujemy z solą na sztywną pianę. W oddzielnym naczyniu miksujemy ze sobą resztę składników, dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną taflę gofrownicy. Pieczemy ok 7 minut (w zależności od mocy urządzenia) do uzyskania złocistego koloru. Gotowe gofry studzimy na metalowej kratce. Uwaga 1: W wersji ekspresowej
Zawsze głodna!