Pyszne babeczki z mąki ryżowej. Moje w wersji z frużeliną jeżynową, ale można zrobić je z powodzeniem z malinami, wiśniami lub jeszcze innymi owocami. Przepis na spód ryżowy pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej "Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie". Z podanych poniżej składników wychodzą 4 babeczki pieczone w miseczkach do zapiekania. SKŁADNIKI Na babeczki(...)mąkę ryżową, dobrze wymieszać i zostawić na 5-10 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ° C, żaroodporne miseczki wysmarować masłem. Do każdej miseczki (u mnie były to 4) nałożyć ciasta ryżowego mniej więcej do połowy wysokości. Zostawić na 2 minuty, po czym włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25-30 minut, aż babeczki się przyrumienią. Frużelina jeżynowa
Passions hobbies lifetemu traktowano go raczej z pogardą. A przecież dawniej każdy miał swój własny, dorodny krzak rabarbaru. Pamiętam, jak jeszcze nie tak dawno większość likwidowała rabarbar w ogródkach: bo do ciasta za kwaśny, bo po co gotować kompot, skoro takie pyszne napoje można kupić w sklepie, bo rabarbar jest dla biedoty i tak w ogóle kto by to jadł. A teraz(...)Miód przekładamy do garnka z grubym dnem i karmelizujemy. Gdy miód zmieni barwę na bursztynową wrzucamy rabarbar i pokrojone jabłko (razem ze skórką), mieszamy i karmelizujemy owoce. Gdy w domu będzie już cudownie pachnieć miodem dodajemy 750 ml wody, zagotowujemy i studzimy, ewentualnie dosładzamy miodem do smaku. Zimny kompot podajemy z kostkami lodu, listkami mięty lub melisy i pokrojonym
Rozpustne gotowanieSezon truskawkowy w pełni, więc korzystam z tych czerwonych i słodkich owoców, ile się da :-). Upichciłam wspaniałą roladę Rafaello z truskawkami. Krem to połączenie bitej śmietany z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi oraz amaretto. Pomyślałam, że do tego kremu mogą pasować truskawki i nie pomyliłam się. Rolada smakuje cudownie, jest lekka, nie za słodka, a do tego rozpływa się(...)pieczenia połączyć i przesiać do masy jajecznej, wszystko delikatnie wymieszać łopatką. Dużą blachę do pieczenia (z piekarnika - 30 x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na niej ciasto. Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC. Po wyjęciu z piekarnika, przełożyć roladę na czystą ściereczkę, zdjąć papier i za pomocą ściereczki zwinąć ciasto w rulon. Zostawić
Zakątek rozkoszy kulinarnychgłowę między kwiaty kwitnących jabłoni - ten zapach jak klucz otwiera drzwi do wspomnień o jeszcze gorącej szarlotce, kompocie z papierówek i o pierwszym łapczywym kęsie w soczystą krągłość rumianych owoców. Za szybko. Chciałabym, żeby maj zwolnił. Najlepiej, żeby po prostu był. Ale on nie słucha. Nic nie dzieje się wystarczająco wolno. Uparcie więc zwalniam(...)domu usadowione na honorowym miejscu. Nie wiem jeszcze co z nich ugotuję. Nie mam pojęcia co zrobię z kapustą, do czego będę chciała posiekać koperek i w jakim cieście tym razem wyląduje rabarbar. W majowym gotowaniu najbardziej lubię wolność i prostotę. "Nauczyłam się, że prostota daje swobodę, gdy w kuchni już nie odmierzamy, tylko po prostu gotujemy. Wszystkim
KUCHARNIAjagoda.Takie galaretki to nic trudnego, jeszcze w szczególności kupione, ale jaka radość :)Pierwszy smak wypróbowany i mówię głośno PYYYCHA :)Polecam.SKŁADNIKI:podwójne opakowanie galaretki "gellwe magic" o smaku owoce leśne i malina (50g + 25g)0,5 litra wodyWYKONANIE:Opis wykonania znajduje się na opakowaniu, ale myślę, że można byłoby spróbować z tradycyjnymi galaretkami, tylko zmienić proporcje :)"Do dużego naczynie(...)łyżki i krawędzi naczynia wlewać niebieską galaretkę.Wstawić do lodówki na 3 godziny do stężenia".Zrobiła tą galaretkę i muszę przyznać, że jest ona bardzo efektowna.Rewelacyjnie sprawdzi się do ciast, deserów. My zjedliśmy sobie sama galaretkę i była bardzo smaczna
Serce zamknięte w formie pysznościchoć raz spróbował wie, że żadne suszone odpowiedniki dostępne w Polsce nie zastąpią tych świeżych. Otóż świeże figi idealnie komponują się z mięsem, serami, pasują do sałatek, makaronów, ciast oraz… deserów! Dzisiaj naszła mnie ochota na figi pieczone, z delikatną nutką wanilii, cynamonu, malin i mięty. Mój dzisiejszy przysmak jest idealną alternatywą na podwieczorek dla dwojga, ponieważ jak już(...)dokładnie myjemy i nacinamy je na krzyż lub „w gwiazdkę” (w taki sposób, jak na zdjęciu). Do środka wlewamy po kolei wszystkie składniki (czyli ½ każdej proporcji na jeden owoc) – miód, aromat, śmietankę, wino, konfiturę tak aby wszystkie składniki rozprowadziły się dokładnie po naciętym miąższu. Następnie wierzch posypujemy cukrem, cynamonem oraz tymiankiem. Tak przygotowane figi wstawiamy do żaroodpornego
Symfonia Smakówpiekarnikach. Mogę w nim więc nie tylko wolnowarzyć , ale też smażyć i zapiekać. Ze względu na to, że ma okrągłą misę, jest wygodniejszy do przygotowywania ciast i chlebów. I jeszcze jedna szalenie istotna informacja - powłoka DuraCeramic nie zawiera substancji stosowanych w produkcji teflonu (PTFE i PFOA) . Na zdjęciu: wolnowar Crock-Pot 6l DuraCeramic Saute z misą pokrytą(...)zarówno mięsne, jak i mięsno- warzywne lub z samych warzyw), mięsa duszone we własnym sosie, esencjonalne zupy, owoce (doskonałe są powidła śliwkowe z wolnowaru), ale też ryby i owoce morza. Crock – pot jest też niezastąpiony do przygotowania wspaniałego bigosu i żeberek, węgierskiego leczo i zupy gulaszowej, marokańskiego tajine oraz przepysznej golonki w piwie i rolady boczkowej. Robiłam
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabezcukrowych gumach do żucia, napojach dietetycznych itd. WYSOKI INDEKS GLIKEMICZNY Zacznijmy od tego, że istnieje wiele (zarówno zdrowych, jak i niezdrowych) produktów o wysokim IG (kukurydza, gryka, suszone owoce). Chcąc je wszystkie wykluczyć, musielibyśmy wyeliminować sporą część pożywienia. Po drugie ważniejszy od indeksu jest ładunek, który uwzględnia PORCJĘ jaką spożywamy. To obszerny temat, ale kilka zdań(...)przemawia także łatwa dostępność, niska cena, uniwersalność - mąka pszenna jest do kupienia w każdym sklepie spożywczym, kosztuje niewiele, a nadaje się do większości wypieków. Nie musimy kombinować, naleśniki czy ciasta na mące pszennej (zwłaszcza oczyszczonej) zawsze wychodzą. Również zawartość błonnika to spora zaleta, ale dotyczy głównie mąki razowej/pełnoziarnistej, ewentualnie graham. Chodzi tu przede wszystkim o nierozpuszczalną frakcję włókna pokarmowego
Powiedz dietom nieKrólowa jest tylko jedna, chyba nikt nie ma co do tego żadnych wątpliwości💓. Kochają ją chyba wszyscy choć nie wszyscy mają odwagę wziąć się za jej
Kulinarne przygody GatityMałe ziarenka szałwii hiszpańskiej, czyli chia z dnia na dzień zdobywają coraz większą popularność wśród Polaków. Nie ma w tym nic dziwnego, bo są one bogate
niecodziennikparywiem jak Wy, ale ja już nie mogę doczekać się lata. Chociaż nie znoszę ukropów to uwielbiam lato za te wszystkie świeże owoce i warzywa dojrzewające w pełnym słońcu. Idealne do schrupania, gotowania czy przerabiania na zimowe zapasy. Miejmy nadzieję, że lato w tym roku nie będzie tak deszczowe jak wiosna. Przepis na te muffiny czeka na publikację(...)mokre składniki: olej, jogurt i jajka. Suche i mokre składniki połączyć krótko ze sobą łyżką lub trzepaczką. Dodać porzeczki i wymieszać. Nie miksować. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto wlać do foremek na muffinki. Muffiny włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok 25 minut (góra-dół) aż się zarumienią. Przed podaniem ozdobić ubitą kremówką i świeżymi porzeczkami. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąKrewetki na maśle z chili to idealny pomysł na przystawkę. Bardzo proste danie, które smakiem urzeknie nie jeden żołądek. Krewetki , jako afrodyzjak można stosować w różnych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pulchne i słodkie racuszki uwielbiają nie tylko dzieci, dorośli też lubią od czasu do czasu zaszaleć, od razu piszę , zróbcie z podwójnej porcji bo znikają jeszcze
Wanilia i KardamonTrzymam kciuki - niech zadziała! :) Nie tylko ja ostatnio tak sprytnie pogodę zaklinam. Razem ze mną podobnie czarują uczestnicy akcji Desery na zimno , która w aktualny weekend na fejsbuku przez Ciasto na niedzielę jest organizowana. Duuuużo zimnych słodyczy tu do wyboru. Lato nie ma wyjścia, musi wrócić, żeby popróbować tych pyszności ;) Aby warstwie jogurtowe j deseru nadać dodatkowo lekko kokosowego posmaczku(...)szkl. wrzątku 10 kropel Kokosowego Aromatu Funky Flavors - bez cukru i tłuszczu! 2 łyżki syropu z agawy - lub syropu klonowego, albo po prostu miodu świeże owoce - u mnie kiwi i truskawki - do dekoracji z wierzchu Po 1/4 szkl. wrzątku wlać do 2 oddzielnych kubeczków. Do każdego dosypać po łyżeczce żelatyny. Dokładnie rozmieszać do zupełnego rozpuszczenia proszku. Odstawić
Grunt to przepis!Zapraszam na pierwsze wrześniowe śniadanie. Jesień tuż tuż, niedługo zacznie się sezon na herbatę z miodem, cytryną i imbirem, pierniczki, przyprawy korzenne. Tymczasem na pierwszy posiłek
Wrzosowa Polana