Przepis na ten serniczek na zimno wymyśliłam jakiś czas temu. Pierwszy raz zrobiłam go o smaku limonki i powiem, że był mega pyszny. Tym razem padło
Smaki ArmineKasza kuskus to jedna z najpopularniejszych kasz na świecie. Uniwersalna, delikatna, idealnie pasuje do dań na słodko i na słono. Uwielbiam jej smak w połączeniu z
Moja smaczna kuchniasobą z westchnieniem ulgi i szczerą radością. Poczucie zamknięcia w czterech ścianach ( dosłownie! ) mocno dawało mi się we znaki. Brakowało mi przestrzeni, własnego piekarnika, w którym mogłabym upiec ciasto, na które akurat mam ochotę, a nade wszystko - prywatności. Obcy ludzie co chwilę pukający do moich drzwi, posiłki jedzone wśród dziesiątek podobnych mi, zagubionych dusz i obowiązek wkładania butów za każdym(...)Wykorzystując możliwości, jakie daje posiadanie kuchni, zabrałam się za pieczenie i kolejne przetwory. Sezon na te drugie powoli się kończy; coraz zimniej, coraz ciemniej, coraz mniej sezonowych warzyw i owoców. Trzeba więc korzystać, póki się da! U mnie znowu figi - w tym roku sięgałam po nie wyjątkowo często. Uwielbiam ich delikatny, słodki smak i miliony drobnych pesteczek pękających między
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest przypadkowy, układam go w podobnej linii do linii ciasta. Odkrawam kawałek ciasta i lekko odchylam. Zawsze takie zdjęcie, jest ciekawe, bo budzi w Nas ciekawość: A jakie to ciasto jest w środku? Dzięki temu też fotografia staje się bardziej klimatyczna. Jak widzicie nic na fotografii nie znalazło się przypadkowo, cały plan jak i kadr był przemyślany. Zdecydowanie łatwiej jest(...)musisz pracować. Co jest Twoją mocną stroną, a co słabą. Staraj się robić cyklicznie sobie takie lekcje w domu. Ja np. w lato przez tydzień każdego dnia fotografowałam jakiś owoc. Na jasnym, na ciemnym tle, w kompozycji zamkniętej, otwartej. W różnych porach dnia, tak aby uchwycić ich piękno i zobaczyć z czym dobrze się komponują. Jeśli chcesz dobrze gotować - smacznie
SMYKWKUCHNIsezonie na czarne jagody w moim domu nie może zabraknąć drożdżówek z tymi owocami. Zawsze jednak przeraża mnie wielkość klasycznych jagodzianek, więc dziś postanowiłam zrobić je w mniejszej wersji wygodniejszej do zjedzenia dla dzieci i dla mnie :) Pracy przy nich jest trochę więcej, ale jak się ma wolne popołudnie, to dlaczego nie wykorzystać czasu na upieczenie tych słodkości? ;) Składniki(...)jajka rozbełtać w miseczce widelcem. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i rozbełtane jajka. Wymieszać. Gdy drożdże w kubku ruszą, wlać je do mąki. Wymieszać. Do ciasta dodać roztopione i schłodzone masło. Wyrabiać ciasto ok. 10 minut. Ciasto będzie wilgotne i lepiące się do rąk. Jeśli będzie się lepić do miski, dosypać mąki. Wyrobione ciasto (powinno mieć
Weekendy w domu i ogrodzieZabraklo mi kartonow, nagle i dosc niespodziwanie zostalam dzis bez zajecia. Pakowanie musi poczekac wiec do jutra.Tymczasem ja zaczelam sie wyraznie nudzic. Przejrzalam juz internetowe oferty
Przysmaki Karolkinasze urodziny sprawią jej radość, podobną do tej, jaka towarzyszy nam zawsze, gdy wspólnie gotujemy. A czym uczciłyśmy nasze urodzinowe TU I TAM? Wybrałyśmy poziomki - bajeczne owoce, które przywodzą na myśl dziecięcą radość. Poziomki to słodycz, to delikatność, to czerwień dopieszczona słońcem, to ukryta pod liściem nagroda. Chyba niesłusznie pozostają w cieniu wciąż królujących truskawek. Amber(...)czemu czekolada łatwiej się topi i nabiera gładkości). Zanurzać w niej trufelki i posypać z wierzchu pozostałym pieprzem. Odstawić, by czekolada zastygła. Podawać schłodzone. Polecam! POZIOMKOWE SERCE porcja kruchego ciasta świeże poziomki galaretka poziomkowa foremka w kształcie serca Foremkę wylepić kruchy ciastem i upiec na złoty kolor. Wystudzić, a następnie wypełnić po brzegi dojrzałymi poziomkami. Zalać przygotowaną wcześniej
KUCHARNIACzas na PROzdrowotny koktajl który zachwyci Was smakiem i wartością odżywczą. Witamina B17 ,kwas elagowy, mangan, kwasy omega 3, witamina E to tylko niektóre substancje które
Kuchnia PROzdrowotnaMoje Fig Bar są bez glutenu (dlatego warto się upewnić czy mąka owsiana jest bezglutenowa), bez mleka oraz cukru - oprócz tego pochodzącego z owoców (przy wyborze suszonych owoców zwróć uwagę by nie miały dodanego cukru). Choć oryginalne Fig Bar mają w składzie figi jak pominęłam je na rzecz suszonych śliwek. Dokładny przepis znajdziecie poniżej:) Wartości odżywcze(...)lodówki na około 20 minut. W tym czasie śliwki oraz żurawinę moczymy w gorącej wodzie przez około 15 minut. Następnie odsączamy i blendujemy na jednolitą masę. Z lodówki wyciągamy ciasto. Dzielimy na pół. Każdą część rozwałkowujemy na kształt prostokąta (najlepiej zrobić to przez papier do pieczenia by ciasto się nie przyklejało do wałka). Na środek wykładamy połowę farszu i składamy
Health-Fit-Lifegotowych kaszek, ani jogurtów smakowych ponieważ przeraża mnie zawarta w nich ilość cukru lub... maltodekstryna. (Nie będę rozpisywała się o tej substancji, poczytajcie w internecie.) Wolę samodzielnie dodać jakieś owoce i być z siebie dumna, że robię dla niej wszystko, aby jej dieta nie przyniosła negatywnych skutków w przyszłości. Sama niekoniecznie zdrowo się odżywiam, lecz powoli to zmieniam(...)smażenia (można użyć masła) Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie zblendować. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju (dosłownie natłuścić nim patelnię) i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują.) Naczynia, które widzicie na zdjęciach
Di gotujejedno z moich ulubionych ciast. Zwłaszcza w sezonie truskawkowym i przy tak wyśmienitej pogodzie! Nie ma nic lepszego niż wyjść na balkon, czy ogródek z kawą i kawałkiem takiego ciasta! Brakuje mi co prawda warstwy śmietankowej pomiędzy biszkoptem a galaretką, ale przymierzam się, żeby następnym razem pokombinować z budyniem na mleku kokosowym, albo mleku kokosowym z żelatyną... Przepis jest banalnie(...)delikatnie mieszamy łyżką. Przełożyć do wyłożonej papierem formy. Piec w nagrzanym do 175 st. piekarniku przez 35-45 minut - do suchego patyczka. Kiedy biszkopt wystygnie można układać dowolne owoce i zalać lekko tężejącą galaretką. Smacznego
Mama z MotylemPanna cotta oznacza “gotowaną śmietankę”. To wyjątkowo prosty, włoski deser, który przygotowuje się błyskawicznie. Śmietankę tradycyjnie aromatyzuje się ziarenkami wanilii – to one nadają
Poezja smakuZ czekoladami od firmy Torras miałyśmy już styczność nie raz i mimo, że można wymienić parę uwag co do niektórych to jednak można śmiało powiedzieć, że
Candy PandasM ądre głowy mówią, że słowo " Pascha " oznacza "przejście", lub jak ktoś woli - "gwałtowną zmianę, uderzenie, interwencję", a nawet boskie działania. Ze wszystkim się zgadzamy, po
Wypisz WymalujTo są spoko babeczki truskawkowe dla spoko babeczki, którą jest moja Mama. Różowe maleństwa są w prezencie za 26 lat zaplatania włosów w warkocz francuski, za
wcinaj toDziś środa, więc tradycyjnie zapraszamy na coś słodkiego. Przyznajemy, że przepis jest wyciągnięty można by rzec ze zbiorów archiwalnych, co widać po zdjęciach, ale ciasteczka są
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCzy istnieje możliwość podania kawy w innej, bardziej zaskakującej formie? Dla mnie odpowiedź na to pytanie nie sprawiła większego problemu. Przy odrobinie pomysłowości poradziłam sobie
Malinowe PocałunkiOmelet for my wife. Truskawki proponuję skropić likierem. Bardzo dobry jest likier Grand Marnier który jest wytwarzany z wyselekcjonowanych koniaków i esencji
Kulinarny karnet Christophera