Kolejny miesiąc mija a na blogu panoszy się cisza. I bynajmniej nie jest to tak, że u mnie w kuchni nic się nie dzieje. Wiadomo - obiad musi być, i ciasto się zdarza... ale to wszystko w pośpiechu... szybki obiad, kawa, szybkie zdjęcia... często niedopracowane. A ja nie lubię "niedopieszczonych" rzeczy, wykonywanych, że się brzydko wyrażę - "na odwal". Poniekąd jestem perfekcjonistką(...)jabłko plasterek cytryny 2-3 listki mięty W garnku zagotować wodę. Następnie wsypać cukier i dodać rabarbar, jabłko i cytrynę. Gotować przez parę minut na średnim ogniu aż owoce zmiękną. Pod koniec gotowania dodać miętę. Zdjąć z ognia i wystudzić. Jeśli ktoś nie lubi całych kawałków owoców może swój kompot przecedzić
My simple kitchenspróbować wielu egzotycznych owoców, które w Polsce są dosyć drogie. Radzę wybierać owoce nieobrane. Na ulicach spotkacie pełno straganów, gdzie będą proponować Wam obrane już i pokrojone owoce. Ale wiecie, ta Pani, która obierała te owocki, często robi to bezpośrednio na ulicy, tymi samymi łapkami pchała swój wózeczek, a nie widziałam, żeby któraś używała rękawiczek. Ja wolałam(...)sakiewki z mięsem z kraba oraz spring rollsy- koniecznie musicie ich spróbować ! :) Spring rollsy i sakiewki owinięte są papierem ryżowym, który był mrożony i jest w postaci bardzo cienkiego ciasta np. na makaron. Nie rwie się, nie rozciąga, super się z nim pracuje. Do przygotowania sakiewek potrzebny było tofu, marchewka, cebulka, kukurydza, grzyby mun, makaron chiński i kapusta
Czerwona PorzeczkaMinął prawie rok od kiedy na swoim blogu zamieściłem ostatni przepis. Mam nadzieję, że wybaczycie mi moją nieobecność i znów zagoszczę w Waszej kuchni :) W moim
kulinarnyJakolekcja mioteł, gdybym tak teraz stosowała ten sposób! Czuję dyskomfort, gdy nie mam w domu cytryny. Zawsze kupują więcej i robię zapas. Cytryna musi być - do herbaty, ciasta drożdżowego, sosu, zupy, ryb, sałatki, czarnej kawy przeciw migrenie, no i oczywiście przeciw gorączce. Nie wiem czy znacie ten sposób. Moja Babcia zawsze kroiła cytrynę w plastry i okładała(...)stajemy się coraz mniej samodzielni i coraz bardziej uzależnieni od gotowców i gadżetów. Dla mnie naprawdę niepokojącym sygnałem był widok krajalnicy do bananów. Przyłożona do obranego banana kroi owoc w równe plastry. Pod jednym warunkiem - banan musi być wygięty w dokładnie taki sam łuk jak krajalnica. A jeśli nie? Tu pewnie miejsce na kolejny gadżet, chyba że sięgniemy
KUCHARNIAwydawać dziwne, ale w rzeczywistość Ladenia – Λαδένια, może być najstarszą pizzą na świecie. Ladenia ma bardzo długą historię. Nim Egipcjanie odkryli drożdże, było to płaskie okrągłe ciasto nie zakwaszone, wypiekane na ogniu, które przypominały dzisiejszą focaccie, lub pizzę. Placki – maze – bo tak się pierwotnie nazywały, były wypiekane, polane oliwą z oliwek, ziołami i czosnkiem. Około roku(...)najpierw wymieszaj, a później ugnieć na jednolite, nieklejące się ciasto. Włóż kulę z ciasta do czystej miski, przykryj ściereczką i pozostaw na jakieś 45-55-65 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, na blachę do pieczenia wlej oczywiście dość dużo oliwy z oliwek, połóż na środek ciasto i czystymi dłońmi, o czym zapewne wiesz, rozprowadź je równomiernie
RafalCookkońcu zdrowie ma się jedno, prawda? Ale… oczywiście wszystko jest dla ludzi, dlatego nie obawiajcie się – na blogu wciąż będą pojawiać się lubiane przez Was ciasta czy gofry z bitą śmietaną. Ja to kocham. Po prostu we wszystkich należy zachować umiar Zresztą kocham też ruch, więc ciastko mi nie zaszkodzi Dlatego warto wprowadzić do swojego menu zdrowe przepisy(...)pudding z tapioki . Jak go przygotować? Składniki: 500 ml mleka kokosowego z kartonu 50 g tapioki 2 łyżki ksylitolu lub innego „słodzidła” 1 duże mango lub inne owoce do podania Przygotowanie: do garnuszka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy tapiokę i „słodzidło”. Dokładnie mieszamy składniki i gotujemy na mniejszym ogniu około 25-30 minut. Pamiętajcie, by mieszać
Słodkie okruszkiTapioka na słodko o kokosowym smaku to moja propozycja na sycące śniadanie, drugie śniadanie lub deser. To naprawdę smaczne danie, jedna z moich ulubionych ostatnio przekąsek
Dorota SmakujeKto nie lubi czekolady? Większość z nas uwielbia słodkości, szczególnie te czekoladowe. Wiemy, że słodycze nie są zdrowe, mimo to apetyt na czekoladę dopada nas bardzo
Tajemnice Smakubabka nabiera puszystej konsystencji. Tradycyjna babka ma w sobie kandyzowaną skórkę pomarańczową cytrynową oraz rodzynki jednak w dzisiejszych czasach rodzynki można zamienić na żurawinę i dodać swoje ulubione suszone owoce. Na pewno musi mieć w sobie mnóstwo bakalii. Ja przygotowałam jej mniejsza wersję czyli babeczki. Składniki: BABECZKI: 130 ml letniej wody 100 g mąki pszennej 5 g suchych drożdży(...)drożdżami. Odstawiamy na 2 godziny pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy do zaczynu drożdżowego cukier, cukier waniliowy, żółtko i mąkę. Wszystko miksujemy dodając miękkie masło małymi partiami. Gdy ciasto będzie elastyczne i miękkie dodajemy partami bakalie. Dokładnie wyrabiamy ciasto aby bakalie wymieszały się dokładnie z ciastem. Ciasto dostawiamy pod przykryciem na 1 godzinę w ciepłe miejsce a następnie
Kuchnia w oparachMLEKIEM KOKOSOWYM KREM Z ZIEMNIAKÓW Z CIEMNYM PIWEM ZUPA KURKOWA FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Z GRZANKĄ BULION Z JAJKIEM I SEREM HALLOUMI TAJSKA ZUPA Z KREWETKAMI ZUPA RYBNA Z OWOCAMI MORZA KREM Z MARCHEWKI Z POMARAŃCZĄ I IMBIREM ZUPA KREM Z BIAŁEJ CEBULI KREM Z ZIELONEGO GROSZKU ZUPA Z PIECZONYCH POMIDORÓW I PAPRYKI PIKANTNA ZUPA Z PORA I SOCZEWICY KREM(...)STEKIEM PODSTAWOWY PRZEPIS NA SZAKSZUKĘ (SHAKSHUKĘ) TARTA Z CUKINIĄ DORSZ Z WARZYWAMI W PAPILOTAC DESERY RUSTYKALNA TARTA Z JABŁKAMI PIECZONE GRUSZKI W MIODZIE TIRAMISU PROSTA SZARLOTKA RÓŻE Z CIASTA FRANCUSKIEGO SERNIK TRADYCYJNY DOMOWA CHAŁWA TRUSKAWKI Z KRUSZONKĄ Artykuł Przepisy na kolację walentynkową pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plKuchnia krajów Bliskiego Wschodu jest na stałe obecna w naszym domu. Bez względu na to, gdzie aktualnie mieszkamy, pozostajemy jej wierni od wielu lat. Chleb naan
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBezglutenowe tiramisu z truskawkami - po prostu poezja na talerzu... Klasyczne tiramisu na pysznych biszkoptach Nutri Free z dodatkiem soczystych i słodkich truskawek. Deser , które,u
Kuchnia bezglutenowaDzień dobry! Z samego rana kuszę Was bardzo, bardzo mocno! O to i on, mój pierwszy tort ombre, jagodowo- malinowy. Słodki z lekką nutą kwaskowatości. Uwielbiam
SMYKWKUCHNIPrzyznam szczerze że tort ten był często zamawiany przez rodzinkę z cukierni, absolutnie najbardziej smakowała nam wersja z gruszkami, teraz już nie zamawiamy, a pieczemy sami
Kuchenne aromatyużywać, w większości przepisów można je zastąpić malinami, jagodami, czy nawet porzeczkami. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni.W tym jednak przypadku nie jestem pewna, jak sprawdzą się inne owoce. Jeżyny bowiem smakują tak dobrze w tym lekko wytrawnym zestawieniu, że sama nie zamieniłabym ich na nic innego.Gdy tylko zobaczyłam ten przepis na blogu Zielony stolik wiedziałam, że muszę(...)oliwy115 g jeżynigiełki z 1 gałązki rozmarynuMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zasypać cukrem, zalać 1/4 wody. Odstawić na 15 minut.Rozmaryn do ciasta drobniutko posiekać. DO wyrośniętego zaczynu dodać resztę wody i posiekany rozmaryn. Zagnieść gładkie ciasto, odstawić na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, po czym rozwałkować
Pożeraczka, czyli raz adobrze