Cześć! Borówkami mogę zajadać się bez końca. Uratowałam teraz odrobinę z opakowania i upiekłam z nimi muffiny. Pyszne! Składniki: * 2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru
Pieprzyć z FantazjąŚwieża, latem orzeźwiająca, zimą przypominająca letnie dni. Pachnąca limonką, na chrupiącym spodzie, inna niż wszystkie. Składniki: 200g ciasteczek zbożowych typu digestive 80 g masla 4
Pociąg Do KuchniSkładniki dla dwóch osób: 2 filety z tuńczyka pieprz cytrynowy Ptysie: 1/2 szklanka wody 50 g masła 1/2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli spory pęczek
My Culinary ArtNaleśniki , naleśniki , naleśniki!Jak wiecie to jeden z tych przysmaków, który nigdy mi się nie nudzi!Wręcz przeciwnie – w głowie co chwile pojawiają się coraz
Ostra na Słodkoatrakcyjnie, ale uwierzcie mi, że mam ich sporo i te szklane półki dają radę Spokojnie mogę rozplanować na nich duże zakupy, pozostawiając jeszcze miejsce na pyszne desery czy ciasta. A propos zakupów! Jeśli macie takie większe w planach, to lodówka ma możliwość szybkiego chłodzenia. Wystarczy na pasku ustawień przycisnąć ikonę wózka zakupowego na ok 5 godzin przed(...)przyniesione produkty niemal natychmiast osiągną pożądaną temperaturę. O ile zimą jest to mniej istotne, tak latem może okazać się zbawienne. Podobnie jest właśnie z przechowywaniem deserów i ciast oraz chłodzeniem ich pomiędzy kolejnymi etapami produkcji. Zimą nie mam tego problemu, bo na ganku mam tak zimno, że przy otwartym oknie mogłyby nawet zamarznąć, ale latem jest to wielkie
Kuchnia w czekoladzietego przepisu wychodzi najlepsza – jest bardzo wilgotna i zachowuje świeżość nawet na drugi czy trzeci dzień. Jej sekret to odrobina wódki i dodatek mąki ziemniaczanej. To proste ciasto piaskowe jest tak smaczne, że za jednym posiedzeniem potrafię zjeść połowę. Super smakuje z polewą kakaową czy z lukrem cytrynowym (3/4 szklanki cukru pudru należy rozetrzeć z 2 łyżkami soku(...)mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo, powoli miksując. Mieszamy ze sobą: wódkę, (bez obaw – alkohol wyparuje), skórkę otartą z cytryny i sok wyciśnięty z połowy owocu, a następnie dodajemy do masy i miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli do czasu, aż będą sztywne. Dodajemy połowę do reszty składników i mieszamy delikatnie szpatułką lub łyżką, aż połączą
Poezja smakujabłka -kiwi -gruszka -miód -banan -sok z cytryny -masło orzechowe od Primavika-Doskonały i oryginalny w smaku, słodki krem świetnie pasujący do kanapek czy ciasteczek z miodem, konfiturami lub owocami. Wiórki kokosowe nadają niepowtarzalny smak i aromat kokosu a także dodają delikatności masłu. Zawiera cynk, cenne kwasy tłuszczowe, białko roślinne i lecytynę. -ziarenka Cynamonowy Raj od Ziarenkowo Jabłka obierz(...)podawaj koniecznie na ciepło. Niebiański smak, delikatny i słodki będzie przypominal w smaku cynamonową szarlotkę- spód z masła orzechowego to sprawi- że będziemy mieli wrażenie, iż jemy kruche ciasto! Po wierzchu posypka z Cynamonowego Raju ...plasterki kiwi...i deser wykwintny, zdrowy i pyszny podano ! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniKuchnia krajów Bliskiego Wschodu jest na stałe obecna w naszym domu. Bez względu na to, gdzie aktualnie mieszkamy, pozostajemy jej wierni od wielu lat. Chleb naan
Cztery FajerySłońce wstaje wcześniej niż do tej pory. Promienie przenikają przez cienkie zasłony i atakują śpiącą dziewczynę. Zakrywa kołdrą głowę i próbuje śnić dalej, śnić o księciu
W kuchni Karmel-itkiDESERY NA WALENTYNKI Ten wpis jest głównie dla osób, które obchodzą Walentynki, czyli Dzień Zakochanych. Oni wiedzą, że Walentynki wypadają jak co roku – 14 lutego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis na ten serniczek na zimno wymyśliłam jakiś czas temu. Pierwszy raz zrobiłam go o smaku limonki i powiem, że był mega pyszny. Tym razem padło
Smaki ArmineKasza kuskus to jedna z najpopularniejszych kasz na świecie. Uniwersalna, delikatna, idealnie pasuje do dań na słodko i na słono. Uwielbiam jej smak w połączeniu z
Moja smaczna kuchniasobą z westchnieniem ulgi i szczerą radością. Poczucie zamknięcia w czterech ścianach ( dosłownie! ) mocno dawało mi się we znaki. Brakowało mi przestrzeni, własnego piekarnika, w którym mogłabym upiec ciasto, na które akurat mam ochotę, a nade wszystko - prywatności. Obcy ludzie co chwilę pukający do moich drzwi, posiłki jedzone wśród dziesiątek podobnych mi, zagubionych dusz i obowiązek wkładania butów za każdym(...)Wykorzystując możliwości, jakie daje posiadanie kuchni, zabrałam się za pieczenie i kolejne przetwory. Sezon na te drugie powoli się kończy; coraz zimniej, coraz ciemniej, coraz mniej sezonowych warzyw i owoców. Trzeba więc korzystać, póki się da! U mnie znowu figi - w tym roku sięgałam po nie wyjątkowo często. Uwielbiam ich delikatny, słodki smak i miliony drobnych pesteczek pękających między
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest przypadkowy, układam go w podobnej linii do linii ciasta. Odkrawam kawałek ciasta i lekko odchylam. Zawsze takie zdjęcie, jest ciekawe, bo budzi w Nas ciekawość: A jakie to ciasto jest w środku? Dzięki temu też fotografia staje się bardziej klimatyczna. Jak widzicie nic na fotografii nie znalazło się przypadkowo, cały plan jak i kadr był przemyślany. Zdecydowanie łatwiej jest(...)musisz pracować. Co jest Twoją mocną stroną, a co słabą. Staraj się robić cyklicznie sobie takie lekcje w domu. Ja np. w lato przez tydzień każdego dnia fotografowałam jakiś owoc. Na jasnym, na ciemnym tle, w kompozycji zamkniętej, otwartej. W różnych porach dnia, tak aby uchwycić ich piękno i zobaczyć z czym dobrze się komponują. Jeśli chcesz dobrze gotować - smacznie
SMYKWKUCHNIsezonie na czarne jagody w moim domu nie może zabraknąć drożdżówek z tymi owocami. Zawsze jednak przeraża mnie wielkość klasycznych jagodzianek, więc dziś postanowiłam zrobić je w mniejszej wersji wygodniejszej do zjedzenia dla dzieci i dla mnie :) Pracy przy nich jest trochę więcej, ale jak się ma wolne popołudnie, to dlaczego nie wykorzystać czasu na upieczenie tych słodkości? ;) Składniki(...)jajka rozbełtać w miseczce widelcem. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i rozbełtane jajka. Wymieszać. Gdy drożdże w kubku ruszą, wlać je do mąki. Wymieszać. Do ciasta dodać roztopione i schłodzone masło. Wyrabiać ciasto ok. 10 minut. Ciasto będzie wilgotne i lepiące się do rąk. Jeśli będzie się lepić do miski, dosypać mąki. Wyrobione ciasto (powinno mieć
Weekendy w domu i ogrodzie