Troszkę już tych przepisów nazbierało się na blogu. Pora na zestawienie zdrowszych przepisów na słodycze. Wśród nich musy czekoladowe, kulki mocy i hit tegorocznej jesieni czyli
Moja smaczna kuchniaKolejny miesiąc za nami i kolejne wyzwanie przed nami. Jeśli tak zaczynam to oczywiście chodzi o wspólne pieczenie chleba i Piekarnię Amber [ klik ] Jeśli chcielibyście dowiedzieć
Moje Małe CzarowanieKandyzowana skórka z cytrusów to u mnie świąteczny niezbędnik, dodatek do wypieków, deserów i... wyjadania prosto ze słoiczka :) Jest bardzo prosta do przygotowania, mięciutka i
Domowa Cookierenka AgiNa Facebooku Marysia z bloga Gruszka z Fartuszka ogosiła niby to taki mały konkursik,w którym proponowała możliwość towarzyszenia jej na Laboratorium Smaku w czwartek,9
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj trochę nietypowo, bo bez wypieku a także bez słodkiej recenzji 😉 Chcemy przedstawić Wam produkt, który może nie nada się do niedzielnej kawki ale spożyty przed
Candy Pandasdrugie śniadanie to zawsze stawiam na muffinki. Są szybkie w przygotowaniu i można je przygotować praktycznie z wszystkiego. Muffinki u mnie przeważnie występują w wersji słodkiej – z dodatkiem owoców. Czasem przygotowuje je również w wersji wytrawianej – z dodatkiem warzyw. W takiej wersji doskonale zastępują kanapki. Dzisiejsza wersja inspirowana jest kuchnią włoską – a dokładniej pastą pepe e sale, czyli najprostszym(...)dodaj do suchych składników. W kubku wymieszaj jajko z mlekiem i oliwą. Do suchych składników dodaj składniki mokre, całość dokładnie wymieszaj. Formę na muffinki wyłóż papierowymi papilotkami. Wypełnij je ciastem do 3/4 wysokości. Muffinki piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj po przestygnięciu. Smacznego. Czytaj więcej – przepisy na muffinki Artykuł Wytrawne muffinki z chedarem
365 dni dookoła kuchnimoje odkrycie! Dzięki firmie Helio miałam okazję jej spróbować. Oczywiście jak zawsze w przypadku tej firmy owoce są najwyższej jakości, wyglądają jak małe złote kryształki i cudownie pachną. Owoce te zawierają bardzo dużo witamin i składników mineralnych. Jako, że w smaku jest słodko-kwaśna świetnie komponuje się z żurawiną. Chleb z suszoną miechunką i żurawiną Składniki: około(...)najmniej podwoić swoją objętość. Do miski wsypujemy większą część mąki pszennej. Nie dodajemy jej całej od razu bo w czasie wyrabiania zobaczymy ile tak naprawdę „zabierze” nam ciasto. Dodajemy żurawinę, pokrojoną miechunkę, miód, sól, wodę, pokruszone drożdże i cały zaczyn. Wyrabiamy ciasto, najlepiej za pomocą miksera przez około 10 minut, w razie potrzeby dosypujemy resztę mąki. Ciasto ma być elastyczne
PatiGotujecały urok! Czasami musi spać deszcz abyśmy docenili promień słońca. Wszystko pomału zieleni się a my mamy co raz więcej energii i chęci do życia. Zaczynamy sięgać po owoce, szukamy tych letnich smaków. Ja dzisiaj zachęcam Was do przygotowania bardzo prostej potrawy, którą każdy z Nas dobrze zna, ale pewnie też każdy z Nas robi ją troszeczkę inaczej. Makaron(...)lubiłam z moją siostrą robić. A potem te truskawki człowiek jadł od rana do wieczora, w formie koktajlu, zupy mlecznej z truskawkami, makaronu z truskawkami, bułek drożdżowych z truskawkami, ciast wszelakich i kompotu z truskawek! Takie to były dni, do których dziś choć na jedną minutę by się chciało wrócić! Nie ma lepszej metody, robię to danie zamykam oczy
SMYKWKUCHNIJestem przekonana, że on sam lubi czekoladę, tę - przewrotnie mówiąc - wersję owocowej sałatki, przecież kakaowiec jest rośliną, a czekolada, choć daleko umiejscowiona, jest po prostu jego owocem ;) Znany amerykański dietetyk Michael Levine stwierdził słusznie: "Z chemicznego punktu widzenia czekolada to najbardziej perfekcyjny pokarm na świecie", nie będę z tym dyskutować. Wśród słodyczy czekolada, zwłaszcza gorzka(...)rozgrzewać piekarnik do 170 - 180 stopni. i cukrem. Następnie dodaję wymieszane suche składniki. Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodaję posiekaną czekoladę. Mieszam, żeby równomiernie rozprowadzić ją w cieście. Za pomocą małej chochli, jakiej używam do odmierzania ciasta na jeden naleśnik, odmierzam ciasto do foremek, silikonowych i papilotek papierowych. Porcja daje 18 sporych muffinek. Na koniec na każdej umieszczam
I tu będę miała takie tebardzo rzadko, a jeśli już to zazwyczaj jest to ten z puszki, zalany słodkim syropem. Kto nigdy nie próbował świeżego, nie wie co tracił. Już sam egzotyczny wygląd tego owocu wywołuje uśmiech na twarzy :) Wygląda dość "pancernie", ale tak naprawdę wystarczy obkroić go ostrym nożem z twardej skórki i można cieszyć się soczystym miąższem. Gdzie go dostać? Świeży ananas jest(...)kawy (placuszki są delikatniejsze, ale można to pominąć i zmielić tylko płatki, a wiórki i otręby domieszać). Wymieszać z resztą składników. mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę
Chocolate Muffin BlogNadszedł czas na lekkie, wiosenne, proste do zrobienia i zadziwiające smakiem sałatki, więc oto pierwsza z nich - sałatka z selerem naciowym i winogronem. W połączeniu wszystkie
Kuchnia ŁukaszaPoprzednie ciastka zrobiły furorę w szkole, więc musiałam na szybko coś upiec dla mojej Miśki. Przypadkiem zagryzając daktyle i popijając je woda wpadłam na pomysł aby
greenscarfNaleśniki na mące gryczanej z nadzieniem rybnym w sosie śmietanowo-pomidorowym. Przepis na takie naleśniki znalazłam w książce "Przekąski na przyjęcia" i muszę przyznać, że podeszłam
Moja Galeria Smaku