Ramen - zupa szczęścia i miłości - kultowa japońska zupa Ramen - zupa szczęścia i miłości autorstwa Tove Nilsson miała premierę zaledwie kilka dni temu, ale... były to dla
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataRamen - zupa szczęścia i miłości - kultowa japońska zupa Ramen - zupa szczęścia i miłości autorstwa Tove Nilsson miała premierę zaledwie kilka dni temu, ale... były to dla
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataobojętnie obok gofrów. My w Polsce gofry kojarzymy z latem i beztroskim dzieciństwem. Nie wyobrażam sobie aby nie zjeść nad morzem gofra z bitą śmietaną, dużą ilością polewy i owocami. Najlepsze są te chrupiące zewnątrz i miękkie wewnątrz. #mpm #wlaczgoscinnosc Ja przygotował belgijskie gofry w formie sticky waffles czyli gofry na patyku. Takie gofry sprawdzą się nie tylko podczas(...)czasie ubić białka na sztywną pianę. Dodać masę gofrową do piany z białek i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Jeżeli na cieście powstaną pęcherzyki powietrza ciasto jest gotowe. Ciasto przelewany do gofrownicy i pieczemy do uzyskania złotego koloru. Przygotowujemy krem czekoladowy: Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu aby nie doprowadzić do wrzenia. Czekoladę
Kuchnia w oparachUgandy. Kuchnia ugandyjska to przede wszystkim tradycyjny, a zarówno nowoczesny styl gotowania z angielskimi, arabskimi oraz indyjskimi wpływami. Wiele tradycyjnych dań zawiera różne warzywa, ziemniaki, banany i innne tropikalne owoce oraz świeże ryby, mięso. Główne dania zwykle opierają się na sosach i gulaszach na bazie orzeszków ziemnych, fasoli lub mięsa. Jako dodatek używa się często ugali (papka z mąki(...)oleju 1 jajko połowa czerwonej cebuli Do miski wsypujemy mąkę oraz łyżeczkę soli. W osobnym naczyniu ubijamy lekko widelcem jajko i mieszamy razem z mąką, powoli dodajemy ciepłą wodę ciasto powinno być wilgotne, ale nie mokre. dodajemy olej, cebulę i wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy Smażymy na oleju, aż się zrumienią z obu stron. Upieczone placki układamy
noteskulinarnyfigaPyszna tarta na maślanym kruchym spodzie (według przepisu samego Pierra Hermé), przykrytym pachnącą wanilią pana cottą oraz truskawkami i malinami w galaretce z białego wina, która
Food Squaretego, że miałam brzoskwinie do wykorzystania. Te śmieszne, płaskie, cudownie pachnące. Sporo zjedliśmy, reszta czekała na lepsze jutro. Nie chcąc, aby się zmarnowały, postanowiłam przygotować jakiś deser (na ciasto by nie wystarczyło). W domu akurat nie miałam kremówki, powstała więc mleczna galaretka o pysznym, karmelowym smaku. Nie jest tak delikatna ani kremowa jak panna cotta, ale i tak rozpływa się(...)podgrzewać wodę z cukrem, aż powstanie karmel. Gdy stanie się złoto-brązowy, dodać miód i wanilię. Gdy miód się rozpuści, dodać brzoskwinie. Dusić pod przykryciem 5-10 minut, aż owoce zmiękną, ale nie będą się rozpadać.Zdjąć z palnika, wystudzić.Przed podaniem udekorować galaretkę owocami, polać powstałym syropem.Smacznego!Deser jest prosty i pyszny. Bez włączania piekarnika, więc idealny
Pożeraczka, czyli raz adobrzezrobić knedle. Wyszły pyyyszne, delikatne i wprost rozpływające się w ustach. Przypomniał mi się smak dzieciństwa. Jak tylko cena truskawek będzie nieco bardziej rozsądna, zrobię je ze świeżymi owocami, ale tymczasem dobre i takie. Ziemniaczane knedle z truskawkami, kwaśną śmietaną oraz sosem truskawkowym porcja dla 3 osób Do przygotowania knedli potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 2 nieduże jajka (rozmiar(...)tłuczka). Do ziemniaków dodajemy jajka, sól, cukier i mąkę, najpierw ok. 200-250 g. Początkowo mieszamy drewnianą łyżką, a po chwili wyjmujemy masę na blat/stolnicę i zagniatamy. Jeśli ciasto bardzo się klei, dodajemy resztę mąki. Masę dzielimy na 2 części i z każdej formujemy wałeczek. Następnie odcinamy z nich niewielkie kawałki, rozpłaszczamy w dłoni na placuszki, a na środku
Ratunku obiadNajpierw chcę podziękować tym, Którzy pytali co u mnie, dlaczego jest mnie tak mało. Dzięki kochani za zainteresowanie. Pracy mam huk, do tego doszedł udar Teściowej
Dieta moja pasjaZapiekane morele z jogurtem i miodem – Pyszny, bardzo prosty w przygotowaniu i szybki deser z aromatycznymi morelami. Do deseru radzę użyć miękkich, słodkich moreli w
Mała CukierenkaGotowanie to moja pasja, lubię nowe wyzwania kulinarne. Ptasie mleczko z brzoskwiniami Składniki: mleko skondensowane niesłodzone - 250 ml śmietana kremówka - 250 ml galaretka truskawkowa - 1
Kuchnia Danusiprosta – oba są równie pyszne, kremowe i intensywnie serowe. SPRAWDŹ TEŻ : Inne sprawdzone przepisy na pyszne ciasta znajdziesz w zakładce CIASTO . Idealny ser na sernik Przygotowując jakikolwiek sernik, niezależnie czy na zimno czy pieczony, powinniśmy wybrać twaróg, który sprawi, że ciasto będzie idealnie kremowe. Ser powinien być tłusty lub półtłusty. Możemy kupić twaróg i zmielić go samodzielnie w domu(...)przepisie. Drukuj Sernik z białą czekoladą na zimno Ten cudownie kremowy sernik z nutą białej czekolady przygotujesz bez dodatku żelatyny! Posiłek ciasto, deser Kuchnia europejska Słowo kluczowe ciasta, deser czekoladowy, letnie ciasto, proste ciasto, sernik, sernik bez pieczenia, sernik na zimno, sernik z białą czekoladą, sernik z czekoladą Czas przygotowania 15 min. Czas gotowania 12 hours Całkowity czas przygotowania
Na-talerzu.plargument, który chyba każdą mamę przekona by jednak nie jeść słodyczy. Przynajmniej na mnie podziałał. Żeby zapełnić pustkę po moich kochanych bezach wymyśliłam deser, który w przeciwieństwie do ciast jest zdrowy, a do tego daje równie dużo przyjemności jedzenia – i to bez wyrzutów sumienia! Tylko pamiętajcie – żeby zastąpił Wam słodycze trzeba go mieć stale w gotowości. Bo wiadomo(...)jego smak i zapach przypominają mi dzieciństwo (kto nie jadł wtedy kaszy?). Składniki są zdrowe i niskokaloryczne (w 100 gramach kaszy jaglanej jest 350 kilokalorii, borówka to też niskokaloryczny owoc zalecany przez dietetyków, mleka dodajemy naprawdę niewiele), ale kasza fajnie zapełnia brzuch i daje sporo energii, a słodkie borówki zaspokają potrzebę wciągnięcia jakichś słodyczy. Są też bogatym źródłem makro
Niedzielny kucharzMoje wspomnienia porzeczkowe sięgają dzieciństwa, kiedy to po obfitych zbiorach porzeczek całe kosze znikały w metalowym garnku do zadań specjalnych, który doprowadzał owoce do konsystencji papki, po czy poprzez metalowy kranik wypuszczał rubinowy sok do ustawionej na krześle misy. Jako dziecko nie przepadałam za porzeczkami, zwłaszcza czarnymi, bardzo zachwycał mnie ich wygląd, ale smak pozostawiał wiele do życzenia. Skomponowane(...)mąkę pszenną i dyniowa, cukier, jajko i ekstrakt z wanilii 3. Miksujemy całość do otrzymania gładkiej masy ciasteczkowej 5. Na sam koniec dodajemy grubo posiekaną czekoladę, mieszamy 6. Ciasto będzie bardzo klejące 7. Blachę wkładamy papierem do pieczenia 8. Masę ciasteczkową nabieramy łyżką i pomagając sobie drugą wykładamy na blachę w dość dużych odstępach, gdyż ciastka rozlewają się
Słodki Kompromisezon rabarbarowy już rozpoczęty więc i u nas nie może zabraknąć wypieków z tym warzywem. Tak tak kochani rabarbar to warzywo a nie owoc. Zawiera on wiele cennych witamin takich jak A, C i E, jest źródłem potasu magnezu, sodu, fosforu. Zawiera cenny błonnik. No i najważniejsze jest niskokaloryczny, tylko 20 cal w 100 g. Jedynym przeciwwskazaniem(...)roztopione letnie masło. Następnie do płynnej masy dodać sypką i wymieszać tylko do połączania się składników, najlepiej łyżką lub trzepaczką (nie mikserem) dodać rabarbar i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami lub zwyczajnie papierem do pieczenia, do 3/4 wysokości, posypać cukrem perłowym lub grubą rafinadą Piec 25- 30 minut
Delicious Titbitsnową przygodą - nowym kierunkiem studiów i chciałabym się was zapytać, czy macie do polecenia jakieś fajne i nie drogie Lunch Box'y ? Szukam takiego z dwoma przegródkami, żeby włożyć owoce, słodkości no i oczywiście coś bardziej pożywnego - i żeby po zamknięciu pudełka, te 3 rzeczy się ze sobą nie wymieszały. Jeżeli macie coś takiego, korzystacie, albo ktoś(...)kawowej masy i mieszamy do połączenia składników ( Możecie użyć miksera na najniższych obrotach, ja jednak używam dużej łyżki ). Jeżeli masa jest zbyt "luźna" to posypujemy trochę mąką. Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i rolujemy, aby utworzyło nam wałek. Jeżeli jest zbyt duży, możemy utworzyć dwa mniejsze. Przekładamy na blachę pokrytą pergaminem i pieczemy 20 minut
Słodkie Przyjemności