Przy robieniu piętrowego tortu można zrobić nim warstwę zabezpieczającą warstwy ciasta i kremu (crumb coat), obłożyć nim cały tort, a przy użyciu rękawa cukierniczego z wymiennymi końcówkami – ozdobić tort, ciasto i babeczki. Krem maślany nadaje się także jako baza pod zdobienie fondantem (lukrem plastycznym) i do tortów typu drip cake. Ten krem jest jak lukier – spoiwem dla cukru pudru jest(...)efektu niż dla smaku – na krem przygotowany ze 150g masła od 1 do maksymalnie 4 łyżek stołowych rozdrobnionych owoców . Dodajemy po 1 łyżce, dokładnie wmiksowujemy i pilnujemy konsystencji – owoce dodajemy przed albo zamiast płynu – nigdy na odwrót, bo skończycie z rzadkim kremem. W tym momencie możemy też dodać aromat . Aromat w płynie wlewamy zastępując jego ilością część
Karo in the KitchenP amiętaj, aby końcem lata zrobić sobie taką przyprawę. Wymaga trochę pracy, ale warto. Doskonale sprawdza się zimą w kuchni. Składniki :
Przepisy i porady kulinarneDzień Matki więc kolejna majowa okazja na sernik :) jagód jeszcze nie ma ale kupiłam mrożone i zrobiłam frużelinę ,serniczek wyszedł rewelacyjnie ,wilgotny
Wypieki ReneM iałem cudowny sen... śniło mi się bezowe królestwo, w którym w bezowym pałacu na bezowym tronie zasiadał bezowy król w bezowej koronie. Koronę miał obłędną
Food SquareSkładniki ( na dwie średnie lub jedną większą porcję): 2 średnie jabłka, 2 gałązki świeżej mięty (można dać więcej by uzyskać mocniejszy jej aromat), 1 i 1/2
W kuchni u MonikiUwielbiam pancakes, ale niestety w ostatnich miesiącach nie mam czasu na takie leniwe pieczenie. Jednak właśnie dziś znalazłam czas i postanowiłam umilić sobie popołudnie czymś pysznym
Pasja Smakumuszą być pracochłonne, aby posmakowały każdemu. Tradycyjne mleko z musli czy tosty z dżemem warto zastąpić bardziej ciekawym pomysłem. Jesienne posiłki mogą być kolorowe, z dodatkiem świeżych i sezonowych owoców lub warzyw, kreatywność wskazana! Wystarczą podstawowe składniki, które każdy z nas ma zawsze w kuchennej szafce, a zamiast chleba na śniadanie czy kolację możemy wyczarować świeże, gorące i chrupiące(...)pastę przekładamy do miski, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy czarnuszką i posiekaną natką z pietruszki. Przygotowujemy podpłomyki. Do mąki dodajemy sól i wodę - w takiej ilości, aby powstało elastyczne ciasto, które bez problemu będzie można wałkować. Jeśli będzie zbyt suche dodajemy więcej wody, jeśli zbyt lepiące się - więcej mąki. Z ciasta formujemy wałek, który kroimy w szersze plastry. Każdy
Moja smaczna kuchniawodę. Wyrobić. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Ponownie wyrobić i znowu odstawić na 30 minut. Odrywać kawałki ciasta, rozgniatać na dłoni, kłaść oliwkę i zawijać ją w ciasto. Odkładać na deskę oprószoną mąką na kilka minut. „ Pączki” smażyć partiami w gorącym tłuszczu, aż uzyskają złoty kolor. Takie „pączki” robiliśmy podczas warsztatów z Jarosławem Uścińskim w restauracji Moonsfera . Oliwki(...)imbir, gałkę muszkatołową, goździki, cynamon, cukier, marcepany i oliwę z oliwek. Przemiany uwidoczniał również bogatszy asortyment warzyw, do których doszły głównie karczochy i szparagi. Jadłospis wzbogacano również większą ilością owoców, takich jak: pomarańcze, cytryny, granaty, figi, rodzynki, migdały oraz wspomniane oliwki. Niepodważalne zalety hiszpańskiej oliwki, jej wyjątkowy smak oraz nieograniczone możliwości zastosowania w kuchni, urzekły niejednego polskiego kucharza. Uległ
królestwo garówStarszy pan z cygarem w ustach, z pozłacaną laseczką, w kraciastej marynarce, zasiadł przy rodzinnym stole. Szklany binokl dumnie osadzony na twarzy, przez którego zerka spostrzegawcze
W kuchni Karmel-itkibyły nadziane dżemem. Inne owoce takie jak np. maliny porzeczki, czy wiśnie sprawdzą się równie dobrze tylko radzę nie przesadzać z ilością, bo muffinki mogą nie wyrosnąć lub owoce mogą puścić za dużo soku. Zresztą muffinki można zrobić też bez żadnych dodatków, bo w takiej wersji czysto biszkoptowej również smakują pysznie. Do dwóch muffinek w ramach eksperymentu wsadziłam(...)żółtka i wymieszać do połączenia. Następnie dodać mąkę i bardzo delikatnie wymieszać. Masę przekładać do foremek na muffinki (najlepsze będą silikonowe), do środka wsadzić borówki i przykryć kolejną warstwą ciasta. Piec przez około 15 minut w 180ºC. Składniki na krem zblendować i polać po lekko przestudzonych muffinkach
Healthy food explorerWiększość osób nie lubi szpinaku bo kojarzy się z przedszkolem. Dzieci były zmuszane do jedzenie zielonej papki. Ja w dzieciństwie nie lubiłam szpinaku w postaci przedszkolnej
Kuchnia w oparachnarodowości, zawirowania wojenne, a w końcu współistnienie dwóch narodów, które mimo dziejowych dramatów i nie zawsze zbieżnych celów rozwijały się obok siebie, dało w efekcie fascynujący krajobraz kulturowy. Owocem tej różnorodności jest niezwykle urozmaicona kuchnia, pełna wspaniałych lokalnych produktów i tradycyjnych potraw, typowych dla ziem pogranicznych np. znane na całym świecie podkarpackie proziaki, goł ąbki z całym mnóstwem r óżnego(...)grzybami. SKŁADNIKI: na farsz: 2 szklanki suszonych grzybów 100g boczku 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej pieprz i sól do smaku 1 łyżka oleju do smażenia na ciasto: 1 kg mącznych ziemniaków 1 jajko 25 dag mąki krupczatki sól do smaku dodatkowo do podania : sos grzybowy lub skwarki z cebulką Przepis na pyzy ziemniaczane
Moja Książka Kucharskajednej puszki Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe brzoskwinie z jednej puszki 25 sztuk ciasteczek typu delicje o smaku brzoskwiniowym, bądź pomarańczowym wódka 1/3 szklanki mocnej kawy Przygotowanie: Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając, najpierw dodajemy po jednej łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie przymieszujemy masę(...)połowę masy z kawałkami brzoskwiń, na to wykładamy ciasteczka typu delicje maczane w naparze (najlepiej układać ciasteczka biszkopcikiem do góry). Następnie na delicje dajemy pozostała część masy z kawałkami owoców i przykrywamy drugim blatem orzechowym. Na blat rozsmarowujemy 1/3 kremu początkowo odłożonego (bez owoców). Na krem układamy pocięte w plasterki brzoskwinie. Na koniec wylewamy lekko tęzejącą galaretkę, najlepiej
My sweet a lifePrzeglądając w internetach moje ulubione blogi kulinarne, natknęłam się na bardzo obiecujący przepis na placuszki z owocami i postanowiłam wypróbować go na najbliższe śniadanie. W weekendowe poranki mam zazwyczaj niesamowitego lenia, więc zawsze wyszukuję coś, co wymaga minimum wysiłku i skupienia. Przygotowałam więc placuszki z mascarpone i malinami, które wyszły przepyszne! Puszyste i delikatne, nie za słodkie(...)rózgą jajko z cukrem i wanilią, dodaj mascarpone i ponownie wymieszaj. W oddzielnej miseczce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, następnie wmieszaj do masy serowej tak by ciasto miało jednolitą konsystencję. Na koniec delikatnie wmieszaj mleko i maliny. Rozgrzej szeroką patelnię z łyżką oleju na średnim ogniu, wyłóż po 1-2 łyżki masy na jednego placuszka i smaż
karmelowyDzisiaj Dzień Dziecka, więc zapraszam na pyszny sernik, który dobrze schłodzony smakuje wszystkim dzieciom, tym małym i tym dużym. Składniki: Masa serowa: 1 kg sera białego
Kuchnia u Bietki