zdrową żywnością mnie odstraszały zwłaszcza, że nie miałam pewności czy będą mi smakować, wiele słyszałam o tych owocach oraz ich zbawiennych właściwościach;) Są to niezaprzeczalnie jedne z najcenniejszych owoców świata. Posiadają w swoim składzie witaminę A, B-1, B-2, C, E, mangan, cynk, żelazo, miedź, nikiel, chrom, magnez, calcium, natrium, calium, kobalt, selen, cadium, fosfor i germanium(...)smażymy pod przykryciem na rozgrzanej teflonowej patelni (przed każdym plackiem lekko przecieramy ją ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek) istotne jest to żeby smażyć na małym ogniu, z jednej łyżki ciasta wychodzi jeden placek SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbardziej z ciekawości, ale szybko okazało się, że zyskał swoich zwolenników i dziś wśród bożonarodzeniowych deserów ma już swoje stałe miejsce. Wilgotny, lekko słodki, o konsystencji budyniu, wypełniony suszonymi owocami i migdałami. Zupełnie inny niż znane nam serniki i makowce, ale równie smaczny. Świąteczny pudding z pomarańczą i żurawiną Składniki: 300 g pieczywa pszennego (bułka, bagietka(...)sekund. Z dobrze umytej pomarańczy ścieramy skórkę. Pomarańczę po obraniu kroimy na kawałki, które wraz z żurawiną i migdałami dodajemy do przygotowanej masy. Mieszamy. Foremkę smarujemy tłuszczem i napełniamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut. Podajemy pudding lekko wystudzony lub całkiem zimny. Dla 6 osób Czas: 70 minut (przygotowanie 20 minut, pieczenie 50 minut
Przysmaki Karolkiwiśnie , papryka, wanilia. Niska kwasowość i niezłe taniny. Bardzo przyzwoite proste wino. Cena zdecydowanie zachęca do zakupów. Fronsac AOP Château Saint Remy 2011 (24,99 zł) pachnie przyjemnie czerwonymi owocami ( malinami, jeżynami) wanilią i ziołami. W ustach przyjemna delikatna kwasowość przyjemne taniny i całkiem sporo ciała. Poważniejsze wino do poważniejszych dań mięsnych. Dekantować przed podaniem. Saint-Émillon Grand(...)przepiórki w bardzo atrakcyjnych cenach. Łączenie ich z winami może stanowić bardzo ciekawe doświadczenia smakowe. Propozycje przepisów na przygotowanie perliczek oraz małż w poniższych linkach. małże zapiekane pod ciastem francuskim małże zapiekane zuppa di cozze – zupa z małży spaghetti z małżami paella z małżami, chorizo i kurczakiem małże perliczka z kaparami pierś perliczki w pomarańczach perliczka pieczona II smażona
królestwo garówJakie te muffinki z truskawkami były pyszne! Sezon na polskie truskawki przywitałam muffinkami. Przygotowałam je w ubiegły poniedziałek, bo tak naprawdę chciałam koniecznie wypróbować
Moja smaczna kuchniaCzy mówiłam Wam już, że kocham sernik! Od dzieciństwa uwielbiam się nim wręcz obżerać, a wszyscy w rodzinie wiedzą, że jak mam przyjechać w odwiedziny to
Pink Envelopekorpusy, a za sprawą różnych wypełnień i dekoracji każdej można nadać inny smak, wygląd i charakter. Ja zdecydowałam się na babeczki z masą serową, a dokładnie babeczki z kruchego ciasta budyniowego wypełnione gotowaną masą serowa. Babeczek nie dekorowałam jakoś szczególnie, bo same w sobie wyszły ładne i smaczne. Wystarczy ewentualnie odrobina cukru pudru do oprószenia. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)proszku, cukier puder i cukier waniliowy. Wbiłam jajka i dodałam pokrojone na plasterki zimne masło. Wszystko zagniotłam szybko na jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ciasto rozwałkowałam na grubość kilku milimetrów. Za pomocą szklanki wycinałam z ciastka kółka i wylepiałam nimi metalowe foremki do babeczek wcześniej wysmarowane
Waniliowe Improwizacjezasadzie, to ciasto jest kolejną wersją śnieżnego puchu i śnieżnej rolady . Deser idealny na upały… i nie tylko. Ciasto, którego przygotowanie nie sprawi kłopotu nawet początkującym w wypiekach nie tylko dlatego, że nie wymaga pieczenia – jest bardzo proste w przygotowaniu. Puch z piankami. Składniki: - ok. 30 szt. herbatników (Petit beurre) - 28 szt. pianek w czekoladzie - 1 litr schłodzonej śmietanki(...)wrzątku i wytartym do sucha. Jedyna obawa jaką budził puch z piankami została rozwiana już po pierwszym kęsie – nie był za słodki. Dodatek truskawek, borówek, czy innych ulubionych owoców dodatkowo wprowadzi efekt orzeźwienia i wzbogaci jego smak. Najlepiej dopasować owoce do użytych galaretek (u mnie do truskawkowej – truskawki). Puch z piankami zadowoli nie tylko łasuchów i nie ulega
mojewypiekiinietylkodużo szczęścia na raz! Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy rozbełtane jajka, jogurt, mleko, stopione masło, cukier oraz szczyptę soli. Na końcu dodajemy szpinak. Mieszamy za pomocą drewnianej łyżki do uzyskania gładkiego ciasta. Powinno być trochę gęstsze niż naleśnikowe. Rozgrzewamy patelnię (a najlepiej dwie równocześnie) i smażymy bez tłuszczu równolegle na obu patelniach placuszki. Temperatura nie powinna być za wysoka, bo placuszki będą
bistro mamaSkładniki 4 bardzo dojrzałe banany 2 jaja 120-150 g (w zależności od tego jak słodkie są banany, albo na jaką słodycz macie ochotę) drobnego trzcinowego
OliveandThymeDlaczego wiejskie?-zapytacie. Ach, bo podczas ich pieczenia po całym domu rozchodzi się upojny zapach, który przywodzi na myśl małą, wiejską chatkę na uboczu
Gotowanie to kochaniepewna, czy warte swojej ceny. Swego czasu kupowałam płatki śniadaniowe z suszonymi truskawkami, wiśniami i malinami - gdybym gdzieś dostała taką mieszankę, bez płatków, nie zastanawiałabym się ani chwili - kwaskowe owoce smakowały naprawdę wyśmienicie. Jagody nieco mnie rozczarowały... Co nie znaczy, że nie są smaczne. Jak dla mnie - troszkę zbyt mdłe, no i nie pachną tak intensywnie, jakbym sobie życzyła(...)proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem. Masło posiekać z mąką, a następnie rozetrzeć palcami, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wbić jajko do masy maślanej,zagnieść szybko gładkie ciasto. Czekoladę posiekać niezbyt drobno, dodać do masy razem z migdałami i jagodami. Dokładnie połączyć.Z masy uformować wałeczek, następnie go spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzezrezygnować z podjadania. Mimo, iż w ogóle nie jem latozy (zawsze sięgam po produkty bez laktozy) i staram się unikać glutenu, bywają takie dni kiedy skuszę się na kawałek ciasta czy schabowego w panierce. Nowy Rok rozpoczynam zatem dość lekkim i zdrowym przepisem. Zostawiam Was z lekturą przepisu na eskalopki z indyka, które podałam z pysznym sosem owocowym na bazie(...)tarce imbir, brązowy cukier, otartą skórkę z pomarańczy, goździka, wodę oraz sok z pomarańczy. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Po 20-u minutach odłożyć połowę ugotowanych owoców wraz z częścią soku. Zmiksować. Zmiksowaną część włożyć z powrotem do garnka i wymieszać z kawałkami owoców w garnku. Eskalopki podawać polane owocowym sosem. Eskalopki z indyka z sosem
mecooksstopniowo po 1 łyżce zimnej wody ciągle mieszając. Mąka kokosowa wchłania wodę i należy ją dolewać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.Ciasto nie może być zbyt zbite bo wyjdzie suche. Ciasto umieścić w formie i wstawić do piekarnika. Piec przez ok 25-30 minut w temperaturze 190° C. W międzyczasie przygotować krem truskawkowy zalewając żelatynę 60 ml wody i odstawiając(...)postaci pudru. Wierzch i boki tortu posmarować grubą warstwą kremy śmietankowego a następnie wygładzić całość. Tort na 30 minut przed podaniem można udekorować truskawkami. U mnie wersja z owocami wyciętymi w kształcie serduszek ale można też układać je po bokach i np w rozetkę na wierzchu. Tutaj obowiązuje styl dowolny więc możecie popuścić wodze fantazji Smacznego! — BTW całości
Ola la LCHF