Podawana jest w wysokich szklankach jako kawa na śniadanie lub brunch. Wzbogaciłam ją dodatkiem ajerkoniaku. Na takie pogody jak mamy obecnie to idealny napój kawowy, zarówno do ciasta, jak i kruchych maślanych ciasteczek. Na nadchodzące chłodniejsze dni rewelacyjna będzie kawa wzmocniona alkoholem cafe corretto oraz włoska kawa marocchino z dodatkiem kakao. Kawa z likierem jajecznym advoocat lub ajerkoniak(...)napojem alkoholowym z dodatkiem brandy, w którym zawartość alkoholu wynosi zazwyczaj od 14% do 20%. Jest mniej słodki od naszego polskiego wynalazku czyli ajerkoniaku. Nazwa advocaat pochodzi od owocu awokado z którego rdzenni mieszkańcy północnej Brazylii przygotowywali napój alkoholowy „abacate”. Holenderscy koloniści wprowadzili ten napój do Europy właśnie pod nazwą „advocat / advocaat”. Ponieważ awokado nie mogło rosnąć
Cztery FajeryWitajcie!, dziś powstaje nowy dział "recenzje', w którym to pokazywał Wam będę produkty spożywcze polskich producentów którzy wprowadzają na rynek ciekawe towary. Na pierwszy ogień idą
Kuchnia PROzdrowotnaWitamina E, często nazywana też "witaminą młodości", "witaminą płodności" lub "tłuszczową witaminą" to grupa ośmiu rozpuszczalnych w tłuszczach związków - tokoferoli i tokotrienoli, które opóźniają procesy starzenia
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakrainy, z której tak niewiele zostało. Smakuję słodycz śliwek i słowa, zdania, których magia i wyjątkowość niezmiennie mnie zachwyca. Jest w nich miłość i szacunek do każdego owocu, warzywa, ziarna, troska o zapasy, ciepło domu. Mądrość, prawdziwa, o którą dziś coraz trudniej... "Damascenki lub węgierki otrzeć z wilgoci i barwy, obrać z pestek, ułożyć w garnki(...)KOZIM SEREM I ROZMARYNEM Na spód 1 filiżanka mąki 1/2 łyżeczki soli 8 łyżek masła 1/4 filiżanki zimnej wody Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko i wyłożyć nimi natłuszczoną wcześniej lub wyłożoną papierem do pieczenia formę na tartę
KUCHARNIAporę roku, mamy pod dostatkiem świeże warzywa nasycone słońcem, do wyboru do koloru: dynia, cukinie, bakłażany, figi, ziemniaki, pomidory, słodka papryka wymieniać można by było długo! Nie zapominajmy o owocach, teraz właśnie są najlepsze jesienne maliny, śliwki i gruszki, a lada moment będą późne jesienne jabłka. I tak wymieniam Wam te dary natury, a przecież nie wspomniałam słowem(...)misce, wyjmij 1/3 ziemniaków odłóż na talerzyk na chwilę, w to miejsce po ziemniakach wsyp mąką pszenną, 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Dodaj ziemniaki z talerzyka i zagnieć ciasto. W ten sposób przygotowuje się takie kluseczki, na tzw. proporcje. Ciasto jest dość luźne, ale będziemy robić kluski kładzione, więc jest prawidłowe. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką oleju rzepakowego
SMYKWKUCHNIprostu gapić się na wodę. Kawa, sernik i lody Jako mieszkanka Barcelony, bez zastanowienia, zaczynałabym dzień od odwiedzenia kawiarni Cup&Cake. Najlepsze cappuccino i do tego serniczek na cieście red velvet – no niebo! To nie jest tylko kawiarnia. Poza fantastyczną kawą i babeczkami o tysiącu smakach, znalazłam tosty, pancakes czy sałatkę. Mają 6 takich kawiarni/restauracji rozsianych po całym(...)jedno z portalu airbnb. Kiedy wyszliśmy na pierwszy spacer napotkaliśmy to, co najpiękniejsze dla osoby spragnionej kuchni – na każdym kroku kusiły małe sklepiki z świeżymi warzywami i owocami. Skrzynie pełne karczochów, szparagów czy pomidorów, nie sposób było przejść obok nich obojętnie. Dzięki temu celebrowaliśmy leniwe śniadania grzanką z awokado, pomidorem i mozzarellą. Na obiad zajadaliśmy się szparagami
Pink EnvelopeKrólowa beza Pavlova. Według mnie to najlepszy deser na świecie! Niestety nie piekę go zbyt często, bo z reguły kończy się to tym, że zjadam połowę
Kulinarne przygody GatityPrzyszła jesień….niestety jak na złość z deszczem i zimnym wiatrem, gdzie babie lato ja się pytam ? Wyciągam koc, książkę i nagle przypomniałam
Wanilia i KardamonBardzo lubię piec torty dla swoich najbliższych. Każdy z nich ma w sobie coś co przypisuję danej osobie. Ten który dzisiaj zagościł na naszym blogu jest
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiśrodka. Zwiń brzeg ciasta. nadzienie Posyp 1 łyżeczką cukru pudru i płatkami migdałowymi, zawinięte brzegi posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Ciasto piecz na środkowym poziomie około 25 – 30 minut. Ciasto odstaw do przestygnięcia, udekoruj suszonym berberysem. Możesz dodatkowo posypać odrobiną cukru pudru. Smacznego! Przepisem zainspirowałam się podczas warsztatów na temat trendów w smakach Kamis. Tam robiliśmy wersję z gruszkami. Przepis troszkę(...)mocno rozgrzanej płycie żeliwnej. Dobrze znany sposób obróbki w Hiszpanii, Baskonii czy też Meksyku. Jako inspirację można tu podać baskijską marynatę z pieprzem espelette podkreślającą smak grillowanych mięs i owoców morza, wyraziste sosy takiej jak mojo verde i adobo nergo oraz sherry i ocet, dodawane do glazur i sosów – świetnie podnoszą smak smażonych potraw. Czas na trzeci trend
Moja pasja smakumamy na myśli produkty zawierające duże ilości prostych, rafinowanych i szybko wchłanianych węglowodanów. Tego typu węglowodany lub cukry występują naturalnie w wielu produktach spożywczych, na przykład w owocach. Jednak w przypadku owoców towarzyszą im również białko, woda, witaminy, błonnik i minerały. Z kolei w produktach przemysłowych i ultraprzetworzonych cukry te są wyizolowane i stanowią większość produktu. Problem(...)które nigdy nam się nie znudzi: zawsze lepiej jest jeść całe owoce niż sok. Powodem tego jest fakt, że podczas wyciskania soku tracimy miąższ owocu. Ponieważ to właśnie w miąższu znajduje się wiele składników odżywczych, w tym błonnik, sok jest mniej kompletny pod względem odżywczym niż cały owoc. Jeśli przejdziemy od soków naturalnych do soków pakowanych, porównanie staje się
ProstePesto.plmówiła na nie rosyjskie racuchy. Dla mnie to zawsze będą jednak racuchy na maślance. Podaję je najczęściej na śniadanie lub obiad na słodko. Wystarczy do nich dodać ulubione owoce – u mnie ostatnio króluje mango lub oprószyć je cukrem pudrem czy polać syropem klonowy. Sposób podania tych puchatych racuchów pozostawiam Wam. Jeśli jeszcze nigdy ich nie jedliście, to koniecznie(...)miski wsypujemy mąkę pszenną, sodę, cukier i sól. Mieszamy składniki łyżką. Następnie dolewamy maślankę, wbijamy jajka i całość energicznie mieszamy ręczną trzepaczką (tak by nie było grudek w cieście). Rozgrzewamy olej. Uwaga! Te racuchy smażymy na większej ilości oleju. Powinno go być tyle by choć do połowy przykrył ciasto – około 0,5 cm. Jeśli obawiacie się, że będą chłonąć
Słodkie okruszkikapustą. Równie pyszne jako samodzielne danie ze zrumienioną cebulką, okraszone stopionym boczkiem lub skwarkami ze świeżej słoniny. Kluski śląskie można podawać również na słodko ze śmietaną, cukrem, dżemem lub owocami. Jak zrobić kluski śląskie? Przygotowanie śląskich klusek wcale nie jest trudne, należy tylko pamiętać o kilku ważnych krokach. Kluski robimy z ugotowanych ziemniaków, które należy dokładnie(...)Wyjąć 1/4 część ziemniaków, odłożyć. W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (w takiej ilości ile było ziemniaków). Następnie dodać jajko oraz wyjęte ziemniaki, dodać szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Uformować w kulę. Z masy ziemniaczanej odrywać po kawałku ciasta, formować w dłoniach kuleczkę wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i zrobić kciukiem wgłębienie na środku. Gotowe kluseczki odkładać
Moja Książka KucharskaFormę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem. Piec w temperaturze 170 stopni około 30-35 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Mus z mango. 600 g gotowego puree z mango( około(...)lodówki, aby mus stężał. Na schłodzony stężały mus wylejcie galaretkę (powinna być w temperaturze pokojowej o płynnej konsystencji) Ponownie schłodzić w lodówce. Schłodzony mus udekorujcie owocami i tym co lubicie najbardziej . Powodzenia
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpięćset tortów Othello (kruchy spód z z czekoladą, krem cukierniczy, ciasteczka migdałowe, bita śmietana, biszkopt, glazura czekoladowa, obręcz z marcepanu i dekoracja z bitej śmietany) i cztery tysiące festelavnsboller (ciasto duńskie przełożone kremem cukierniczym, dżemem i bitą śmietaną), to nie przelewki. Ile chlebów i bułek napiekli w te trzy dni, nawet nie zliczę. Dzisiaj z pracy wszyscy wychodzili ledwo żywi(...)rozmarynem Składniki: (na 4 słoiczki po 150 ml) 2 kg czerwonych pomarańczy 400 ml wody 350 g cukru 2 łyżki masła 3 gałązki rozmarynu Z połowy pomarańczy zetrzeć skórkę. Owoce wyfiletować, wycisnąć sok z resztek. Wszystkie błonki i pestki zawinąć w gazę lub włożyć do pończochy, zawiązać. Umieścić z pomarańczami, sokiem i całymi gałązkami rozmarynu w misce, zalać wodą
Pożeraczka, czyli raz adobrze