Kutia bożonarodzeniowa to jedna z najbardziej tradycyjnych potraw świątecznych. Nie we wszystkich domach praktykuje się jej podawanie, jednak tam, gdzie tradycja przetrwała, kutia jest najważniejszym deserem
Poezja smakuSernik z krówkami i mascarpone – proste ciasto bez pieczenia Sernik z krówkami i mascarpone (bez pieczenia), to jedno z moich ulubionych rozwiązań. Proste i pyszne ciasto bez pieczenia. Jeśli tak jak ja lubicie serniki, to koniecznie spróbujcie tego przepisu. Masa oparta jest na dwóch rodzajach sera – zmielony twaróg lub dobrej jakości sernik z wiaderka i serek mascarpone(...)bardzo proste i szybkie ciasto bez pieczenia. Jego wykonanie nie przysporzy Wam problemów. Kilka prostych składników, chwila miksowania i do lodówki. A potem możne już kroić i jeść ze smakiem. Jeśli wolicie serniki z galaretką, to śmiało możecie ją dodać. Pamiętajcie tylko, aby dobrze wyrównać wierzch sernika, by galaretka nie spłynęła na dno ciasta. Składniki: 500 g dobrej jakości sera
Słodkie okruszkiśniadanie gotowe: Kolejna propozycja: gotowane kiełbaski sojowe z musztardą, kanapki z wegańskim paprykarzem i koniecznie duuuużo świeżych warzyw: Innym razem prostota w najlepszej postaci: lekkie śniadanie w postaci świeżych owoców, naturalnego jogurtu sojowego oraz wafli ryżowych: Właśnie takie śniadania dodadzą zdrowej energii i sprawią, że na wakacjach będziesz czuć się lekko, bez uczucia ciężkości. A obiady? Część posiłków przygotowywaliśmy(...)dań, my wybraliśmy samosy z warzywnym farszem i surówkami: Bardzo nam smakowały, a lemoniada i świeżo wyciskana multiwitamina były pyszne i orzeźwiające. W ofercie było do wyboru kilka rodzajów ciast, w tym do wegan skierowana była tylko szarlotka, którą zamówiliśmy. Jabłkowy farsz był bardzo smaczny, jednak samo ciasto nie za bardzo przypadło mi do gustu. Czuć było, że zrobione zostało
Roślinna - blog wegańskiTaka propozycja – ciasteczka owsiane bez pieczenia i bez białego cukru Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 100 g masła ¼ szklanki ksylitolu ¼ szklanki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego
Słodki sentymentŁatwy przepis na pyszne mini tarty z czekoladą i granatem, które z pewnością zasmakują wszystkim fanom słodkości. Jak zrobić takie mini tarty z czekoladą i granatem
RITA food channelDomowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światauniwersalny, gdzie to właśnie dodatki bez problemu mogą grać pierwsze skrzypce. Nie bez znaczenia był fakt, że akurat potrzebowałam deseru bezglutenowego, a nie miałam czasu wymyślać bardziej skomplikowanych ciast. Żeby nie było nudno, dodałam na wierzch kwaskowaty mus porzeczkowy. Następnym razem zamiast białych, użyłabym porzeczek czarnych - dla kontrastu kolorystycznego. Tutaj bowiem ciekawa, ukośna linia między masami gubi się w pastelowych(...)masa całkowicie zastygnie. Przygotować mus: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Porzeczki z cukrem zagotować, gotować na niewielkiej mocy palnika kilka minut, aż cukier się rozpuści. Porzeczki ze słoika podgrzać. Owoce przetrzeć przez sitko; do masy dodać odciśniętą żelatynę, dokładnie wymieszać. Przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Białko ubić, pod koniec partiami dodając cukier. Do letnich owoców dodać najpierw kremówkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzewysokości. Dodajemy ulubione składniki (maliny, jabłko pokrojone w kosteczkę, jagody, serek mascarpone, czekolada,kakao, rodzynki, wszystko zależy od tego na co mamy akurat ochotę) i przykrywamy odrobiną ciasta. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 25-30 minut. Po ostudzeniu dekorujemy zajączki i kurczaczki. Składniki potrzebne do dekoracji zajączków: 1/2 opakowania kokosu zielony barwnik spożywczy w proszku(...)opakowania kokosu żółty barwnik spożywczy w proszku 150 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 3 łyżki cukru pudru śmietan fix oraz do ozdoby: kandyzowane owoce papai, suszone figi i rodzynki Kokos zabarwić na żółto, a następnie babeczki udekorować kremem (przepis jak do dekoracji wielkanocnych zajączków). A następnie z małych kawałeczków papai zrobić kurczaczkom, noski
Aromatyczne Podróżejednocześnie nie ma nic bardzo wymyślnego. No, może poza polewą, która pięknie błyszczy i w ogóle wygląda niemal jak lustro. Koniecznie muszę jeszcze ten patent wykorzystać, również z innymi owocami. U siebie dodałam nieco barwnika, żeby kolor był bardziej intensywny - ten wybór pozostawiam Wam. Tort wygląda zachwycająco, a co ze smakiem? Jest słodki i delikatny, leciutki niczym chmurka. Wszystkie(...)przerywając ubijania. Po jednym wbić żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać przesiane mąki, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Chrupka chałwowa: Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło, posiekać
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożesz się doczekać, a potem, kiedy jest już po wszystkim, marzysz tylko o tym, by cofnąć czas i wrócić do dni, gdy wszystko było po staremu.” Owoce(poziomki, truskawki, czereśnie)* na budyniu, pod orkiszowo-owsianą kruszonką* z własnego ogródkaNiestety matma nie wyszła, miałam kilka błędów, a musiałbym napisać ten sprawdzian bezbłędnie, ale jakoś się tym nie przejęłam(...)słoika?Nie. Kiedyś je uwielbiałam, ale gdy odkryłam, że sos słodko-kwaśny(czy też coś innego) można zrobić samemu, to poszły w niepamięć.7. Większe trudności sprawia Ci przyrządzenie ciast czy dań głównych? Chyba dań głównych.8. Jakie są Twoje zainteresowania poza gotowaniem? Czytanie. Filmy to też zainteresowanie? Bieganie.9. Bez którego narzędzia kuchennego czujesz się jakbyś
More food, love and dreamsPuszyste, drożdżowe racuchy z dyni z dodatkiem skórki pomarańczowej, polane pysznym i gęstym sosem pomarańczowym. Macie ochotę? Zapraszam Składniki:3/4 szklanki startej dyni (na najmniejszych oczkach
Oryginalny smakCzy da się zrobić smaczny sernik bez prawdziwego twarogu? Da się! Serki wiejskie doskonale sprawdzą się w tej roli, przy czym są mniej
sama złodyczróżnego rodzaju promocje unikam jedynie rabatów w dziale mięsnym, jakoś nie pachną mi dobrze. Ale takie 2 kawki, które i tak wiem, że wypiję, dodatkowy jogurt, masło, szpinak, owoce… no jak przejść obok nich obojętnie?! Ponadto, mając na stanie do wyżywienia 5 paszczy (w tym 1 własną) wiem, że i tak nic się nie zmarnuje. W dodatku(...)odzyska świeżość i aromat. I ważna sprawa na koniec – twarde sery poddane zamrożeniu wytrzymają 3 do 4 miesięcy. Natomiast sery półtłuste możemy mrozić tylko do 14 dni. 8. Ciasto, placek, deser, babeczki itp … – słodkie pyszności zostawiłam sobie na sam koniec. Co można mrozić? Na pewno gotowe, świeżo zrobione ciasto np na tartę ( przepis na tartę ze szpinakiem
W Kawiarencezmiksować wszystko dłużej (około 4-5 minut) i wszystko staje się gładkie. Następnie wsyp resztę składników powoli mieszając (mikser na najmniejszych obrotach będzie idealny) i zmieszaj wszystko dokładnie. Wlewaj ciasto do dobrze rozgrzanej maszynki. Piecz około 5 minut aż kulki będą rumiane. Upieczone nabijaj na patyczki. Teraz najprzyjemniejsza część (poza jedzeniem oczywiście -dekoracja ) Kwestię dekoracji pozostawiam Tobie, Twojej wyobraźni(...)wujka Google a wyszukiwarka prawdę Ci powie i przedstawi dziesiątki przepisów właśnie na nie. Zdradzę Ci w tajemnicy, że następnym razem planuję zrobić wersję bardziej…witaminową, bo z owocami. To jak spróbujesz? Nie wahaj się! Let’s do it! Cake popsy (ciasteczkowe lizaki) was last modified: Czerwiec 28th, 2016 by arbuziaki Artykuł Cake popsy (ciasteczkowe lizaki) pochodzi
Arbuziakimamy dostępu do działki czy naprawdę relatywnie niedrogich warzyw i owoców, to zrobienie słoiczka przetworów jest dość kosztowne o swoim czasie już nie wspominam. Przydźwiganie warzyw i owoców do domu, do tego cukru, octu i słoików…Dlatego faktycznie, taki jakby nie było ręcznie robiony prezent w postaci słoików z przetworami, szczególnie jeśli jeszcze ładnie go przyozdobimy(...)posiekany czosnek. Zalewamy zalewą. Zakręcamy. Pasteryzujemy ok 25 min w piekarniku. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/pikle-wielowarzywne-sloika/ BosowKuchni Artykuł Pikle wielowarzywne do słoika pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku