Przepis na tortellini z krewetkami i ricottą, to inspiracja wprost z warsztatów z Alpro . Pomysłodawcą dania jest Robert Harna. Tortelini podbiło serca i
kolorowotorcikowoW tym roku sezon na przetwory warzywne rozpoczęliśmy dość nietypowo, bo od fasolki szparagowej w słonej zalewie i marynowanej fasolki szparagowej, Nigdy wcześniej nie próbowaliśmy robić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPyszny i zdrowy torcik twarogowy z patelni poleca się na śniadanie i nie tylko Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, smacznego, w miarę zdrowego i nie
Smaki Arminearomat całego dania. Do potraw wigilijnych i świątecznych grzyby suszone muszą trafić obowiązkowo. U nas w domu zawsze jest na wigilijnym stole kapusta z grzybami , grzyby smażone w cieście oraz pierogi z kapustą i grzybami. Myślę, że w większości polskich domów jest podobnie. Żaden porządny barszcz czy bigos też nie obejdzie się bez suszonych grzybów. Nie wyobrażam sobie(...)warzywno-grzybowej. Sposobów suszenia jest kilka. Ja preferuję używanie suszarki do grzybów. To niezbyt drogie urządzenie a można je wykorzystywać w ciągu całego roku także do suszenia ziół, owoców np. jabłek oraz warzyw. Grzyby czy inne produkty układam na sitach i suszę - czasami kilka a czasami kilkanaście godzin, w zależności od gatunku, wielkości i wilgotności.Można grzyby suszyć
Smaczna PyzaAksamitny mus z dyni i gruszek wspaniały dodatek do owsianek, placków i deserów Podczas pobytu na warsztatach kulinarnych “Jarzynovy ferment” w Łowyniu pierwsze śniadanie
Tajemnice SmakuTen sernik to jakiś obłęd 😍 Jest tak przepyszny, a nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu, jedynie potrzeba go trochę zmrozić, bo jest to sernik na
Zdrowie na języku :PBeza z kremem cytrynowym to idealne ciasto na upały. Lekki, orzeźwiający deser, któremu nie można się oprzeć. Zarówno bezę jak i krem możecie przygotować nieco wcześniej i połączyć ze sobą tuż przed podaniem. Kiedyś bardzo obawiałam się pieczenia bezy, teraz jednak czynność ta nie jest dla mnie wyzwaniem tylko przyjemnością. Piekłam już doskonałą w smaku roladę bezową z malinami , czekoladową(...)Potrwa to około 15-20 minut. Gotowy krem przetrzeć przez gęste sito, przykryć wierzch folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Na ostudzoną bezę wyłożyć zimny krem i udekorować owocami wedle uznania. Podawać od razu. Artykuł Beza z kremem cytrynowym pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniatajsku w sosie curry – feeria smaków i zapachów Gdyby ktoś zapytał mnie jak smakują nie potrafiłabym odpowiedzieć jednym zdaniem. To mieszanina wszystkiego co kocham – nuty kokosa, cytrusów, owoców morza i pikantnych przypraw. Słodko-słone smaki przenikające się na wskroś z odświeżającymi akcentami owocowymi. Nieskromnie powiem że sos jest cudownie pyszny- aksamitnie kremowy. Podany z makaronem lub ryżem(...)zajrzenia do zakładki „ Coolinarnie ” na naszym blogu w której to znaleźć możecie dziesiątki przepisów na dania na różne okazje,w tym np na różnego rodzaju desery, ciasta oraz propozycje dań obiadowych. Artykuł Krewetki po tajsku w sosie curry, czyli pomysł na romantyczną kolację walentynkową pochodzi z serwisu Arbuziaki.pl
ArbuziakiDziś kolejna dawka bardzo ciekawych produktów z hurtowni Vegamarket . Ostatnie 3 kaszki instant wreszcie doczekały się zbiorczej recenzji, która wymagała od nas również kreatywności. Takie testy
Candy PandasKolejny weekend Karmel-itce upłynął pod znakiem gotowania we wspaniałym towarzystwie.W piątek po południu odbyły się bardzo przyjemne, pełne zabawy i śmiechu warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim
W kuchni Karmel-itkiDługo duszona wołowina z pieczarkami wyszła przepyszna. Nie spodziewałem się, że długie, powolne duszenie wołowiny nada jej taki wyjątkowy smak. Odpowiednio doprawiona z pieczarkami i marchewką
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Większość słodkości, które przygotowuję w mojej kuchni, to ciasta; zdecydowanie rzadziej desery, a małe, słodkie pralinki to już w ogóle rzadkość. Są dość praco- i czasochłonne, ale efekt wizualny i smakowy wynagradzają każdą poświęconą minutę. Dlaczego więc tak rzadko po nie sięgam? Nie wiem. Szczerze - często się nad tym zastanawiam, i nie umiem odpowiedzieć na to pytanie. Przecież lubię spędzać(...)nią czekoladę, odstawić na 5 minut. W tym czasie poziomki z sokiem z cytryny zmiksować blenderem na gładką masę, ewentualnie przetrzeć przez sitko. Biszkopty drobno pokruszyć, wymieszać z owocami. Czekoladę wymieszać, aż do rozpusczenia. Dodać biszkopty z poziomkami, wymieszać na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Ze schłodzonej masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJutro Mikołajki! Macie coś słodkiego przygotowane dla tego Szanownego Pana? U mnie pojawiły się kolorowe ciasteczka, zrobione przy dużym udziale najmłodszych domowników. O ile ostatnio
Kuchnia w czekoladzieskórkę. Smakują trochę jak coś z pogranicza mini-bułeczek i ciastek :) Wiecie dlaczego warto jeść jagody goji ? Nie tylko dlatego, ze są smaczne... ;) Jagody goji to nazwa handlowa owoców kolcowoju chińskiego oraz kolcowoju pospolitego. Tradycyjnie przypisuje się jagodom goji następujące korzyści zdrowotne: ~spowolnienie procesów starzenia ~wygładzanie cery ~wzrost siły i wigoru ~wzmocnienie odporności organizmu ~poprawa pamięci i koncentracji(...)zalewamy na chwilę bardzo ciepłą (lecz nie wrzącą) wodą, na ok. 2-3 minuty, odlewamy wodę. Następnie do zaczynu dodajemy resztę składników, mieszamy łyżką do połączenia, a następnie wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy ręką aż będzie gładkie. Formujemy kulę, wkładamy ją miski i pozostawiamy na ok. 1h. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto i wycinamy szklaną ciastka, które układamy
chili & sugarUlotność chwili. Piękny moment, który trwa, a który chcielibyśmy zatrzymać na zawsze. Chyba każdy to przeżył. Chyba każdy zastanawiał się nad tym, jak zatrzymać szczęście na
KulinarneImpresje.plJutro Andrzejki, a już niedługo Sylwester i karnawał. Z tej okazji przygotowałam dla Was przepis na fantastyczną przekąskę, który przywiozłam z Kolumbii. Tam nie mogłam go
Quinoa Raz!