ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:1413/1704)

Deser Jabłkowa Mgiełka 173

W sobotnie popołudnie prezentuję przepis na pyszny deser z musem jabłkowym, bitą śmietaną i słomką ptysiową. Deser jest bardzo lekki i orzeźwiający. Ucieszy podniebienie nawet najbardziej

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wiosenne przepisy na kolację 210

stanowią podstawę każdej diety odchudzającej. Niestety te w supermarketach (a nawet na bazarkach) często pochodzą z upraw nieekologicznych- nawożonych na szeroką skalę. Aby uniknąć ryzyka najlepiej kupować warzywa i owoce w miesiącach ich naturalnego dojrzewania lub sięgnąć po gotowe, ale sprawdzone produkty.  Ważne aby jeść naturalnie, pysznie i zdrowo. Nie zawsze musi wiązać się to z godzinami spędzonymi(...)łyżka octu białego. Przygotowanie: Scones - w misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia. Ubij jajko z mlekiem i roztopionym masłem i wymieszaj z mąką. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie uformuj z ciasta kulki wielkości piłeczki do golfa, a następnie delikatnie je spłaszcz. Za pomocą pędzelka posmaruj je żółtkiem

Tradycyjna Kuchnia
Działkowanie. I babka limonkowa na maśle 163

Pogoda jest, jaka jest. Czyli trochę słońca, trochę deszczu, a do tego wiatr, który rozwiewa poły kurtek, szale i niepokorne warkocze. Mimo wszystko, ilość światła i

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem 118

elastyczne ciasto. Powinno nie kleić się do rąk ani do ścianek miski. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zbić ręką, żeby odgazowało się. Podzielić na dwie części, każda z nich to "porcja" na dużą blachę (taką z wyposażenia piekarnika). Rozwałkować prostokątny placek o grubości około(...)Dodać startą skórkę i cukier puder. Dokładnie wymieszać. Cukru powinno być tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencje lukru. A może macie ochotę na drożdżówki z serem ? albo mięciutkie drożdżówki z owocami ? A dla tych, którzy nie lubią na słodko, mam drożdżówki z serem i cebulą . Dla każdego coś pysznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tartaletki z kapustą z żurawiną i podgrzybkami 205

Kolejna propozycja na święta lub sylwestra - szybka a efektowna i pyszna kapusta kiszona z żurawiną. Polecam zajadać się nią szczególnie na drugi dzień - smaki się przegryzą

sierotka maRysia w kuchni
Rozgrzewająca herbata jabłkowa 114

Rozgrzewająca herbata jabłkowa herbata z suszu owocowego. Rozgrzewająca herbata jabłkowa jest jedną z naszych ulubionych zimowych herbatek owocowych, ale równie dobrze smakuje w upalne dni podana

Cztery Fajery
MASA CUKROWA OD A DO Z 179

Do pewnego momentu masa cukrowa była dla mnie czymś, czego nie mogłam przeskoczyć. Sądziłam, że nigdy do tego nie dojdzie, by taki szaraczek jak ja nagle

W kuchni Karmel-itki
LUXITALYWINE & WHITE TRUFFLE 103

połowie grudnia miałam przyjemność uczestniczyć w drugiej już degustacji zorganizowanej przez LuxItalyWine ( pierwsza oprócz win koncentrowała się na wędlinach oraz ciastach) w warszawskiej restauracji CONCEPT. Podczas kameralnego lunchu oprócz win gwiazdą była toskańska biała trufla.   Pochodziła ona od producenta SAVINI TARTUFI   z podflorenckiego San Miniato. Miasta, w którym w 1954 roku znaleziono największą na świecie ważącą 2520 gramów(...)najbardziej zapadły mi w pamięci:    Mocno skoncentrowane pochodzące w 100% ze szczepu Aglianico TAVERNA – „Aglianico del Velture” DOC 2009 z dominującymi aromatami dojrzałych malin i czerwonych owoców. Świeże i owocowe.    Bardzo aromatyczne owocowo-kwiatowe BOSCARELLI - Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2010.  FENOCCHIO - Barolo „Bussia” DOCG 2009 to 100% Nebbiolo. Wino to urzekło mnie aromatami

królestwo garów
Makaron pełnoziarnisty z mulami / Whole-grain pasta with mussels 151

Scroll down for recipe in English. Składniki: (2 porcje) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 g. mrożonych muli 2 łyżeczki schłodzonego

Delicious Place
Dyniowe bułeczki z jabłkiem 155

Te  bułeczki, to kolejny dowód na to, że śniadanie wcale nie musi być nudne. Może i czasem pracochłonne, choć warte tego poświęcenia ;) Wszak daje nam

Kuchnia w czekoladzie
Tort na roczek - malinowy z bitą śmietaną i mascarpone 160

Czas płynie nieubłaganie. W miniony weekend świętowaliśmy roczek mojej kochanej kolejnej Chrześnicy - Zosiu 100 latek okruszku,  rośnij nam zdrowo i bądź dla nas promykiem, a

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
DESER TIRAMISU 158

Uwielbiane przez nas tiramisu, tym razem w wersji słoikowej. Niewątpliwą zaletą takiej wersji deseru jest nie tylko łatwość przygotowania, ale i brak problemów z wyjmowaniem ciasta z formy, gdy trafi się zbyt rzadkie mascarpone... Dodatkowym plusem deseru zamkniętego w słoiku jest dłuższa przydatność do spożycia, normalnie to 1-2 dni, a taki słoikowy może być dłużej. W oryginale biszkopty nasączamy(...)kolejną warstwę kremu. Wyrównujemy i odstawiamy do lodówki. Masę musimy sobie tak rozdysponować, by wystarczyła nam do wszystkich naczyń. Przed podaniem posypujemy przesianym kakao. Pyszne również z dodatkiem świeżych owoców. Najlepiej smakuje schłodzone min. kilka godzin w lodówce. Zamknięty słoik może postać w lodówce nawet i z 4-5 dni. Smacznego

Smaczne Zdrowe
ALEEE PĄCZKI kawie do towarzystwa 227

szybę . Choć  ALEEE PĄCZKI to głównie pączkarnia, można też tu popróbować innych smakołyków, takich jak solidnie nafaszerowane dodatkami bajgle oraz pączdogi . Wszystko oczywiście na miejscu tworzone, od wyrobienia ciasta poczynając, a na nadziewaniu różnościami kończąc. Warto skosztować również tutejszego pączka pieczonego - mniej tłustej alternatywy typowego pączka smażonego. To co osobiście mnie wielce zaintrygowało to oferta pączków wytrawnych !- z farszem(...)Właścicielka zapewniała, że ostre chili wyśmienicie podkreśla smak słodkiego nadzienia i świetnie się komponuje z pomarańczą . Fakt! - sprawdziłam :) Na konserwatystów czekały pączki o bardziej stonowanych smakach: wiśnia, malina, gruszka, owoce leśne, róża . Klienci nie bojący się eksperymentów cukierniczych mogli z kolei popróbować ananasa z kokosem, rafaello czy kawy . Swoistą wizytówką lokalu są smakowe lukry , którymi pączki się oblewa - chociażby

Grunt to przepis!
Gotuję, nie marnuję – recenzja 191

Polsce? W czołówce jest chleb i właśnie takich przepisów jest w związku z tym najwięcej w książce. Potem przychodzi kolej na marnowanie mięsa i wędlin oraz warzyw i owoców. Zdaniem autorki typowa 4 osobowa rodzina wyrzuca do kosza 2500 zł rocznie. Jeśli dalej nie możecie wyjść z szoku, to policzcie sami jak jest u was! Gotuję, nie marnuję, planuję(...)dokładnych proporcji i gramatur, bo przecież nie wiemy, ile resztek nam zostanie. Jest za to dużo inspiracji i pomysłów. Dobrze wygląda nalewka z pestek pigwy, napar z łupin cebuli, ciasto z serwatki, tort naleśnikowy z wątróbką i ser gliwony. Na pewno zacznę robić fetę w zalewie z oliwy i ziół, bo często zostaje mi pół opakowania tego sera. Ponieważ każda

Ugotowane pozamiatane
Pieczony budyń amaretto (Budino agli amaretti) 213

SKŁADNIKI 750 ml mleka 200 g ciasteczek amaretti 80 g cukru trzcinowego 30 g gorzkiego kakao 5 jaj 1 żółtko **** INGREDIENTI 750 ml di latte

La grande e la piccola cuoca
Bułeczki drożdżowe z dżemem i truskawkami. 215

      Po ostatnim sukcesie  bułeczek drożdżowych z truskawkami i rabarbarem postanowiłam zrobić mężowi niespodziankę i upiec kolejną porcję pysznych drożdżówek. Korzystałam z tego

Rozpustne gotowanie
Lemoniada rabarbarowa z pomarańczą i ziołami. 143

K lasyczna lemoniada to kwaskowatość cytryn rozcieńczona wodą z dużym dodatkiem cukru. W sezonie rabarbarowym cytryny można zastąpić równie kwaśnym rabarbarem, który znakomicie łączy się z

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania