Lato to czas świeżych lokalnych owoców. To też doskonała okazja do tego by wykorzystywać je w kuchni w jak największej ilości. Póki mamy jeszcze truskawki, które swoim aromatem bardzo wpływają na moją wyobraźnię w kuchni pragnę przedstawić wam dosyć prostą ale też niezwykłą tartę. Jest niezwykła ponieważ powstała z myślą o tych którzy nie mogą jadać nabiału. W gronie(...)truskawek Wykonanie : 1. Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Wszystkie składniki na spód wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. 2. Formę do tarty lekko natłuścić Wyłożyć ciasto lekko dociskając wyrównując wierzch. Piec przez 15-18 minut. Po upieczeniu wystudzić inaczej budyń się rozpuści na gorącym spodzie. 3. mleko kokosowe razem z wanilią umieścić w rondlu
vaniliowoczekoladowadziecko przy niej gotuje... Po drugie - książka często lubi się zamykać w nieodpowiednim momencie, a jak przepis nie był zaznaczony zakładką, a tu ręce ulepione, bo na przykład akurat zagniatamy ciasto... Sami wiecie :) Bardzo mnie ciekawiło w jaki sposób podane będą ilości poszczególnych składników i aż się uśmiechnęłam, gdy zobaczyłam, że tak jak najbardziej lubię, czyli na sztuki, szklanki, łyżki(...)bardzo ważne - zdrowe! Bo właśnie taka powinna być kuchnia dla dzieci - zdrowa! Bez nadmiaru smażonych, mocno przesłodzonych lub mocno przyprawionych potraw! Za to z mnóstwem warzyw i owoców, których w przepisach na kartach jest naprawdę dużo :) Do kart dołączony jest swoisty spis treści (bo każda karta ma swój numer jak strony w książkach), wraz ze skróconą "metryczką", czyli czasem
Kolorowy Przepisownikobjęte certyfikatem kontroli PL-EKO-03 COBICO 360 kcal/100 g Ciasteczka Babci Ani orkiszowe naturalne, ok. 2,9 zł/100 g Składniki: mąka orkiszowa, otręby orkiszowe, tłuszcz kokosowy, sól (ciasto fermentowane) 446 kcal/100 g 2. Pestki dyni, słonecznika, orzechy, migdały Zdrowe, bogate w dobre tłuszcze, zawierają minimum zbędnych dodatków. Przekąska idealna gdyby nie ich spora kaloryczność. Sprawdzą się, jeśli(...)zagęszczonych i przeciery z: jabłek 50%, marchwi 27,4%, winogron, cytryn, substancje wzbogacające - witamina C i witamina E 40 kcal/100 ml Tymbark Vega Śródziemnomorski Ogród Sok z warzyw i owoców, ok. 3 zł/ 500 ml Składniki: przeciery i soki z zagęszczonych soków (91%) z: marchwi, pomidorów (30%), jabłek (17%), pietruszki, brokułów, papryki (1%), cebuli, oliwek (0,5%), woda
Powiedz dietom niesmak. Dlatego tak ważne jest by nie dosładzać dziecku pokarmów. To co nam wydaje się bez smaku z pewnością dla dziecka ma smak. Jednym z większym grzechów jest dosładzanie owoców - jagód, truskawek - ja pytam po co? Po co sami dziecku wprowadzamy niezdrowe nawyki żywieniowe? Czy Ty, lub Twoje dziecko cierpisz na dolegliwości, których lekarze nie umieją(...)reszty. Niemal wszyscy znają uczucie dojmującego ssania w żołądku, które każe natychmiast kupić batonik w kiosku i pochłonąć go w trzy sekundy. Nie wyobrażamy sobie popołudniowej kawy bez kawałka ciasta, a na sklepowych półkach ciężko znaleźć produkty bez dodatku sacharozy, glukozy, fruktozy, syropu glukozowo-fruktozowego. A nadmiar cukru w diecie powoduje nie tylko problemy z wagą, ale i huśtawki nastroju
Szkrab Je SamDelikatne, chrupiące na zewnątrz i ciągnące w środku bezy z bitą śmietaną i borówkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Lekkie i rozpływające się w ustach beziki
Smakowite DaniaBatony Nakd ciekawiły nas już od bardzo dawna. Dlatego ucieszyłyśmy się kiedy dostałyśmy od sklepu stewiarnia cztery sztuki do testów a nasza radość była jeszcze większa
Candy PandasJesień w tym roku zdecydowanie nas rozpieszcza. Świat skąpany jest w słońcu i soczystych kolorach. Wszędzie pełno złocistych liści. Widziałam chyba ze sto odcieni żółtego, do
Cynamonowe szczęściemoże dodatkowo trzeba będzie przecedzić borówki przez sito, aby pozbyć się skórek. Ja użyłam thermomix i nie było to konieczne. Kremówkę ubić na sztywno i na czas dalszego przygotowania ciasta wstawić do lodówki. Żelatynę wsypać do małego garnczka i zalać wodą, tak aby woda nieznacznie wystawała ponad poziom żelatyny. Wymieszać i pozostawić na 10 minut, żeby żelatyna napęczniała(...)zmiksować na gładką masę. Całość wyłożyć na stężałą już masę jogurtową, wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin, idealnie na całą noc. Udekorować dowolnie wybranymi, ulubionymi owocami i liśćmi mięty. Smacznego
gutfutpyszne a do tego Krakowski Makaroniarz właśnie odczarował mi kuchnie znad Tagu. “Portugalia do zjedzenia” to proste bezpretensjonalne przepisy o wiejskich i morskich korzeniach, zupy z chlebem, ryby i owoce morza, kiełbasa, fasola, przyprawy i mnóstwo słodyczy. W końcu Portugalia jako kraj kolonialny była jednym z pierwszych europejskich krajów, w których upowszechnił się cukier trzcinowy, fasola i papryczki piri(...)kaszanka z ananasem, warzywa w tempurze (fasola mamut i szparagi), dorsz pod beszamelem, sałatka z pomarańczy i kolendry, oraz bifana, czyli kanapka z wieprzowiną. A na deser? Ciasto marchewkowe lub pomarańczowe, ryż z koglem-moglem i zupa nic. Portugalia do zjedzenia Autor: Bartek Kieżun Wydawnictwo Buchmann Data premiery: 2019 Liczba stron: 288 Okładka: twarda Artykuł Portugalia do zjedzenia – Bartek
Ugotowane pozamiataneLubicie tak jak my wszelkie ziarna i kasze? Oczywiście najlepsze są pod postacią jak najmniej poddaną obróbce jednak zawsze miałyśmy słabość do ekspandowanych chrupaczy. Taka przekąska
Candy Pandaspolecam jednak cytrynę. W tygodniu jem pierwszy posiłek o 14, czyli obiad i nie żałuję sobie. O 16 jem deser, czyli to co upiekę (dowody macie na blogu) lub owoce, a o 20 jem kolację z Miśką, czyli jakaś kanapka z avocado, czy coś w tym stylu. W weekendy jem śniadanie z Niną i jest to zazwyczaj 9 rano(...)był na tyle leniwy, że nawet tego nie zrobił to je obiad około 16, czyli pierwszy posiłek, od obiadu do 22 je co 1,5 h, i tak tu ciasto, jam jabzo, albo kilogram jabłek (przeważnie, dlatego kupiliśmy jabłonki, bo to było nieekonomiczne kupować 50 kg miesięcznie), potem kolacja i jeszcze ciasto. Licząc godziny jakby nie kombinować je przez
greenscarfSezon owocowy można spokojnie uznać za rozpoczęty. Na targowiskach pojawiły się nie tylko truskawki ale również maliny, morele, brzoskwinie i czereśnie. O tych ostatnich wiem oczywiście
Słodkie Przyjemnościniesamowite! Łukasz Czepiela zajął aż 5. miejsce, a od podium dzieliły go zaledwie 0,2 sekundy. Oczywiście został ulubionym pilotem widzów :) Dzisiaj jestem już na ziemi, ale proponuję Wam ciasto, które przenosi pod niebiosa ;) Nie jest to taki całkiem leciutki jogurtowiec, bo z kremówką, ale coś za coś. Połączenie jagód i kokosa sprawdziło się doskonale, ale najlepiej jak sami się(...)Wierzch 300 g jagód ¼ opakowania galaretki owocowej (takiej na 500 ml wody) ½ szklanki wrzącej wody Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić do ostudzenia. Jagody opłukać, dobrze osączyć na ręczniku papierowym. Owoce rozsypać równomiernie na stężałej warstwie kokosowej, zalać zimna galaretką. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego! * Puszkę mleka schłodzić przez min. 6 godzin w lodówce. Zimną wyjąć z lodówki
Pełny talerzsłodkie, nie nudne. Pycha!Pozostała rzecz najważniejsza - co zrobić, żeby całość przetransportować bez uszczerbku na urodzie...? Z pomocą przyszła mi masa plastyczna z poprzedniego posta. Po pierwsze - dodatkowo usztywniła ciasto. Po drugie - sprawiła, że nawet jeśli przesuwało się trochę w opakowaniu i obijało o ścianki, nie zniszczyło się. Z dumą informuję - po dwunastu godzinach podróży było śliczne i smaczne(...)ziemię (w formie) z wysokości 60 cm, po czym wystudzić w uchylonym piekarniku.Zimny biszkopt przeciąć na trzy blaty, ścinając z wierzchu ewentualną górkę - tak, żeby był idealnie płaski.Owoce włożyć do garnka, dodać skórkę z cytryny, cukier i sok. Gotować na średnim ogniu, aż część płynu odparuje, następnie jeszcze gorące przetrzeć przez sitko. Dodać wcześniej namoczoną w zimnej wodzie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOstatnio, kiedy je miksowaliśmy do piernika na gładką masę, okazało się, ze mają super lepką konsystencję. Od razu w głowie pojawiło się milion pomysłów jak banany wykorzystać. Podzieliliśmy ciasto na pół i do jednej zamiast miodu dodaliśmy również banany. Oprócz smaku, który był bardziej bananowy niż piernikowy, raczej niczym się nie różniły. Idąc tym tropem, postanowiliśmy zastąpić miód w granoli(...)Najlepiej wzdłuż na pół, a każdą połowę na trzy. Łączymy z granolą, kiedy ostygnie. Przechowujemy w szczelnym słoiku przez maksymalnie 1 miesiąc. Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym oraz świeżymi owocami. Dobrze z tymi smakami łączą się brzoskwinie, nektarynki i banany. *** używamy silikonowej maty z Lidla. Jest naprawdę świetna, łatwo się czyści i nie ma obawy, że zabraknie
Kuchnia od dwojga