mówiła na nie rosyjskie racuchy. Dla mnie to zawsze będą jednak racuchy na maślance. Podaję je najczęściej na śniadanie lub obiad na słodko. Wystarczy do nich dodać ulubione owoce – u mnie ostatnio króluje mango lub oprószyć je cukrem pudrem czy polać syropem klonowy. Sposób podania tych puchatych racuchów pozostawiam Wam. Jeśli jeszcze nigdy ich nie jedliście, to koniecznie(...)miski wsypujemy mąkę pszenną, sodę, cukier i sól. Mieszamy składniki łyżką. Następnie dolewamy maślankę, wbijamy jajka i całość energicznie mieszamy ręczną trzepaczką (tak by nie było grudek w cieście). Rozgrzewamy olej. Uwaga! Te racuchy smażymy na większej ilości oleju. Powinno go być tyle by choć do połowy przykrył ciasto – około 0,5 cm. Jeśli obawiacie się, że będą chłonąć
Słodkie okruszkikapustą. Równie pyszne jako samodzielne danie ze zrumienioną cebulką, okraszone stopionym boczkiem lub skwarkami ze świeżej słoniny. Kluski śląskie można podawać również na słodko ze śmietaną, cukrem, dżemem lub owocami. Jak zrobić kluski śląskie? Przygotowanie śląskich klusek wcale nie jest trudne, należy tylko pamiętać o kilku ważnych krokach. Kluski robimy z ugotowanych ziemniaków, które należy dokładnie(...)Wyjąć 1/4 część ziemniaków, odłożyć. W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (w takiej ilości ile było ziemniaków). Następnie dodać jajko oraz wyjęte ziemniaki, dodać szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Uformować w kulę. Z masy ziemniaczanej odrywać po kawałku ciasta, formować w dłoniach kuleczkę wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i zrobić kciukiem wgłębienie na środku. Gotowe kluseczki odkładać
Moja Książka KucharskaFormę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem. Piec w temperaturze 170 stopni około 30-35 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Mus z mango. 600 g gotowego puree z mango( około(...)lodówki, aby mus stężał. Na schłodzony stężały mus wylejcie galaretkę (powinna być w temperaturze pokojowej o płynnej konsystencji) Ponownie schłodzić w lodówce. Schłodzony mus udekorujcie owocami i tym co lubicie najbardziej . Powodzenia
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpięćset tortów Othello (kruchy spód z z czekoladą, krem cukierniczy, ciasteczka migdałowe, bita śmietana, biszkopt, glazura czekoladowa, obręcz z marcepanu i dekoracja z bitej śmietany) i cztery tysiące festelavnsboller (ciasto duńskie przełożone kremem cukierniczym, dżemem i bitą śmietaną), to nie przelewki. Ile chlebów i bułek napiekli w te trzy dni, nawet nie zliczę. Dzisiaj z pracy wszyscy wychodzili ledwo żywi(...)rozmarynem Składniki: (na 4 słoiczki po 150 ml) 2 kg czerwonych pomarańczy 400 ml wody 350 g cukru 2 łyżki masła 3 gałązki rozmarynu Z połowy pomarańczy zetrzeć skórkę. Owoce wyfiletować, wycisnąć sok z resztek. Wszystkie błonki i pestki zawinąć w gazę lub włożyć do pończochy, zawiązać. Umieścić z pomarańczami, sokiem i całymi gałązkami rozmarynu w misce, zalać wodą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW niemal każdym większym sklepie spożywczym przed Świętami można kupić kandyzowaną skórkę pomarańczową, żaden jednak z gotowych produktów nie może się równać z tą, zrobioną samodzielnie
CiastkozercyNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Jedz zdrowo żyj zdrowo!końcu do masy jajecznej dodać przesianą przez sitko mąkę. Wymieszać najlepiej drewnianą łyżką lub szpatułką. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości kolan. Biszkopt najlepiej(...)Drip czekoladowy: * 130 g mlecznej czekolady * 100 ml śmietany kremówki 36% Wykonanie: Śmietanę wlać do rondelka, dodać połamaną czekoladę, podgrzewać, aby czekolada się rozpuściła. Masę dobrze wystudzić. Dodatkowo: * owoce do dekoracji: u mnie truskawki, kiwi i brzoskwinie z puszki * syrop z brzoskwiń do nasączenia biszkoptu Składanie tortu: Biszkopt rozkroić wzdłuż na 3 równe części. Pierwszy blat biszkoptu położyć
Zrób to smaczniedoczytać o tym co jem Jak się okazało, to zupa gotowana kiedyś głównie na statkach z tego, co morze dostarczyło danego dnia, a więc były to głównie ryby czy owoce morza. Jest narodowym daniem w USA i przybyła tam wraz z rybakami, z Nowej Funlandii. Co charakteryzuje chowder? Duża ilość dodanej do zupy śmietany lub mleka. Przepisów(...)pieprzem. Gotujemy dopóki się ser nie rozpuści. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/chowder-pieczonego-kalafiora-topinambura/ BosowKuchni DIRECTIONS: Artykuł Chowder z topinamburem i pieczonym kalafiorem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuZapraszam do sporządzenia domowych lodów, w tym wypadku waniliowych i oczywiście bezglutenowych. W obiegowej opinii panuje fałszywe przekonanie, że prawdziwych lodów nie da się w domu
Kawa z mlekiemPasta z awokado na ostro to idealny dodatek do chrupiącej tortilli, ale również może być wykorzystana jako pasta do pieczywa. Lista składników i przepis jest poniżej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sezon śliwkowy to jeden z moich ulubionych, nie tylko dlatego, że zbliża się moja ukochana pora roku, lubię śliwki w wypiekach, jogurtowe ciasta z kruszonką i śliwkami, kruche placki, a moim ostatnim hitem końcówki lata jest ten oto cudowny crumble. Pyszne, słodkie węgierki, cudownie skarmelizowane, z nutką cynamonu i kardamonu, pod chrupiącą kruszonką z płatkami owsianymi podane z zimnym sosem(...)czasu użycia, kiedy kruszonka jest zimna nie rozpłynie nam się na śliwkach, tylko ładnie upiecze 6. Kiedy śliwki zmiękną, a na dnie zbierze się sporo bulgoczącego soku z owoców, rozsypujemy na owocach kruszonkę i zapiekamy jeszcze ok 10-15 min 7. Crumble jest bardzo gorący musi ostygnąć przed podaniem, koniecznie polewamy każdą porcję zimnym sosem angielskim
Słodki KompromisSkoro mąż wprowadził zapas włączania piekarnika podczas upałów, przygotowałam deser bez użycia tego urządzenia. Ze smakowitymi borówkami, truuskawkami i mleczną masą z gotowanej kaszy na spodzie
Czerwień i błękitstali nierdzewnej o pojemności 5 l. Bezpieczeństwo pracy zapewni specjalna blokada, która unieruchamia robota, gdy jego ramię jest podniesione. Możliwe dokupienie wielu akcesoriów m.in. maszynka do mięsa, przecierak do owoców, maszynka do makaronu, sokowirówka czy maszynka siekania, tarcia i rozdrabniania. Moim zdaniem to doskonały wybór! Nowoczesny design Kolejnym bardzo fajnym modelem jest Electrolux EKM6100 ZOBACZ DOSTĘPNOŚĆ(...)wszystkie funkcje miksera stołowego, młynek do mięsa do mielenia grubego i drobnego ma również dodatek do napełniania przekąsek. W zestawie znajdziesz 3 rozszerzenia do wyrabiania, ubijania i mieszania lekkich ciast. Idealny dla osób które chcą mieć prawie wszystkie akcesoria w rozsądnej cenie. Mam nadzieje, że po przeczytaniu tego wpisu kwestia jaki robot kuchenny wybrać nie będzie już problemem
kuron.com.plJak zwał, tak zwał 😉 Jedni mówią śmietanowiec, inni jogurtowiec albo ptasie mleczko .... widziałam gdzieś określenie "kryształek" 😀. U mnie ten deser figuruje bez nazwy, ale, że na
Walijskie Pichcenie