Dziś Tłusty Czwartek... ale za niecały tydzień będą Walentynki!!! Wiem, że są one przereklamowane i bardzo skomercjalizowane, ale zawsze staram się miło spędzić ten dzień z
Kuchnia MagdaLenywygładzająca skórę, okłady na zmęczone oczy czy cytrynowa maseczka do paznokci! Z pewnością jeśli zapytam Was o to jakie zapachy kojarzą Wam się ze świętami - pomyślicie o wszystkich cytrusach, ciastach, pierniczkach i korzennych przyprawach. To zapachy w domu sprawiają, że czujemy się dobrze, błogo i przytulnie. Agnieszka Maciąg namawia nas do aromaterapii - chce, abyśmy zapachem zaczarowali zimę! Dokładnie przedstawia informacje(...)pyszne i lekkie bananowe brownie czy placek z mielonych migdałów z pomarańczą. Na koniec czekają na nas pyszne napoje - herbata z pomarańczą, cynamonem i imbirem, wigilijny kompot z suszonych owoców z cynamonem i anyżem gwiaździstym, rozgrzewająca kawa według pięciu przemian, ziołowy napój intenstywnie rozgrzewający czy nawet napój spalający tłuszcz po świątecznym przejedzeniu! Jeśli interesuje Was zdrowe odżywianie, naturalne metody
Plate of JoyObiad na niedzielę to nasz wspólny posiłek po całym tygodniu pracy. Ryba na obiad, gnocchi, zielone warzywa i super cytrynowy sos…Chyba pierwszy raz podałam
codojedzeniasmakołykami – orzechami, suszonymi owocami, sokiem z granatów czy churchelami. Churchele to gruziński przysmak powstający z mocno odparowanego soku z winogron z dodatkiem mąki oraz ulubionymi dodatkami: orzechami, migdałami, owocami, itp. Pyszne! Churchele Stragan ze smakołykami Gudauri Po zwiedzaniu i zakupach (nie byłabym sobą, gdybym nie przywiozła jakiegoś cudaka, czyli glin do zapiekania) znów wpakowaliśmy do naszego wesołego busika(...)pierożku małą dziurkę, przez którą wypijamy rosół. Następnie już zjadamy chinkali odgryzając kawałek po kawałku. Nie zjadamy natomiast końcówki – jest ona zwyczajnie niedobrym, często niedogotowanym, zbitym kawałkiem pierogowego ciasta. Chinkali Tego wieczoru Organizator i Pilot Klemens dali nam żyć (albo to my Organizatorowi i Pilotowi Klemensowi) i po kolacji pojechaliśmy prosto do hotelu, żeby trochę się zreanimować. I to był
Kate's KitchenPonieważ przed złożeniem tortu blaty są dość mocno nasączane, biszkopt można upiec dzień lub nawet dwa dni wcześniej. Poradzą z nim sobie osoby, które na co dzień nie pieką ciast i tortów. Krem robimy ze śmietany 30%, którą ubijamy z niewielką ilością cukru pudru i śmietan-fixem. Pamiętajcie, aby śmietanka była mocno schłodzona, najlepiej, gdy dla pewności włożycie(...)nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy pozostałe powidła i 1/3 bitej śmietany. Przykrywamy trzecim krążkiem biszkoptu i ponownie nasączamy. Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. Dekorujemy gałązkami rozmarynu, gwiazdkami anyżu i owocami żurawiny. Do czasu podania przechowujemy w lodówce
cool and mintyJemy wszystko co kokosowe od deserów po ciasta i napoje ale nigdy nie próbowałyśmy jogurtów. Co prawda miałyśmy kiedyś chęć zrobienia ich samodzielnie ale jakoś nam do tego nigdy nie po drodze ;) Firma KokoYogo oferuje właśnie wegańskie jogurty z napoju kokosowego z żywymi kulturami bakterii. Byłyśmy bardzo ciekawe czy owe deserki przypadną do gustu zakochanym w kokosie pandom. Nazwa(...)sobie ale daje fajny efekt „strzelania” między zębami co dużo osób (podobnie jak my) uwielbia ;) Całość smakuje tak jak powyższa wersja, więc oba świetnie łączą się ze słodkimi owocami. Z mango: Mus z mango w połączeniu z kokosową galaretką brzmi super. Zapach jaki poczułyśmy to jakby szampan z mango, ciekawie :D W tym przypadku mus również jest umieszczony
Candy PandasKawa - zwana "płynnym czarnym złotem", to najpopularniejszy napój na świecie! Wypija jej się około 400 miliardów filiżanek rocznie . Jest to też jeden z najważniejszych
Kuchnia MagdaLenyKto powiedział, że dzień zawsze trzeba rozpoczynać tradycyjnie- od kanapek czy też omleta? Nie dajcie się monotonii! Bo przecież równie dobry pomysł na śniadanie to... muffinki
peanutbuttermonster~tosty francuskie z domowego chleba bezglutenowego z duszonymi śliwkami z przyprawą korzenną~ Tostów francuskich nie jadłam na prawde bardzo długo...Za rzadko je robię - były
breakfast of dreamsniebo w gębie.Tradycyjne gruzińskie chaczapuri w formie placka. Prawie jak pizza z serem A tak robi się tradycyjne chaczapuri w gruzińskiej chacie. Kulę z sera owija się ciastem drożdżowym i rozpłaszcza. Potem prosto do bardzo gorącego pieca lub na patelnięAdżarskie chaczapuri – odmiana występująca w Adżarii. Ma kształt łódki, w której oprócz sera znajduje się lekko ścięte jajko. Żółtko(...)smaku słodko-ziołowo-chemiczna. Ten smak się uwielbia, albo nienawidzi. Mi posmakowała. Jak to nie Wasza bajka możecie wybrać inną lemoniadę, między innymi: gruszkową, winogronową, waniliową czy z owoców granatu.Jestem ciekawa czy lemoniada estragonowa przyjęłaby się u nas. W tle mało gruzińska, ale za to lubiana przez miejscowych i turystów sałatka CezaraChinkali – pierogi w kształcie sakiewkiChinkali to misternie
Poezja smakudysponowałam patelnią typowo naaleśnikową, jeśli tak ją mogę nazwać i zawsze używałam po prostu zwykłej patelni. Ta przeznaczona do naleśników, widoczna na zdjęciach ma niskie brzegi, które ułatwiają wylewanie ciasta na jej powierzchnię, a także na podważanie i obracanie na drugą stronę naleśnika. Ja jestem zachwycona! Jeśli nie korzystaliście do tej pory z takiej patelni, a lubicie naleśniki i często(...)Ostatnia rzecz z tego szklanego działu to salaterki. Są wielofunkcyjne, praktyczne, a przy tym efektowne, sprawdzą się zarówno jako miejsce na sałatkę, surówkę, jak i na owoce oraz warzywa czy wszelkie inne przekąski. Ostatnią rzeczą, na którą się zdecydowałam jest CHLEBAK ZE STALI NIERDZEWNEJ . Nie taki zwykły, bo występuje w zestawie z trzema innymi pojemnikami. Wszystkie elementy odznaczają
Zdrowie na języku :Przadkie dodać mąki. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Następnie pozostawić do wyrośnięcia. Minimum na godzinę.Kruszonka:Wszystkie składnie ze sobą wymieszać. Powinna mieć konsystencje piasku, z trochę większymi grudkami.Kiedy ciasto nam już ładnie wyrośnie dzielimy je na 4 części i z każdej ugniatamy okrągły blacik jak na pizze, takie grubszy. Układamy na blachę. Następnie nakładamy na to dżem. Potem kruszmy(...)wykwintne?4. Co, cię zachęciło to tego, aby prowadzić bloga?5. Twój najlepszy wypiek, lub najlepsze danie?6. Ostro, czy łagodnie?7. Twoja ulubiona czekolada?8. Warzywa, czy owoce?9. Wolisz gotować samemu, czy z czyjąś pomocą?10. Wolisz gotować według starych receptur, czy sięgasz po kuchnie nowoczesną?11. Czy lubisz oglądać programy kulinarne, jak tak to który według
Moje pyszne gotowanieDziś zapraszam na słodziutki, lekko kwaskowaty i mocno malinowy sernik na kruchym spodzie z pyszną polewą z jogurtu greckiego :) Z podanych składników przygotujecie sernik o średnicy
My Culinary ArtPrzegrzebki zapiekane w panierce i podane w oryginalnych muszlach, to proste w przygotowaniu a jednocześnie bardzo efektowne, świąteczno-noworoczne danie włoskie. Lekka panierka idealnie podkreśla
Mia Cucina Sofieta