związku z tym, że przed moim oknem rośnie grusza nie pozostało mi nic innego jak wykorzystać jej owoc do wypieku.Tym razem zrobiłam smażone placuszki w końcu moje córy bardzo je lubią. Zapraszam... Skala smaku 9/10 racuszki zrobiłam z mąką pełnoziarnistą-tak jak w przepisie- przez co były mniej chrupiące, w smaku jednak bardzo dobre i zdrowsze co ważne. Normal(...)olej Przygotowanie Mąkę pszenną przesiać z solą i proszkiem. Gruszki umyć, obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne,zetrzeć na tarce. Jajka roztrzepać z kefirem, dolać do mąki - wymieszać - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dosypać gruszki, ponownie wymieszać. Kłaść porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z olejem, smażyć do zrumienienia z obu stron. Usmażone placki przekładać na ręcznik papierowy. Podawać
Kubki smakutemu zachwycił nas jej smak i możliwości kulinarne jakie drzemią w otrzymanym z niej puree ( to efekty zeszłorocznych eksperymentów - było i słodko i wytrawnie). Niestety nasze rośliny miały malutkie owoce (ok. 5-10cm średnicy), więc i tym razem będziemy się musieli posiłkować dyniami ze sklepu. Podejrzewam, że kupimy ich hurtową ilość. Tutaj jeszcze niedojrzała- ale rozmiar nie był(...)sodę i przyprawę korzenną. Łączymy suche składniki z mokrymi i dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę i staramy się, żeby kawałki czekolady były rozłożone równomiernie w cieście. Tak przygotowane ciasto chowamy do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180*C, formę do pieczenia ciasta wykładamy papierem. Ciasto wyjmujemy łyżką i formujemy z niego kulki. Umieszczamy
les mirabellespoczułam imbir właśnie. I tak się ten zapach mocno w mojej głowie zakorzenił, że nie mogłam przestać o nim myśleć. Wiem, że pora roku bardziej sprzyja lekkim wypiekom z owocami, ale biorąc pod uwagę, że od ponad tygodnia ciągle pada, imbir wpisuje się tu - moim zdaniem - całkiem nieźle. Zastanawiając się, gdzie by tutaj tego imbiru dodać, przeglądałam książki(...)zagnieść gładkie, nieco lepkie ciasto.Ciasto uformować w wałeczek o średnicy 2,5 cm, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny. Schłodzone ciasto pokroić w 0,5cm plastry, uformować z każdego kulkę, lekko spłaszczyć i odcisnąć na wierzchu wzór widelcem.Piec ciasteczka w 180 st. C. przez 12-15 minut na blasze wyłożonej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWyjazd z koleżanką na zakupy i kawkowanie na mieście zobowiązuje. Kawiarniane ciasta, ciasteczka, przekąski zawsze kuszą… Tym razem jestem jednak dumna ze swojej silnej woli. Delektowałam się jedynie pyszną, smakiem orzechową kawką. A ciasteczka, zwłaszcza tzw. tiffin postanowiłam zrobić sama. Tiffin to nic innego jak przekąska z herbatników, rodzynek, orzechów zatopionych w czekoladzie, ewentualnie dodatkowo polana mleczną czekolada. Zrobiłam(...)najmniej 3h do lodówki, a najlepiej na całą noc. * Najlepiej użyć mieszanki orzechów z zawartością orzechów laskowych, są pozytywnie chrupiące Oddzielnie możecie dorzucić rodzynki jak również suszone owoce. The post Tiffin – Batoniki Czekoladowo Orzechowe appeared first on Made
Made By Mom And SonStali Czytelnicy bloga wiedzą, że uwielbiamy słodycze w każdej postaci i o każdej porze dnia i nocy. Nie często więc recenzujemy tutaj produkty dla osób dbających
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanajwiększe zło. Nie wiem czy do końca dobrze jest z niego rezygnować, bo bądź co bądź i tak w przeróżnej postaci będziemy mieć z nim do czynienia spożywając np. owoce. Jedno jest pewne, bez niego nie da się żyć bo jest paliwem napędowym dla naszego organizmu. Chcecie wiedzieć więcej jak słodzić z głową i się nie wyrzekać starego poczciwego(...)Banany obieramy, odcinamy końcówkę z gniazdami nasiennymi i blendujemy na gładką masę. Wbijamy jajko dodajemy cynamon oraz mąkę gryczaną. 2. Całość mieszamy na dość gęste i spójne ciasto. Rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu na patelni. Wylewamy łyżką ciasto tworząc niewielki okręgi. Smażymy po 2 minuty z każdej strony na nie wielkim ogniu, Zdejmujemy i osączamy z nadmiaru tłuszczu
vaniliowoczekoladowaSyrniki to bardzo sycące rosyjskie placki z dosłownie kilku składników – świeżego twarogu, jajek i odrobiny mąki. Najczęściej podaje się je tak samo jak pancakes – na słodko, z sezonowymi owocami, dżemem, powidłami, słodką śmietanką, owocowym sosem, waniliowym kremem. Ja zrobiłam syrnikowy przegląd lodówki – świeży wiosenny szczypior i swojski wędzony boczek pasowały! Chciałam zrobić słodki obiad ale okazało się(...)widelcem. Dodajemy drugie jajko, wrzucamy posiekany boczek i szczypior. Mieszamy dokładnie widelcem. Pora na mąkę – dodajcie najpierw połowę porcji i dokładnie wmieszajcie widelcem w masę – weźcie w dłoń porcję ciasta i sprawdźcie, czy się ze sobą lepi i da formować. Jeśli nie, dodajecie więcej, znowu wmieszajcie widelcem i jeszcze raz spróbujcie. To ciasto trzeba wyczuć – ma się lepić
Karo in the KitchenJesień to magiczna pora roku. Czas zbiorów, obfitujący w rozmaite warzywa i owoce, jak np. jabłka, gruszki, śliwki, dynia, papryka... To również czas wzmożonej ochoty na słodycze. W długi wieczór warto poświęcić kilka chwil więcej i przygotować w kuchni coś naprawdę smacznego. Poniżej prezentuję Tobie zbiór moich ulubionych, autorskich przepisów do których wracam często i chętnie. Mam nadzieję(...)ulubione! Pełnoziarniste, zdrowe, bez białej mąki i cukru. Idealne jako przekąska na drugie śniadanie czy podwieczorek. and the winner is... M I E J S C E I Ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą Mój numer jeden wśród jesiennych słodkości. Marchew praktycznie niewyczuwalna, za to nadaje ciastu ciekawego koloru. Całość wieńczy lekko kwaskowata, jogurtowa polewa i drobno posiekane batoniki
Kuchnia EllieMam dziś dla Was coś niesamowicie pysznego i zarazem zdrowego :) Jedliście kiedyś zielone naleśniki? Jeśli nie to najwyższa pora je zrobić, są fenomenalne, można je nadziać
DefinicjaSmakuLubię moje studia. Trzy dni wolnego, dwa dni nauki i ta nauka na studiach magisterskich, cóż.. sami wiecie. Dodam, że jestem na studiach dziennych, państwowych
Słodkie Przyjemnościspecjalną siekaczką do kruchego ciasta, do momentu, aż składniki zaczną się ze sobą łączyć i przypominać kruszonkę. Zagnieść szybko jednolite, gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 - 60 minut. Formę o wymiarach dolnych około 21 x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować mniej więcej na wielkość(...)formy, następnie przenieść je do niej i dokładnie wylepić nim jej spód. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem włożyć do lodówki. Przed samym pieczeniem ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika i podpiekać przez około 15 minut, do ładnego zezłocenia. Wyjąć z piekarnika, odłożyć. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Opowieści z piekarnikaprzepis jest genialny. Owoce sezonowe i radość całkowita. Dzisiaj maliny. Przełamują smak słodkiego biszkopcika i masy. Potrzebujemy: maliny galaretka malinowa – przygotowuję według instrukcji na opakowaniu Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze(...)płynna, włóżcie ją na kilkanaście minut do zamrażalnika- szybko stężeje. Dobrze gdyby miała konsystencję budyniu. Wkładam na chwilę do lodówki (na tacy od trortownicy z obręczą zapiętą w połowie ciasta) by masa stężała i wytrzymała ciężar galaretki i malin Wyjmuję torcik z lodówki, układam maliny i wykładam tężejącą galaretkę. Żeby dodatkowo dać galaretce oparcie zapinam obręcz tortownicy
MojaQchnia.plKto z Was nigdy nie jadł jogurtu od Jogobelli ten niech podniesie rękę 😋 To są nasze jogurty z dzieciństwa, jednak od dawna tego typu słodzone produkty
Candy PandasNie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wino pod każdą postacią. A kiedy połączę je z pyszną gruszką to jestem w raju. Chciałabym aby tak właśnie
Kuchnia w oparachTartę przygotowałam z myślą o przyjaciołach ,których spodziewałam się na obiedzie , a wiadomo - obiad bez deseru to nie obiad:).Tak więc zrobiłam tartę bo jest
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki