ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:780/1038)

Pizza jako jeden ze skarbów kuchni włoskiej 175

przez północną część tego kraju. Dla przykładu pizzerie florenckie wypiekają tak cienkie spody, że pizzę można zwinąć i jeść jak meksykańską tortillę czy naleśnik. Najlepiej więc wypróbować różnych grubości ciasta i zdecydować, które jest naszym ulubionym. Do podstawowych składników klasycznej, włoskiej pizzy należą: świeże pomidory. Nie może zabraknąć świeżego czosnku, oliwek, kaparów i karczochów; szynki, ryb i frutti di mare(...)składniki symbolizują barwy narodowe Włoch. Pizza ma swoją historię. Pod koniec XIX wieku Neapol odwiedziła Małgorzata Sabaudzka z mężem Hubertem. Z tej okazji piekarz i kucharz Raffaelle Esposito przygotował drożdżowy placek  z mozzarellą, czerwonymi pomidorami i listkami bazylii. Dzisiaj pizza Margherita wypiekana jest oczywiście na całym świecie, podobno jednak najlepiej smakuje właśnie w Neapolu. Pizza to międzynarodowy przysmak. Można

Moja smaczna kuchnia
Drożdżowe racuszki na serku wiejskim 229

Dawno w moim domu nie było racuszków drożdżowych, więc dziś postanowiłam sobie o nich przypomnieć. Z racji tego, że było mało mleka, to racuszki zrobiłam na serku wiejskim, który wcześniej zblendowałam na jednolitą papkę. Placuszki wyszły pyszne, puszyste i delikatne. Takie placki to świetny pomysł na słodki podwieczorek dla dorosłych i dzieci. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 25g świeżych(...)budyń waniliowy w proszku wsypałam do miski. Wbiłam jajka. Serek wiejski zblendowałam na gładko i dodałam do miski z pozostałymi składnikami. Dodałam wyrośnięty zaczyn i wszystko zmiksowałam na jednolite ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Miskę z ciastem przykryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam na kilkadziesiąt minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoiło swoją objętość, przystąpiłam do smażenia. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju

Waniliowe Improwizacje
Przepis na drożdżowe bułeczki z makiem 77

Bułeczki drożdżowe z makiem      Drożdżówki to jedne z najpopularniejszych bułeczek. Dodatkowo można je zrobić w różnych wariantach, z rożnymi dodatkami.      Agnieszka robiła już bułeczki drożdżowe z truskawkami, bułeczki drożdżowe z borówkami, bułeczki drożdżowe ze śliwkami, bułeczki drożdżowe z jabłkami, i jagodzianki.      Dziś przyszedł czas na bułeczki drożdżowe(...)modelowaniem...       Zapraszamy na przepis na drożdżówki z makiem.       Mariusz i Agnieszka   Link do filmu z przepisem Przepis na BUŁECZKI DROŻDŻOWE z MAKIEM - Mini MAKOWIEC - Domowe drożdżówki z makiem-410     Składniki: masa makowa (w linku przepis jak zrobić:... 450g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630) 20g drożdży 3 łyżki

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Drożdżowe bułeczki-zajączki (z pieczarkami i przepiórczym jajkiem) 106

Takie bułeczki-zajączki po raz pierwszy zrobiłam kilka lat temu na Wielkanoc. Byłam nimi zachwycona, choć dałam do nich zdecydowanie za mało pieczarek oraz przypraw do

Smaki Na Talerzu
Rogale z orzechowo-kakaowym nadzieniem. 137

Pyszne drożdżowe rogale nadziane masą orzechowo-kakaową. Naprawdę świetna kombinacja, polecam! Składniki na Rogale z orzechowo-kakaowym nadzieniem: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży instant 100 g cukru 1 jajko 200 ml ciepłego mleka 60 g roztopionego letniego masła szczypta soli      Przesianą mąkę łączymy z drożdżami, cukrem, jajkiem, ciepłym mlekiem oraz masłem, dodajemy sól i zagniatamy(...)gładkie, elastyczne ciasto (około 10-15 minut), gotowe oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. NADZIENIE: 200 g zmielonych w blenderze orzeszków ziemnych w karmelu 2 łyżeczki kakao 2 łyżki cukru pudru około 100 ml gorącego mleka      Orzechy łączymy z kakao, cukrem pudrem, dodajemy mleko i mieszamy do momentu otrzymania gładkiej pasty

Rozpustne gotowanie
Rogale marcińskie 123

Wpis niestety ale z opóźnieniem.Rogale marcińskie piekłam w niedzielę, były pyszne mimo, że nie były zbytnio udekorowane lukrem.Kiedyś już robiłam takie rogale , tym razem

Moje domowe kucharzenie
Muffiny angielskie 143

Muffiny angielskie pieczone w ramach wydarzenia organizowanego na Fb - klik.  Muffiny angielskie to po prostu bułeczki drożdżowe ale pieczone na suchej patelni , można je jeść z dżemem, wędliną itp. 3 szkl. mąki 650 1/3 szkl. mleka (80ml) 1/2 szkl. wody (125ml) 25 g masła 1,5 łyżeczki suchych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/4 szkl. semoliny Mleko(...)podgrzać, masło roztopić.Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier oraz sól. Stopniowo dodawać płynne składniki zarabiając ciasto, na koniec dodać roztopione masło.Wyrabiać energicznie przez 10-15 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne . [Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko, wsypać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37° C/obr.2. Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Interwał.]  . Przykryć ściereczką

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki jogurtowe z patelni 196

pokrywką, czy do woreczka by nie wyschły i nie stały się zbyt suche. Dla kogo: dla wybierających się na wycieczkę dla szukających pomysłu na wypełnienie śniadaniówki dla lubiących bułeczki drożdżowe Składniki: 300g mąki pszennej (u mnie pół na pół orkiszowa z pszenną) żółtko 150g jogurtu naturalnego 30ml mleka 20g miodu szczypta soli łyżeczka oleju 10g świeżych drożdży kasza kukurydziana(...)kasza manna do posypania patelni Wykonanie tradycyjne: Do mleka z miodem wkruszyć drożdże i zrobić rozczyn. Gdy zacznie pracować wlać go do reszty składników i wyrabiać ręką kilka minut. Ciasto może się trochę kleić, ale się tym nie przejmujcie. Pozostawcie ciasto w misce i przykryjcie na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie przełóżcie ciasto na stolnicę posypanej

Mania Wypiekania
Pierogi a’la kebab 300

Wpis pochodzi z mgotuje.pl Pierogi a’la kebab Pierogi a’la kebab to drożdżowe pierogi pieczone w piekarniku z rewelacyjnym farszem warzywno – mięsnym. Brzmi ciekawie? Smakuje jeszcze lepiej! Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, zaraz po upieczeniu podane np. z sosom czosnkowym, ale równie dobre są na drugi dzień po odgrzaniu(...)podanej porcji wyjdzie Wam spora ilość pierogów, które możecie również zamrozić i wyjąć w razie potrzeby Pierogi a'la kebab Drukuj przepis Składniki Ciasto: -1 kg mąki pszennej -1 kostka drożdży (100 g) -2 szklanki mleka (500 ml) -100 g masła lub margaryny -1 jajko -łyżka cukru -1 łyżeczka soli -1 łyżka oregano Nadzienie: -500 g pieczarek

Marta Gotuje
Drożdżowe paluchy z makiem czyli Niedzielne Śniadanie odc.115 182

lekko słodkie, w środku mięciutkie a z wierzchu lekko chrupkie, przynajmniej od razu po upieczeniu :) naprawdę warto je przygotować, nawet dzisiaj na drugie śniadanie. Przepis znalazłam na blogu Mgotuje . Drożdżowe paluchy z makiem  4 szkl. mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 i 1/4 szkl. ciepłego mleka 1/4 szkl. cukru 1 jajko 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli(...)jajko mak Drożdże mieszamy rozpuszczamy w miseczce w ciepłym mleku. Do dużej miski przekładamy wszystkie sypkie składniki, jajko, olej a następnie dodajemy zaczyn z drożdży. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy by wyrosło w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 14 części, i z każdej z nich formujemy wałeczki o długości około

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb mieszany wolnorosnący na zakwasie z wody ze śliwek, rodzynków i kminku 239

Mam dla Was dziś fajny chlebek. Pachnie śliwkami i smakuje wybornie, trochę trzeba na niego czekać ale warto. Wodę zakwasową robi się przez 5 dni a

Moje Małe Czarowanie
Bułeczki śniadaniowe z szynką. 199

Witajcie Kochani. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, puszyste bułeczki drożdżowe, nadziane szynką i prażoną cebulką. Bułki idealnie sprawdzą się na pierwsze lub drugie śniadanie, kolację, jako przekąska zabrana na dłuższą wycieczkę lub piknik. Za nadzienie może posłużyć nam smażona cebula, pieczarki, mięso mielone, warzywa, żółty ser lub wszystko zmieszane ze sobą. Jest to świetny sposób na pyszne wykorzystanie(...)resztek. Polecam! Składniki na bułeczki śniadaniowe z szynką: na 16 sztuk CIASTO: 525 g przesianej, pszennej mąki 1 op drożdży instant 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 szklanka ciepłego mleka 1 duże jajko 1 żółtko 115 g roztopionego masła      Mąkę mieszamy z drożdżami, solą, cukrem, dolewamy mleko, dodajemy jajko, żółtko i dokładnie mieszamy. Po wstępnym

Rozpustne gotowanie
Chleb z twarogiem i jogurtem 137

Pieczywko z nabiałem - nietypowe podejście do chleba! Eksperymentowałam już kiedyś z pieczywem z serem feta - Chleb pełnoziarnisty z serem feta . Tym razem postanowiłam wykorzystać inny typ

Grunt to przepis!
Pizza Prezydentowej 156

                           

Kuchnia Prezydentowej
A na przekąskę - bazyliaczki, czyli mięciutkie odrywane mini bułeczki bazyliowe 161

ciasta formujemy w rękach małe bułeczki. Układamy w wysmarowanej tłuszczem tortownicy w odległości około 0,5 cm od siebie (bułeczki urosną i się połączą). Odstawiamy na około 30 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra-dół. Pieczemy około 20-25 minut. Podajemy przestudzone np. do ulubionej, lekkiej sałatki. Smacznego *przepis własny, powstał w oparciu o różne wypieki drożdżowe

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania