ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:772/1072)

Rogaliki z serem 165

 Ostatnio częstuje Was prawie samymi drożdżówkami, ale mój synek je uwielbia. A inne desery, które zrobię, nie zawsze zdążę sfotografować, ponieważ odrazu są zjadane. CIASTO

słodki bratek
Pizza z salami i mozarellą 158

Jutro międzynarodowy Dzień Pizzy. Nie może więc zabraknąć przepisu na ten przysmak :) Ta jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania, z moimi ulubionymi dodatkami. Ciasto nie

Smakołyki Asi
Chleb orkiszowy na jabłkowym fermencie 113

miejsce. 2 razy dziennie potrząsamy słoikiem. Począwszy od 3 dnia / u mnie początek fermentacji / oprócz potrząsania słoikiem lekko odkręcamy nakrętkę aby wypuścić nadmiar gazu. Już po 6 dniu ferment drożdżowy powinien być gotowy do zrobienia zaczynu. Uwaga! Do tego chleba zużyjemy 200g wody fermentowanej. Resztę wody po odlaniu owoców wkładamy do lodówki. Kiedy osad opadnie na dno, wylewamy płyn(...)miski składamy 2 krotnie, zbierając ciasto od brzegów na środek ciasta. Następnie składamy ciasto w kulę na blacie  posypanym mąką , przykrywamy i pozostawiamy  przykryte do odpoczynku na co najmniej 30 minut. Po tym czasie formujemy ciasto w bochenek, wkładamy do koszyczka i wstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia wyjmujemy wyrośnięte ciasto z lodówki, nagrzewamy piekarnik. Pieczemy

Leśny Zakątek
Kruche rogaliki z marmoladą 190

ukrywam, że miałam trochę obaw...  Mamy takie czasy, że ciasta wyrabiają za nas roboty i sama z tej opcji korzystam, bo szybciej, pewniej, czyściej.  A teraz daj ciasto do wyrabiania dzieciom i miej nadzieję, że połowa składników nie skończy na podłodze ;) Moje obawy okazały się bezpodstawne. Każda z czterech grup dała radę wyśmienicie, największa radocha była, kiedy(...)zagnieść! Przecież to jak zabawa jadalnym slime'm :) A jeśli nie wiesz co to "slime", to zapraszam do wpisu TUTAJ. Ze względu na ograniczony czas, nie robiliśmy rogalików drożdżowych. Ale te kruche, różnych kształtów i wielkości naprawdę dały radę. To rogaliki takie "na raz" :) Ale jeśli szukacie bardziej konkretnych, to zobaczcie również drożdzowe z makiem i kruszonką , rogaliki drożdżowe

bistro mama
Tarta na cieście francuskim z botwinką, rukolą i sosem czosnkowym 140

Print Tarta na cieście francuskim z botwinką, rukolą i sosem czosnkowym Recipe by Aleksandra Course: Przystawki Difficulty: średnia Liczba porcji 6 porcje Czas przygotowania 50 minutes Składniki Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz Tarta z botwinką wegańskie ciasto francuskie 1 pęczek botwinki garść rukoli 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie do wchłonięcia(...)pieprz czarny do smaku Szybki sos czosnkowy 1 opakowanie naturalnego tofu (ok. 250 gramów) 2 ząbki czosnku 150 ml ciepłej, przegotowanej wody sok z 1/2 cytryny 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (płatki nadają delikatny serowy posmak) 1/2 łyżeczki czarnej soli kala namak (sól ma charakterystyczny posmak jajek) 2 łyżki oleju z awokado, lnianego lub rzepakowego sól i pieprz czarny

Heca w kuchni
Wytrawne pączki z kukurydzą i groszkiem 270

odrobinę parmezanu. Przykrywamy pozostałym ciastem. 6. Mocno zlepiamy brzegi. Smażymy z obu stron na złoty kolor. 7. Gotowe przekładamy na papierowy ręcznik. 8. Możemy także nakładać farsz na wycięte krążki i formować z nich pączki. Będziemy mieć pewność, że nie rozkleją się podczas smażenia. Smacznego życzy Kategoria: Przekąski , Przepisy , śniadania i kolacje Tagged: Bonduelle , drożdżowe , groszek , kukurydza , parmezan , pączki

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Bułeczki drożdżowe z orzechami i cynamonem 178

ciasta, posmarować miękkim masłem, posypać nadzieniem, ostrym nożem zrobić nacięcia w środku placka i zawinąć na ukos w roladkę. Roladkę zawinąć w ślimaka i wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia. Uformowane bułeczki odstawić na kolejne 25 minut, następnie posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 18-20 minut. Smacznego Bułeczki drożdżowe

Smaki Armine
Podsumowanie roku 2019 168

ciasta, sałatki i przekąski imprezowe Dodam jeszcze, że wśród najchętniej oglądanych w zeszłym roku przepisów znalazł się jeszcze Kapsalon z 2018 roku, oraz zapiekanka makaronowa Gyros z 2017 Z przepisów wartych uwagi, takich moich osobistych ulubieńców roku 2019, dorzuciłabym jeszcze: Lazania Makaronowe muszle nadziewane kanapkowym serkiem, łososiem i warzywami Sałatka ryżowa z wędzonym kurczakiem i porem Bananowe rogaliki drożdżowe(...)Ziemniaki z roszponką, jajkiem, boczkiem i pieczarkami Omlet ze szparagami i szynką parmeńską Langosze Placki ziemniaczane z potrawką drobiowo-pieczarkową Schab serowo-koperkowy Sałatka z tortellini i ananasem Przekładane ciasto kawowe z orzechami Tych smakowitych przepisów było dużo, dużo więcej, ale musiałabym tu zrobić drugą taką listę. Te 25 przepisów zrobiło na mnie najmocniejsze wrażenie. Część z nich robiłam już

Smaki Na Talerzu
Czosnkowy chlebek – idealny do dań z grilla 170

wykonaniu i nie ma tu: „mi drożdżowe nigdy nie wychodzi”. Tu nie ma opcji „nie uda się” Się uda i tyle Składniki: * 50 dkg mąki pszennej * 300 ml ciepłego mleka * 4 dkg drożdży * 1 płaska łyżeczka soli * 1/2 łyżeczki cukru * odrobina oleju  Do posmarowania ciasta: * 1/2 kostki masła * 6 ząbków czosnku * natka z pietruszki Mąkę

Pieprzyć z Fantazją
Hamburskie bułeczki cynamonowe-Franzbrötchen 216

Franzbrötchen to słodkie bułeczki cynamonowe z Hamburga.Ciasto półfrancuskie drożdżowe posypane cukrem z cynamonem, zwinięte w roladkę,pokrojone na części .Przez środek każdej bułki wciska np. trzon łyżki drewnianej,ja trochę za słabo wciskałam i nie miały takiego kształtu jak powinny mieć ale mimo to były smaczne. Ciasto: 500 g mąki pszennej 70 g cukru 50 g masła (temperatura pokojowa

Moje domowe kucharzenie
Ajerkuchy, tłusty czwartek w akcji. 302

którym brak czasu lub ochoty na bawienie się  w drożdżowe przysmaki. Ajerkuchy, czyli racuchy z jabłkami. 😊 2 jajka łyżka cukru szklanka maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka szklanka mąki szczypta cynamonu łyżeczka sody oczyszczanej szczypta soli Oraz: 2 duże jabłka tłuszcz do smażenia cukier puder Mieszamy składniki na ciasto, aż powstanie gładka masa, odstawiamy na około 20 minut, aby sobie

Dieta moja pasja
Drożdżówka z twarogiem i kruszonka czyli Niedzielne Śniadanie odc.102 239

takie połączenia smakowe, które zapamiętuje się na całe życie. Drożdżowe i surówka z czerwonej kapusty mojej mamy czy szarlotka jaką piekła babcia Manisia, a może kurka w owocach wg babci Hali... Pamiętam tez smak drożdżówkę z serem jakie  kupowałam sobie w sklepie obok liceum. Kiedy zobaczyłam to ciasto na blogu Bajkorada  wiedziałam, że będzie nam smakować. Drożdżówka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Orkiszowa wytrawna rolada i "Nic nie trwa wiecznie" 223

Drożdżowe rolady z różnymi dodatkami w środku to pomysł na gotową kanapkę do pracy następnego dnia, a jednocześnie świetny sposób na wyczyszczenie lodówki z różnych resztek. Piekłam ją z mąk orkiszowych, które ostatnio są podstawą moich wypieków. Składniki : Ciasto 42 g świeżych drożdży pół łyżeczki cukru 300 g jasnej mąki orkiszowej 200 g razowej mąki orkiszowej łyżeczka soli

Weekendy w domu i ogrodzie
drożdżowe sakiewki z pieczarkami 174

Wszelkiego rodzaju wytrawne drożdżowe wypieki goszczą na moim stole bardzo często. Najczęściej podaję je na przyjęciach, koniecznie w towarzystwie czosnkowego sosu. Uwielbiam je na ciepło ale na zimno też są bardzo smaczne. Te z pieczarkami bardzo smakowały moim gościom.  Składniki: na ciasto: 300 g mąki 15 g drożdży  1/2 szklanki mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania