To jeszcze jedna propozycja na Tłusty Czwartek. Składniki : 3 szklanki mąki 250 ml gęstej śmietany - 18 % wystarczy 25 dag masła 1 łyżka cukru pudru 6
Proste Potrawydrugiej części lukru dodałam odrobinę czerwonego barwnika spożywczego. Serowe pączki są błyskawiczne w wykonaniu, gdyż nie wymagają zbytniego wysiłku, ani oczekiwania na ich wyrośnięcie jak w przypadku pączków drożdżowych. Nawet formowanie pączków ułatwiła mi metalowa wykrawaczka. Trochę uwagi wymagało smażenie, a wysiłku nadziewanie gorących pączków Mini pączki pomarańczowe Pączki z konfiturą z czereśni. Pączki z konfiturą z róży. Pączki(...)misy robota przekładamy twaróg który rozdrabniamy hakiem robota. dodajemy masę jajeczną i miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę,wsypujemy stopniowo przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. łączymy dokładnie. Ciasto przekładamy na obsypany delikatnie mąką blat i rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm. Za pomocą foremki wykrawamy krążki, mi wyszło 25 sztuk. Rozgrzewamy w garnku olej. Serowe pączki wkładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędrożdżowe pieczywo z mąki pszennej z dodatkiem ziaren sezamu, podobne do włoskiej focacci. Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki wody łyżeczka drożdży suszonych łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek sezam Do misy miksera przesiać mąkę, dodać sól, drożdże, cukier, oliwę i wodę. Zagnieść wszystkie składniki przez około 7 minut na gładkie i elastyczne ciasto
wyzwania kuchenneWypiekanie na śniadanie i tym razem Monika wybrała przepis pochodzący ze Smakera na rogale z serem. Powiem szczerze że tak pysznych rogali to ja dawno nie
Moje Małe Czarowaniedrożdżową pizzę bezglutenową nie jest wcale prostym zadaniem. Spody bez glutenu przeważnie nie są tak wyrośnięte jak te tradycyjne. Kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje mąk bezglutenowych, i takie właśnie znalazłam na Kwestii Smaku . Wypieki bezglutenowe rządzą się swoimi prawami i zazwyczaj nie są tak elastyczne jak te z pszenicą. Dlatego nie przejmujcie się, jeśli na początku ciasto będzie
Powiedz dietom niedrożdżową pizzę bezglutenową nie jest wcale prostym zadaniem. Spody bez glutenu przeważnie nie są tak wyrośnięte jak te tradycyjne. Kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje mąk bezglutenowych, i takie właśnie znalazłam na Kwestii Smaku . Wypieki bezglutenowe rządzą się swoimi prawami i zazwyczaj nie są tak elastyczne jak te z pszenicą. Dlatego nie przejmujcie się, jeśli na początku ciasto będzie
Powiedz dietom nieProste i szybkie w przygotowaniu pizzerinki, może niezbyt zdrowe ze względu na majonez i ketchup, ale za to jakie smaczne :) Ps. pamiętajcie że zawsze możecie użyć
Gotowanie...to proste !szczypty wymieszane z dwiema szczyptami grubej soli morskiej) Rozgrzać piekarnik do 175°C. W dużej misce starannie zmieszać mąkę, sodę, porzeczki/żurawiny i kminek. Zagniatać ciasto, dolewając powoli zsiadłego mleka. Uformować okrągły bochenek. Położyć na natłuszczonej folii. Nożem naciąć na wierzchu krzyż. Posypać cukrem i solą morską. Piec godzinę, aż zbrązowieje(...)pozostaje sucha. Podawać na ciepło lub zimno z masłem i konfiturą różaną. Spożywać w towarzystwie zaprzyjaźnionego krasnoludka ;) ----- Podobne: Chleb z porzeczkami na zakwasie Drożdżowy chleb marchwiowy Chleb marchwiowy na zakwasie
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki na lukier: 100 g cukru pudru 1 białko 25 ml rumu (lub ¼ łyżeczki zapachu rumowego) 10 g płatków migdałowych Wykonanie: Najpierw zrobiłam rozczyn drożdżowy. W letnim mleku wymieszałam drożdże roztarte z 1 łyżeczką cukru i wlałam do miski z mąką. Lekko zamieszałam, tak aby mąka przykryła rozczyn i odstawiłam w ciepłe(...)wyrośnięcia. Masło roztopiłam i wystudziłam. Cukier, jajka i sól utarłam na puszystą masę. Dodałam wystudzone masło i jeszcze chwilę ucierałam. Wszystko przelałam do mąki z rozczynem. Wyrobiłam ciasto, żeby składniki się połączyły. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość dwukrotnie. Ciasto jeszcze raz wyrobiłam i zagniotłam. Podzieliłam na dwie części. Rozwałkowałam
Kuchnia u KrysiOponki drożdżowe Oponki z sera No, to przepisy w prawdzie dość tradycyjne, ale mam nadzieję, że coś dla siebie wybierzecie :-) Ja korzystając z chwili, że dzieciaki śpią (bo ta jedna to jak nic wkrótce się przebudzi) pędzę na wieczorną herbatkę :-) A dla Was mam jeszcze jeden przepis, umówmy się, że to taki bonus dla wyjątkowo zabieganych ;-) Wystarczy, że ciasto francuski
Czary - gary w kuchniDrożdżowe ciastka z makiem w sam raz na świąteczny stół. 500 g mąki 250 g margaryny 5 dag drożdży 3 duże łyżki cukru pudru pół szklanki gęstej śmietany 1 jajko 1 opakowanie cukru wanilinowego Ponadto: Masa makowa - opakowanie 850 g. żółtko cukier puder do posypania Margarynę posiekać(...)mąką. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną. Połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Umieścić je w naczyniu z pokrywką, po czym włożyć na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części, każdą rozwałkować na grubość 2 mm. Szklanką wycinać kółka, nacinać nożem z jednej strony. Na każdym kółeczku położyć pełną łyżeczkę masy makowej, po czym złożyć na pół, lekko
Praktyczna pldrożdżowy jednak miąższ jest miękki i się nie kruszy. Wiadomo - najlepszy zaraz po upieczeniu, ale śmiało zachowuje świeżość do 2 dni. Proporcje : 400 g. mąki pszennej typ 650 375 ml wody z ogórków kiszonych 10 g. świeżych drożdży lub 2 łyżeczki drożdży instant łyżeczka cukru Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Wlewamy wodę, stopniowo - ciasto powinno być
apetytnapieczenieNatknęłam się na nie kilka razy i bardzo mnie zaciekawiły .Gozleme to tureckie chlebki z mięsem , warzywami ,serem ,zależnie co ktoś lubi .Oryginalne nie zawierają drożdży
Ladylaura.Małe co nieco do kawy..szybko zrobione i jeszcze szybciej zjedzone...Do misy robota włożyłam wszystkie składniki [ oprócz masy kajmakowej] , nawet drożdży nie rozpuszczałam , tylko wkruszyłam
Moje domowe kucharzenie