Drożdżowe pierożki (pieczone). Idealne na obiad lub przyjęcie. 294sosów lub np. czerwonego barszczu. Polecam! Spróbujcie. Drożdżowe pierożki (pieczone). Idealne na obiad lub przyjęcie. Składniki: Na farsz: 500 g pieczarek około 260 g kiełbasy żywieckiej Maestro Henryk Kania* 3 łyżki startego twardego żółtego sera 1 cebula 1/2 żółtej papryki sól i pieprz do smaku olej do smażenia *użyłam pół kiełbasy Na ciasto: 500 g mąki pszennej (u mnie
Słodkie okruszki
BABA DROŻDŻOWA II 201temperaturze pokojowej zaczynamy od przygotowania rozczynu drożdżowego, do miseczki wkładamy, pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę letniego mleka i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na około 15 minut aż podwoi swoją objętość w misce ucieramy żółtka i cukry, następnie dodajemy część mąki, szczyptę soli, zaczyn, roztopione masło oraz mleko, ciasto wyrabiamy ręcznie lub używamy miksera, następnie stopniowo
Słodkie zapomnienie
Pełnoziarniste drożdżówki z czereśniami 220Zapach świeżego pieczywa poplątany z zapachem świeżej kawy unosił się w całym domu od rana... Oznaczało to jedno. Znakomite śniadanie... Pyszne drożdżówki to smak dzieciństwa, wspomnienia
Czarnawisienka
Czekoladowe ciasto drożdżowe z truskawkami 309ciacho musi być. Chodziło za mną drożdżowe, a że miałam truskawki to postanowiłam je wykorzystać. Zupełnie nie wiem dlaczego wcześniej nie wpadłam na ten pomysł, żeby zrobić czekoladowego drożdżaka. Połączenie truskawek z czekoladą to oczywista oczywistość, zewsząd będziemy atakowani zdjęciami truskawek umazianych czekoladą, że niby to takie wykwintne, i „ąę”. Moje ciasto to podrasowany banał, ale uwierzcie
greenscarf
19 przekąsek dla kibica 174czarnymi oliwkami Chrupiące tosty z wędzonym serem Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sorbet jeżynowy z białym winem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego
Moja smaczna kuchnia
Jagodzianki z serem 185Dzisiaj przedstawiam klasykę - jagodzianki z serem... Pyszne, świeżutkie bułeczki z kremowym twarożkiem i jagodami ( chociaż maliny też się sprawdzą ). To prawdziwy smak lata :) Pomimo przewagi mąki
Kuchnia Ellie
Drożdżówki gniazdka 202Przygotowanie: Drożdże pokruszyć do miski, posypać cukrem, odstawić na ok. 3 minuty, wlać lekko ciepłe mleko, wymieszać. Masło rozpuścić, ostudzić, wlać do miski. Dodać jajko i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować na lekko posypanej mąką desce, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Szeroką szklanką wykrawać koła o średnicy ok. 8 cm. W każdym kółku wykrawać mniejszą szklanką kółko(...)tworząc coś na kształt gniazdka. Zostawić do lekkiego wyrośnięcia na ok. 20-30 min. Ser z cukrem i mąką ziemniaczaną zmiksować blenderem. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać w drożdżowych gniazdkach. W masę serową delikatnie wciskać po kilka owoców. Drożdżówki włożyć do piekarnika nagrzanego do 170°C, piec ok. 15 minut. Gotowe posypać cukrem pudrem
Cakes By Kejt
Chleb pszenny na podmłodzie 210przepisie rozmnażamy drożdże przygotowując zaczyn drożdżowy tzw. podmłodę. Dzięki temu młode drożdże, które sami rozmnożymy będą działać lepiej niż ich "matka", co pozwoli na uzyskanie lepszych/intensywniejszych walorów smakowych i zapachowych. Składniki na z aczyn: 200 g mąki pszennej chlebowej typ 750 200 ml ciepłej wody 2 g drożdży Składniki na ciasto właściwe: 5 g świeżych drożdży
Moja Galeria Smaku
Dwukolorowa strucla świąteczna 215Świąteczny jadłospis nie obędzie się bez pysznej strucli makowej pełnej bakalii i słodkiego lukru ma pyszny aksamitny smak prawdziwy zapach Świąt Bożego Narodzenia.. Składniki CIASTO
Wanilia i Kardamon
rogaliki 199Inspiracja: addio pomidory. SKŁADNIKI: ILOŚĆ: ok. 2 blaszki rogalików 0,5 kg mąki pszennej 2 jajka, temp. pokojowa + 1 do posmarowania rogalików 3 łyżki oleju + 2
w mojej kuchni
Brazylijskie bułeczki 197Pomysł na takie bułeczki znaleziony tutaj ...bułeczki upieczone z okazji akcji orzechowej i w wspólnego gotowania z Formułą z okazji GP Brazylii, które organizuje Daria
Moje domowe kucharzenie
Brioszka 191Mięciutka drożdżowa brioszka...Miło wstać poczuć zapach kawy i świeżo upieczonej brioszki:)Zapraszamy do nas na brioszkę;) Składniki; 250 g mąki pszennej, 2 jajka, 1 żółtko, 30 g cukru, 15 g drożdży, szczypta soli, 200 g masła, Wykonanie; Zagniatamy składniki bez żółtka i masła.Następnie w ciasto wciskamy kawałki miękkiego masła i znów zagniatamy. Dodajemy żółtko. Zagniatamy. Odstawiamy
Anioły w kuchni
Domowa skórka pomarańczowa 194Kandyzowana skórka pomarańczowa smażona w cukrze Skórka pomarańczowa do klasyczny dodatek do wielu tradycyjnych wypieków - serników, pączków, mazurków, babek drożdżowych lub keksów. Dzisiaj kandyzowana skórka pomarańczowa
Korniszonki
Rogaliki krucho-drożdżowe 203Rogaliki to te ciasteczka, które robi się szybko i równie szybko znikają. Składniki: -2 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki cukru pudru -0,5
Maminek kulinarny
Racuchy drożdżowe ze śliwką. 226drugą łyżką ciasta. Smażymy bardzo wolno pod przykryciem. Gdy wierz racuszków podeschnie obracamy na drugą stronę i dopiekamy już bez pokrywki. Wykładamy na kratkę aby odparowały, po lekkim ostudzeniu posypujemy pudrem. Proste, smaczne, pulchne i delikatne. A nadzienie ze śliwki jest dopełnieniem całości. Bez brudzenia rąk, bez długiego wyrabiania, mamy pyszne racuszki. Coś dla prawdziwych pożeraczy drożdżowych rarytasów
Dieta moja pasja