ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:783/1038)

Racuchy drożdżowe na jogurcie 88

Lekkie i puszyste racuchy drożdżowe na jogurcie to idealne danie na śniadanie lub podwieczorek. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Prosty i łatwy do przygotowania posiłek, który z odpowiednimi dodatkami staje się pyszną przekąską. Nawet najprostsze danie może stać się niezapomnianym, jeśli podamy je z odpowiednio dobranymi smakowo i jakościowo dodatkami. Zawsze staram się, aby na zimę były zrobione(...)zrobić racuchy drożdżowe na jogurcie? W lekko podgrzanym mleku rozmieszać pokruszone drożdże, łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i przykryć ręcznikiem papierowym. Odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże podwoiły objętość. Do przesianej mąki dodać wyrośnięte drożdże, jajka roztrzepane z cukrem, jogurt, roztopione masło i sól. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło objętość. Smażyć na umiarkowanie rozgrzanej

Kuchcik gotuje
Pizza ze śmietankowym sosem i salami 115

gruba niczym placek drożdżowy. Jak dla mnie sos śmietanowy bije na łeb pomidorowy, a do tego pizza wychodzi naprawdę duża (średnica ok 43-45 cm) i naje się nią spora rodzinka. Z takiej kolacji na pewno ucieszą się dzieci, które jak wiadomo ubóstwiają pizzę (przetestowane na mojej Hance-ona ją wprost uwielbia). Na ciasto 500 g mąki pszennej (najlepiej

Krylowa Kuchnia
Chleb francuski wiejski na drożdżach 99

Póki mój zakwas nabiera mocy, piekę prosty chleb na drożdżach. To chleb, który bardzo przypomina smakiem chleb na zakwasie, a to dzięki długiemu wyrastaniu i naprawdę

Obiad gotowy
Drożdżówki z truskawkami i migdałową kruszonką 206

  Truskawki za chwilę zostaną już tylko słodkim wspomnieniem, a ja wciąż nie mam dość. Póki truskawkowe szaleństwo trwa, zachęcam do upieczenia takich drożdżówek z truskawkami

Obiad gotowy
Grzebyki krucho- drożdżowe 130

mnie grzebyki krucho-drożdżowe. Nie chwaląc się wyszły naprawdę pyszne! Obficie nadziałam je marmoladą o smaku róży. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe, ale następnego dnia są również pyszne, szczególnie gdy towarzyszy im świeżo zaparzona kawka:-) Kto jeszcze ich nie próbował to szczególnie polecam i życzę Wam kochani miłego odpoczynku w niedzielny wieczorek💗 Składniki: ciasto: mąka pszenna 4 szklanki, cukier

kulinarne odsłony pati
Zakręcone drożdżówki z jabłkami (do odrywania) 244

Wypieków drożdżowych ciąg dalszy :) Tym razem zapraszam na cieszące i oko i podniebienie zakręcone drożdżówki do odrywania. Są mega pyszne! Referencje od innych próbujących na życzenie :) Bułeczki mają lekko żółty odcień dzięki dodatkowi puree z dyni. Polecam Wam bardzo i jednocześnie uprzedzam, że zapach roznoszący się podczas pieczenia niesamowicie pobudza ślinianki :) Składniki: Ciasto: 1/3 szklanki ciepłego mleka 30 g świeżych

Domowa Cookierenka Agi
Chleb słonecznikowy 89

Włączyłam dziś komputer dopiero w południe... I od razu trafiłam na artykuł o tym, że dziś, czyli 16 października, jest Światowy Dzień Chleba. Powędrowałam więc do

Kolorowy Przepisownik
Dżem z rabarbaru z pomarańczą i wanilią 131

rabarbaru.  Uwielbiam ciasta i przetwory z rabarbarem, tę jego wyjątkową, kwaśną nutę, która idealnie balansuje słodycz. Wypieki z tymi różowymi łodygami, nawet te najprostsze,  nigdy nie są nudne. A dżem z rabarbaru mogę jeść do wszystkiego - kanapek, naleśników, placuszków czy też jako dodatek do budyniu. Świetnie się sprawdza jako nadzienie bułeczek czy innych drożdżowych wypieków, a może nawet

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem. 158

Fot. © olhaafanasieva - Fotolia.com Składniki : 1 kg mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki mleka 2 całe jajka 10 dkg świeżych drożdży 7 łyżeczek cukru 15 dkg margaryny

Przepisy i porady kulinarne
1547. Rogale na miodzie 168

Szybkie do zrobienia...idealne na śniadanie lub kolację..mięciutkie... pyszne...pomysł na takie rogaliki podpatrzyłam u Klementyki ..na jej blogu są dwa takie przepisy [ tutaj  

Moje domowe kucharzenie
Łatwy, szybki chlebek bez wyrabiania. 128

tylko połączyć , by nie było widać suchej mąki. Blaszkę ( keksówka)  smarujemy olejem i wysypujemy nasionami. Kto nie ma nasion lub nie lubi może wysypać mąką lub otrębami. Wkładamy ciasto , rozprowadzamy równo po całej formie. Wierzch smarujemy wodą, posypujemy nasionami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jakieś 20 - 30 min aby zaczęło rosnąć. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, podkręcamy(...)upieczeniu trzeba wyjąć chlebek z blachy i ułożyć na kratce, aby nam się nie odparował. Chlebek jest wilgotny i dość ciężki, nie jest jak typowy drożdżowy wypiek puszysty i lekki. Jest też słodkawy. Owoce ich rodzaj oraz ilość tu można sobie eksperymentować według własnego uznania. Jednak jak na taki ekspresowy wypiek, uważam że bardzo udany

Dieta moja pasja
Łaciata babka Gellwe 188

dało się upiec. A tu nagle, na opakowaniu od proszku do pieczenia ładna kolorowa babka ;) Doskonale nadaje się na Wielkanoc, a to całkiem niedługo. Gdy pierwszy raz piekłam babkę (drożdżową) o mało nie zepsułam piekarnika. Dałam chyba tak jak było w przepisie 2/3 formy i tak rosła, że "wypadła" i zalała część piekarnika. Ale była pycha. Składniki: 1,5 szkl(...)minutę).  Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy mąki i proszek do pieczenia i mieszamy. Nadal mieszając stopniowo dodajemy masło i cukier waniliowy.  Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Część ciasta wlewamy do formy. Resztę mieszamy z kakaem.  Nakładamy drugą warstwę (nie ważne czy równo, i tak się pomieszają podczas pieczenia). Wstawiamy do piekarnika na 45 min.  Po wystygnięciu

W kuchni bez szafek
Chleb śródziemnomorski 176

Prościutki chlebek pełen ziaren, pełen zapachu ziół i wakacji na Południu ... jest niezbyt wysoki, kroi się go jak ciasto. Chleb jest o tyle prosty, że się go nie wyrabia, a do tego wybacza wahania ilości składników. Jego robienie polega w zasadzie na mieszaniu łyżką kolejnych składników. Opis wykonania dłuższy niż praca :)" To słowa zachęty z bloga na którym znalazłam przepis(...)skruszyć drożdże, zalać je około szklaną ciepłej (odjąć od tej ilości jak jest podana w przepisie), ale nie gorącej wody. Mieszać łyżką drewnianą, aż drożdże się rozpuszczą Do rozczynu drożdżowego wsypać wszystkie ziarna i płatki ( poza mąką) i rozmieszać po czym dodać tyle wody, żeby ziarna miały luz ( ma być to taka paćka, ale dość rzadka, żeby można było bardzo

Proste Potrawy
Nocne bułki śniadaniowe z maślanką i ziarnami 60

październikowe wypiekanie, nocne drożdżowe bułeczki na maślance z makiem, sezamem i pestkami dyni W październikowej piekarni Amber przepis na bułeczki których nie trzeba długo wyrabiać. Wystarczy wymieszać składniki w misce, przykryć i zostawić na kuchennym blacie do rana. Drożdże, których co ciekawe jest bardzo mało przez noc wykonają za nas prawie całą robotę. Rano podzielimy ciasto na porcje i wrzucimy

Tajemnice Smaku
Drożdżówki z twarogiem 135

wlać zaczyn drożdżowy i solidnie wyrobić ciasto.Ciasto ma być dosyć gęste, napowietrzone, sprężyste i mało kleiste.Dolać rozpuszczone, lekko ciepłe masło i jeszcze raz całość porządnie wyrobić. [ Do naczynia miksującego wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać drożdże i mleko, podgrzewać  2 min/37°C/obr. 2. Dodać żółtka, masło i mąkę, wyrobić  3 min/interwał .] Miskę z ciastem przykryć ściereczką

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z twarogiem 123

jajka, wlać zaczyn drożdżowy i solidnie wyrobić ciasto.Ciasto ma być dosyć gęste, napowietrzone, sprężyste i mało kleiste.Dolać rozpuszczone, lekko ciepłe masło i jeszcze raz całość porządnie wyrobić. [ Do naczynia miksującego wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać drożdże i mleko, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 2. Dodać żółtka, masło i mąkę, wyrobić 3 min/interwał .] Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić

Moje domowe kucharzenie
Focaccia ze szparagami i pomidorkami 142

rodzaj włoskiego pieczywa drożdżowego podawanego jako przystawka. W zależności od regionu Włosi mogą pochwalić się focaccia z różnymi dodatkami – z solą, z przyprawami, z oliwą, z pomidorami. Jeśli nie robiliście nigdy w domu to może Was zdziwić rodzaj mąki podanej w przepisie. Mąka typu 00 to mąka bardzo drobno zmielona, praktycznie na pył. Dzięki niej ciasto jest bardzo miękkie

wiecejwarzyw.pl
Hamanki - rogaliki 155

Hamanki to krucho drożdżowe rogaliki z nadzieniem z marmolady. Również można je przygotować z serem lub makiem. Bardzo łatwe do zrobienia i bardzo szybko znikają Idealne do kawy lub herbaty. Przepis znalazłam w książce kucharskiej z 1986r. Bardzo lubię stare sprawdzone przepisy, które zazwyczaj zawierają mało składników. Może i Wy skusicie się i zrobicie hamanki. Ciasto 500 g mąki

O kuchni z uczuciem
Racuchy drożdżowe 163

układaj na patelni ciasto w dość sporych odstępach – placuszki jeszcze urosną. Smaż racuchy z obu stron na średnim ogniu aż te się zezłocą. Zdejmij racuchy z patelni i połóż na ręczniku papierowym aby wchłonął się nadmiar tłuszczu. Usmażone racuchy posyp cukrem pudrem. Możesz podawać je z owocami, dżemem lub innymi słodkimi dodatkami. SMACZNEGO Artykuł Racuchy drożdżowe pochodzi z serwisu

nietylkopasta.pl
Paszteciki z tuńczykiem, warzywami i mascarpone 165

Paszteciki” drożdżowe to danie które najbardziej kojarzy mi się ze świętami. W naszym domu są nieodłącznym ich elementem. Do barszczu nadziane grzybami, do podjadania między głównymi daniami i dla młodszych domowników rybno-warzywne. Gdy spodziewamy się dużej ilości gości warto podwoić składniki bo danie szybko znika ;) Składniki na około 18-20 sztuk ciasto: 250 g mąki pszennej

Mienta blog
Świąteczne ciasteczka serowe do barszczu 137

Włożyć ciasto na 2 godziny do lodówki, po czym rozwałkować na stolnicy. Wycinać ciastka w dowolne wzory.   Żółtka rozmącić z 1 łyżką wody, smarować ciasteczka i posypać np. kminkiem lub sezamem.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.  Po upieczeniu podawać z czerwonym barszczem. POLECAM RÓWNIEŻ -  Paluszki drożdżowe do barszczu

Tradycyjna Kuchnia
Rurki drożdżowe z dżemem 147

drożdżowych ..tym razem na słodko...u mnie z dżemem..ale można także z jakąś masą itd. 500 g mąki  250 ml wody  2 łyżeczki soli  2 łyżeczki cukru  2 łyżki oleju  6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych)  żółtko do posmarowania dowolny dżem Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez

Moje domowe kucharzenie