Chleb orkiszowy bez pracy 146Dziś będzie bardzo łatwy wykonaniu chlebek. Zamieszacie w misce, wstawicie na 60 godzin do lodówki, tak dobrze czytacie. Aż tyle czasu potrzeba aby ciasto dojrzało a
Moje Małe Czarowanie
Najlepsze ciasta na Wielkanoc 175zdjęcie, a zostaniecie przekierowani do podstrony z przepisami. Mazurki: Mazurek kajmakowy Mazurek z wiśniami i białą czekoladą Mazurek cytrynowy Babki: Babka piaskowa Babka rumowa Babka herbaciana Najprostsza babka drożdżowa Babka budyniowa Babeczki szpinakowe Czekoladowe pisanki Serniki: Puchaty sernik Sernik krakowski Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką Sernik(...)żurawiną Odchudzony sernik Seromakowiec Sernik z białą czekoladą Sernik z musem mango Sernik z kokosową bezą Wiedeński Izaura Z wiśniami Sernik z rosą Sernik czekoladowy Sernik królewski Ciasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec w pieluszkach Euforia czekoladowo makowa Makowiec Sernik na zimno na makowcu Odchudzony tort makowy Makowa panienka Tort makowy Makowa pokusa Ciasta bez pieczenia: Śnieżny puch
Cynamonowe szczęście
Drożdżówki makowe 228Dziś chcę podzielić się przepisem na pyszne drożdżówki makowe, które można nadziać ulubionym dżemem, nutellą, kajmakiem lub ulubionymi owocami. Ciasto wychodzi mięciutkie i bardzo delikatne, a
Smaki Armine
Drożdżowe bułki pszenne 121wyrośnięcia (około godziny). Z wyrośniętego ciasta uformować 10 okrągłych bułek, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć mąką i odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki przekroić przez środek tępą stroną noża. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na 15-20 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Drożdżowe bułki pszenne pochodzi z serwisu Danka
Danka Pichci
Domowe bułeczki drożdżowe 140pieczywa nigdy nie uzyskamy z ciasta na bazie ciężkiej razowej mąki. Dlatego też takie białe pieczywo pojawia się u nas okazjonalnie. I kiedy już trafia na nasz stół, to chcę żeby było to domowe, pyszne pieczywo, bez zbędnych dodatków i spulchniaczy. Już tak mam, że lubię wiedzieć co jem ;P Artykuł Domowe bułeczki drożdżowe pochodzi z serwisu Healthycreations - zdrowe odżywianie
Healthycreations.pl
Miętowe patyczki drożdżowe na tłusty czwartek 134Jak dla mnie rewelacyjne, nie tylko dlatego, że nie trzeba formować zgrabnych pączków. Liczy się przede wszystkim smak, a te patyczki go mają, wyraźnie miętowy. Jedyny
Przepisy Mikołaja
Chleb drożdżowy na lodowatej wodzie 139wnętrze czyli bardzo dobry chleb drożdżowy. Składniki : - około 250 ml zimnej wody, - 5 kostek lodu, - 20 g świeżych drożdży, - 450 g mąki pszennej, - 150 g mąki żytniej, - łyżeczka soli, - łyżeczka miodu. Wykonanie : Kostki lodu wrzucić do wody i poczekać, aż się rozpuszczą. Drożdże rozetrzeć z miodem, dolać lodowatą wodą i resztę składników. Wyrobić ciasto i odstawić na noc przykryte folią
Przepisy Mikołaja
Drożdżowe racuszki z jabłkiem i cukrem kokosowym 211Puchate i smaczne racuszki drożdżowe jak u babci w nowoczesnym wydaniu ze zdrowym nierafinowanym cukrem kokosowym który daje im fajny posmak karmelu, przygotowuje się je ekspresowo dzięki suszonym drożdżom, a smakują tak dobrze, że trudno mu się oprzeć, nie zastanawiajcie się nad nimi tylko przygotujcie czym prędzej J Składniki dla dwóch osób: Ciasto: 1 czubata szklanka mąki pszennej
Wanilia i Kardamon
Maślane rogale z makiem 188Urocze są te piegowate rogaliki;) Od razu po wyjęciu z piekarnika były takie rumiane, mięciutkie, że nie mogłam się powstrzymać i chapnęłam jednego. A niech mówią
Obiad gotowy
kajzerki bulki 194Składniki 3 szklanki maki 3/4 szklanki letniej wody 1 1/2 lyzeczki drozdzy instant 1 1/2 lyzeczki cukru 1 lyzeczka soli 1 jajko 2 lyzki masla
w mojej kuchni
Drożdżowe cynamonki z czekoladą 161skórką z pomarańczy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Smarujemy cynamonowym nadzieniem, posypujemy czekoladowymi kropelkami, zwijamy jak roladę i delikatnie zlepiamy. Za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 2-3 cm. Roladki układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Drożdżowe cynamonki z czekoladą pochodzi z serwisu Mienta
Mienta blog
Pierogi z makiem 235zrobienia w przedświątecznej gonitwie. Upiec ciasto, zrobić zupę grzybową, ubrać choinkę, zapakować prezenty. W kuchni stoi sterta brudnych naczyń, w wannie pływa karp, którego nikt nie chce jeść, bo ma takie mądre oczka, a na imię Karol. Wszystko jest takie inne, odświętne. Biały obrus, kolorowe bombki, dekoracje. I ten zapach pieczonych pierników, makowca, drożdżowego
dolcevitainmykitchen
ŚWIĄTECZNE PIEROGI MAKOWE - PIECZONE ORAZ GOTOWANE 252dwóch wersjach. Pierwsza to drożdżowe pierożki orkiszowe pieczone w piekarniku, smaczne zarówno na ciepło, jak i zimno, polane białą czekoladą oraz druga wersja to tradycyjne pierogi gotowane, podawane na ciepło, również polane białą czekoladą. Przygotowując na Wigilię kluski z makiem oraz pierogi z kapustą i grzybami polecam odłożyć trochę masy makowej oraz ciasta na pierogi i ulepić pierogi
Kuchnia MagdaLeny
Racuchy drożdżowe 203Racuchy drożdżowe Ten przysmak mało znany jest w mojej rodzinie, ale zgodnie zostało stwierdzone, że mogą śmiało zastąpić tradycyjne pączki i w sumie wystarczy posypać je cukrem pudrem, i śmiało zajadać. Może ktoś skusi się na ich przygotowanie w okresie karnawału, czy też w sam Tłusty Czwartek. Składniki: Na ciasto: 350 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych
My sweet a life
Bułki z jagodami pod kruszonką - JAGODZIANKI 210Dobry Wieczór! :) Sezon na jagody w pełni (uwielbiam je pod każdą postacią!), dlatego w końcu zebrałam się w sobie i przygotowałam pyszne jagodzianki z mnóstwem pysznej
Trufelkowo
ROLADA A'LA PIZZA 181Rolada drożdżowa, pełnoziarnista o smaku pizzy to pyszna przekąska, której nikt się nie oprze. Na zewnątrz jest chrupiąca jak skórka od chleba, a w środku mięciutka z pysznym farszem. To moje najlepsze odkrycie kulinarne w ostatnim czasie! Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw. Pycha! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej
Kuchnia MagdaLeny
Pan de sal - filipińskie bułeczki 216"Pan de sal" to filipińskie bułeczki przywiezione na Filipiny przez hiszpańskich lub portugalskich piekarzy, różne źródła różnie podają. Bułeczki są bardzo chrupiące na zewnątrz
Moje Małe Czarowanie
Buraczana pizza z chrzanem 183Pizzy nigdy dość w naszym domu a do tego z takimi dodatkami jak buraki i chrzan, prawie pasuje na wielkanocny stół ha ha, jak ktoś lubi
Moje Małe Czarowanie
CHLEB BEZGLUTENOWY NA ZACZYNIE 227kolejnym przepisem na drożdżowy chleb bezglutenowy , tym razem bardziej wymagającym ... Ale przepysznym 😃 Do dzieła !!! : Zaczyn , który robimy dzień wcześniej wieczorem : 10 g świeżych drożdży 10 łyżek letniej wody 6 łyżek mąki gryczanej *Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą w misce , przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (najlepiej w pobliżu kaloryfera ) Ciasto właściwe: cały zaczyn
Marcepanowa kuchnia
Polskie banany z polskimi pancakes czyli racuchy z kwiatami leszczyny 189radę. Prawdziwe racuchy są drożdżowe, ale na szybko można dodać trochę proszku do pieczenia i wyjdą nam takie podrobione jak pankejki :) Niemniej jednak kwiatostany są tak puszyste, że można obejść się bez niego. - męskie kwiatostany leszczyny - mąka - woda - proszek do pieczenia (opcjonalnie) - cukier (opcjonalnie) Wykonanie: Mąkę mieszamy z wodą, aby uzyskać gęste ciasto. Dodajemy "banany" i mieszamy. Formujemy placki
Kryzysowa Książka Kucharska
Chleb na zakwasie, z dodatkami 175zakwasem i zaczynem drożdżowym (lub wkruszyć świeże drożdże). Wymieszałam. Odstawiłam na 1 godzinę. Odłożyłam 2 łyżki na zakwas do następnego chleba. Przełożyłam do słoiczka i schowałam do lodówki. Tego zakwasu nie trzeba dokarmiać ani mieszać. Może stać w lodówce nawet 2 tygodnie. Do pozostałej masy chlebowej dodałam pestki słonecznika i dyni. Ciasto ponownie wyrobiłam. Odgazowało się
Kuchnia u Krysi
Racuchy jak za dawnych lat, super 211Przepyszne racuchy, przypomniały mi się dawne czasy. Grube puszyste, pycha. Jeśli zdecydujecie się je zrobić na śniadanie to trzeba szybciej wstać, ciasto musi wyrosnąć Drożdże pokruszyć
Kuchnia Pokoleń
Bułeczki z pieczarkami 276Zdjęcie nie zbyt piękne, ale nie było czasu na zrobienie innego..Jakiś czas temu znalazłam przepis na chleb bez zagniatania ..z tego samego ciasta można zrobić
Moje domowe kucharzenie
Aromatyczny wianuszek na bardzo cienkim cieście drożdżowym 160Jeśli znudziła Wam się tradycyjna pizza, to mam dla Was taką alternatywę (stary przepis i stare zdjęcie :D ). Od jakiegoś czasu te wianuszki zastępują w naszym
Nie tylko w kuchni
Ruchanki 2043innego jak po prostu drożdżowe racuchy kaszubskie (często z jabłkami), które w 2007 roku trafiły na Listę produktów regionalnych i tradycyjnych ( klik ). Tam dowiedziałam się, że te racuchy musiały być najpierw dobrze wyrobione i wyrośnięte, czyli "wyruchane" i stąd właśnie pochodzi ich nazwa. Początkowo ruchanki przyrządzano z mąki żytniej. A właściwie z ciasta chlebowego na zakwasie. Gospodynie część
Pełny talerz
Buleczki z marchwi 194Zaczyn 15 -20 g drożdży świeżych 1 -2 łyżeczki cukru 2-3 łyżki mąki pół szklanki mleka ciepłego Wymieszać składniki i zostawić w ciepłym miejscu do
w mojej kuchni
Wielkanocne ciasto z białą czekoladą i m&m's 277polewa zastygnie. Przechowujemy w lodówce. Ciasto okazało się strzałem w 10 i zniknęło bardzo szybko. Byłam dumna, bo na stole wielkanocnym wyglądało tak, jak smakowało. Rewelacyjnie :) Polecam serdecznie na wszelkie rodzinne okazje lub gdy macie ochotę na coś wyjątkowego. A tak moje ciacho prezentowało się na wielkanocnym stole w towarzystwie sernika na zimno, drożdżowych babek i pięknych, wiosennych kwiatów. Smacznego
Ratunku obiad
Grissini – włoskie paluszki 190typowe włoskie paluszki z ciasta chlebowego są bogatsze w smaku niż paluszki sezamowe ze względu na większy udział oliwy w cieście i dodatek masła. Dodanie do ciasta pieczonego czosnku lub parmezanu pozwala na uzyskanie smakowitych wariacji tego wypieku. Możemy też dodać mielonego czarnego pieprzu , sezamu, maku i nasion kopru włoskiego. Przepis , który tutaj prezentuje pochodzi z książki : CHLEB- techniki(...)przepisy oraz wskazówki z pierwszej ręki. Zawiera 140 przepisów, od bagietek, poprzez różne rodzaje pełnoziarnistego chleba i po chleb z gruboziarnistej mąki pszennej typu semolina, aż po włoskie pieczywo drożdżowe typu focaccia. Prezentuje całą gamę technik piekarskich na wszystkich etapach wytwarzania chleba od wytworzenia zakwasu po dekorowanie. Obecne nowe wydanie zostało wzbogacone o informacje uwzględniające polskie realia, a także uwagi
Z Kuchni Do Kuchni
Tradycyjny przepis na kapustę z grzybami 110przepis na prosty kapuśniak drożdżowy kulebiak z kapustą i grzybami przepis na wigilijny bigos Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga: Facebook Instagram Pinterest Sprawdź najnowsze przepisy Tradycyjny przepis na kapustę z grzybami Deser piernikowy z kremem z kaszy manny Sałatka na Boże Narodzenie – 15 PRZEPISÓW Warstwowa sałatka z granatem i serem camembert Ciasta świąteczne na Boże Narodzenie
Via Gusto
Roladki z cukinii z mozzarellą 101Makaron z cukinią i bakłażanem Drożdżowe bułeczki z cukinią Zapiekanka z cukinią – frittata z cukinią Frytki z cukinii Placki z cukinii Tarta z pomidorami bakłażanem i serem mozzarella Makaron z fetą i warzywami Kotleciki z cukinii z serem feta Makaron z cukinią i jajkiem Makaron z cukinią i kurkami Tarta z warzywami Pizza na cieście francuskim Zielona szakszuka Kotlety
nietylkopasta.pl
Drożdżowe muffiny z wiśniami 135zapraszam po dietetyczne przepisy :) Drożdżowe muffiny z wiśniami - 10g drożdży - 1/4 szklanki mleka -3 łyżki cukru - 4 łyżki oleju - ok szklanki mąki - 1 jajko - wiśnie, płatki czekolady Drożdże rozkruszamy w miseczce, zasypujemy cukrem, zalewamy mlekiem i olejem i zostawiamy na pół godzinki w spokoju ( nie mieszamy). Po pół godzinie przychodzimy dodajemy mąkę mieszamy . Ciasto ma mieć konsystencję kleju
Kuchnia Pełna Emocji
Drożdżowe zawijańce z szynką parmeńską, rukolą, oliwkami, suszonym pomidorem i mozzarellą 229Pyszne mini bułeczki drożdżowe z szynką parmeńską, rukolą, suszonym pomidorem, oliwkami i startą mozzarellą. Takie na kilka gryzów, bardzo, a to bardzo smaczne, szybko znikają. Z podanego przepisu wychodzi około 30 sztuk. Ilość uzależniona jest od wielkości :-) Polecam, bo idealne, jako przekąska na imprezę, można zabrać do pracy. Miłego dnia :-) Składniki na ciasto: 30 g świeżych drożdży 3 szklanki mąki
kruche babeczki
Dyniowe racuchy drożdżowe 215Dyniowe racuchy drożdżowe, we wspaniałym pomarańczowym kolorze, grube, puchate, po prostu pycha. Idealne do wykorzystania przygotowanego dyniowego puree w domowych posiłkach. Dobrze smakują z sosem owocowym, konfiturą, posypane cukrem pudrem lub z jogurtem cynamonowym. Możesz je upiec z ulubionej mąki, u mnie mieszana mąka orkiszowa. Jedyna niedogodność, to oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta. Polecam, posmakują wszystkim! Składniki na 15 sztuk
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki drożdżowe z kiełbaskami sojowymi! 233wspólną kolację. Szybkie bułeczki drożdżowe z kiełbaskami sojowymi. Bułeczki są pulchne, bardzo smaczne i extra smakują płci męskiej do piwka! ;-) Zapraszam! Wykonanie: - przygotuj składniki podane wyżej - w kubeczki rozmieszaj drożdże z 100 ml wody i mąką, na gęstą papkę, przełóż do miski z mąką, odstaw na 15 minut - po tym czasie zacznij zagniatać ciasto, na samym końcu dodaj masło, ciasto
SMYKWKUCHNI
Kilka pomysłów na andrzejkowy stół 304pomidorami Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku: 8. Ślimaczki ze szpinakiem w cieście francuskim Klik po przepis 9. Czosnkowa sałatka z serem żółtym Klik po przepis Przepis(...)Jajka faszerowane Klik po przepis . 13. Bułki ślimaki z cista drożdżowego Klik po przepis . 14. Sałatka ala grecka z grzankami Klik po przepis
W kuchni u Moniki
Chleb watykański, ciasto Harmana, chleb przyjaźni Amiszów 207Chlebek jest przepyszny, ni to drożdżowy, ni to ucierany. Jest po prostu bardzo smaczny. Długo utrzymuje świeżość. Jak widzicie po tytule, ma kilka nazw, w zależności od miejsca w którym mieszkamy. Nie zmienia to faktu, że jest przepyszny! Spróbujcie :) Ja swój zaczyn dałam Rodzicom i Przyjaciółce - niech im szczęście przyniesie, a co ;) Pamiętajcie, aby ciasta nie mieszać metalowymi rzeczami! Ciasto
CookYourself