ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:784/1038)

Drożdżówka czekoladowo orzechowa 122

Kolejny raz wieczorową porą wjeżdża drożdżówka do ciepłego mleka. Tym razem z orzechami i czekoladą. To jest kawałek grzechu, który mnie gubi szczególnie po 20, ale

Niezły Młynek
Słodkie Bułeczki Koniczynki 118

Bułeczki są przecudne i przesmaczne i bardzo proste do wykonania. My część zjedliśmy z lukrem i w smaku były jak takie małe pączusie, pycha, wchodzą do

Gotowanie...to proste !
Bułki mleczne (na paście tangzhong) 113

Przepyszne i delikatne bułeczki mleczne, w formie przypominające chlebek. Świetnie się sprawdzają pokrojone na kromki, niczym chleb tostowy. Przygotowane są na bazie japońskiej metody tangzhong - czyli

Kocham..lubię..gotuję..
Chleb pszenno-orkiszowy z płatkami owsianymi 147

Dzisiaj częstuję pysznym domowych chlebkiem. Takim pszenno-orkiszowym z dodatkiem płatków owsianych. Pyszny, pachnący, domowy. Kroiłam jeszcze ciepły, bo nie wytrzymałam. Zapach podczas pieczenia obłędny. Upieczcie

Izabelawkuchni
Ekspresowy maślany chleb tostowy 116

W ramach Wypiekanie na śniadanie Monika wybrała w tym tygodniu chleb tostowy. Podjęłam wyzwanie i chleb jest na stole, raczej był, taki pyszny. Razem z moją

Moje Małe Czarowanie
Słodkie, Przytulone Bułeczki Na Serwatce 244

Takie bułeczki lubię zabierać w drogę. Pakuje do woreczka, zabieram picie (wodę lub sok) i już mam gotowe drugie śniadanie, swoje, domowe ;) Składniki na około 12

Gotowanie...to proste !
Drożdżowe babeczki z wiśniami 186

Wakacyjne wypieki...mmmmmmmmmmmmm  Drożdżowe babeczki z wiśniami SKŁADNIKI:  na 12 sztuk:   250g mąki   1 jajko   50g masła   75ml mleka   2 łyżki cukru   1 opakowanie cukru waniliowego+plus 2 krople aromatu waniliowego 30g drożdży szczypta soli   200g wakacyjnych wiśni Podgrzać mleko z masłem, aż się roztopi, tak by było ciepłe. Przesiać mąkę(...)dodać rozkruszone drożdże, wlać ciepłe mleko, dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli. Wyrobić gładkie ciasto, które będzie odchodziło od rąk.  Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia Wsypać wydrylowane wiśnie (nie mam drylownicy, więc musiałam ręcznie wydłubywać pestki :) )  i wgnieść ją w ciasto. Przykryć i odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Formować

MarciochaKucharzy
Cytrynowa Babka drożdżowa na maślance. 195

Wprawdzie Święta dopiero za trzy tygodnie , ale skoro naszła mnie dziś ochota na drożdżowca to pomyślałam ,że wejdę już troszkę w klimat Wielkiej Nocy i sporządzę

Malinowa Kawiarenka
Rogaliki drożdżowe z budyniem kokosowym 229

rogalików ;)  Początkowo miałam ściśle trzymać się  zapożyczonego przepisu  i zrobić rogaliki z dżemem. Ale moja daleko posunięta ostatnio fantazja kulinarna podsunęła mi pomysł na Rogaliki drożdżowe z budyniem kokosowym Dziś nietypowo zaczynamy od końca... Budyń kokosowy: 1 szklanka mleka 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru 1 łyżeczka masła wiórki kokosowe Mleko podzieliłam na 2 części- pierwszą zagotowałam(...)Ciasto: 20 g drożdży 1/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru 250 g mąki tortowej 50 g miękkiego masła 1 jajko (na 16 szt.) Drożdże rozpuściłam w letnim mleku i pozostawiłam do wyrośnięcia. Masło połączyłam z mąką, jajkiem, cukrem i wyrośniętym zaczynem. Zagniotłam ciasto. Krótki oddech... i lecimy dalej. Ciasto podzieliłam na 2 części i każdą z nich rozwałkowałam na kształt

bastalena
Truskawkowe szaleństwo z Braćmi Koral 239

Uwielbiasz delektować się truskawkami? Ten pełen witamin owoc najlepiej smakuje w pełni lata, jednak w mrożonej postaci równie dobrze zachowuje swoją moc, dostarczając solidnej dawki energii

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Prosto z Czech. Drožďová pomazánka. 173

 ******************* Kiedy to jechałam wraz z Laurą z bloga Cafe Babilon i jej mężem, Januszem oraz kamerzystką Asią (klik), na półfinał konkursu BlogerChef do Gniewina, 

W kuchni Karmel-itki
Giżda non – uzbeckie lepioszki (placki) chlebowe 113

Dziś podzielę się prostym przepisem na pyszne uzbeckie placki chlebowe. Giżda non- to rodzaj pieczywa drożdżowego wypiekanego w tradycyjnych glinianych piecach „tandyr”, ale z piekarnika smakują prawie tak samo, jak z pieca. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Kto się skusi i spróbuje? Składniki: – 480g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 290ml ciepłej wody(...)łyżeczka drożdży instant – 1 łyżeczka soli – sezam Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże i sól i wymieszać dokładnie. Następnie wlać wodę i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć (szczelnie) ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto lekko odgazować, ugniatając delikatnie. Następnie znowu włożyć do miski, przykryć szczelnie

Smaki Armine
Giżda non – uzbeckie lepioszki (placki) chlebowe 132

Dziś podzielę się prostym przepisem na pyszne uzbeckie placki chlebowe. Giżda non- to rodzaj pieczywa drożdżowego wypiekanego w tradycyjnych glinianych piecach „tandyr”, ale z piekarnika smakują prawie tak samo, jak z pieca. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Kto się skusi i spróbuje? Składniki: – 480g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 290ml ciepłej wody(...)łyżeczka drożdży instant – 1 łyżeczka soli – sezam Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże i sól i wymieszać dokładnie. Następnie wlać wodę i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć (szczelnie) ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto lekko odgazować, ugniatając delikatnie. Następnie znowu włożyć do miski, przykryć szczelnie

Smaki Armine