ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:786/1072)

Racuszki drożdżowe z jabłkami 119

Dziś zaproszę Was na pyszne racuszki. Umilą nie jeden posiłek. Polecam! Co nam trzeba? Rozczyn kosteczka drożdży (100g) 220ml ciepłego mleka 5 łyżek mąki pszennej 2 czubate łyżki cukru Ciasto: 7 szklanek (220ml) mąki pszennej pół łyżeczki soli 2,5 szklanki ciepłego mleka 3 jajka 3 łyżki cukru olej do smażenia lub masło klarowane 5 jabłek (u mnie antonówka(...)ciepłe miejsce na około godzinkę. Ciasto urośnie nam podwójnie! Po tym czasie dodajemy jabłuszka, mieszamy, odstawiamy jeszcze na 10 minut i smażymy na rozgrzanym oleju (maśle klarowanym). Wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby lekko odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z cukrem pudrem! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Racuszki drożdżowe z jabłkami first appeared on Latosiowy

Latosiowydom
Mini galette z mąki żytniej ze śliwkami 120

ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki migdałów w płatkach Przygotowanie: Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder i masło, które razem z mąką siekamy na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 45 minut(...)migdałami w płatkach i zawijamy brzegi ciasta na wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 30 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Rustykalna tarta z rabarbarem i marcepanem → Galette z jabłkami, orzechami włoskimi i żurawiną → Śliwki pod migdałową kruszonką → Rogaliki serowe ze śliwkami i cynamonem → Placek drożdżowy ze śliwkami, daktylami i migdałową kruszonką

Oryginalny smak
Rogale 164

soli ...i konfitura/dżem. Zaczyn drożdżowy: do mleka wkruszamy drożdże, wsypujemy dwie łyżki mąki i łyżkę cukru, wszystko mieszamy i odstawiamy przykryte na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Pozostałe składniki -oprócz dżemu i białek z jaj- umieszczamy w misce, gdzie dodajemy  wyrośnięty zaczyn i mieszamy łyżką lub mikserem z hakami do ciasta, aż do połączenia... Po dokładnym wymieszaniu

chleba naszego
Chleb marchwiowy na zakwasie 177

się u mnie większym uznaniem niż drożdżowe :) Robiłam go w biegu między jednym zajęciem a drugim i zapomniałam o nagrzaniu formy i przykryciu podczas pieczenia. Ale i tak wyszedł znakomity chleb. Tamten upiekłam w keksówce i nazwaliście go keksem, więc tym razem piekłam w innej formie. Ciekawa jestem, czy nazwiecie go plackiem lub ciastem marchewkowym ;) Składniki : zakwas z poprzedniego wypieku

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki z makiem 208

wysokiej misce wszystkie składniki na drożdżowy zaczyn. Okryj miskę ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15 minut. Pomysł: Ugrzej sobie kakao + mleko w mikrofalówce, a następnie przykrytą miseczkę włóż do nagrzanej mikrofali i zostaw w zamknięciu na te 15 minut. Te 15 minut poświęć na wypicie gorącego napoju :D. Ciasto właściwe: 425 g mąki pszennej tortowej

Eat Shrimps
Biszkoptowa Rolada Makowa (Makowiec na Biszkopcie) 334

puszysty biszkopt z wilgotną masą makową i  bakaliami to wyśmienita rolada stanowiąca idealny pomysł na świąteczny deser . Makowiec na biszkopcie to delikatniejsza i lże jsza forma tradycyjnego makowca drożdżowego , któr y jest zdecydowanie "twardszy " i suchszy . Rolada makowa w takiej formię jest niezwykle apetyczna i z pewnością warto ją przygotować w naszych domach . Biszkoptowa Rolada Makowa (Makowiec na Biszkopcie(...)puder ucieramy razem z wodą do otrzymania gładkiej, błyszczącej konsystencji. Gdyby lukier okazał się za gęsty dodajemy więcej wody - gdy za rzadki - więcej cukru pudru. Powstałym lukrem polewamy wierzch ciasta. Chłodzimy minimum 2-3 godziny w lodowce. Moje posty

Słodka Strona
Mini chałki 147

weekendzie, ale co zrobić. Trzeba dzisiaj jeszcze poleniuchować, żeby mieć siłę i zapał na cały tydzień do pracy. A dzisiaj szybka notka z pysznym przepisem na ciacho drożdżowe. Ale zamiast tradycyjnych okrągłych bułeczek, przedstawiam mini chałeczki. Miłej zabawy :) Składniki: 3 szklanki + 2 łyżki mąki 50 g drożdży szklanka ciepłego mleka 2 żółtka 1/2 szklanki brązowego cukru 50  masła stopione(...)wymieszać.  Nasze wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki, mieszamy.  Następnie dać żółtka i stopione masło. Wszystko dokładnie wymieszać.   Następnie pozostawić do wyrośnięta. Ok. 40 minut. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę i rwąc równe kawałki robimy ruloniki. Przecinamy je na trzy pałki, ale nie tniemy do samego końca. Kawałek zostawiamy nie przecięty, następnie wiążemy nasze pałąki w warkocz

Moje pyszne gotowanie
Chleb orkiszowy bez pracy 94

Dziś będzie bardzo łatwy wykonaniu chlebek. Zamieszacie w misce, wstawicie na 60 godzin do lodówki, tak dobrze czytacie. Aż tyle czasu potrzeba aby ciasto dojrzało a

Moje Małe Czarowanie
Najlepsze ciasta na Wielkanoc 146

zdjęcie, a zostaniecie przekierowani do podstrony z przepisami. Mazurki: Mazurek kajmakowy Mazurek z wiśniami i białą czekoladą Mazurek cytrynowy Babki: Babka piaskowa Babka rumowa Babka herbaciana Najprostsza babka drożdżowa Babka budyniowa Babeczki szpinakowe Czekoladowe pisanki                        Serniki:   Puchaty sernik Sernik krakowski Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką Sernik(...)żurawiną Odchudzony sernik Seromakowiec Sernik z  białą czekoladą Sernik z  musem mango Sernik z kokosową bezą Wiedeński Izaura Z wiśniami Sernik z rosą Sernik czekoladowy Sernik królewski Ciasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec w pieluszkach Euforia czekoladowo makowa Makowiec Sernik na zimno na makowcu Odchudzony tort makowy Makowa panienka Tort makowy Makowa pokusa Ciasta bez pieczenia: Śnieżny puch

Cynamonowe szczęście
Drożdżówki makowe 189

Dziś chcę podzielić się przepisem na pyszne drożdżówki makowe, które można nadziać ulubionym dżemem, nutellą, kajmakiem lub ulubionymi owocami. Ciasto wychodzi mięciutkie i bardzo delikatne, a

Smaki Armine
Drożdżowe bułki pszenne 96

wyrośnięcia (około godziny). Z wyrośniętego ciasta uformować 10 okrągłych bułek, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć mąką i odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki przekroić przez środek tępą stroną noża. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na 15-20 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Drożdżowe bułki pszenne pochodzi z serwisu Danka

Danka Pichci
Domowe bułeczki drożdżowe 114

pieczywa nigdy nie uzyskamy z ciasta na bazie ciężkiej razowej mąki. Dlatego też takie białe pieczywo pojawia się u nas okazjonalnie. I kiedy już trafia na nasz stół, to chcę żeby było to domowe, pyszne pieczywo, bez zbędnych dodatków i spulchniaczy. Już tak mam, że lubię wiedzieć co jem ;P Artykuł Domowe bułeczki drożdżowe pochodzi z serwisu Healthycreations - zdrowe odżywianie

Healthycreations.pl
Miętowe patyczki drożdżowe na tłusty czwartek 109

Jak dla mnie rewelacyjne, nie tylko dlatego, że nie trzeba formować zgrabnych pączków. Liczy się przede wszystkim smak, a te patyczki go mają, wyraźnie miętowy. Jedyny

Przepisy Mikołaja
Chleb drożdżowy na lodowatej wodzie 117

wnętrze czyli bardzo dobry chleb drożdżowy. Składniki : - około 250 ml zimnej wody, - 5 kostek lodu, - 20 g świeżych drożdży, - 450 g mąki pszennej, - 150 g mąki żytniej, - łyżeczka soli, - łyżeczka miodu. Wykonanie : Kostki lodu wrzucić do wody i poczekać, aż się rozpuszczą. Drożdże rozetrzeć z miodem, dolać lodowatą wodą i resztę składników. Wyrobić ciasto i odstawić na noc przykryte folią

Przepisy Mikołaja