Dziś zaproszę Was na pyszne racuszki. Umilą nie jeden posiłek. Polecam! Co nam trzeba? Rozczyn kosteczka drożdży (100g) 220ml ciepłego mleka 5 łyżek mąki pszennej 2 czubate łyżki cukru Ciasto: 7 szklanek (220ml) mąki pszennej pół łyżeczki soli 2,5 szklanki ciepłego mleka 3 jajka 3 łyżki cukru olej do smażenia lub masło klarowane 5 jabłek (u mnie antonówka(...)ciepłe miejsce na około godzinkę. Ciasto urośnie nam podwójnie! Po tym czasie dodajemy jabłuszka, mieszamy, odstawiamy jeszcze na 10 minut i smażymy na rozgrzanym oleju (maśle klarowanym). Wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby lekko odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z cukrem pudrem! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Racuszki drożdżowe z jabłkami first appeared on Latosiowy
Latosiowydomziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki migdałów w płatkach Przygotowanie: Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder i masło, które razem z mąką siekamy na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 45 minut(...)migdałami w płatkach i zawijamy brzegi ciasta na wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 30 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Rustykalna tarta z rabarbarem i marcepanem → Galette z jabłkami, orzechami włoskimi i żurawiną → Śliwki pod migdałową kruszonką → Rogaliki serowe ze śliwkami i cynamonem → Placek drożdżowy ze śliwkami, daktylami i migdałową kruszonką
Oryginalny smaksoli ...i konfitura/dżem. Zaczyn drożdżowy: do mleka wkruszamy drożdże, wsypujemy dwie łyżki mąki i łyżkę cukru, wszystko mieszamy i odstawiamy przykryte na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Pozostałe składniki -oprócz dżemu i białek z jaj- umieszczamy w misce, gdzie dodajemy wyrośnięty zaczyn i mieszamy łyżką lub mikserem z hakami do ciasta, aż do połączenia... Po dokładnym wymieszaniu
chleba naszegosię u mnie większym uznaniem niż drożdżowe :) Robiłam go w biegu między jednym zajęciem a drugim i zapomniałam o nagrzaniu formy i przykryciu podczas pieczenia. Ale i tak wyszedł znakomity chleb. Tamten upiekłam w keksówce i nazwaliście go keksem, więc tym razem piekłam w innej formie. Ciekawa jestem, czy nazwiecie go plackiem lub ciastem marchewkowym ;) Składniki : zakwas z poprzedniego wypieku
Weekendy w domu i ogrodziewysokiej misce wszystkie składniki na drożdżowy zaczyn. Okryj miskę ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15 minut. Pomysł: Ugrzej sobie kakao + mleko w mikrofalówce, a następnie przykrytą miseczkę włóż do nagrzanej mikrofali i zostaw w zamknięciu na te 15 minut. Te 15 minut poświęć na wypicie gorącego napoju :D. Ciasto właściwe: 425 g mąki pszennej tortowej
Eat Shrimpspuszysty biszkopt z wilgotną masą makową i bakaliami to wyśmienita rolada stanowiąca idealny pomysł na świąteczny deser . Makowiec na biszkopcie to delikatniejsza i lże jsza forma tradycyjnego makowca drożdżowego , któr y jest zdecydowanie "twardszy " i suchszy . Rolada makowa w takiej formię jest niezwykle apetyczna i z pewnością warto ją przygotować w naszych domach . Biszkoptowa Rolada Makowa (Makowiec na Biszkopcie(...)puder ucieramy razem z wodą do otrzymania gładkiej, błyszczącej konsystencji. Gdyby lukier okazał się za gęsty dodajemy więcej wody - gdy za rzadki - więcej cukru pudru. Powstałym lukrem polewamy wierzch ciasta. Chłodzimy minimum 2-3 godziny w lodowce. Moje posty
Słodka Stronaweekendzie, ale co zrobić. Trzeba dzisiaj jeszcze poleniuchować, żeby mieć siłę i zapał na cały tydzień do pracy. A dzisiaj szybka notka z pysznym przepisem na ciacho drożdżowe. Ale zamiast tradycyjnych okrągłych bułeczek, przedstawiam mini chałeczki. Miłej zabawy :) Składniki: 3 szklanki + 2 łyżki mąki 50 g drożdży szklanka ciepłego mleka 2 żółtka 1/2 szklanki brązowego cukru 50 masła stopione(...)wymieszać. Nasze wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki, mieszamy. Następnie dać żółtka i stopione masło. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie pozostawić do wyrośnięta. Ok. 40 minut. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę i rwąc równe kawałki robimy ruloniki. Przecinamy je na trzy pałki, ale nie tniemy do samego końca. Kawałek zostawiamy nie przecięty, następnie wiążemy nasze pałąki w warkocz
Moje pyszne gotowanieDziś będzie bardzo łatwy wykonaniu chlebek. Zamieszacie w misce, wstawicie na 60 godzin do lodówki, tak dobrze czytacie. Aż tyle czasu potrzeba aby ciasto dojrzało a
Moje Małe Czarowaniezdjęcie, a zostaniecie przekierowani do podstrony z przepisami. Mazurki: Mazurek kajmakowy Mazurek z wiśniami i białą czekoladą Mazurek cytrynowy Babki: Babka piaskowa Babka rumowa Babka herbaciana Najprostsza babka drożdżowa Babka budyniowa Babeczki szpinakowe Czekoladowe pisanki Serniki: Puchaty sernik Sernik krakowski Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką Sernik(...)żurawiną Odchudzony sernik Seromakowiec Sernik z białą czekoladą Sernik z musem mango Sernik z kokosową bezą Wiedeński Izaura Z wiśniami Sernik z rosą Sernik czekoladowy Sernik królewski Ciasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec w pieluszkach Euforia czekoladowo makowa Makowiec Sernik na zimno na makowcu Odchudzony tort makowy Makowa panienka Tort makowy Makowa pokusa Ciasta bez pieczenia: Śnieżny puch
Cynamonowe szczęścieDziś chcę podzielić się przepisem na pyszne drożdżówki makowe, które można nadziać ulubionym dżemem, nutellą, kajmakiem lub ulubionymi owocami. Ciasto wychodzi mięciutkie i bardzo delikatne, a
Smaki Arminewyrośnięcia (około godziny). Z wyrośniętego ciasta uformować 10 okrągłych bułek, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć mąką i odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki przekroić przez środek tępą stroną noża. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na 15-20 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Drożdżowe bułki pszenne pochodzi z serwisu Danka
Danka Pichcipieczywa nigdy nie uzyskamy z ciasta na bazie ciężkiej razowej mąki. Dlatego też takie białe pieczywo pojawia się u nas okazjonalnie. I kiedy już trafia na nasz stół, to chcę żeby było to domowe, pyszne pieczywo, bez zbędnych dodatków i spulchniaczy. Już tak mam, że lubię wiedzieć co jem ;P Artykuł Domowe bułeczki drożdżowe pochodzi z serwisu Healthycreations - zdrowe odżywianie
Healthycreations.plJak dla mnie rewelacyjne, nie tylko dlatego, że nie trzeba formować zgrabnych pączków. Liczy się przede wszystkim smak, a te patyczki go mają, wyraźnie miętowy. Jedyny
Przepisy Mikołajawnętrze czyli bardzo dobry chleb drożdżowy. Składniki : - około 250 ml zimnej wody, - 5 kostek lodu, - 20 g świeżych drożdży, - 450 g mąki pszennej, - 150 g mąki żytniej, - łyżeczka soli, - łyżeczka miodu. Wykonanie : Kostki lodu wrzucić do wody i poczekać, aż się rozpuszczą. Drożdże rozetrzeć z miodem, dolać lodowatą wodą i resztę składników. Wyrobić ciasto i odstawić na noc przykryte folią
Przepisy Mikołaja