ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:778/1038)

Chlebek ziołowy 229

zacznie pracować. Mąkę łączymy z zaczynem drożdżowym, olejem i łyżeczką soli. Odstawiamy w ciepłe miejsce miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut, w tym czasie przygotowujemy masło ziołowe. Czosnek i cebulę bardzo drobno szatkujemy. Łączymy z masłem w temperaturze pokojowej, dodajemy drobno posiekane świeże zioła, np. bazylię, pietruszkę, koper lub kolendrę, doprawiamy solą. Ciasto rozwałkowujemy, dzielimy na 3 części

Taste and Cook
Chleb marchwiowy na zakwasie 154

się u mnie większym uznaniem niż drożdżowe :) Robiłam go w biegu między jednym zajęciem a drugim i zapomniałam o nagrzaniu formy i przykryciu podczas pieczenia. Ale i tak wyszedł znakomity chleb. Tamten upiekłam w keksówce i nazwaliście go keksem, więc tym razem piekłam w innej formie. Ciekawa jestem, czy nazwiecie go plackiem lub ciastem marchewkowym ;) Składniki : zakwas z poprzedniego wypieku

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki z makiem 178

wysokiej misce wszystkie składniki na drożdżowy zaczyn. Okryj miskę ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15 minut. Pomysł: Ugrzej sobie kakao + mleko w mikrofalówce, a następnie przykrytą miseczkę włóż do nagrzanej mikrofali i zostaw w zamknięciu na te 15 minut. Te 15 minut poświęć na wypicie gorącego napoju :D. Ciasto właściwe: 425 g mąki pszennej tortowej

Eat Shrimps
Biszkoptowa Rolada Makowa (Makowiec na Biszkopcie) 297

puszysty biszkopt z wilgotną masą makową i  bakaliami to wyśmienita rolada stanowiąca idealny pomysł na świąteczny deser . Makowiec na biszkopcie to delikatniejsza i lże jsza forma tradycyjnego makowca drożdżowego , któr y jest zdecydowanie "twardszy " i suchszy . Rolada makowa w takiej formię jest niezwykle apetyczna i z pewnością warto ją przygotować w naszych domach . Biszkoptowa Rolada Makowa (Makowiec na Biszkopcie(...)puder ucieramy razem z wodą do otrzymania gładkiej, błyszczącej konsystencji. Gdyby lukier okazał się za gęsty dodajemy więcej wody - gdy za rzadki - więcej cukru pudru. Powstałym lukrem polewamy wierzch ciasta. Chłodzimy minimum 2-3 godziny w lodowce. Moje posty

Słodka Strona
Mini chałki 121

weekendzie, ale co zrobić. Trzeba dzisiaj jeszcze poleniuchować, żeby mieć siłę i zapał na cały tydzień do pracy. A dzisiaj szybka notka z pysznym przepisem na ciacho drożdżowe. Ale zamiast tradycyjnych okrągłych bułeczek, przedstawiam mini chałeczki. Miłej zabawy :) Składniki: 3 szklanki + 2 łyżki mąki 50 g drożdży szklanka ciepłego mleka 2 żółtka 1/2 szklanki brązowego cukru 50  masła stopione(...)wymieszać.  Nasze wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki, mieszamy.  Następnie dać żółtka i stopione masło. Wszystko dokładnie wymieszać.   Następnie pozostawić do wyrośnięta. Ok. 40 minut. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę i rwąc równe kawałki robimy ruloniki. Przecinamy je na trzy pałki, ale nie tniemy do samego końca. Kawałek zostawiamy nie przecięty, następnie wiążemy nasze pałąki w warkocz

Moje pyszne gotowanie
Chleb orkiszowy bez pracy 65

Dziś będzie bardzo łatwy wykonaniu chlebek. Zamieszacie w misce, wstawicie na 60 godzin do lodówki, tak dobrze czytacie. Aż tyle czasu potrzeba aby ciasto dojrzało a

Moje Małe Czarowanie
Najlepsze ciasta na Wielkanoc 115

zdjęcie, a zostaniecie przekierowani do podstrony z przepisami. Mazurki: Mazurek kajmakowy Mazurek z wiśniami i białą czekoladą Mazurek cytrynowy Babki: Babka piaskowa Babka rumowa Babka herbaciana Najprostsza babka drożdżowa Babka budyniowa Babeczki szpinakowe Czekoladowe pisanki                        Serniki:   Puchaty sernik Sernik krakowski Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką Sernik(...)żurawiną Odchudzony sernik Seromakowiec Sernik z  białą czekoladą Sernik z  musem mango Sernik z kokosową bezą Wiedeński Izaura Z wiśniami Sernik z rosą Sernik czekoladowy Sernik królewski Ciasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec w pieluszkach Euforia czekoladowo makowa Makowiec Sernik na zimno na makowcu Odchudzony tort makowy Makowa panienka Tort makowy Makowa pokusa Ciasta bez pieczenia: Śnieżny puch

Cynamonowe szczęście
Drożdżówki makowe 143

Dziś chcę podzielić się przepisem na pyszne drożdżówki makowe, które można nadziać ulubionym dżemem, nutellą, kajmakiem lub ulubionymi owocami. Ciasto wychodzi mięciutkie i bardzo delikatne, a

Smaki Armine
Drożdżowe bułki pszenne 71

wyrośnięcia (około godziny). Z wyrośniętego ciasta uformować 10 okrągłych bułek, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć mąką i odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki przekroić przez środek tępą stroną noża. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na 15-20 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Drożdżowe bułki pszenne pochodzi z serwisu Danka

Danka Pichci
Domowe bułeczki drożdżowe 87

pieczywa nigdy nie uzyskamy z ciasta na bazie ciężkiej razowej mąki. Dlatego też takie białe pieczywo pojawia się u nas okazjonalnie. I kiedy już trafia na nasz stół, to chcę żeby było to domowe, pyszne pieczywo, bez zbędnych dodatków i spulchniaczy. Już tak mam, że lubię wiedzieć co jem ;P Artykuł Domowe bułeczki drożdżowe pochodzi z serwisu Healthycreations - zdrowe odżywianie

Healthycreations.pl
Miętowe patyczki drożdżowe na tłusty czwartek 85

Jak dla mnie rewelacyjne, nie tylko dlatego, że nie trzeba formować zgrabnych pączków. Liczy się przede wszystkim smak, a te patyczki go mają, wyraźnie miętowy. Jedyny

Przepisy Mikołaja
Chleb drożdżowy na lodowatej wodzie 86

wnętrze czyli bardzo dobry chleb drożdżowy. Składniki : - około 250 ml zimnej wody, - 5 kostek lodu, - 20 g świeżych drożdży, - 450 g mąki pszennej, - 150 g mąki żytniej, - łyżeczka soli, - łyżeczka miodu. Wykonanie : Kostki lodu wrzucić do wody i poczekać, aż się rozpuszczą. Drożdże rozetrzeć z miodem, dolać lodowatą wodą i resztę składników. Wyrobić ciasto i odstawić na noc przykryte folią

Przepisy Mikołaja
Drożdżowe racuszki z jabłkiem i cukrem kokosowym 155

Puchate i smaczne racuszki drożdżowe jak u babci w nowoczesnym wydaniu   ze zdrowym nierafinowanym cukrem kokosowym który daje im fajny posmak karmelu, przygotowuje się je ekspresowo dzięki suszonym drożdżom, a smakują tak dobrze, że trudno mu się oprzeć, nie zastanawiajcie się nad nimi tylko przygotujcie czym prędzej J Składniki   dla dwóch osób: Ciasto: 1 czubata szklanka mąki pszennej

Wanilia i Kardamon
Maślane rogale z makiem 126

Urocze są te piegowate rogaliki;) Od razu po wyjęciu z piekarnika były takie rumiane, mięciutkie, że nie mogłam się powstrzymać i chapnęłam jednego. A niech mówią

Obiad gotowy
kajzerki bulki 131

Składniki 3 szklanki maki 3/4 szklanki letniej wody 1 1/2 lyzeczki drozdzy instant 1 1/2 lyzeczki cukru 1 lyzeczka soli 1 jajko 2 lyzki masla 

w mojej kuchni